Mennyire magas? És van-e más tartásra szoruló gyereke? Hány?
Gyerektartás dij
Sziasztok. Egy hozzáértő véleményére lennék kiváncsi. Az anya az emelés kérésének ügyében a keresetlevélben említi a gyermek szükségletei havi 29000 ezer forint, (bérlet, speciális étrend, tanszer, furulyaóra) plusz a szükséges tisztálkodás ruházkodás. Ennek alapján havi minimum 50 ezer forint tartásdíjat szeretne. Plusz megemlíti a neki felmerülő költségeit, a saját bérlete,(amit egyébként a munkábajárásra is használ mivel az anyának van keresete havi nettó 80 ezer)és telefonköltsége. Tehát a gyermek teljes 100%-os eltartását a gyermektartásdíj és állam álltal adott családipótlékból kivánja finanszírozni. Mennyire bírói gyakorlat hogy ezt meg is itélik neki ha az apának magas a keresete? Köszönöm a válaszokat.
Üdv Mindenkinek! Gyermektartással kapcsolatos kérdésem lenne. 2006-ban váltunk el a férjemmel, egy közös gyermekünk van, aki 2002-ben született. Mindenben megegyeztünk ügyvéd előtt, a bírósági tárgyalásunk kb. 10 perces volt. A volt férjem 30 ezer Ft-ot ajánlott tartásdíjként, és mivel jelentős bevétele van több forrásból, de a hatóság előtt eltitkolja (lakáskiadás stb.), ezért ezt a 30 ezer Ft-ot ügyvédem tanácsára elfogadtam. Most 2012-t írunk, a tartásdíj máig 30 ezer Ft. A kétheti láthatásból havi egy alkalom maradt csak, jó esetben 10 naponta felhívja a fiát. A volt férjemnek van egy barátnője, annak egy lánya, hárman élnek együtt. Sajnos a hölgy megjelenésével a volt férjemmel a kommunikáció megromlott, a kétheti helyett a havi egy láthatást is a barátnő kérésére "vezették be". A tartásdíj emelését szeretném kérni. Mennyi reményem van a bíróság által megítélt magasabb tartásdíjra? A gyámhatóságon azt mondták, örüljek, hogy ennyit fizet, más nem kap egy fillért sem, ne ugráljak. A kapcsolattartás újraszabályozásának kérelméről pedig lebeszéltek. (Én jelenleg munkanélküli vagyok, jelenlegi férjem a kereső a családban, de ő is fizet a lánya után tartásdíjat, közös gyerekünk nincsen.) Köszönettel: pakóca
Igen.
De a gyerektartást csak fél évre visszamenőleg lehet követelni, a törlesztési díj felét pedig öt évre, ugye?
Gyermek tartással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.Nejemmel 1,5 éve váltunk el,azóta a 17 éves fiam után havi 20.000 Ft gyermektartást fizetek a 95000 Ft-os fizetésemből.Szeretném megtudni,hogy köteles vagyok-e fizetni ha a 17 éves fiam magántanuló lett(most járja a középsuli 1 osztályát másodjára).Azért lett magántanuló,hogy az anyja a családi pótlékot és természetesen a gyerektartást kapja,mert a fiam nem tanult nappalis időszakban sem,így most magántanulóként meg főleg nem fog tanulni,mindemelett az anyja elzavarta dolgozni.
meddig vagyok köteles fizetni gyerektartást?18 éves koráig még akkor is ha van már önálló jövedelme és nem tanul,csak kamuból van iskolába iratva?köszönöm a választ.üdvözlettel:Sanyi
Kérheted tőle a gyermektartást, de ő meg kérheti, hogy az életközösség megszűnése után kizárólag általa fizetett hitel felét fizesd meg neki.
Üdv Mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni mert már sok mindent olvastam a problémámmal kapcsolatban és elég sok variáció létezik,de szeretnék tisztán látni hogy mik az esélyeim.2010 ben megromlott a kapcsolatom a volt párommal ezért az év decemberében elköltöztem a közös lakásból a két gyerekkel.2012 márciusban visszaköltöztem a lakásba mert addig nem engedett vissza.arra hivatkozott,hogy azért nem mert míg nem voltam itt ő fizetett mindent(lakáshitel rezsi)Visszaköltözés után ő elment a lakásból de a nagy szoba az övé maradt és ott vannak ma cuccai is.hatnaponta hazajön két napra boldogítani.tudom hogy nem tagadhatom meg tőle mert a lakás közös használatú,mert még nem mertem Bíróságra menni ez ügyben.Nekem kell fizetnem mindent és gyerektartást nem fizet mert abból finanszírozza a lakáshitelt.Ha elmernék menni a Bíróságra és ezt elmondanám,a fejemhez vághatják és követelhetnek rajtam valamiféle összeget azért mert míg külön voltam nem fizettem semminek a felét?Kérhetem a gyerektartást tőle,vagy pedig jogosan használhatja fel lakáshitel törlesztésre?Segítsetek!
A bíróságon kell végrehajtást kérni, ha pedig a végrehajtónál lesznek az iratok, az ő nyakára kell járni majd.
Köszönöm a gyors választ ! Akkor bíróságra menjek vagy kihez forduljak ? Az ügyvéd a gyereklehelyezésben segített s jogi segítő szolgálat támogatásával ment nem biztos hogy csak ugy segít .
Minél hamarabb be kell adni a végrehajtási kérelmet, ebben a kérdésben nem kell várni semmit. Aztán ha elindul a végrehajtás, várni kell, amíg a végrehajtó próbálkozik és végül kiadja az igazolást a behajthatatlanságról.
