Gyerektartás dij

pillango01 # 2008.03.13. 08:54

monalisa1
Köszönöm a választ. A kérdésemben szül.anyakönyvi kivonatra és birósági végzés másolatára gondoltam de a válaszod alapján ezekre nincs szükség.
Férjem a keresetbe beleirta az indokait (a nagylány idén betölti a 23. életévét és bár nappali tagozaton tanul de ki tudja hányadik szakma tanulásába kezd bele. A kapcsolattartásuk nem mondható túl jónak mert ha a férjem nem hivja telefonon eszébe nem jutna az apja. Iskolalátogatási papirt nem ad és a lakciméről sem hajlandó felvilágosítást adni.)
Annyit még szeretnék megkérdezni ha nem tudjuk a cimét a biróság hivatalból lekéri vagy nekünk kell utánna nyomozni?

monalisa1 # 2008.03.13. 09:26

Az alperes postos lakcímének és/vagy posének megadása nélkül a bíróság adatkiegészítésre visszaküldik a keresetet, annak hiányában addig semmi.

Figyelemmel arra, hogy az ifjú hölgy nagykorú már, bizony játékszabályokat ő is köteles betartani...

18. élétévét betöltött gyermek részére, t.díj címén, már un. felnőttartás fizetendő, és lehetőség van akár a saját bankszámlájára közvetlenül.

Amennyiben esetleges kétely merül fel a felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatott tanulmányok végzésére, haladéktalanul kérni kell hogy az aktuális szemeszterről az iskolalátogatási igazolást mutassa/küldje meg.

Az anyja csak tudja hol lakik a lánya... Vagy az ismert telefonszáma alapján megpróbálni közvetelenül vele beszélni az előzőek okán.

Javaslom: bírósághoz fordulni és kérni a t.díj fizetésének megszüntetését elrendelni, egyrészt mert "lakcím ismeretlen", másrészt nincs
tudomás/bizonyíték arról, hogy tanul-e egyáltalán. (A keresetben az anyja lakcímét írjátok be.)

monalisa1 # 2008.03.13. 09:28

Jól elgépeltem, elnézést..., szóval a pontos lakcím és/vagy a postai cím...

monalisa1 # 2008.03.13. 09:34

Egyébként egy nagykorútól joggal elvárható már, hogy a tanulményok mellett - és ellenére - bizonyos mértékben már göndöskodjon magáról, tehát ha semmi több, de a t.díj mérséklését azt mindenképpen el lehet érni a bíróságon.

Ha tanul (...) legfeljebb 25. életéve betöltéséig jár részére az apai apanázs.

Szerintem a férjed az április pénzt már ne adja fel semmiféle címre, vagyis a t.díjat a továbbaikban tartsa vissza. (Az esetleges nemfizetés esetén 6 hónapig visszamenőleg követelhető az elmaradás, de ezen fél év alatt csak ad "életjelet" magáról, és egyben a tanulmányokról az igazolást...)

Meg kell a kisasszonyt egy kicsit szorongatni, na.

monalisa1 # 2008.03.13. 14:28

pillango01

A következőt találtam:
ObudaFan "Gyermektartásdíj 18. betöltött életév után." c topic, 2006.12.21. 21:03. "Az apa önhatalmúlag akkor sem szüneteltetheti a tartásdíjfizetést, ha az már alaptalan. Tartásdíj megszüntetési pert kell inditani. Jelen esetben az anya ellen arra hivatkozva, hogy már nem az ő háztartásában lakik a gyermek. Ezek után lehet egyezkedni a gyermekkel az oda fizetendőkről."

Persze ha a leányzó nem tudja bemutatni az aktuális és érvényes iskolalátogatási igazolást, akkor az anya a jogtalanul felvett t.díjat köteles lesz visszafizetni.

Tehát az itt leírtak szerint az alantiak dolgában.

pillango01 # 2008.03.13. 21:44

monalisa1
Köszönöm a kimerítő választ. Azt hiszem félreértettél de lehet én irtam összefüggéstelenül. A nagylány az édesanyjával él de a lakcímüket nem hajlandók megmondani sem telefonon sem amikor találkoznak. A telefonszolgáltató pedig nem adja ki a számhoz tartozó lakcimet. A leányzó nem felsőfokú intézményben tanul hanem szakmunkás képzőben. Ez a mostani szakma kb. a 4. amit elkezdett.

pegazus3 # 2008.03.14. 08:36

KEDVES SZAKÉRTŐK!

Tanácsot szeretnék kérni a következő esetben:válás után két éve fizetem a tartásdíjat két gyerek után 20-20 % -ot.
Időközben munkanélküli lettem,először egy hónapig nem tudtam miből küldeni,aztán a munkanélküliből sikerült de csak a felét a minimum összegnek.A kérdésem az,hogy mire kötelezhet a bíróság addig amig munkanélküli vagyok,és mennyit vonhatnak le a majdani fizetésemből egyszerre,ha lesz?

