Kedves Monalisa1!
Nagyon szépen köszönöm válaszaidat!!!
Teljes mértékben fel lettem világosítva!
Kedves Monalisa1!
Nagyon szépen köszönöm válaszaidat!!!
Teljes mértékben fel lettem világosítva!
„szerintem előbb láttok pénzt a dologból, ha fizetési meghagyást ad be a párod a bíróságon. (A bíróság heti ügyfélnapján segítenek azt megfogalmazni, a követelt érték 3%-át illeték címén be kell fizetni.) Ha az anya netán ellent mond a keresetnek, további 3%-ot kell fizetni, és akkor per lesz a dologból. Ott meg feketén-fehéren bizonyíték az iskola igazolása: a tanuló mikor is maradt ki a suliból. ”
Csakhogy a már kifizetett és felhasznált tartásdíjat ezen az alapon visszakövetelni nem lehet.
Tisztelt ObudaFan!
Ha elolvasod az egészet, akkor szerintem másképp látod!
Az ex jogtalanul vette fel a gyerektartási díjat!!!
A gyerek már 1 éve akkor nem járt iskolába, mikor mi tudomást szereztünk róla.
Beidéztek a rendőrségre mint gyanusított hogy nem fizetek egy ideje gytartást.Bevittem a kivonataimat melyből kiderült hogy ez nem igaz.
De azzal is feljelentett hogy önkényesen szerinte kevesebbet fizettem ,amikor mégis fizettem.
Elvileg visszafordul az ügy anya ellen hamis váddal.
Engem pedig nem vádoltak meg, de még vissza kell mennem anya kihallgatása után.Igazán nem értem miért?
Kérdezném hogy van-e még valami amivel feljelenthet vagy esetleg folytathatja ezt az ügyet?
Azt kérdezném visszamenőleg mennyi ideig vizsgálhatja a gytartás fizetését a rendőrség.Az én esetemben ezt most 2 évre vissza nézik.Ami nem baj számomra,csak nem értem.Úgy olvastam vhol hogy vissza 6 hónappal kell felelni.
Köszönöm
Dr. Attika 02.23. 10:14-i hozzászólásában már megválaszolt a problémádra.
Akkor mégegyszer:
Beidéztek mint gyanusított.
3 váddal.
1.Nem fizetek szept óta.
2.két éve hébe-hóba fizetek.
3.önkényesen a minimumot fizetem.
De nem vádoltak meg .Vallomást sem vettek fel.Bemutattam az én bizonylataimat szept óta.
De beidézték mára anyát.Aki nem vitt be minden papírt.
Felhívott az rendőr hogy hétfőn anya újra megy mert megnézik a 2 évet a kivonataiból.
Utána újra felhív majd hogy menjek be nyilatkozni.
Nem értem az egész eljárást.Igazából ha nem ellenem folyik akkor miről nyilatkozzam?
Azzal nem vádolt hogy 2 éve nem fizetek.Csak azzal hogy néha elmaradok.De ez egy vád?
1./ Vagy fizettél szeptember óta (= 6 hónap) folyamatosan vagy nem, ez egy igen - nem kérdés, melyet a bizonylatok egyértelműen eldöntik. ("Igen" alapján ezen vádpontja kiesik.)
2./ Azt te sem vitatod, hogy a 2 év alatt alkalmasint elmaradtál az éppen esedékes tárgy havi befizetéssel.
Azt neki kell magyarázatot adnia, hogy mi okból nem érvényesítette veled szemben a követelést., szerintem esetleges szóbeli "felszólítára" való hivatkozása erre nem lesz alkalmas. (A szó elszál a papír megmarad..., vagyis akár vehető úgy is, hogy számára közömbös volt: kapja-e rendben a t.díjat vagy sem.)
Ha nem tudja magát kimenteni, akkor szerintem csak a 6 hónap időtartam ami esetleges vitás lehet, de azt meg lásd az 1./ pontban.
3./ Azt te sem tagadod, hogy egy ideje csak a "minimum" összeget fizeted., ennek okát előzőekben leírtad már.
A rendőrség szerintem egyenlőre a valóságtartalmát akarja "meglátni" a nnak amit az ex-ed állit.
„Tisztelt ObudaFan!
Ha elolvasod az egészet, akkor szerintem másképp látod!
Az ex jogtalanul vette fel a gyerektartási díjat!!!”
Nem látom másképp. Jogalap nélküli gazdagodás címén a tartásra nyújtott, és arra fordított összeget csak bűncselekmény esetén lehet visszakövetelni.
Tartásdíj tekintetében a fizetési késedelem még nem vonhat maga után büntetőeljárást, mert az eljárást azonnal meg kell szüntetni, ha a késedelem már nem áll fenn. A csak minimum fizetése akkor, amikor a jövedelem alapján több járna, már igen.
Én is erre gondoltam.Ezek szerint azért vár a rendőrség hogy anya azt próbálja bizonyítani hogy amikor a minimum ment akkor annak kellett volna-e mennie.Ezt mennyi időre vizsgálhatják visszamenőleg?
Akkor most csalással akar majd vádolni?
Ha ez is megdől akkor tehetek ellene valamit?
Ha valótlan dolgot állított rólad a hatóság előtt, megállhat a hamis vád.
Ha valaki pl. azt írja a bíróságnak levélben,hogy a feleségemnek 30kg arany lóg a nyakában, titokban kereskedik és hogy nekem az összes fogamat megcsinálták nemrég. - ez minek minősül, ha az egész egy rosszhiszemű szándékos hamis tényállítás,hazugság.
