Ami különösképp érdekes így: ha a magyar jog szerint az apa nettó jövedelmének 15-20%-a járna, akkor az egy (csak a példa egyszerűsége miatt) 2000 eurós fizetés esetében havi 300-400 euró lenne. Ennyit még a kinti törvény sem ajánl, hanem kb. 250 eurót. Én max 200 euróra tartanék igényt, de gyeremekem apja meghúzta a határt a 120 eurónál. Meg gondolom van valamilyen max. határ a gyerektartásdíjra: hiába keres az apa nagyon sokat (pl. 1 milliót), nyilván a gyermek tartásának fele nem kerül a fizetése 20%-ba.
A kérdésemet akkor most úgy fogalmazom meg, hogy ha az apa 2000 eurót keres, akkor a magyar jog mennyit ítélne a Mo-n élő gyermeke tartásdíjaként vajh, hozzávetőlegesen?
Gyerektartás dij
40-50 ezer forintot. Szerintem.
kbs, köszi szépen
Ilyen összegre tippelnék én is. És vajon mit tudok kezdeni az apával, aki ezt egyszerűen nem hiszi el? Per nélkül hogyan tudom számára igazolni, hogy ennyi járna? Õ ugyanis kiakad mint egy kakukkos óra az eredeti 200 eurós igényemtől, de még a 180-tól vagy a 150-től is vérben forog a szeme. Meghúzta a határt 120 eurónál és punktum. A peren kívül tudok valamit tenni, vagy inkább csak örüljek, hogy bármit is fizet?
Apropó, a láthatások költségét (lévén 1000 km-re lakik a gyermekétől) kinek kéne állnia? Az vajon jogos, hogy ő arra hivatkozva húzta meg a határt 120 euróban, hogy sokba kerül neki a gyermekét meglátogatnia és a tartásdíjból levonja az ajándékok (na nem mintha hűű de sok lett volna) értékét is?
A pereskedéssel azért vigyázni kell mert ha berág egyszerűen köddé válik - onnantól nincs egy fillér tartásdíj se. Így továbbra is a megegyezés javasolt, amit aztán írásba kell foglalni.
Egy 14 hónapos baba esetében a 30 ezer forint tartásdíj végül is nem rossz pénz, és ahogy cseperedik a gyerek 2 évente lehet kérni a t.díj arányos emelését.
A láthatást is le kellene valahogy írásban szabályozni, hogy legyen benne valami rendszeresség.
Az esetleg felmerülő rendkívüli többletkiadásokhoz arányosan járuljon hozzá.
Az hogy az egyes jövetele - mint utazási költség - pénzbe kerül, ez őneki többletkiadás. Az ajándékok mindezen felettiek.
Aztán 5-10-15 év múlva is jön-e majd még?
Nem volt kötelező gyereket csínálnia (...), de ha már így alakult örüljön a picinek., a gyermekéről a további 20 - 22 évben nagyrészt gondoskodjon.
Az EU-n belül azért gyermektartásdíj ügyben nem nagyon tud köddé válni. az meg nem biztoas, hogy megéri neki csak azért nagyon messzire menni, hogy ne kelljen gyt-t fizetnie.
Helló!
Érdeklődnék, hogy cafetéria után, hogy vonják a gyerektartást? A munkáltató levonja, mint a munkabérből is teszi, vagy a cafetéria után nekem külön kell átadnom?
Szeptembertől fogom kapni, és a bérszámfejtő nem tudja. :-(
(6)124 Nem képezi a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóság.
Köszönöm Jupiter!
Bár a kajajegyet ugyis együtt "kajáljuk" majd el. :-)
(olyan zavaró, hogy nem lehet linkelni, hogy melyik hozzászólásra megy válaszul)
Szóval sjanos gyermekem apja agyament e téren: ha többet merészelnék akarni, vagy netán perelni kezdenék, akkor inkább felmondana a munkahelyén, csak hogy ne kelljen tartásdíhat fizetnie (vagy annyit fizetnie). Inkább feláldozná a saját karrierjét, és tűzne el akár valóban felszívódás szinten, csak hogy ne kelljen olyat fizetnie, amit nem akar.
A láthatásokat nem tudom, hogyan szabályozzuk, lévén neki főleg a szabadságokhoz van kötve. Én pedig nagyon úgy tűnik, hogy többet nem utazok hozzá azzal a céllal (és mással sem), hogy a gyerekével tartani tudják a kapcsolatot, mert amikor a legutóbb a saját pénzemen kiutazva ő még pluszban a tartásdíjból is levonta azt az összeget, amit kint a gyerek étkeztetésére költött... nos, ekkor végképp elszállt az én agyam is. Így aztán, mivel én anyagilag nem engedhetem meg magamnak, hogy jókedvemben utazgassak, marad az, hogy jön ő. Amikor tud a munkája miatt.
