Gyerektartás dij

lolkababa # 2013.03.15. 15:36

Köszönöm!

Pimpaapa # 2013.03.20. 13:17

Tisztelt ügyvéd urak!

Kérdésem az lenne, hogy kérhetem-e a bíróságot, hogy volt férjem fizetéséből teljes egészében letiltásra kerüljenek az alapbéren felüli juttatások, mint például prémium, nyereség és 13. havi fizetés.
Ebben amúgy szóban megegyeztünk vele csak ő néha elfelejti átutalni. Biztosabb lenne letiltással. Ő is aláírná a papirokat azt mondja. Kérhetem-e erre a bíróságot, illetve milyen formában?

Köszönöm előre is asegítségüket!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 15:28

Teljes egészében? Milyen jogcímen?

Pimpaapa # 2013.03.20. 16:36

Igen, a kérdésem erre irányult...
Ezt nem tudom, hogy kérhetem-e, illetve milyen indokkal.
Mint írtam szóban megegyeztünk arról is hogy átutalja, és arról is hogy letiltathatom, ő nem fog tiltakozni, legalább nem kell vele foglalkoznia.
Én közben férjhez mentem, született még egy gyermekem, és egy baleset folytán megözvegyültem.
Ő ettől függetlenül nem állította le a gyerektartást, és továbbra is szeretne nekem, illetve mindegyik gyereknek segíteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.20. 16:38

Erre így aligha lehet bírósági jóváhagyást szerezni, mert nemigen lehetne végrehajtható.

monalisa1 # 2013.03.20. 19:21

Pimpapa

Írj levelet a munkáltatójának és kérj tételes tájékoztatást a múlt évi nettó jövedelméről. (A levelet tértisd add fel.)

Amikor megkaptad, a számadatok ismeretében próbálj vele új megállapodásra jutni a t.díj összegéről.

Intézkedjen a bankjánál hogy a továbbaikban minden hó x napján utalják át neked az összeget.

A végrehajtó csak bírósági itélet vagy végzés alapján eszközölhet letiltást.

Szerencsésnek mondhatod magad, hogy különösebb vita- veszekedés nélkül hajlandó gondoskodni a közös gyermekről.

---
  • laikus hozzászóló
Cs.Gizi # 2013.03.20. 21:40

Olyan ügyben szeretnék tanácsot kapni, hogy 2011. novembere óta próbálkoztunk a párommal a baba összehozásán (tudni kell a páromról, hogy elég rossz spermaképpel rendelkezik, tehát javasolva volt nekünk a lombikbébi program, de én bíztam abban, hogy össze fog jönni természetes úton is) és most, amikor végre összejött, egyszerűen bepánikolhatott vagy nem tudom mi lett vele, de először meggyanúsított azzal, hogy nem tőle van, mivel neki természetes úton nem lehet, aztán meg jött ilyennel, hogy egy gyerek sok pénzbe kerül és ezért neki nem kell, vetessem el. Teljesen értetlenül állok az események előtt, mivel nem értem, hogy akkor miért hitegetett és miért hoztuk össze, mert nem egy becsúszott babáról van szó, hanem olyanról, aki miatt az ovulációim előtt 3 napig nem szeretkeztünk, hogy ne legyen felhígulva a spermája és az aktusok után én fél órán át gyertya pózban voltam, hogy jó mélyen beérjenek a spermái. A hétvégén odáig fajultak a dolgok, hogy összepakolt és hazament az anyjához és kéri, hogy vetessem el a babát. Jelenleg a 7. hétben vagyok, de 33 éves vagyok és nem szeretném elvetetni a babát, mert hiszem azt, hogy minden jóra fordul és majd visszajön. Kértem, hogy keressen fel pszichiátert, mert súlyos gondjai lehetnek vagy menjünk el párkapcsolati terápiára, de amiatt, hogy elhagyott, így ezekből nem tudom, hogy mi lehet. Ügyvédi segítséggel el lehet-e rendelni pszichiátrai kezelést vagy egyáltalán lehet-e segíteni ezen a kialakult helyzeten? El kell vetetnem a babát, ha ő nem akarja vagy el tudom-e majd érni, hogy fizessen gyerektartást, ha már összehozta? Mert hangsúlyozom, hogy nem egy becsúszott babáról van szó, tehát ha ő most kijelentette, hogy nem akar gyereket, akkor másfél éve hazudik nekem és ennek ellenére azért dolgozott rajta hónapról-hónapra, mert azt hitte, hogy neki úgysem lehet és úgysem fog összejönni, hiába próbálkozunk, tehát meghagyott abban hitben, hogy majd lesz gyerekünk, de ezek szerint ő végig csak álltatott, közben nem is akart. Mit lehet ilyenkor tenni?

