GYEREKTARTÁS RÉSZBEN NEM GYEREKRE TÖRTÉNÕ KÖLTÉSE

derill # 2006.02.09. 08:08

kissember: kevered a közös szülői felügyeletet a mindkettőjüknél történő elhelyezéssel. Tényleg ritkán fordul ugyan elő, hogy mindkét szülőnél elhelyezik a gyereket közös szülői felügyelet esetén, de már fordul elő. Közös szülői felügyelet esetén is hozhat a biróság olyan döntést, hogy csak az egyik szülőnél helyezi el, de hozhat olyat is, hogy mindkettőjüknél. Az tény, hogy amennyiben nem közös a szülői felügyelet, nincs lehetőség arra, hogy mindkét szülőnél, vagy épp a másik szülőnél helyezzék el a gyereket. Az, hogy mindkét szülőnél helyezik el közös szülői felügyelet esetén, csak azt a célt szolgálja, hogy a nők ne tudják kijátszani a másik felet és a jogszabályokat. Ugyanis ha ezután kérik a közös szülői felügyelet megszüntetését, nem usszák meg a gyermekelhelyezési pert (márpedig többnyire épp azért egyeznek bele a közös felügyeletbe, mert tudják, hogy akkor a pasi beleegyezik abba, hogy a nőnél legyen elhelyezve a gyerek, nincs pszichológiai vizsgálat, nincs hercehurca, és majd egy pár hónap mulva a közös felügyeletet is megszüntettetik. Ha közös az elhelyezés is, akkor a közös felügyelet megszüntetésével az elhelyezés kérdését mégiscsak vizsgálnia kell a biróságnak, tehát kivédve a jogszabály és az apa kijátszásának lehetősége.

Abban igazad van, hogy a biróságnak azt is figyelembe kellene venni a tartásdij megállapitásánál, hogy nálad is van a gyerek, sajnos erre vonatkozóan kissé elmaradottak a jogszabályaink. Ugy gondolom, hogy például amikor nyáron egy hónapig az apánál van a gyerek, akkor arra az egy hónapra nem jár tartásdij az anyának, sőt, az anyának kellene fizetnie az apa felé, hiszen a gyerek az ő háztartásában van.
Tudomásom szerint már született egy ilyen tartalmu egyezség, amit a biróság jóváhagyott, de nem láttam még a határozatot.

A végrehajtás más kérdés.Hogy az emberek hogyan valósítják meg a dolgot,azt rájuk bíznám” - az ilyen ügyek huzódnak évekig, mert a gondozó szülő sehogysem akarja megvalósitani. Ily módon ezzel nem nagyon értek egyet.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2006.02.09. 09:43

Köszi Derill. Érdekes dolog, hogy hányféleképpen lehet a törvényeket értelmezni. Ettől a gyakorlatra való hivatkozástól már viszket a hátam. Miért nincs akkor inkább szokásjog és akkor törvényekre sem lenne szükség.

pappa # 2006.02.09. 11:20

Derill, értem amit mondasz.
Én arra lennék kiváncsi, hogy mi a jogi alapja annak hogy váláskor a szülők megegyezésének hiányában az egyik szülőből automatikusan gondozó szülő a másikból pedig egy csomó jogától megfosztott látogató szülő válik.Ha a bíróság valóban a gyerek érdekét nézi,akkor az, hogy csorbítják az apja jogait egyenlő azzal hogy a gyerek jogai is csorbulnak.Például hogy lehet azt előírni egy gyerek számára hogy az apjával havonta csak 4 vagy szerencsés esetben 8 napot tölthet.
Ha egy apa úgy él és dolgozik hogy ennél sokkal többet például az igazságos havi 15 napot a gyerekével akarja tudja tölteni akkor semmi de semmi esélye nincs rá hogy ezt megvalósítsa ha az anya nem hajlandó belemenni.
Ha viszont a hatósági döntések eleve kimondanák hogy mindkét szülő joga egyenlő időt tölteni a gyerekkel akkor az anyák kénytelenek lennének ezt tudomásul venni és az apának is járó fele időn belül egyeztetni. Igy gondolom,hogy az emberekre biznám, hogyan valósitják meg a dolgot.A nagy átlag úgyis betartja a havi 4 napot,az ellen az anyák ritkán /sajnos akkor is tul gyakran!/ harcolnak,tehát ha 15 nap joga lenne az apának, azt is tudomásul vennék.Akkor legfeljebb az lenne a nők problémája, hogy az apa kevesebbet van a gyerekkel mint "szabadna" neki,de ez már egy elviselhető problémázás lenne és aki tudja és akarja meg is oldhatná.

