Gyerektartás dij

rita2680 # 2013.03.07. 14:48

Ezt gondolom, csak mivel felperes és ügyvédje nagyon kekeckedik, azért kérdeztem hogy a férjem jelenleg darabokra szedik, gondolom most én jövök majd és a jövedelmem. Ezért kérdeztem hogy mint alperes felesége mennyire vizsgálható vagyok. Mennyire van joga felperesnek engem elszámoltatni.

kaméleon # 2013.03.07. 15:17

Ezt gondolom,
Bocs’ de én még zizz-re válaszoltam, akkor a te hsz-ed még nem látszott.
Nem az exnek van joga elszámoltatni, hanem a bíróság lesz a te jövedelmedre is kíváncsi. Egyébként, nem is értem, miért lenne az jó az exnek, ha azt igazolhatná, hogy nem dolgozol? Neki pont az a jó, ha igen, és viszel haza egy rakás pénzt. Nincs ügyvédetek?
(Én mindössze egyszer folytam egy ilyen ügybe, akkor igyekeztem elé menni a kíváncsiskodásnak, és már az ellenkérelemhez csatoltunk minden olyan iratot, igazolást (pl. előző éves nettó bérről munkáltatóit), aminek a vizsgálata ilyenkor várható. De az egy egyszerű eset volt.)

rita2680 # 2013.03.07. 15:28

Nos én tárgyalás előtt nyilatkozni fogok a jövedelmemről hogy már ezért ne napolják el. Azért jó neki ha nekem nincs jövedelmem, mert ő mindenképpen azt akarja bizonyítani hogy egy fizetésből élünk és a férjemnek eltitkolt jövedelme is van. Erre van most ráéleződve nagyon. Valamint a férjem kevesebbet keres mint én ez igaz, csak az ő jövedelméből valóban nem tudnénk megélni.Van ügyvédünk de az átpasszolt egy ügyvédjelöltnek. Nem nézem le őket de tapasztalatuk még nem akkora mint akit meghatalmaztunk.

rita2680 # 2013.03.07. 15:32

irod hogy megelőzni a kíváncsiskodást, ez mind jó, de alperes feleségeként még mindig nem tudom, hogy miért kellene nekem is jövedelemigazolást csatolni. Nyilatkozni természetesen fogok.

monalisa1 # 2013.03.07. 15:48

rita2680

Több oka is lehet amiért az anya kéri a t.díj felemelését - kinél mi, azonban a bíróság a mérlegelésnél figyelembe veszi a gyermek életkorát, tényleges szükségleteit, valamint az egyéb szempontokat. Az anya esetleges túlzott igényeit el szokták utasítani.

Mondjuk ha mód van rá és a párod magától vállal x Ft/hó járadéki emelést, valamint ha a gyermek ruházkodásához időnként természetben hozzájárul, lehet hogy ezzel ki is fogta a szelet a vitorlából. (Alkalmasint akár egy turkálóban is ki lehet fogni márkás jó dolgokat.)

Aztán természetbeni hozzájárulás az esetleges nyári közös nyaralás is.

kaméleon # 2013.03.07. 16:04

valamint ha a gyermek ruházkodásához időnként természetben hozzájárul, lehet hogy ezzel ki is fogta a szelet a vitorlából. (Alkalmasint akár egy turkálóban is ki lehet fogni márkás jó dolgokat.)

Az ilyen esetekben ez már nem szokott beválni. Sokszor a tartásdíjigények mögött sem a valós szükségletek állnak, illetve, ezekbe az igényekbe is jócskán belejátszik a másik féllel szembeni harag is. Meg az is, hogy amit a gyereknek pénzért venni lehet, azt jobb, ha tőlem, a gondozótól kapja. Elvileg, mert jobban ismerem a szükségleteit, gyakorlatilag, hogy engem szeressen jobban. Persze, sok kivétel is van, és ahol 10 ezer Ft-okon megy a vita, ott ezt is elvethetjük. Ráadásul később hiába hivatkozik bárki arra, hogy mennyit költött a gyerekre, azt nem veszik figyelembe.