anideeva # 2013.03.21. 10:13

Kedves fórumozók!
Most volt a vãlóperem, az ügyvédem kérésemet nem teljesítve nem kérte a gyerektartás lertiltását, és két hónapra visszamenőleges megítélését. Van e módom fellebezni, úgy hogy bejelentette hogy nem fellebezünk. Válaszotokat elõre is köszönöm.

Scales # 2013.03.21. 10:34

Kedves monalisa!

Szerintem a Pimpaapának adott tanácsod, ami arra vonatkozott, hogy kérjen tételes elszámolást a volt férje jövedelméből nem igazán állja meg a helyét, mivel jogilag szerintem eléggé aggályos.Magánszemélyként csak azt kérheti a volt férj munkáltatójától, hogy a gyermektartásra vonatkozó jogerős bírósági határozat alapján vonják neki az ellátást és az megtörténik-e, a többihez nincs köze. Ha nagyon belegondolok talán még bűncselekményt is felvet, ha megkapná... Kíváncsi lennék egy jogban nálam sokkal jártasabb hozzászóló véleményére is ezzel kapcsolatban.

Kedves Pimpaapa!

Ha a volt férjed a gyermektartáson felül még támogatni akar, akkor azt tegye meg, ez az "néha elfelejti" dolog nekem kicsit bűzlik. Vagy akarja, vagy nem. Ha mégis gondok vannak a memóriájával 2-3 havonta kérdezz rá, akkor talán eszébe jut. A bíróság ilyen letiltást nem fog jóváhagyni, ebben a szituációban szerintem teljes mértékben a volt férjed jóindulatára és memóriájára számíthatsz. A lehetőségek száma végtelen, akár átutalja, akár láthatások alatt odaadja kp-ban, meg tudja oldani, ha akarja...

pazs # 2013.03.21. 10:39

Cs.Gizi: nem tudod ügyvéddel sem pszichiáterhez küldeni, ellenben ha nem vállalja az apaságot, perben ezt elérheted, egyúttal a gyerektartást is.

pazs # 2013.03.21. 10:39

Ja, és ő sem tud kényszeríteni téged az abortuszra.

monalisa1 # 2013.03.21. 12:24

Scales és besszerrita

Akár egy anya is kérhet tájékoztatást az apa munkahelyétől, ehhez nem kell külön bírósági eljárás.
A havi béren felül info az esetleges jutalom, prémium, nyereség, 13 havi kifizetés dolgairól, tehát a mindenösszes éves jövedelemről. (Ha bruttóban adják meg akkor a nettó kiszámítható: http://www.berkalkulator.hu

Ami egyéb más dolgokat írt a kérdező az első férjével kapcsolatban, az valóban "túl szép" hogy valós legyen.

Elnézést és köszönöm.

monalisa1 # 2013.03.21. 12:39

Cs.Gizi

Neked kell tudni hogy a kialakult sajnálatos helyzetben megtartod-e a babát, de nyomatékkal vedd figyelembe: uj kapcsolatra belátható időn belül lesz-e lehetőség, valamint és ami a legfontosabb ki tudja összejön-e az ujabb terhesség, no meg a ketyegő biológiai óra...

Ha a babához kapsz (szülők, testvér, rokonság stb.) segítséget, támogatást, akkor szüld meg, nehogy az életed további részében bánd!...

Jó egészséget!

----
  • laikus hozzászóló
sunshine25 # 2013.03.21. 16:07

Kedves Hozzáértők!
Kérem a segítségüket,hogy külföldi munkavállaló apától hogy lehet behajtani a gyerektartást,3 évig megelőlegezte az állam,mivel Magyarországon nincs bejelentett állása,gondolom külföldön dolgozik.Hol érdeklődjek,hogy nyomozzam ki,hol dolgozik,merre induljak el?Segítségüket előre is köszönöm!

