Gyerektartás dij

bébi54 # 2013.02.20. 09:52

Jónapot kívánok ! tanácsot szeretnék kérni a gyámja én vagyok a kis gyereknek de a Gyámhivatal nem kérte a gyerektartást, az anya gyesen van ilyen esetben is kérhető a gyerektartás ha valaki gyesen van ? az anya nem tart kapcsolatot a kis lánnyal, nem akar fizetni gyerektartást köszönöm várom válaszukat

Tanácsát kérném én vagyok a kis gyerek gyámja ha az anya gyesen van kérhetem e a gyerektartást és mi a menete

Dóra59 # 2013.02.15. 06:43

Sziasztok. A bíróság bekérte a kiadásainkról a számlákat. Mi csatolni tudjuk, viszont mire mindent megküldünk, csak a fordítási költsége közel 100 ezer ft-ba kerülne. A felperes valószínüleg kérni fogja a magyarnyelvre fordítást. Kötelezhetnek bennünket a fordítás költségének viselésére? Ez anyagilag igen megterhelő lenne. Főleg azért is kérdezem mert már küldtünk hivatalos dokumentumokat és fordítóiroda által készítetett fordítást,amit mi fizettük, de a felperes nem fogadott el.

lolkababa # 2013.02.14. 20:44

T.ObudaFan!
Akkor ez azt jelenti,hogy amikor nekünk a bíróságon le kellett adnunk az első tárgyalási napon a jövedelmünket a különköltözéstől ezidáig,akkor neki ezeket az adatokat is be kellett volna nyújtania? Mert ezt nem tette meg! És a bírónő kérdésére is csak a munkabérének összegét mondta,mint átlagkeresetet!
Ilyenkor mi a teendő?
Köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2013.02.14. 20:17

Azok is.

lolkababa # 2013.02.14. 19:28

És mi számít jövedelemnek? A munkabéren kívül az egyéb juttatások is? Benzinpénz,étkezési jegy,jutalom,stb.Vagy csak a konkrét havi munkabér???

Dóra59 # 2013.02.14. 13:36

valoapa

én értem hogy 50 ezret akar, de egyértelmüen igazoljuk, hogy a keresetének a 20 %-a 22500, ha 50 ezret kellene minimum fizetnünk az a férjem fizetésének majdnek az 50 %-a lenne. Egy egészséges (mert arra hivatkozott hogy a gyermek beteg, de minden orvosi papirját a bíróság hivatalból megkérte, és kiderült hogy a gyerek 2009 óta még háziorvosnál sem volt)gyerekre a fizetése majdnem felét nem tudom hogy megitélhetik e.

valoapa # 2013.02.14. 08:19

Dóra, szerintem félreérted. A "20%, de minimum 50e" azt jelenti, hogy minden hónapban legalább 50 ft-ot kell fizetni, de amikor több a jövedelem 20%-a, akkor többet. És ha ezt kéri, és a bíróság jogosnak találja, akkor ezt fogja kapni.

Dóra59 # 2013.02.14. 07:21

Köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.14. 07:19

De igen. Csak nem valószínű.

Dóra59 # 2013.02.14. 06:06

Tehát ha a 20% 22500, és ő ez kéri, akkor nem ítélhet meg neki 50 ezret,

Dóra59 # 2013.02.14. 05:58

Köszönöm igy már értem, tehát vizsgálhatnak engem is, rendben, nincs akadálya, viszont az apa nettó keresetét igazoltunk az alapján a nettó keresetének 20 %-a 22500 ft, mi ennek ellenére 25 ezeret ajánlottunk, Ő a keresetlevélben nettó kereset 20 %-át, de minimum 50 ezer ft kér. A 25 ezret nem fogadja el. Ezért vizsgálja a bíróság az én keresetemet is. Ezért zavaros, mivel a bíróság a kereseti kérelemhez kötött, tehát nem itélhet meg többet mint amit a felperes kér. Vagy rosszul tudom?

valoapa # 2013.02.13. 21:54

lolkababa, CSJT:

69/C. (1) A tartásdíj összegét gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-ában kell megállapítani. A gyermektartásdíj meghatározásánál figyelemmel kell lenni:

1. a gyermek tényleges szükségleteire,
  2. mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira,
  3. a szülők háztartásában eltartott más - saját, illetőleg mostoha - gyermekekre,
  4. a gyermek saját jövedelmére is.

lásd b) pontot

lolkababa # 2013.02.13. 21:14

T.Ügyvéd Urak!Az volna a kérdésem,hogy a "jövedelem"-be mi számít bele,amikor gyermekekre tartásdíjat állapítanak meg?
Munkabér,étkezési jegy,autó hozzájárulás(benzinpénz),jutalom,stb.?
Ha az van a keresetlevélben,hogy 40% a két kiskorú gyerekre,de minimum 40000 Ft/gyerek,akkor azt a bíróság értelmezheti úgy is,hogy nekem elég a 40000Ft/gyerek? A 40% jóval több ennél.
Ja,és lentebb olvastam egy 'laikus' fórumlátogatótól,hogy számít,hogy a tartásdíjat egy keresetből kell fizetni,vagy esetleg van élettárs és két -nem kevés -bevétel van.Ez valóban így van?
Köszönöm válaszukat előre is.

valoapa # 2013.02.13. 19:30

akkor ezek szerint nem érted, amit beidéztem.

nem mindegy, hogy egyedül élőként keres a különélő szülő havi nettó 100 ezret, és ebből még lakást is bérel, vagy a Hilton család egyik sarjának élettársaként.

nyilván más a terhelhetősége egyik, illetve a másik esetben (bár nettó havi 50 felé az utóbbi esetben sem mehet a tartásdíj)

így már érted?