Damned # 2006.02.09. 18:25

Jah! Kedves Obsitos!! Egyszer élünk!!!!!!!!!!!!!

obsitos # 2006.02.10. 11:12

Damned: e-mail ment.

derill # 2006.02.11. 23:40

Pappa: egyetértünk, ezért harcolok, csak lassan megy. Sajnos sokan nem értik, és nem mérik fel, hogy mennyi kárt okoznak a gyerekeknek és a társadalomnak is. A gondozó szülők a saját gyerekeiknek, a döntéshozók pedig a gyerekeknek és a társadalomnak.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.02.12. 11:27

Derill, jól ismerem a fiam osztálytársait sajnos nagyobb részük elvált szülők gyereke.Minden kirándulásra elmegyek az osztállyal és ott is látom a gyerekek mennyire ki vannak éhezve, mind a lányok, mind a fiúk a férfitársaságra.Ritkán van alkalmuk egyszerűen csak beszélgetni férfival, a bácsi kuriózum.
Kérlek ha egyszer több időd lesz,írd meg,mi a jogi alapja a szokásos havi 4 napos láthatási bírósági döntéseknek.Sok törvényt elolvastam de sehol ilyet előirva nem láttam.Az én igazságérzetem szerint ezek a döntések ellentétesek a törvényekkel és nagyon sértik a gyerekek jogait.

pappa # 2006.02.12. 11:57

Nekem volt olyan konkrét problémám,hogy a gyereknek mandulaműtétje volt és a volt feleségem munkája miatt nem tudott vele annyi ideig otthon maradni mint ahogy azt az orvos ajánlotta.Hiába lettem volna én a gyerekkel nagyon szívesen, szabadságot vettem volna ki, volt feleségemnek olyan hangulata volt hogy ebbe nem egyezett bele.Inkább bevitte a gyereket az ovodába.A gyerek mivel nem pihente ki a műtétet ezek után kapott egy szövődményt és 6 hétig volt beteg.Akkor már lehettem vele mert volt feleségem nem tudta másképp megoldani a munkábajárását.Nekem akkor nem volt beleszólásom abba,mit tesz a gyerekkel ez jogilag az ő belátására votl bízva.Szerintem a gyereket veszélyeztette./Biztosan bejelenthettem volna ezt valami hatóságnál,amit nem tettem meg mert a gyereken nem segített volna és csak a volt feleségem dühét fokozta volna ellenem aminek megint a gyerek issza meg a levét./ Ez a példám is azt mutatja hogy nagyon káros a gyerekre nézve az apától elvenni bizonyos jogokat!

derill # 2006.02.12. 14:33

Szerintem is sértik a gyerek jogait. Jogi alapja nincs. Elméleti oka az, hogy egy hónapban 4 hét van, tehát 4 hétvége. Kettő az anyáé, kettő az apáé. A hétközbenről pedig azért nem szól a történet, mert kialakult valami agyament baromság arról, hogy a gyereknek nem jó, ha hét közben is találkozhat az apjával (ill. a nők ugy fogalmazzák, hogy találkoznia kell az apjával), mert felboritja a hetét, nem tud tanulni stb. Azt gondolom, hogy olyan rendszer szolgálja a legjobban a gyerek érdekét, ha azonos időtartamot tölt mindkét szülőjénél. Én vizsgálnám pl. azt, hogy ha anyuka a gyereket bébiszitterre vagy bárki másra bizza, ahelyett, hogy az apára bizná, akkor ez igen komoly alkalmassági kérdéseket vet fel. Ez ugyanis nem a gyerekről, hanem az anyai vélt vagy valós sérelmek megtorlásáról szól. Sajnos még mindig divik az a szemlélet, hogy a gyerek a nőé, a pasi dolga fizetni és örüljön, ha cserébe néha láthatja a gyereket. Ez nem a gyerekről szól, mert sehol nem emlitik azt, hogy a gyerek mit él át, hogy nem láthatja az apját.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.02.12. 15:43