Alithia # 2013.03.21. 18:38

Kedves Hozzáértők!
A kisfiam apukájával nem vagyunk házasok, hanem neki van egy korábbi házassága és két kamaszkorú illetve 19 eves gyereke. Eddig a legkevésbé sem volt együttműködő, de testvérei nyomására most úgy néz ki, hogy szeretne megegyezni az anyagiak terén. Nekem fogalmam sincs, hogy mennyit kérjek, nagyon magas a fizetése (1,5 millió nettó), úgyhogy akár kérhetnék sokat is, de azt sem tudom, hogy mennyi az a sok és mennyi kevés. Albérletben lakunk, a fiam egy eves, idáig egyedül tartottam el alkalmi munkákból és a tartalék pénzemből. Nem szeretném azt sem, ha aránytalanul keveset fizetne, illetve azt sem, hogy ha túl sokat kérek, akkor meglógjon megint, és a bíróság pedig megszavazzon nekem egy 30e Ft-os gyerektartást, amivel igazából túl sokat nem lehet kezdeni, akkor már inkább jobb, ha nincs. Tudnánok tanácsot adni, hogy mere induljak el, mennyit kérjek, kérhetek, mennyi az amennyi egy ilyen magas fizetésből a legkevesebb ami elvárható, és mennyi az amennyit egy bíróságon megítélnének? Köszönöm.

szabadi.laci # 2013.03.22. 09:41

Üdvözlet!

Segítséget szeretnék kérni tartásdíj csökkentéssel kapcsolatosan!

Kislányom után megítélt a bíróság 75 ezer ft tartásdíjat. Ezt tisztességesen fizetem 1,5 éve!
Az állásom azonban megszűnt 2 hónapja, így szeretném csökkentetni az összeget.
Milyen esélyeim vannak?
Tény, hogy kaptam végkielégítést, nem olyan sokat, de pár havi fizetésemet megkaptam egy összegben.

Bíróságon számít majd ez? Előfordulhat, hogy a végkielégítés miatt nem csökkentik,mondván, hogy fizessem a végkielégítésemből a tartásdíjat?

Magam ilyen 40-50 ezer ft tartásdíjat reálisnak tartanék ez esetben.
Munkám jelenleg sajnos még mindig nincs.
Köszönöm előre is!

Panna77 # 2013.03.23. 08:39

Tisztelt Ügyvéd Urak!

Kérdéseim a tartásdíj csökkentésére vonatkoznak:
A volt férjemmel a válásuknál közösen megegyeztünk a két gyermekünk (5 éves és 16 hónaposak) tartásdíjáról ami 20-20% minimum 18-18 ezer Ft. A mostani kapcsolatából született egy gyermeke és így kéri a tartásdíj csökkentését. (Jelenleg én még gyed-en vagyok)
• Mennyire csökkenthetik így a tartásdíjat felém nézve?
• Beszámítják e a családi pótlékot( mind a két gyermekem tartósan beteg)?
• Kérhetnek e számlákat és azok melyek lehetnek?
• Ha csökkentik a tartásdíjat, azt tőlem a gyermekük megszületéséig visszamenőleg kérhetik e?(Meg kell e fizetnem nekik ?)

Válaszukat előre is köszönöm.

