Ezt gondolom, csak mivel felperes és ügyvédje nagyon kekeckedik, azért kérdeztem hogy a férjem jelenleg darabokra szedik, gondolom most én jövök majd és a jövedelmem. Ezért kérdeztem hogy mint alperes felesége mennyire vizsgálható vagyok. Mennyire van joga felperesnek engem elszámoltatni.
Gyerektartás dij
„Ezt gondolom,”
Bocs’ de én még zizz-re válaszoltam, akkor a te hsz-ed még nem látszott.
Nem az exnek van joga elszámoltatni, hanem a bíróság lesz a te jövedelmedre is kíváncsi. Egyébként, nem is értem, miért lenne az jó az exnek, ha azt igazolhatná, hogy nem dolgozol? Neki pont az a jó, ha igen, és viszel haza egy rakás pénzt. Nincs ügyvédetek?
(Én mindössze egyszer folytam egy ilyen ügybe, akkor igyekeztem elé menni a kíváncsiskodásnak, és már az ellenkérelemhez csatoltunk minden olyan iratot, igazolást (pl. előző éves nettó bérről munkáltatóit), aminek a vizsgálata ilyenkor várható. De az egy egyszerű eset volt.)
Nos én tárgyalás előtt nyilatkozni fogok a jövedelmemről hogy már ezért ne napolják el. Azért jó neki ha nekem nincs jövedelmem, mert ő mindenképpen azt akarja bizonyítani hogy egy fizetésből élünk és a férjemnek eltitkolt jövedelme is van. Erre van most ráéleződve nagyon. Valamint a férjem kevesebbet keres mint én ez igaz, csak az ő jövedelméből valóban nem tudnénk megélni.Van ügyvédünk de az átpasszolt egy ügyvédjelöltnek. Nem nézem le őket de tapasztalatuk még nem akkora mint akit meghatalmaztunk.
irod hogy megelőzni a kíváncsiskodást, ez mind jó, de alperes feleségeként még mindig nem tudom, hogy miért kellene nekem is jövedelemigazolást csatolni. Nyilatkozni természetesen fogok.
rita2680
Több oka is lehet amiért az anya kéri a t.díj felemelését - kinél mi, azonban a bíróság a mérlegelésnél figyelembe veszi a gyermek életkorát, tényleges szükségleteit, valamint az egyéb szempontokat. Az anya esetleges túlzott igényeit el szokták utasítani.
Mondjuk ha mód van rá és a párod magától vállal x Ft/hó járadéki emelést, valamint ha a gyermek ruházkodásához időnként természetben hozzájárul, lehet hogy ezzel ki is fogta a szelet a vitorlából. (Alkalmasint akár egy turkálóban is ki lehet fogni márkás jó dolgokat.)
Aztán természetbeni hozzájárulás az esetleges nyári közös nyaralás is.
„valamint ha a gyermek ruházkodásához időnként természetben hozzájárul, lehet hogy ezzel ki is fogta a szelet a vitorlából. (Alkalmasint akár egy turkálóban is ki lehet fogni márkás jó dolgokat.)”
Az ilyen esetekben ez már nem szokott beválni. Sokszor a tartásdíjigények mögött sem a valós szükségletek állnak, illetve, ezekbe az igényekbe is jócskán belejátszik a másik féllel szembeni harag is. Meg az is, hogy amit a gyereknek pénzért venni lehet, azt jobb, ha tőlem, a gondozótól kapja. Elvileg, mert jobban ismerem a szükségleteit, gyakorlatilag, hogy engem szeressen jobban. Persze, sok kivétel is van, és ahol 10 ezer Ft-okon megy a vita, ott ezt is elvethetjük. Ráadásul később hiába hivatkozik bárki arra, hogy mennyit költött a gyerekre, azt nem veszik figyelembe.
Kedves Rita, ha megbíztál egy ügyvédet, akkor elvárhatod, hogy a tudásával segítsen. Ha a jelölt nem tud megfelelően dolgozni, nem tud tanácsot adni, akkor a megbízott ügyvédet kérdezd. Jogod van hozzá.