Értem most már.Tehát igy alakult ki a "vasárnapi apuka" és az "egyedülálló anya" intézménye, ami mindhárom szereplő számára egyértelműen hátrányos.Az élet nagy része hétközben folyik, és óriási tévedés hogy a gyereknek az apja hétközben nem más mint zavaró tényező.Az apák a házaság alatt sem szoktak olyasmit tenni,amivel a gyerek rendszerét és tanulását összekuszálnák, ebből kellene kiindulni.Tanulnak vele,birkóznak vele, lesikálják stb.Csak költői kérdés: miért változna az apa viselkedése a válás után? Az apa ugyanúgy azt fogja csinálni továbra is, ami a gyereknek jó.És a hétköznapokban lehet és kell gyereket nevelni,benne az élet közepében.
Sok elvált ismerősöm van és mind hiányolják hogy gyakorlatilag kimaradnak a gyerek életéből és a napi gondokból még akkor is ha az anya viszonylag normális.
A bébiszitterre bizás vizsgálata nagyon jó lenne.Én anno sok bébiszittert fizettem ahelyett hogy a volt nejem békénhagyott volna a gyerekkel amig tanfolyamokra járt.

pappa # 2006.02.12. 16:01

Én azt is vizsgálnám hogy a gyerek mennyit néz tévét amikor az anyjával van. Nehezen bizonyítható akárcsak a bébiszitterre meg különböző rokonokra bízás.
Az én fiam olyan "művelt" volt nem nekivaló tévéműsorokból hogy csak lestem, mert oda volt zavarva a tévé elé hogy ne legyen anyja terhére.

derill # 2006.02.15. 19:03

Nem érted pappa. Nem az apa változik meg, hanem a nő és a céljai.A tv pedig jó is meg rossz is. Hihetetlen információáradat, amit olvasással vagy bármi más módon nem lehet összeszedni. Nem zárhatod ki a gyerekedet a jövőből, ahol az osztálytársak ugyanugy ismerik ezeket a müsorokat, erről beszélnek, neki meg fogalma nem lenne miről van szó. Ugyanakkor tényleg nincs idő semmire, főleg játékra, birkózásra, mert a nap csak 24 órából áll. De tv nélkül az iskolai követelményeket sem biztos, hogy tudja teljesiteni, mert azokkal az információkkal, amiket ma elvár egy iskola, nem biztos, hogy megbirkózna a tv adta ismeretek hiányában.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.02.22. 08:27

De, értem jól.Éppen ezért nem szabadna megengednie a jognak hogy a nő "céljai" megváltozhassanak.Az apa maradhasson minden jogával és kötelességével apa a válás után is.
A tévénézéssel kapcsolatban az a véleményem hogy sok-sok szülő puszta kényelemből engedi a gyereknek az állandó tévézést és a gyerekek nem tudják feldolgozni az erőszakot amit állandóan látnak.Csak egy híradót nézz meg gyerekszemmel.

Kissember, olvastad dr.Kincses István vitaindítóját? Nagyon tanulságos és szomorú ránk vonatkoztatva is.

kissember # 2006.02.22. 12:08

Nem olvastam pappa. Hol lehet elérni?

pappa # 2006.02.22. 12:19
speedy # 2006.02.22. 13:18

A tv nézésről:

Nálunk pontosan nyomon követhető ,hogy változik a tv nézés. ( A gyerek 5 évesk orától 8 éves koráig)
Ha foglalkozunk a gyerekkel, ill ráérnek a barátai akkor napi 15 perc, ha nem akkor akár 3 óra is lehet. (Van saját tv -je, sajnos...)

Láthatáson kb 5 óra körüli, amit a szülő néz nézi a gyerek is. Nálunk nem érdekli a pl a Rex felügyelő, a másik szülőnél állandóan megnézi, vajon miért? ( Még a Harry Poterren is elaludt...-:) )

Igaza van pappának , a gyerek akkor néz tv-t ha nincs jobb dolga...ha a szülő nem foglalkozik vele ill nincs barátja.

A gyerek az iskolában a rajzfilmekről beszélnek elsősorban ill az elhanyagolt gyerekek a felnőtt filmekről.

Az rendben van ,hogy sok infót szerezhet a tv-ből, de azt megszerezheti sokal célzottabban az olvasással, internetezéssel, játékkal.

A fentiek egy 8 éves gyrek esetére értendők, nyilván más a helyzet egy 14 évessel.

kissember # 2006.02.22. 15:24

kösz pappa, kimentettem, elolvasom még ma.