sanya078 # 2013.03.25. 20:33

Tisztelt fórumozók, ügyvédek.
Egy kérdésem lenne ebben a témában, amit saját bőrömön kell viseljek.
2011 októberében született kislányunk aki koraszülött volt. A párommal novemberben vettünk egy lakást, vagy is vettem, már akkor furcsa volt hogy közösködni nem akart.Most idén januárjában se szó se beszéd tőlem 4 ajtóval arrébb egy bérleménybe költözött,mindenféle előzetes megbeszélés nélkül. Mint ezek után kiderül a bíróságra is elment és még tavaly ősszel beadta a gyerektartás, elhelyezésre a kérelmet. Én minderről nem tudtam, mert értesítéseket, amik nekem lettek volna címezve lenyúlta előlem, így lemaradtam mindenről, és minden jogerőre emelkedett a tudtom nélkül. Ő közben ugye most elköltözött, és tehetetlenül állok az egész előtt, sőt még 2 évig bele sem piszkálhatok ebbe a dologba. 100%-ban tudom hogy ez azért volt hogy totál függetlenítse tőlem magát, a gyermekem, nevelésébe ne szólhassak bele, és minden életmozzanatából a kislányomnak kizárjon. Oka nem volt rá hogy elmenjen. Tudom nehéz ezt így elhinni, de itt maradtam lakással a nyakamon, fizethetem mindazt amit eddig közösen használtunk, kajára se telik szinte, és még a gyerektartás is... ("itt jegyzem meg egy fillért sem sajnálok a lányomtól") De a bíróság a tavalyi még lakásvásárlás előtti terheletlen fizetésem vette figyelembe, most meg ugye a közös lakást egyedüliként fizetve semmim sem marad, nekem hasad meg a szívem hogy nem tudok annyit adni így, sokszor idős szüleim segítenek. És még az hogy eltitkolta a bíróság nekem címzett leveleit, és ezen felül a saját kocsimmal ő bár ugyan elment a tárgyalásokra, magát védve, de azt meg nem említve hogy én miért nem vagyok ott. Én meg jóhiszeműen közben dolgoztam a munkahelyen közös ügyeinkért, és tessék, hátba támadnak. Sosem bántottam őket, lányom imádom, de hogy lehet egyáltalán azt jogilag megkérdőjelezni hogy nem rossz tettek hatására ment el, hanem önszántából, maga függetlenítése miatt,az az hogy eddig kellettem se tovább. És azt hogyan lehet bebizonyítani, hogy a láthatást, és a gyermek fölötti egyeduralomnak köszönhetően gyermekem tisztára elidegenedik tőlem, és hogy dirket reggeltől, estig az édesanyjánál tartózkodik csak hogy ne lássam őket. Én vagyok este az utolsó, mindenki után, a saját vér szerinti édesapja aki láthatom. ÉS sok esetben ügyeket generál, hogy azokat a maga malmára hajthassa utána. Hogy lehet az míg itt éltek, úgy feküdt le mellettem aludni, hogy közben tudta, hogy képzeletben én már az éjjeli szekrényére helyezem a gyerektartást.Hogy lehet ilyeneket megcsinálni sosem értem meg, miközben egy család jól megvan, az anya valami belső fura indíttatásra, elmegy a bíróságra, és gyerektartást követel, miközben még együtt élnek, kelnek, fekszenek, értem ezt az alatt míg itt laktak. Hogy bizonyíthatnám be azt hogy az akkori jövedelmi, anyagi viszonyom, nem tükrözi azt ami most ami a jogerőre emelkedés utáni állapotot tükrözi,egy lakást egyedül tartok el, hitelek hada, rezsi, és minden amivel itt hagyott. Hogy lehet az hogy egy anya világra szüli a legszebb ajándékomat és ezt teszi. Ez olyan mintha céget alapítana, és a közterheket én fizetném. Lehet egyedi és hihetetlen eset, de higgyék el amilyen élete volt, kívánom hogy sok nőnek ilyen legyen, mint neki mellettem, és jó világ lenne, éppen ezért nem értem döntéseit, és azt hogy döntéseinek keményen ki vagyok szolgáltatva.
Hogy lehet ebből kirázódni, és bebizonyítani hogy önszántából ment el, és nem azért mert rossz élete volt, és hogy a saját gyermekem nem láthatom, vagy csak utoljára én, mert mondva csinálva, vagy lehet igazából, reggeltől, estig édesanyjánál van, és ők nevelik saját képükre, az én gyermekem, akinek nevelésébe, és életmozzanataiba bepillantást nyerni sem tudok, és ez, ezek nekem fájnak a legjobban, mert ez az nem fogja felfogni, akinek ott van a boldogságot hozó gyermek, hanem az akinek nincs ott csak az üres lakás, és a hátrahagyott terhek, üres szobák, és 1 TV+1 ágy.
Megértésüket, és megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel : Szécsény Sándor

ObudaFan # 2013.03.26. 06:08

sanya078

Kérdést nem igazán tettél fel, de ha az ítélet megváltoztatását kívánod, akkor véleményem szerint perújításnak van helye.

ObudaFan # 2013.03.26. 06:16

Panna77

• Mennyire csökkenthetik így a tartásdíjat felém nézve?

Elvileg lehetne 16.6-16.6%-ra, de ha ez a két gyermek tartósan beteg, az új kapcsolatból származó pedig nem, akkor ezt figyelembe kell venni.