Tisztelt cim!
Kérdésem a következő lenne: volt férjem keresetet adott be a birósagra a gyerektartasdij ügyében. 2 gyerekünk van. Az egyik tavaly végzett technikumba, azóta sem talált munkát regisztrált munkanélküli, 21 éves. Volt ferjem oktoberbe adta be a keresetet, hogy visszamenőleg kéri a gyermektartásdij megszüntetését 2012.07 hótól. A másik gyerek 20 éves főiskolára jár , költségtéritésesre. Neki is kéri, hogy ne %-ban hanem fix összegben állapitsák meg a tartásdijat, visszamenőleg 2012.07 hótól.
Visszzamenőleg kérheti e ezt a volt férj, milyen esélye van?
Kalevala32
Köszönöm mindenkinek a válaszát. További szép estét.
A tartást az együttélő szülő természetben, a különélő pénzben szolgáltatja. Ezen egyoldalúan változtatni nem lehet.
Egy kérdésem lenne még. Reális az hogy a felperes a beadott számlái és igénye alapján kiszámítottam hogy a felperes azt szeretné ha az apa 88 %-ban vállalná a gyermek kiadásait? Tehát 50 ezret akar mig a kiadása a gyermekre 56 ezer ft. Megítélheti ezt a bíróság?
Egyébként jelenleg 25 ezret kap gyermektartásként + a családipótlék tehát 38700 ft-t kap.
Megteheti, pont erre utalt a kolléga válasza a kérdésed előtt. Az együtt élő szülő elsősorban természetben tesz eleget a tartási kötelezettségének.
kalevala32
HA kifizette, akkor visszakövetelésre nincs lehetőség, ha erre gondolsz.
Igen,erre gondoltam. Nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy fizessem neki vissza a gyerektartást, és még a gyerekeket is ellenem hangolja. A perköltség megfizetésével is fenyeget. Ez hogyan fog megoszlani a végén?
Kalevala32
ObudaFan köszönöm a válaszod. Mindenesetre ez a férjem fizetésének majdnem a fele lenne. Én mindenesetre a jogban igazságtalanak tartom ezt. Mivel én jól keresek, így természetesen az én fizetésem is figyelembe veszik tudom ezért meg is itélhetik az exnek a férjem fele fizetését. De mi van akkor ha mi is szeretnék közös gyermeket és kiesek a munkából? Vagy pár hónaposan hordjam a gyermeket magammal dolgozni mert muszáj hogy ki bírjuk fizetni a másik gyermek tartását? Szóval ez elég faramuci helyzet úgy gondolom.
kalevala32
Pernyertesség arányában.
rita2680
Ha lesz közös gyerek, az majd új körülmény lesz, és akkor lehet kérni a tartásdíj módosítását. Amíg nincs, addig egy jövőbeli, bizonytalan tervet a bíróság figyelembe venni nem fog tudni.
Köszönöm a választ. Megértettem. Csak bosszanto hogy mire ez lezárul addigra indithatjuk a csökkentés iránti keresetet. Egyébként ha a mostani per alatt teherbe esem mivel mostanában terveztük az jogilag számit már? Vagy csak ha a gyermek megszületett lehet inditani a csökkentés iránti pert?
Szerintem akkor érdemes, ha megszületett.
Köszönöm a választ
Kedves Hozzáértők!
Kérem a segítségüket,hogy külföldi munkavállaló apától hogy lehet behajtani a gyerektartást,3 évig megelőlegezte az állam,mivel Magyarországon nincs bejelentett állása,gondolom külföldön dolgozik.Hol érdeklődjek,hogy nyomozzam ki,hol dolgozik,merre induljak el?Segítségüket előre is köszönöm!
T.Ügyvédurak!