Ez felfogható hamis vádnak? Vagy csakhogy újgazdagnak akart beállítani a bíróság előtt hamisan.
Elnézést, kiegészítem:
Perben állok az illetővel.
Nem.
Sziasztok. Ex-feleségemtől 8 éve elváltam, abból a házasságból van egy 10 éves fiam. A bíróság előtt meghatározott gyermektartást (14e Ft-t) azóta rendszeresen fizetem. A volt feleségem a gyermek születésétől kezdve nem dolgozik semmit (10éve). Én a váláskor 50e-t kerestem és vállaltam a 14e Ft-t és ott hagytam neki a lakást, bútorokat. Akkor azt választotta az "ex"hogy fix 14e-t fizessek, nem %-ot. Ma már 2 éve 150e-t keresek, végre kicsit össze tudnám szedni magam és most születik közös babánk az új feleségemmel, erre az "ex" jön azzal, hogy emeljek a gy.tartáson. Pedig a 14e Ft-on felül ruháztatjuk, gyógyszereket, iskola cuccokat, egyebeket fizetjük neki. Megtámadható a bírósági határozat? Mire számíthatok?
"Ha valótlan dolgot állított rólad a hatóság előtt, megállhat a hamis vád."
Ha valaki azt állítja valakiről,hogy újgazdag,tele van pénzzel, holott ő maga is tudja hogy nem igaz,amit állított, sőt a hatóság előtt "butaság volt a levél tőlem" szöveggel elismerte.- Akkor sem?
(ezzel a hamis állítással kb. 150eFt kárt okozott)
„Ha valaki azt állítja valakiről,hogy újgazdag,tele van pénzzel, holott ő maga is tudja hogy nem igaz,amit állított, sőt a hatóság előtt "butaság volt a levél tőlem" szöveggel elismerte.- Akkor sem?
(ezzel a hamis állítással kb. 150eFt kárt okozott)
”
Akkor sem.
halkan!
A születendő gyermekre tekintettel van esély arra, hogy ne emelkedjen nagyon. A bíróság elsőfokú ítélete ellen fellebbezésnek van helye.
Kedves Fórumozók!
Jelenleg 50%-os leszázalékolt munkanélküli vagyok saját lakással és hitelekkel, amit a volt feleségem akasztott a nyakamba!
Az volna a kérdésem hogy a megélhetésem kockázatára is köteles vagyok-e fizetni 2 gyermek után 18 ezer forintot minimum, megjegyzem 26400 ft-ból élek.
Segítséget kérnék, akinek van ebben tapasztalata, esetleg ismeri a jogszabályokat.
Várom szíves segítségeteket erre a címre: morisz@freemail.hu
Köszönettel: Zsolt
Üdvözlet!
Lenne egy kérdésem gyerektartás díj megállapításával kapcsolatban.Mi a helyzet abban az esetben, ha az apának nagyon magas (kb 2 millió Ft netto) a havi fizetése.Ilyenkor is 15-25% a gyerektartás? Vagy ilyenkor egy fix összeget állapítanak meg?Ha igen, mi alapján állapítják meg ezt az összeget?
Köszönöm
Üdv
Timi
Partus!
Kiskorú gyerekre saját szükségleteid rovására is, nagykorú esetén nem.
timártimi!
15-25%-ot, és minimumösszeget is megállapít a bíróság, a minimumösszeg lesz nagyjából annyi %-a a jelenlegi jövedelmének, amennyi a %-os érték.
Kedves Szakértő!
Gyermektarás ügyben is szeretnék tanácsot kérni. 10 éves kislányom után jelenleg 9400 Ft gyermektartás van megállapítva vagy 25%. Nemrég a munkaügyi központból kaptam gyermektartás és kiderült, hogy az apuka be volt jelentve, de nem szólt a letiltásról a főnöknek. Aztán közölte, hogy nem is fogja magát bejelentetni, hanem inkább kiskönyvvel dolgozik, és persze feketén sokkal többet keres. A gyerektartásért meg úgy kell könyörögnöm, hogy kifizesse.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e olyat kérni, hogy legalább a mindenkori minimálbér után fizesse a gyerektartást és ne kelljen 3-4 évente mennem a bíróságra emeltetni.
Üdvözlettel: Ági
Ameddig a "de legalább" minimálisan kötelezett összeget - ami vélhetően ama bizonyos 9.400 Ft-tal egyező - havonta rendszereséggel fizeti, és mivel bejelentett legális munkahelyről nem tudsz (...), sajnos nemigen tudsz mit tenni - ez van.
Marad a 2-3 évenkénti bírósági peres eljárás a t.díj aktuális felemelése iránt., jó ha legalább a lakcímével rendelkezel...
Sajnos sok apa van (írhattam volna: nagyon sok ex van aki "apának" nemigen nevezhető), aki nem tartja jogi/erkölcsi kötelességének a különélő gyermékéről a tőle telhető elvárhatósággal gondoskodni - akár a saját kárára is. (Gondolok itt pl. a mindenkori bármely jövedelméből a megállapított 25%-ra.)
Remélem bankszámládra érkezik havonta a pénz, de legalább postautalványon, hogy az esetleges fizetési késedelem esetén a legfeljebb 6 havi visszamenőlegességet követelhessed., egyben a banki kivonat ill. postai utalvány bizonyíték a kezedben.
Ha tudsz, találkozz vele személyesen, és próbálj hatni a lelkére...
Egy 10 éves kislánnyal kapcsolatban már egyre több a költség, kiadás, tehát járuljon hozzá jobban a KÖZÖS gyermekről való gondoskodáshoz.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02