Köszönöm a választ.

monalisa1 # 2008.03.14. 11:03

pillango01

Javaslom ezen topic negyedik oldalára pörgess vissza és ott olvassad el ObudaFan 02.21. 20:24-kori beírását.

Nem lehet "szó nélkül hagyni", hogy egyre másra belekap ilyen-olyan szakmákba, de vélelmezhetően egyiket sem végzi el., lógja az ifjui éveket...

A bíróságtól kell kérni a t.díj megszüntetését, és ott majd kivizsgálják a körülményeket. (Az eddig ismert lakcímet írja be a párod - mi mást tudna tenni.)

A jogalap nélkül felvett t.díjat a bíróság visszafizetteti, illetőleg végrehajtást lehet kezdeményezni érte.

monalisa1 # 2008.03.14. 11:11

pegazus3

Bizonyára kezdeményezted már a t.díj mérséklése iránti eljárást a bíróságnál, mert ameddig tárgyban új itélet nem születik, az előzőekben meghatározott összeget vagy kell fizetni, de legalább is a megállapított "a legalább" minimális összeget. (A különbözetet meg majd utólag egyösszegben vagy az ex-el külön megállapodás alapján részletekben.)

A körülményeid időközbeni megváltozására kell hivatkozni.

A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.

marcika # 2008.03.14. 11:24

A 20-20 százalékot a munkanélküliből is fizetni kell., a kötelezett akár a saját kárára is köteles eleget tenni a mindenkori fizetésre.” csak kiskorú gyermek esetében

monalisa1 # 2008.03.14. 11:50

Egy nagykorú már tartsa el magát többé-kevésbé, de legalább is elvárható lenne ez tőle, még akkor is ha netán tanul még tovább. Ezen a címen lehet kérni a bíróságtól hogy a "felnőttartás" t.díjat mérsékelje.

pegazus3 # 2008.03.14. 14:00

Kedves monalisa1!

Köszönöm a választ,de aki munkanélküli x ideig,az hogyan tud bármit egy összegben kifizetni? Ex biztosan nem lesz méltányos a részletekre.Mire kötelezhet ebben az esetben a bíróság?

pegazus3 # 2008.03.14. 14:02

Csak annyit még,hogy mivel ex is munkanélküli,meg sem mertem próbálkozni minimum összeg csökkentése iránti kérelemmel.Talán mégis lenne esélyem ilyen esetben?

Köszönettel Peg.

monalisa1 # 2008.03.14. 20:48

A különbözeti elmaradást mint egyösszegű megfizetést majd utólag - remélve mielőbb szebb napok virradnak majd rád.

Mivel nem tudni, hogy valaki csak átmenetileg lesz-e munkanélküli vagy tartósan, mindenképpen meg kellene próbálni a bíróságtól a t.díj mérséklését kérni., na nem egyik napról a másikra való ennek elbírálása.

Közben javaslom beszéljétek meg a dolgot a volt feleségeddel, mert hát önhibádon kívül kerültél ilyen helyzetbe.

Persze, mint írtam: a kötelezett akár a saját kárára is köteles fizetni (...) mert a gyermeknek hónapról hónapra folyamatosan vannak élelmezési, ruházkodási, stb., stb. szükségletei.

Megértem nehéz helyzetedet, remélve a jelen állapot csak átmeneti.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:16

Kedves monalisa1!

Sajnos nem tudtam érthetően elmagyarázni.Exel semmilyen diplomáciai viszony nem áll fenn,ha rajta múlik,börtönbe csukat.Nekem nincs rendelkezésre álló vagyonom,mert házastól autóstól otthagytam neki.fizetésem lesz valamikor,amiből nem sok marad majd a minimál összeg/40 ezer / után.Azt szeretném tudni,miből fogják végrehajtani a tartásdíj tartozást?Börtönbe csuknak?

Erre szeretnék választ kapni:Peg.

monalisa1 # 2008.03.14. 21:38

Dehogy fognak lecsukni, M.-on rég nincs már "adósok börtöne".

Az ex majd felkeresi a bírósági végrehajtót a tartozás miatt (...), és ő fog majd téged a továbbbiakban "zaklatni"., időszakonként megkisérli majd behajtani rajtad a tartozást - sajna minden egyes kisérlet növeli a fizetnivalót mert a végrehajtó nem ingyen dolgozik...

Remélve előbb-utóbb lesz majd ismét állásod, tisztes fizetésed, hát majd abból a levonás - az egyébként is levonásba helyezendő havi aktuális t.díjon felül...