Az volna a kérdésem,hogy hogyan lehet azt bebizonyítani,hogy az alperes elköltözése óta 1x minimum,de lehet,hogy kétszer,vagy háromszor is kapott jutalmat,amit Ő tagad,és így "elfelejtett" belőle tartásdíjat is fizetni(ha jól tudom ebből is jár ugyanúgy a valamennyi %.) Ha kapott az bejelentett,mert állami cég,fekete jövedelmek nincsenek.Gondolom nekem nem adnak ki adatot,de kinek igen?Ez,ha tényleg kapott,akkor kb.netto 0,5 és 1 millio Ft közé esik,tehát nem kis pénzről van szó.Az ügyvédem ezt az infot is elengedte a füle mellett,illetve szerinte jövedelemnek csak a bér,ill.a jutalom minősül,tartásdíjnál az étk.jegy,benzinpénz,ruhapénz stb.nem,tehát azzal ne foglalkozzak majd a bíróságon.Egyre inkább tol a megegyezés felé,ahol én kössem a kompromisszumokat,és időnként úgy érzem,hogy minnél előbb túl szeretne lenni az ügyemen. Anno azt mondta,hogy 40%-ot kérjünk a gyerekekre,most pedig azt mondja,hogy háát,lehet,hogy túl sok az összeg,elégedjek meg azzal amit az alperes ajánl.Azt a bíróságon nem nézik,hogy lehet,hogy ez Ft-ban magasabb összeg mint amit általában meg szoktak ítélni,de ezek a gyerekek ehhez igazodó életszínvonalon éltek eddig,( szakkör,kirándulás,nyaralás)illetve sajnos mindkettőjüknek van olyan betegsége ami miatt gyógyszert szednek nem kevés pénzért.
Mit lehet ilyenkor tenni? Mi a bírói gyakorlat?
Önök szerint hallgassak az ügyvédemre,vagy ha ennyire viszakozik,akkor keressek másikat? Nem szeretném az alperest " kiforgatni mindenéből",de ami nekem jár azt szeretném megkapni.Azt pedig tudom,hogy egy jó válóperes ügyvéden nagyon sok múlik!
Válaszukat előre is köszönöm.
Azt így az interneten keresztül és ennyi adat alapján megítélni senki nem fogja tudni, hogy mennyit kérhetnél, de a gyermek szükségletei tekintetében a bíróság figyelembe veszi, hogy milyen foglalkozásokra járnak, és azt is, hogy milyen egészségügyi kiadások vannak velük kapcsolatban.
Olyan munkáltatói igazolást kell kérni, ami feltünteti a jutalmakat is.
T.ObudaFan!
Köszönöm a válaszod! A kérdésem ezzel kapcsolatban az volna még,hogy ha a bíróságtól olyan "papírt" kaptunk,amelyben az állt,hogy az elköltözése napjától vigyünk igazolást a jövedelmünkről akkor kinek kell mondanom,hogy én úgy tudom,hogy kapott többször is jutalmat,és szerintem ez az igazolás,csak egy havi jövedelemigazolás,amely sem az egyéb juttatásokat(étkezési jegy,benzinpénz,ruhapénz)nem tünteti fel,sem a jutalom nem szerepel benne.) Kinek kell kérni az "olyan munkáltatói igazolást,ami feltünteti a jutalmat is"?
Azt,hogy nem teljesen "jól értelmezte" a feladatot onnan is tudom,hogy még elköltözése után jó sokáig Ő vette fel a gyerekek után járó adókedvezményt,amitől már nem lehetett annyi a jövedelme,mint amennyiről az igazolást hozta,hanem több.Számomra úgy néz ki a dolog,mintha arról állítottak volna ki neki egy igazolást,,hogy jelenleg mennyi a havi netto munkabére.
De mivel az ügyvédem hitt neki(vagyis mikor a bíró megkérdezte,hogy akarja-e megnézni az igazolást,akkor nemet mondott),így csak gondolom,hogy ilyen a papír.
MIT TEGYEK? KIHEZ FORDULJAK?
Az iratokba be tudsz tekinteni, a bizonyítási indítványaidat pedig a bíróság felé kell jelezned.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02