Kedves Rita, ha megbíztál egy ügyvédet, akkor elvárhatod, hogy a tudásával segítsen. Ha a jelölt nem tud megfelelően dolgozni, nem tud tanácsot adni, akkor a megbízott ügyvédet kérdezd. Jogod van hozzá.

kalevala32 # 2013.03.07. 16:07

Tisztelt cim!
Kérdésem a következő lenne: volt férjem keresetet adott be a birósagra a gyerektartasdij ügyében. 2 gyerekünk van. Az egyik tavaly végzett technikumba, azóta sem talált munkát regisztrált munkanélküli, 21 éves. Volt ferjem oktoberbe adta be a keresetet, hogy visszamenőleg kéri a gyermektartásdij megszüntetését 2012.07 hótól. A másik gyerek 20 éves főiskolára jár , költségtéritésesre. Neki is kéri, hogy ne %-ban hanem fix összegben állapitsák meg a tartásdijat, visszamenőleg 2012.07 hótól.
Visszzamenőleg kérheti e ezt a volt férj, milyen esélye van?
Kalevala32

rita2680 # 2013.03.07. 17:42

Köszönöm mindenkinek a válaszát. További szép estét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.07. 18:05

A tartást az együttélő szülő természetben, a különélő pénzben szolgáltatja. Ezen egyoldalúan változtatni nem lehet.

rita2680 # 2013.03.08. 06:42

Egy kérdésem lenne még. Reális az hogy a felperes a beadott számlái és igénye alapján kiszámítottam hogy a felperes azt szeretné ha az apa 88 %-ban vállalná a gyermek kiadásait? Tehát 50 ezret akar mig a kiadása a gyermekre 56 ezer ft. Megítélheti ezt a bíróság?

rita2680 # 2013.03.08. 06:45

Egyébként jelenleg 25 ezret kap gyermektartásként + a családipótlék tehát 38700 ft-t kap.

ObudaFan # 2013.03.08. 11:41

Megteheti, pont erre utalt a kolléga válasza a kérdésed előtt. Az együtt élő szülő elsősorban természetben tesz eleget a tartási kötelezettségének.

ObudaFan # 2013.03.08. 11:42

kalevala32

HA kifizette, akkor visszakövetelésre nincs lehetőség, ha erre gondolsz.

kalevala32 # 2013.03.08. 12:04

Igen,erre gondoltam. Nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy fizessem neki vissza a gyerektartást, és még a gyerekeket is ellenem hangolja. A perköltség megfizetésével is fenyeget. Ez hogyan fog megoszlani a végén?
Kalevala32

rita2680 # 2013.03.08. 12:19

ObudaFan köszönöm a válaszod. Mindenesetre ez a férjem fizetésének majdnem a fele lenne. Én mindenesetre a jogban igazságtalanak tartom ezt. Mivel én jól keresek, így természetesen az én fizetésem is figyelembe veszik tudom ezért meg is itélhetik az exnek a férjem fele fizetését. De mi van akkor ha mi is szeretnék közös gyermeket és kiesek a munkából? Vagy pár hónaposan hordjam a gyermeket magammal dolgozni mert muszáj hogy ki bírjuk fizetni a másik gyermek tartását? Szóval ez elég faramuci helyzet úgy gondolom.

ObudaFan # 2013.03.08. 13:48

kalevala32

Pernyertesség arányában.

ObudaFan # 2013.03.08. 13:50

rita2680

Ha lesz közös gyerek, az majd új körülmény lesz, és akkor lehet kérni a tartásdíj módosítását. Amíg nincs, addig egy jövőbeli, bizonytalan tervet a bíróság figyelembe venni nem fog tudni.

rita2680 # 2013.03.08. 14:47

Köszönöm a választ. Megértettem. Csak bosszanto hogy mire ez lezárul addigra indithatjuk a csökkentés iránti keresetet. Egyébként ha a mostani per alatt teherbe esem mivel mostanában terveztük az jogilag számit már? Vagy csak ha a gyermek megszületett lehet inditani a csökkentés iránti pert?