Legjobb ha a különbözöti tartozásra részletfizetést kérsz majd a végrehajtótól.

pegazus3 # 2008.03.14. 21:48

Köszönöm kedves monalisa1!

Csak még annyit,hogy százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?????????????????????

Tisztelettel Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 21:48

Valamiről még., azt írtad: ott hagytál házat, autót stb. - tehát jelentős vagyoni értékeidet, legalább is mindenből a felét annak ami téged illetett volna a házassági vagyonközösségből. (Most optomális fele-fele helyzetet vélelmezek.)

Ha "mindent" ott hagytál, akkor hogy a csudába, hogy t.díjat a továbbiakban is fizetned kell?

Mert ilyen esetben, általában úgy van, hogy az apa a vagyoni értékeit a gyermekeknek ajándékozza ügyvéd és/vagy közjegyző közreműködésével, valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyásával, DE onnantól az apának nem kell t.díjat fizetnie!...

Valami nagyon nem jól lett elrendezve, és itt most már ne is taglald - utólag nem tudsz tenni semmit: kész, vége, elcsesződött.

monalisa1 # 2008.03.14. 21:54

A keresmény 33 százaléka megmaradhat az apának (...) amíg a tartozásai nem rendeződnek. (Ebből a 33 százalékból aztán el lehet majd tengődni..., ergo a kötelezett akár a saját kárára is köteles a t.díjat mindenkor fizetni.)

Próbálja mielőbb elhelyezkedni.
(Azt itt a jogi fórumba nem lenne etikus javasolni, hogy akár feketén is pénzt keresni...)

pegazus3 # 2008.03.14. 21:57

Köszönöm kedves monalisa1!

Ezen nem tudok változtatni,majd egyszer indítok vagyonmegosztási pert,hogy a házrészemet megkapjam. továbbra is kérdezem, százalékosan maximum mennyit vonhatnak le összesen tartásdíjjal plusz tartozással a reménybeli fizetésemből?

Tisztelettel Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 22:03

De hát az előbb leírtam!
Fizetned kell a mindenkori jövedelmed 2x20%-át, és azon felül az elmaradt t.díj kiegyenlítéséig további havi 27% vonható le.

Azt ne kérdezd tőlem, hogy a megmaradó 33%-ból hogyan lehet megélni: lakni, enni, fizetni az esetleges közlekedés költségét stb., stb.

pegazus3 # 2008.03.14. 22:05

Kedves monalisa1!

Nagyon köszönöm,sokat segítettél.

Minden jót kívánok:Pegazus

monalisa1 # 2008.03.14. 22:13

OK. Akkor tartsd emlékezetedbe hogy a vagyonmegosztásnál hogyan-miként is lehet eljárni, hogy azt követően ne kelljen t.díjat fizetned.

Zárójelben kérdezem: miért vársz a vagyonmegosztási perrel?

Igaz a követelt összeg - mint pertárgyérték - 6%-át előre be kell fizetni, különben a bíróság egy ceruzát se tesz keresztbe... De lehet kérni az eljárás kezdetekor költségmentességet és illetékfeljegyzést.

Minden bíróságon van un. heti panasznap, ott díjtalanul segítenek a keresetlevelet megfogalmazni (= jegyzőkönyvez vesznek fel), valamint az előz bekezdésben leírtakról részletesen tájékoztatnak.

A bíróságtól kérhetsz hivatalból kirendelt ügyvédet az anyagi és vagyoni helyzeted okán., lehet hogy kifogsz egy lelkiismeretes ügyvédjelöltet, soha nem lehet tudni...

monalisa1 # 2008.03.14. 22:17

Alkalmasint azért hasznos lenne felvenni a volt feleségeddel "a" diplomáciai kapcsolatot és megbeszélni a dolgokat.

NEM KELL vitázni, beszélgetni lényegi dolgokról.

monalisa1 # 2008.03.14. 22:27

Csak még annyit: amikor majd a t.díj esetleges beszüntetése, és egyidejüleg a vagyoni értéked dolgáról lesz szó, a házrészed és az az autó NEM KERÜLHET a volt feleséged nevére, semmiképpen, mert a t.díj a gyermekeket illeti, tehát csakis te és ők köttök egymásközt egy ajándékozási szerződést. Ők megkapják a vagyoni értékedet, ennek ellenében ők nem kapnak a továbbaikban t.díjat - majd eltartja őket az ex... Ezért kell az ügyvéd és/vagy a közjegyző, valamint elengedhetetlenül szükséges az ügylet jóváhagyásához a gyámhatóság előzetes engedélye.

A gyerekek nagykorúságáig a házat/autót az ex nem adhatja el, vagyis a gyámhatóság felé elszámlási kötelezettséggel tartozik a kiskorúak megszerzett vagyonát illetően.