Az az igazi probléma, hogy nincs köztetek érzelmi kapcsolat (...) és ezért ő diktál...
Majd jön évi 1-2 alkalommal, idővel meg még ennél is ritkábban - új párkapcsolata lesz.
Nagyon úgy néz ki hogy a gyerekkel hosszú távon egymagadra maradsz, legalább is vele nem jutsz egyről a kettőre. Próbáld az életedet függetleníteni tőle.
Köszi szépen, ez azt hiszem jól megy. Viszont azt szeretném, hogy a gyereknek jó kapcsolata legyen az apjával.
Az, hogy lesz-e neki új kapcsolata, az nem érdekel, de az már sokkal inkább, hogy nem megfelelően vállalja a felelősséget a saját gyerekéért. (Illetve erre is van saját megoldása: azt mondja, hogy "adjam neki oda a gyereket, majd ő felneveli", ha meg nem teszem ezt, akkor legyek elégedett azzal, amit ad (gyerektartás terén). Na azért ez sem egészen így megy... (menne normális esetben).
Kati!
Talán tényleg oda kellene adni a kicsit némi időre, hogy az apai felelősség és kötelesség kifejlődjék (...) és így a gondoskodás anyagi oldalát esetleg másként látná.
Egy hét, esetleg kettő nem a világ, mások is megkapják ennyi időre a gyereküket.
Persze az utazási költségek...
A "nagyon okos hozzászólásokban" úgy látom, kedves Monalisa, mégis csak Te jársz élen :)))
Szinte egy lavinát indítassz el magad után rendszerint, hogy helyesbítsék a mondandóidat :)))
Én nem látok abban semmi rendkívülit ha egy gyereket egy-két hétig az apja gondoz, mert pl. lütyőke esetében a nagy távolság miatt lehetetlen a csak hétvégi kapcsolattarás.
Ha pedig nem tetszik amít írok (...) tőlem akár írhatsz (= érdemben hozzászólhatsz) énelőttem, és akkor majd én nem fogok írni.
monalisának teljesen igaza van
Sziasztok!
Új vagyok a fórumon. Sok hozzászólást elolvastam, viszont nem találtam meg amit keresek:
Párom előző házasságából 2 gyermek van. Gytd-ban a bére 40%-ban állapodtak meg (ez kb 210-230.000 Ft), ami rendszeresen utalva is van. + a nő keresete is kb havi 10e Ft. (Azért 40%, mert a nő fizeti a ház kölcsönének hátralévő részét 8 évig. Ha a párom vállalta volna ezt a 8 évet - 100e Ft/hó - akkor csak 30%-ot kért volna az ex).
Tudom, hogy a gytd megállapításához milyen szempontok a mérvadóak, de mégis nincs valami felső határ?
+1 kérdés: első gyermekünk születését követően (2008 január) legfeljebb ? %-ra kérhetjük a jelenlegi 40%-ot lecsökkenteni? Szeretnénk majd mégegy gyerkőcöt, akkor mire számítsunk?
Köszönettel: kovacspetrus
bocs, előbb elírtam 10 e helyett 100e akartam írni....
Maximum a fizetés 50%-a osztható le gyerektartásra. Tehát 3 gyerek esetén 33 %-ra leszállíttathatja, ha születik még egy gyereketek, akkor pedig 25%-ra (mármint az ott lévő 2 gyerekre összesen.)
Ilyen esetben a gyermektartásdíj leszállítása iránt azonnal meg kell indítani a pert, és a végrehajtás felfüggesztését kell kérni, ugyanis amíg ez nem történik meg, a korábbi mértékű díj végrehajtható.
Nem tudom hová írni, de segítséget szeretnék kapni.
Nyaralni vinném a kislányom külföldre, de nem tudom, ehhez kell-e az anyától valamilyen nyilatkozat vagy írásos engedély. Természetesen szóban hozzájárult, sőt örült is neki, ennek ellenére nem szeretném ha gond lenne.
Ha kell mégis ilyen papír, le lehet-e tölteni valahonnan a formanyomtatványt.
... egy illető szerint nem kell engedély, mert én vagyok a törvényes apa, és nem tartós kint tartózkodásra, hanem nyaralásra viszem.
De azért meg szeretnék győződni....
Előre is köszönöm a segítséget.
Formanyomtatvány nincs, de nem baj, ha utólag tudod valahogy dokumentálni ezt a hozzájárulást.
Üdv mindenkinek.
Kötelezhetnek-e tartásdíj fizetésére, ha a gyermek gyámja teljes árvasági segélyt kap?
A segély alapja az, hogy sajnos az édesanya meghalt, a gyermek a negymamához került, engem pedig arra kértek, hogy mondjak le a szülői felügyeleti jogomról amit én meg is tettem.
Kötelezhetnek, pontosabban köteleznek, ha a gyám ezt kéri.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02