ObudaFan # 2013.03.09. 09:19

Szerintem akkor érdemes, ha megszületett.

rita2680 # 2013.03.09. 10:40

Köszönöm a választ

sunshine25 # 2013.03.13. 06:57

Kedves Hozzáértők!
Kérem a segítségüket,hogy külföldi munkavállaló apától hogy lehet behajtani a gyerektartást,3 évig megelőlegezte az állam,mivel Magyarországon nincs bejelentett állása,gondolom külföldön dolgozik.Hol érdeklődjek,hogy nyomozzam ki,hol dolgozik,merre induljak el?Segítségüket előre is köszönöm!

lolkababa # 2013.03.14. 20:59

T.Ügyvédurak!
Az volna a kérdésem,hogy hogyan lehet azt bebizonyítani,hogy az alperes elköltözése óta 1x minimum,de lehet,hogy kétszer,vagy háromszor is kapott jutalmat,amit Ő tagad,és így "elfelejtett" belőle tartásdíjat is fizetni(ha jól tudom ebből is jár ugyanúgy a valamennyi %.) Ha kapott az bejelentett,mert állami cég,fekete jövedelmek nincsenek.Gondolom nekem nem adnak ki adatot,de kinek igen?Ez,ha tényleg kapott,akkor kb.netto 0,5 és 1 millio Ft közé esik,tehát nem kis pénzről van szó.Az ügyvédem ezt az infot is elengedte a füle mellett,illetve szerinte jövedelemnek csak a bér,ill.a jutalom minősül,tartásdíjnál az étk.jegy,benzinpénz,ruhapénz stb.nem,tehát azzal ne foglalkozzak majd a bíróságon.Egyre inkább tol a megegyezés felé,ahol én kössem a kompromisszumokat,és időnként úgy érzem,hogy minnél előbb túl szeretne lenni az ügyemen. Anno azt mondta,hogy 40%-ot kérjünk a gyerekekre,most pedig azt mondja,hogy háát,lehet,hogy túl sok az összeg,elégedjek meg azzal amit az alperes ajánl.Azt a bíróságon nem nézik,hogy lehet,hogy ez Ft-ban magasabb összeg mint amit általában meg szoktak ítélni,de ezek a gyerekek ehhez igazodó életszínvonalon éltek eddig,( szakkör,kirándulás,nyaralás)illetve sajnos mindkettőjüknek van olyan betegsége ami miatt gyógyszert szednek nem kevés pénzért.
Mit lehet ilyenkor tenni? Mi a bírói gyakorlat?
Önök szerint hallgassak az ügyvédemre,vagy ha ennyire viszakozik,akkor keressek másikat? Nem szeretném az alperest " kiforgatni mindenéből",de ami nekem jár azt szeretném megkapni.Azt pedig tudom,hogy egy jó válóperes ügyvéden nagyon sok múlik!
Válaszukat előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.03.15. 07:38

Azt így az interneten keresztül és ennyi adat alapján megítélni senki nem fogja tudni, hogy mennyit kérhetnél, de a gyermek szükségletei tekintetében a bíróság figyelembe veszi, hogy milyen foglalkozásokra járnak, és azt is, hogy milyen egészségügyi kiadások vannak velük kapcsolatban.
Olyan munkáltatói igazolást kell kérni, ami feltünteti a jutalmakat is.

lolkababa # 2013.03.15. 13:12

T.ObudaFan!
Köszönöm a válaszod! A kérdésem ezzel kapcsolatban az volna még,hogy ha a bíróságtól olyan "papírt" kaptunk,amelyben az állt,hogy az elköltözése napjától vigyünk igazolást a jövedelmünkről akkor kinek kell mondanom,hogy én úgy tudom,hogy kapott többször is jutalmat,és szerintem ez az igazolás,csak egy havi jövedelemigazolás,amely sem az egyéb juttatásokat(étkezési jegy,benzinpénz,ruhapénz)nem tünteti fel,sem a jutalom nem szerepel benne.) Kinek kell kérni az "olyan munkáltatói igazolást,ami feltünteti a jutalmat is"?
Azt,hogy nem teljesen "jól értelmezte" a feladatot onnan is tudom,hogy még elköltözése után jó sokáig Ő vette fel a gyerekek után járó adókedvezményt,amitől már nem lehetett annyi a jövedelme,mint amennyiről az igazolást hozta,hanem több.Számomra úgy néz ki a dolog,mintha arról állítottak volna ki neki egy igazolást,,hogy jelenleg mennyi a havi netto munkabére.
De mivel az ügyvédem hitt neki(vagyis mikor a bíró megkérdezte,hogy akarja-e megnézni az igazolást,akkor nemet mondott),így csak gondolom,hogy ilyen a papír.
MIT TEGYEK? KIHEZ FORDULJAK?

ObudaFan # 2013.03.15. 14:12

Az iratokba be tudsz tekinteni, a bizonyítási indítványaidat pedig a bíróság felé kell jelezned.