monalisa1
Köszönöm a választ. A kérdésemben szül.anyakönyvi kivonatra és birósági végzés másolatára gondoltam de a válaszod alapján ezekre nincs szükség.
Férjem a keresetbe beleirta az indokait (a nagylány idén betölti a 23. életévét és bár nappali tagozaton tanul de ki tudja hányadik szakma tanulásába kezd bele. A kapcsolattartásuk nem mondható túl jónak mert ha a férjem nem hivja telefonon eszébe nem jutna az apja. Iskolalátogatási papirt nem ad és a lakciméről sem hajlandó felvilágosítást adni.)
Annyit még szeretnék megkérdezni ha nem tudjuk a cimét a biróság hivatalból lekéri vagy nekünk kell utánna nyomozni?
Gyerektartás dij
Az alperes postos lakcímének és/vagy posének megadása nélkül a bíróság adatkiegészítésre visszaküldik a keresetet, annak hiányában addig semmi.
Figyelemmel arra, hogy az ifjú hölgy nagykorú már, bizony játékszabályokat ő is köteles betartani...
18. élétévét betöltött gyermek részére, t.díj címén, már un. felnőttartás fizetendő, és lehetőség van akár a saját bankszámlájára közvetlenül.
Amennyiben esetleges kétely merül fel a felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatott tanulmányok végzésére, haladéktalanul kérni kell hogy az aktuális szemeszterről az iskolalátogatási igazolást mutassa/küldje meg.
Az anyja csak tudja hol lakik a lánya... Vagy az ismert telefonszáma alapján megpróbálni közvetelenül vele beszélni az előzőek okán.
Javaslom: bírósághoz fordulni és kérni a t.díj fizetésének megszüntetését elrendelni, egyrészt mert "lakcím ismeretlen", másrészt nincs
tudomás/bizonyíték arról, hogy tanul-e egyáltalán. (A keresetben az anyja lakcímét írjátok be.)
Jól elgépeltem, elnézést..., szóval a pontos lakcím és/vagy a postai cím...
Egyébként egy nagykorútól joggal elvárható már, hogy a tanulményok mellett - és ellenére - bizonyos mértékben már göndöskodjon magáról, tehát ha semmi több, de a t.díj mérséklését azt mindenképpen el lehet érni a bíróságon.
Ha tanul (...) legfeljebb 25. életéve betöltéséig jár részére az apai apanázs.
Szerintem a férjed az április pénzt már ne adja fel semmiféle címre, vagyis a t.díjat a továbbaikban tartsa vissza. (Az esetleges nemfizetés esetén 6 hónapig visszamenőleg követelhető az elmaradás, de ezen fél év alatt csak ad "életjelet" magáról, és egyben a tanulmányokról az igazolást...)
Meg kell a kisasszonyt egy kicsit szorongatni, na.
pillango01
A következőt találtam:
ObudaFan "Gyermektartásdíj 18. betöltött életév után." c topic, 2006.12.21. 21:03. "Az apa önhatalmúlag akkor sem szüneteltetheti a tartásdíjfizetést, ha az már alaptalan. Tartásdíj megszüntetési pert kell inditani. Jelen esetben az anya ellen arra hivatkozva, hogy már nem az ő háztartásában lakik a gyermek. Ezek után lehet egyezkedni a gyermekkel az oda fizetendőkről."
Persze ha a leányzó nem tudja bemutatni az aktuális és érvényes iskolalátogatási igazolást, akkor az anya a jogtalanul felvett t.díjat köteles lesz visszafizetni.
Tehát az itt leírtak szerint az alantiak dolgában.
monalisa1
Köszönöm a kimerítő választ. Azt hiszem félreértettél de lehet én irtam összefüggéstelenül. A nagylány az édesanyjával él de a lakcímüket nem hajlandók megmondani sem telefonon sem amikor találkoznak. A telefonszolgáltató pedig nem adja ki a számhoz tartozó lakcimet. A leányzó nem felsőfokú intézményben tanul hanem szakmunkás képzőben. Ez a mostani szakma kb. a 4. amit elkezdett.
KEDVES SZAKÉRTŐK!
Tanácsot szeretnék kérni a következő esetben:válás után két éve fizetem a tartásdíjat két gyerek után 20-20 % -ot.