Üdvözletem ! Azt szeretném megtudni hogy gyermektartásdíjra ha kötelezett valaki és nincs jövedelme várni kell e 6 hónapot a végrehajtásra vagy nem ? Gyermekeim nálam vannak elhelyezve hivatalosan is július óta s az ügyvéd azt mondta várni kell 6 hónapot hogy újra intézhessük a gyerektartást mivel nincs jövedelme így az állam fogja megelőlegezni azt .
Mi ennek a menete hogyan tovább ??
Köszönöm a válaszokat .
Köszönöm szépen!Most nem fizet semmit,pedig én úgy tudom amíg nincs végzés a gyermektartás megszüntetéséről addig kellene.Legfőképpen a tartozását!
pannib
Az attól függ, mennyivel emelkedett a jövedelme, és most mennyi. Meg a gyerekek szükségletei közti esetleges különbségektől.
„A tartozását akkor is ki kell fizetnie,nem???”
A 18. életév betöltéséig járó összeget mindenképp.
Tisztelt Fórumozók! Volt férjem gyermektartásdíj leszállítása miatt indított keresetet ellenem, arra hivatkozva, hogy az elmúlt 2 évben az új házasságában 2 új gyermeke született. A Csjt.-re hivatkozik; valamennyi gyermekéről egyenlően kell gondoskodnia, körülményei megváltoztak...stb. A 20%-ot kívánja 16,6% -ra leszállíttatni.Körülményei szerintem nem változtak, fizetése emelkedett, két szintes csalási házban lakik, autó és motorkerékpár is van a tulajdonában. Mi a gyerekkel 49 m2-es panellakásban lakunk, autónk nincs, közalkalmazott vagyok, mindenféle plusz juttatás nélkül.Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki tud érdemben válaszolni, hogy mik az esélyeim, ki jöhetek e ebből a perből nyertesen? Köszönöm a választ.
A tartozását akkor is ki kell fizetnie,nem???
És nem is túl jók az esélyeid.
Szép napot mindenkinek! Olvasgatok már egy ideje vannak érdekes történetek!
Nálam az van,h. gyermek betöltötte a 18-at,és estibe jár,viszont nem dolgozik sehol én tartom el. Most apuka azt kérte ,h. vonják meg a gyermektartás díjat tőlem,pedig még tartozása is van... szóval most pereskedünk!:(
Köszönöm a választ! Hát azért ez így szomorú, mert az apa állítólag nem dolgozik, nincs semmi féle jövedelme, így nem tudom hogyan lehetne behajtani az elmaradt tartás díjat. De remélem a Végrehajtó megoldja!
Visszamenőlegeset nem. És néhány hónap. Járj a nyakára.
Értem. Tehát ha jól számolom, akkor ez 28500 forintot jelent. Így van? És azt lehet tudni, hogy a Végrehajtó meddig ül az ügyön? Vagy meddig nyomoznak? Körülbelül kérdezem, 3hónap, fél év 1 év? Mennyit kell még várnom? És a visszamenőleges összeget meg kapom majd az Államtól? Válaszát előre is köszönöm!
A gyermektartásdíj megelőlegezésének akkor van helye, ha
a gyermeket gondozó szülő vagy más törvényes képviselő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani
feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.
A ti esetetekben ezt a 170.000-t hárommal kell osztani, így épp nem éri el.
A gyámhivatal a bíróság által a tartásdíj megfizetésére kötelező határozatában megállapított összeget, százalékos marasztalás esetében az alapösszeget előlegezi meg azzal, hogy a megelőlegezett gyermektartásdíj összege nem haladhatja meg gyermekenként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 50%-át.
Üdv minden fórumozónak!
Több kérdésem is lenne. 13hónapos a gyermekem, a Bíróság Májusban megállapította az apa tartásdíj fizetési kötelezettségét, mely havi 30ezer forint, január 1.-től visszamenőleg, valamint megállapította, hogy Május 15.-ig 150ezer forintos tartozást halmozott fel a tartásdíjjal. Az apa állítja munkája nincs, fizetni nem tud. Én a Bíróság által Júniusban végrehajtást kértem. Az első kérdésem az lenne, hogy nagyjából mennyi időbe telik, hogy a Végrehajtó megállapítsa, hogy az apán nem lehet behajtani a tartozást? Tudomásom szerint sem ingatlan sem más egyéb nincs a nevén. A következő kérdésem, hogy ugyan utána olvastam, de számomra nem világos, hogy hogyan is működik az Állam általi megelőlegezés. A Bíróság által meghatározott havi összegből mennyit fog az Állam kifizetni? A visszamenőleges tartozást is meg fogom ily módon kapni (ami szeptember 15.-én már 270ezer forint lesz)? Vagy csak a Májusban jogerőre emelkedett 150ezer forintot? Vagy azt sem? Azon kívül azt is olvastam, hogy csak akkor fizet az Állam,ha a családban amelyben a gyermek nevelkedik az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57ezer forintot...Édesanyámmal élek egy háztartásban. Az Ő keresete nagyjából 130ezer forint, én GYES-en vagyok, a havi jövedelmem 40ezer forint, albérletben élünk. Így akkor nem előlegezi meg az Állam a tartás díjat? Válaszukat előre is köszönöm!
- A bíróságon lehet végrehajtást kérni.
- Ez attól függ, hogy van-e bármi esély arra, hogy eltartsa magát.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02