ápolás - fizetésnélküli szabi

Anikó74 # 2006.01.16. 11:20

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!
Anikó

obsitos # 2006.01.16. 11:07

Bocs elírtam: a Megyei Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon kell érdeklődni a nyugdíj ügyben.

obsitos # 2006.01.16. 11:02

Kedves Anikó!
Amit Lala alant írt ahhoz érdemben nem tudok mit hozzátenni, az úgy jó ahogy ő azt leírta.

Azonban az önkormányzat által biztosított ápolási díj dolgát a következőkkel egészítem ki: aki ebben részesül - figyelemmel az összeg szerény voltára - ma már lehetséges, hogy mellette napi 8 órában munkát vállaljon. (Idén már a gyes mellett is el lehet 8 órában dolgozni.)

Egyébként a http://www.Magyarország.hu weblapon komplex információt olvashatsz a problémakörödről.

A másik téma: ha valaki férfi, akkor 60 év a korhatár, ha nő, akkor 57 éves korában mehet előrehozott öregségi nyugdíjba, attól függetlenül, hogy már megvan a 38 éve az említett kor betöltése előtt.

A gyed és gyes évek beszámíttanak a szolgálati évekbe, mert mindkettőnél vonták a nyugdíjjárulékot.

Írtad: édesanyád 1954-ben született és már 14 éves kora óta folyamatosa dolgozik, vagyis 1968-tól. Tehát a 38 év szolgálati idővel f. évben már rendelkezik!

Mivel a 38 évnek - és annak az évenkéti 365 napjával - pontosan meg kell lennie, édesanyád majd utána számol, hogy őnála ez 2006-ban konkrétan mikortól is aktuális.

Az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatán a nyugdíjba vonulással kapcsolatban a továbbiakról ott érdeklődjön.

Egyébként a http://www.Nyugdíj.lap.hu úgyszintén mindenről informál.

Ennyivel tudtam előbbre vinni a dolgotokat.

És ismét csak azt, hogy a munkahellyel feltétlen egyeztetni kell arendkívüli fizetésnélküli szabadság dolgát - összangban az ápolási díj iránti kérelemmel, annak beindulásával.

A nyugdíjbavonulás is intézhető lassan már.

Aztán tisztázni kell a munkahelyen, hogy mennyi a közszolgálati idő, figyelemmel az esetleges jubileumi jutalom aktualítására.

_Lala_ # 2006.01.15. 22:33

A fizetésnélküli szabadság vagy közös megegyezésen vagy törvényi kötelezettségen alapul. Ennek megfelelően nem lehet önmagában felmondási indok.
A fizetésnélküli szabadságot követően a munkaviszony - ha egyéb okból közben nem szűnt meg - automatikusan folytatódik. Tehát akár visszaveszik, akár nem, munkát kell adjanak neki.
Ettől teljesen függetlenül bármikor felmondhatnak neki (akár a fizetésnélküli szabadság alatt is), ahogy most is, a rendes felmondás szabályai szerint (indoklási kötelezettség mellett).

Anikó74 # 2006.01.15. 22:26

Kedves Obsitos!
Köszönöm a gyors választ!
Lenne még pár kérdésem.

• arra gondoltam, vissza kell-e venniük, ha eredetileg elengedték fizetésnélkülire, vagy esetleg ebben előre meg kell állapodni a munkahellyel, vagy nincs rá semmi szabály, hogy visszaveszik-e vagy sem
  • a másik, hogy kicsit utána érdeklődtem ennek a nyugdíj dolognak még régebben, de nem egészen világos... Úgy emlékszem más a minimális korhatár (és a legkevesebb szolgálati idő, amivel előbb mehet nyugdíjba) azoknak, akik 2009 után töltik be a kort, mint most. De igazán nem értem, pontosan mik a szabályok, melyiket kéne figyelembe venni.Anyukám már kb 14 éves kora óta folyamatosan dolgozik, kivéve a két GYES idejét, a GYES-sel együtt kb 37 éve van. Elég, ha megszerzi a 40 évet (azt hiszem, ennyi kell 2009. után), vagy a 62-3 évnek is kell teljesülnie? Lehet, hogy valamit nagyon félreértek, állítólag több kolleganője már nyugdíjba megy, pedig alig idősebb nála 3-4 évvel (elvileg öregségi nyugdíjba mennek). A csökkentett összegű előrehozott mennyiben más, időben előbb mehet el, vagy más miatt csökkentett?

Igazítsd ki légyszi a hiányos ismereteim, ha utána tudsz nézni.
Előre is köszönöm
Anikó

obsitos # 2006.01.15. 20:00

Jut eszembe: tudomásom szerint élettársra nem vonatkozik a haszonélvezet jogának megöröklése.

Ha rosszul mondtam, bocs.

obsitos # 2006.01.15. 19:55

Kedves Anikó74!
Közeli hozzátartozón a házastárs, a gyerek vagy a szülő értendő. Tehát ha édesanyád az ő súlyos beteg édesanyját akarja gondozni, akkor a munkáltató köteles őt fizetésnélküli szabadságra engedni.

A nagymamát vegyétek magatokhoz, ezzel egyidőben a háziorvosotok indítványozására a helyi önkormányzat un. "házi ápolási díjban" részesíti édesanyádat., ez egy szerény összeg, idén ha jól tudom valami 31 ezer forint/hó.

A gondozási díjból a TB. jogosultságot megalapozó minimális összeget eleve levonják, így a gondozó továbbra is jogosult az eddigi egészségbiztosítási
szolgáltatásokra.

Sőt ezen időszak "szolgálati időnek" számít, tehát a majdani nyugdíjnál ezt is beszámítják majd.

Ami a munkába való visszavételt dolgát illeti, ezt a munkáltatóval feltétlen meg kell beszélni a fizetésnélküli szabadság kérésekor.

Sajnos köztudomású, hogy sokaknak nem könnyű a munkába való visszatérés: pl. gyes, gyed stb., stb.

Egy nő ma 57 éves korában és legalább 38 év szolgálati idő elérésekor mehet legkorábban nyugdíjba.

Nagymamádnak jobbulást kívánok!

Anikó74 # 2006.01.15. 17:53

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni, hogyan lehetne a családomban felmerült problémát megoldani.
A nagymamám rákos beteg lett, talán pár hónapig él még. 31 éve élettársi kapcsolatban él, jelenleg is az élettársával lakik, aki sajnos nem igazán gondozza. Ez az élettárs lesz egyébként a haszonélvező a nagymamám házára.
Édesanyám szeretné a mamát magához venni gondozásra, de még ő is dolgozik.

• Azt szeretném tudni, "tartósan gondozásra szorulónak" számít-e egy rákos beteg, kaphat-e anyukám ápolási díjat?
  • köteles-e a munkahely (közalkalmazott, óvódai dadus) fizetésnélküli szabadságra engedni, utána visszaveszik-e (a nyugdíjig még sok év van hátra, anyám 1954-es születésű)?
  • ha esetleg nem veszik vissza, és nem talál munkát, milyen lehetősége lehet előbb nyugdíjba menni, vagy valéami más anyagi támogatást (segély félét) kapni?

Előre is köszönöm a segítséget
Anikó