Időközben munkanélküli lettem,először egy hónapig nem tudtam miből küldeni,aztán a munkanélküliből sikerült de csak a felét a minimum összegnek.A kérdésem az,hogy mire kötelezhet a bíróság addig amig munkanélküli vagyok,és mennyit vonhatnak le a majdani fizetésemből egyszerre,ha lesz?
Köszönöm a választ.
pillango01
Javaslom ezen topic negyedik oldalára pörgess vissza és ott olvassad el ObudaFan 02.21. 20:24-kori beírását.
Nem lehet "szó nélkül hagyni", hogy egyre másra belekap ilyen-olyan szakmákba, de vélelmezhetően egyiket sem végzi el., lógja az ifjui éveket...
A bíróságtól kell kérni a t.díj megszüntetését, és ott majd kivizsgálják a körülményeket. (Az eddig ismert lakcímet írja be a párod - mi mást tudna tenni.)
A jogalap nélkül felvett t.díjat a bíróság visszafizetteti, illetőleg végrehajtást lehet kezdeményezni érte.
pegazus3
Bizonyára kezdeményezted már a t.díj mérséklése iránti eljárást a bíróságnál, mert ameddig tárgyban új itélet nem születik, az előzőekben meghatározott összeget vagy kell fizetni, de legalább is a megállapított "a legalább" minimális összeget. (A különbözetet meg majd utólag egyösszegben vagy az ex-el külön megállapodás alapján részletekben.)
A körülményeid időközbeni megváltozására kell hivatkozni.
A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.
„A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.” csak kiskorú gyermek esetében
Egy nagykorú már tartsa el magát többé-kevésbé, de legalább is elvárható lenne ez tőle, még akkor is ha netán tanul még tovább. Ezen a címen lehet kérni a bíróságtól hogy a "felnőttartás" t.díjat mérsékelje.
Kedves monalisa1!
Köszönöm a választ,de aki munkanélküli x ideig,az hogyan tud bármit egy összegben kifizetni? Ex biztosan nem lesz méltányos a részletekre.Mire kötelezhet ebben az esetben a bíróság?
Csak annyit még,hogy mivel ex is munkanélküli,meg sem mertem próbálkozni minimum összeg csökkentése iránti kérelemmel.Talán mégis lenne esélyem ilyen esetben?
Köszönettel Peg.
A különbözeti elmaradást mint egyösszegű megfizetést majd utólag - remélve mielőbb szebb napok virradnak majd rád.
Mivel nem tudni, hogy valaki csak átmenetileg lesz-e munkanélküli vagy tartósan, mindenképpen meg kellene próbálni a bíróságtól a t.díj mérséklését kérni., na nem egyik napról a másikra való ennek elbírálása.
Közben javaslom beszéljétek meg a dolgot a volt feleségeddel, mert hát önhibádon kívül kerültél ilyen helyzetbe.
Persze, mint írtam: a kötelezett akár a saját kárára is köteles fizetni (...) mert a gyermeknek hónapról hónapra folyamatosan vannak élelmezési, ruházkodási, stb., stb. szükségletei.
Megértem nehéz helyzetedet, remélve a jelen állapot csak átmeneti.
Kedves monalisa1!
Sajnos nem tudtam érthetően elmagyarázni.Exel semmilyen diplomáciai viszony nem áll fenn,ha rajta múlik,börtönbe csukat.Nekem nincs rendelkezésre álló vagyonom,mert házastól autóstól otthagytam neki.fizetésem lesz valamikor,amiből nem sok marad majd a minimál összeg/40 ezer / után.Azt szeretném tudni,miből fogják végrehajtani a tartásdíj tartozást?Börtönbe csuknak?
Erre szeretnék választ kapni:Peg.
Dehogy fognak lecsukni, M.-on rég nincs már "adósok börtöne".
Az ex majd felkeresi a bírósági végrehajtót a tartozás miatt (...), és ő fog majd téged a továbbbiakban "zaklatni"., időszakonként megkisérli majd behajtani rajtad a tartozást - sajna minden egyes kisérlet növeli a fizetnivalót mert a végrehajtó nem ingyen dolgozik...
Remélve előbb-utóbb lesz majd ismét állásod, tisztes fizetésed, hát majd abból a levonás - az egyébként is levonásba helyezendő havi aktuális t.díjon felül...