Dóra59 # 2013.02.13. 13:39

a gyermektartásdíj megállapításánál a szülők vagyoni helyzetét is vizsgálni kell, ebbe értelemszerűen beletartozhat a szülő élettársának/házastársának jövedelme, vagyona is

Én ezt értem, de mi beadtunk az apa nettó keresetét, az alapján kellene a gyerektartást megállapítani nem a kettőnk közös bevétele alapján szerintem.

wers # 2013.02.13. 13:24

Tuli, igen ez lehet, most beszéltem a drága lányommal, igen, tavaly is eljátszott ezt, csak azt nem értem, akkor miért engem hív, ha ő is tudja. De azért imádom.

Tuli54 # 2013.02.13. 13:22

Kaméleon, lehet, hogy igazad van, mert egy hete adta postára a menyem a nyilatkozatot, (8 napos határidőn belül),amit a MÁK-tól kapott. Akkor következő hónapban esetleg megkapja a kedvezményt? Jó lenne , ha csak ez lenne a gond. Köszi a tájékoztatást.

Wers, akkor nálatok is ez lehet a gond.
Reméljük.

wers # 2013.02.13. 12:37

gyanítom ezt eddig is le kellett adnia minden év elején

wers # 2013.02.13. 12:36

köszi kaméleon, mindjárt hívom a gyermeket

kaméleon # 2013.02.13. 12:33

Talán segít az információ: az én kismama ismerősöm azért kapott most kevesebbet, mert nem adta le a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatot (adóelőleg megállapításhoz).
Neki azt a tájékoztatást adták, ha a nyilatkozatát még ezen a héten pótolja, a következő hónapban a most hiányzó összeget is megkapja.

wers # 2013.02.13. 11:54

Tuli54, ezt én szeretném tudni, mert tegnap hívott a lányom majdnem sírva, hogy mennyit kapott.

emic # 2013.02.13. 11:40

Kedves fórumozók! Egy számomra nagyon kellemetlen ügyben fordulok hozzátok. Édesanyám és apám még kiskoromban elváltak. Apám soha nem foglalkozott velem, évente 1x látogatott meg. Édesanyám nevelt fel. Édesanyám 16 éves koromban egy tragikus autóbalesetben elhunyt. Édesapám ekkor se foglalkozott velem, nővérem lett a gyámom. 18 éves koromban az örökségből egy egyszobás lakáshoz jutottam ahol azóta is lakok. Érettségi után 1 évet egyetemen töltöttem, de mivel túl nehéz volt visszamentem előző iskolába 5.-6. évre ( technikusi képzésre ) Apámmal én folyamatosan próbáltam keresni a kapcsolatot, nem igazán érdekeltem. Nem akarta hogy meglátogassam, ha mégis elmentem majdhogynem megsértődött. 2012 Júniusában fejeztem be az iskolát, szeptemberben munkába álltam. Nem szóltam neki róla, nem tudtam hogy kell. Ő beperelt engem a gyerektartás megszüntetésére és 1 évre visszamenőleges visszafizetésére. Havi 30 000 Ft ; azaz 360 000 Ft-ot követel rajtam. Mondván, hogy nem kerestem őt. Elfelejtettem stb. ... A megszüntetésbe beleegyeztem, a visszafizetésbe nem. Hiszen nem 30 000 Ft-ot hanem 22 000 küldött és júniusig iskolás voltam. egy tárgyalás már lezajlott ahol a bíró engem vont felelősségre, hogy nekem kellet volna keresnem az apámat. Amikor vége volt a tárgyalásnak azt mondta nekem, "kezdjem gyűjteni a pénzt". Azt is mondta vegyem fel apámmal a kapcsolatot. Én ennek próbáltam eleget tenni, naponta vagy 100x hívtam, kinyomta a telefont. Aztán nagy nehezen sikerült elérnem. Kértem hogy vonja vissza, törődöm vele ezután stb. Ennek nagyon örült azt mondta visszavonja a pénzfizetési kérelmét. azután is folyamatosan beszéltünk hívtam telefonon ( persze ő 1x sem ). A minap viszont kaptam tőle egy fenyegető levelet hogy 15 napon belül utaljak át neki 400 000 Ft-ot, amennyiben ezt nem teszem meg végrehajtókat küld rám! Vegyek fel hitel vagy oldjam meg. Ilyen esetben miért az apát védi a bíróság? Szükségem volt a pénzre hiszen egyedül lakok, iskolába jártam, jól tanultam, pont hogy meg tudtam élni belőle. És most hogy elkezdtem dolgozni minden borul? Miért véd a bíróság egy olyan apát aki soha nem foglalkozott a gyerekével, még amikor félárva lett akkor sem?!
Lentebb olvastam, hogy legtöbb esetben nem kell visszafizetni az összeget, de akkor nekem miért mondta a bíró hogy gyűjtögessek?

ObudaFan # 2013.02.13. 11:38

Nem lehet, hogy eddig tgyás-t kaptál? Bár az csak fél évig jár.

Tuli54 # 2013.02.13. 11:18

Érdeklődöm, hogy a GYED folyósított nettó összege, mitől lett kevesebb ebben a hónapban? Az aktuális havi összeg, mindig attól függ, hogy hány napos a hónap amire éppen folyósítják?
Esetleg más oka van?
A baba 2012.05.13-án született, aki után a jogosultság a GYED folyósítására fennáll.
Előre is köszönöm a választ.

valoapa # 2013.02.13. 09:44

a gyermektartásdíj megállapításánál a szülők vagyoni helyzetét is vizsgálni kell, ebbe értelemszerűen beletartozhat a szülő élettársának/házastársának jövedelme, vagyona is