• Beszámítják e a családi pótlékot( mind a két gyermekem tartósan beteg)?

Azt figyelembe veszi a bíróság, hogy van ilyen jövedelmed. De gondolom tartós beteg gyerekeknél a kiadási oldal is jelentős.

• Kérhetnek e számlákat és azok melyek lehetnek?

A te érdeked, hogy minél több, a gyerekekkel kapcsolatos szükséges kiadást tudj igazolni. A rezsiszámlákat elkezdheted gyűjteni, és a gyerekek egészségügyi ellátásával kapcsolatos számlákat is. Emellett ha esetleg járnak a gyerekek valamilyen külön foglalkozásra, erről is valamit.

• Ha csökkentik a tartásdíjat, azt tőlem a gyermekük megszületéséig visszamenőleg kérhetik e?(Meg kell e fizetnem nekik ?)

Nem. A kereset benyújtásától csökkenthető, de visszafizetni semmiképp nem kell, legfeljebb a túlfiztést a következő részletekbe beszámíthatja.

ObudaFan # 2013.03.26. 06:18

szabadi.laci

A végkielégítésből azért egy darabig futja a tartásdíjra, az lesz a kérdés, hogy mikor sikerül újra munkát vállalni.

szabadi.laci # 2013.03.26. 08:10

köszönöm!
és hány hónap munkanélküliség kell úgymond, hogy figyelembe vegyék?

monalisa1 # 2013.03.26. 10:56

Neked kell tudni hogy a végkielégítésre kapott összegből meddig tudsz megélni., ahogy fogy a pénz mindenki úgy próbál mind intenzívebben új munkát keresni...

ObudaFan # 2013.03.26. 17:13

Ez szerintem nem értelmezhető, hogy ki lenne fizetve, a százalékos mérték miatt.

sanya078 # 2013.03.27. 12:11

Tisztelt ObudaFan

Bocsánat ha nem volt egyértelműsítve a kérdés.
A legfőbb kérdés hogy ilyen családjogi esetben, gyerektartási ügyekben, a jog különbséget tesz e arról, hogy az anya önszántából, ment el, és követel tartásdíjat, vagy pedig a tipikus eset hogy a körülmények ide sodorták (bántalmazás, stb...), mert itt ugye a párom valami belső sugallatra önszántából hagyott el, és fordult bírósághoz. Az pedig hogy a nekem címzett bírósági leveleket elhallgatta , eltitkolta, előlem, és így önhibámon kívül nem tudtam megjelenni, az már a BTK hivatalos okirattal való visszaélést testesíti meg. Az hogy még az arcán volt annyi bőr, hogy ezen felül a saját kocsimat elkérve azzal ment el, a perekre, az pedig eltulajdonítás szerintem. Amit még nem is említettem, hogy nem a bejegyezett lakcímemmel fémjegyezett munkáltatói igazolással rohant a perre az csak hab a tortán. Azért azt nem értem hogy a bíróság, hogy hogy nem látta, hogy a bejegyzett lakcímem, ami van nem egyezik még város szinten sem a munkáltatóin lévővel, és hogy adhattak ennek hitelt, és róhatták ki a 30 ezer forintos gyerektartást. A jelen családjog ad olyanra eshetőséget hogy több évvel korábbi átlagkeresetet vesz figyelembe? Ugyanis a volt párom már ezzel hadakozik, hogy mivel itt hagyott az akkor közösen vett lakásban, és éppen hogy meg tudok élni, hogy akkor nem a mostani hanem jóval korábbi tavalyi, tavaly előtti átlagkeresetet vetet figyelembe.
Tisztán legyen látva, 10 éve folytonos jogviszonyom van munka terén, de azelőtt sem volt max 1 hónap kiesés. Hogy lehetne ésszerű, belátásra bírni a volt páromat? Ha a perújítási kérelmet a bíróság elfogadja, mi a teendő? Jelen esetben, és ennyi elmondás után mit, és miket vigyek a tárgyalásra, a gyerektartás mérséklése érdekében? Van e, vagy hogyan lehet azt ellenőrizni, ellenőriztetni, hogy a páromnak adott gyerektartási díj , ténylegesen a gyermekem javát szolgálja, és nem másét??
Tisztelettel :
Szécsény Sándor
2013-03-27