Legjobb ha a különbözöti tartozásra részletfizetést kérsz majd a végrehajtótól.
Köszönöm kedves monalisa1!
Csak még annyit,hogy százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?????????????????????
Tisztelettel Pegazus
Valamiről még., azt írtad: ott hagytál házat, autót stb. - tehát jelentős vagyoni értékeidet, legalább is mindenből a felét annak ami téged illetett volna a házassági vagyonközösségből. (Most optomális fele-fele helyzetet vélelmezek.)
Ha "mindent" ott hagytál, akkor hogy a csudába, hogy t.díjat a továbbiakban is fizetned kell?
Mert ilyen esetben, általában úgy van, hogy az apa a vagyoni értékeit a gyermekeknek ajándékozza ügyvéd és/vagy közjegyző közreműködésével, valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyásával, DE onnantól az apának nem kell t.díjat fizetnie!...
Valami nagyon nem jól lett elrendezve, és itt most már ne is taglald - utólag nem tudsz tenni semmit: kész, vége, elcsesződött.
A keresmény 33 százaléka megmaradhat az apának (...) amíg a tartozásai nem rendeződnek. (Ebből a 33 százalékból aztán el lehet majd tengődni..., ergo a kötelezett akár a saját kárára is köteles a t.díjat mindenkor fizetni.)
Próbálja mielőbb elhelyezkedni.
(Azt itt a jogi fórumba nem lenne etikus javasolni, hogy akár feketén is pénzt keresni...)
Köszönöm kedves monalisa1!
Ezen nem tudok változtatni,majd egyszer indítok vagyonmegosztási pert,hogy a házrészemet megkapjam. továbbra is kérdezem, százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?
Tisztelettel Pegazus
De hát az előbb leírtam!
Fizetned kell a mindenkori jövedelmed 2x20%-át, és azon felül az elmaradt t.díj kiegyenlítéséig további havi 27% vonható le.
Azt ne kérdezd tőlem, hogy a megmaradó 33%-ból hogyan lehet megélni: lakni, enni, fizetni az esetleges közlekedés költségét stb., stb.
Kedves monalisa1!
Nagyon köszönöm,sokat segítettél.
Minden jót kívánok:Pegazus
OK. Akkor tartsd emlékezetedbe hogy a vagyonmegosztásnál hogyan-miként is lehet eljárni, hogy azt követően ne kelljen t.díjat fizetned.
Zárójelben kérdezem: miért vársz a vagyonmegosztási perrel?
Igaz a követelt összeg - mint pertárgyérték - 6%-át előre be kell fizetni, különben a bíróság egy ceruzát se tesz keresztbe... De lehet kérni az eljárás kezdetekor költségmentességet és illetékfeljegyzést.
Minden bíróságon van un. heti panasznap, ott díjtalanul segítenek a keresetlevelet megfogalmazni (= jegyzőkönyvez vesznek fel), valamint az előz bekezdésben leírtakról részletesen tájékoztatnak.
A bíróságtól kérhetsz hivatalból kirendelt ügyvédet az anyagi és vagyoni helyzeted okán., lehet hogy kifogsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet, soha nem lehet tudni...
Alkalmasint azért hasznos lenne felvenni a volt feleségeddel "a" diplomáciai kapcsolatot és megbeszélni a dolgokat.
NEM KELL vitázni, beszélgetni lényegi dolgokról.
Csak még annyit: amikor majd a t.díj esetleges beszüntetése, és egyidejüleg a vagyoni értéked dolgáról lesz szó, a házrészed és az az autó NEM KERÜLHET a volt feleséged nevére, semmiképpen, mert a t.díj a gyermekeket illeti, tehát csakis te és ők köttök egymásközt egy ajándékozási szerződést. Ők megkapják a vagyoni értékedet, ennek ellenében ők nem kapnak a továbbaikban t.díjat - majd eltartja őket az ex... Ezért kell az ügyvéd és/vagy a közjegyző, valamint elengedhetetlenül szükséges az ügylet jóváhagyásához a gyámhatóság előzetes engedélye.
A gyerekek nagykorúságáig a házat/autót az ex nem adhatja el, vagyis a gyámhatóság felé elszámlási kötelezettséggel tartozik a kiskorúak megszerzett vagyonát illetően.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02