Köszönöm elolvastam és azt hiszem értem is.
Időközben sikerült találkozni a leányzóval de ujabb kérdések merültek fel e miatt.
Kiderült hogy az elmult évben sikeresen levizsgázott még a vállalkozói engedélyét is kiváltotta bár arról hogy jövedelme van-e nincs infónk. Szeptemberben beiratkozott varrónői szakiskolába amit megint nappalin végez. Mivel az első szakmát megszerezte a tartási kötelezettség megszünt (ha jól értelmeztem az erre vonatkozó jogszabályt). A kérdésem hogy lehetséges a bíróság még is úgy döntsön hogy fizetni kell a páromnak továbbra is? Illetve hogy vissza kérhetjük-e az extől a szamlájára utalt és szerintünk jogtalanul felvett tartásdijat? Nagykorú esetében a gyermeket vagy az anyát kell perelni? (az anya számlájára utal a párom vállalata)
Gyerektartás dij
Vagy, alakulhatnak a dolgok számodra akként +rosszul", hogy bár a bíróság megállapítja a vagyonrészedet, de amíg a gyermekek kiskorúak nem követelheted az extől, hogy a házat adja el és a pénzedet adja ki, mert a KÖZÖS gyermekek feje fölül a hajlékot nem húzhatod ki...
Majd akkor látszt pénzt, ha a kisebbit is betöltötte a 18. életévét.
Ha a volt feleséged nem lenne hajlandó eladni a házat, kérheted majd a bíróságtól az ingatlan kényszerárverezését, de az egyíkőtöknek sem jó megoldás...
Valahogy majd csak megegyeztek akkor.
Pl. az ex magához váltja a te részedet, ha sehogy másként hát kölcsönt vesz fel a házra.
Az anyát kell perelni.
Egy kis türelem, mindjárt beidézek egy másik topicot, annak ide vonatkozó részét.
(Bocs, következetesen két kiskorúról írtam, miközben csak a ma már nagylányod van csak.)
http.//www.jogiforum.hu/forum/35.12690
Olvassad vissza azt a topicot, külön is figyelemmel a vonatkozó jogszabályról beídéztek, valamint ObudaFan hozzászólását.
http.//www.jogiforum.hu/forum/35/12690
Bocs, elgépeltem, helyesen: http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690
Köszönöm de azt hiszem most már teljesen belekeveredtem az egészbe. Jövőhéten beadjuk a keresetet aztán majd meglátjuk mi lesz a döntés.
A biróság havonta 30.000ft határozott összegű gyermetartás dijat itélt meg a két gyerekre akik az apánál vannak elhelyezve.Kérdésem,mivel tavaly novemberbe megszületett a harmadik gyermekem a mostani férjemtől, igy mennyire fogják lecsökkenteni a tartásdijat nekem,novemberig visszamenőleg és hogy,a határozott összeget csökkentheti e a biróság.
- cirka 24e Ft-ra
- nem novemberre visszamenően lesz csökkentve.
- lecsökkentheti a határozott összeget is.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Második képesítés megszerzése esetén a további tartásdíjigény jogossága általában attól függ, hogy az előzőnél magasabb képesítésről van-e szó.
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, ha anno a bíróság 25 e Ft gy.tartást állapított meg, ebből 5 ezret egy vállalkozás miatt, aminek akkor 1 millió volt az éves bevétele. Mostanra az apa megnősült és babájuk lesz. Kevesebbet keres, mint akkor és a vállalkozáson sincs már feleannyi bevétel sem, viszont az anya netto 250 ezer körülit visz haza. Olvastam, h felülbírálhatják az anya fizetését is. Kb. mennyire csökkentheti a bíróság a tartásdíjat, ha beadják felülbírálatra?
Köszönöm!
Ezt ennyiből megmondani nem lehet. Figyelembe kell venni a gyermek szükségleteit, mindkét szülő vagyoni és jövedelmi viszonyait. Emellett figyelemmel kell lenni arra, hogy a gyermekek nagyjából azonos feltételekkel legyenek tartva. Egy gyermekre a jövedelem 15-25%-át lehet megállapítani, de az összes gyermekre maximum az 50%-ot.
Tisztelettel kérdezném ha a feleségem első házasságá-ból lévő gyerek után az apja csak 7000ft tartásdíjat
fizet.Előtte még ennyit se.Egy benzinkúton dolgozik.
Nejem már probált vele többször is beszélni,de hiába.
Azt hangoztatja,ha kell valami szoljón. Mit lehet ilyenkor tenni?
üdvözletem Kopio
Köztudomású, hogy egy benzinkúti alkalmazott leginkább csak minimálbérre van bejelentve, a többi jobbára zsebbe...
A 7 ezer forintos t.díj az általam vélelmezett minimálbéres kereset - figyelem: nem a feltételezett jövedelem - alapján az egy gyermekre adható 15-25% intervallum közt az alsó érték.
Végül is bírósághoz lehet fordulni a t.díj felemelése iránti kérelemmel és kérni, hogy kötelezzék a férjet bemutatni a havi valós jövedelmét...
A gyermek növekedésére hivatkozva akár csak azt is meg lehet próbálni elérni, hogy a "tól-ig" megállapítható t.díj százakékos értékénél a továbbiakban a 25%-ot itéljék meg. (El kell olvasni az előző itéletet, miként is a rendelkezés a százalékos mértékről.)
Azonban, elkerülendő a jogvitát, ha az apa hajlandóságot mutat önszántából (?) is többet adni/juttatni a gyermeknek - esetenként ezt-azt dolgokat ő vesz meg neki, illetve a rávalót megelőlegezi az utólagos számlabemutatás elvárásával -, akkor akár ez is lehet egy megoldás. Legalább is ideig, óráig.
7000 Ft-nál csak fölfelé vezet az út. Tartás felemelése iránt pert kell indítani.
Segítséget kérnék!
A férjem előző házasságából két gyermek után kell gyermektartást fizetni.A nagyobbik már 22 éves,meddig kell utána fizetni?
A főiskolát újrakezdte egy év után,ez megszakításnak számít-e?
Elég-e ha egyszerűen nem fizetünk,vagy muszáj a bíróságon kérni a megszüntetést,illetve igaz-e,hogy ehhez az anyának hozzá is kell járulni?Nekünk kell-e bizonyítani,hogy a gyerek nem tanul?
Érdekes,hogy én is elváltam 13 éve és soha egy forint tartást nem tudtam behajtani az apától,róla meg a bőrt is lenyúzzák.
Válaszokat előre is köszönöm!Anita
Javaslom olvassad el ezen topic 5. oldalán ObudaFan által 02.21. 20:44-kori beillesztését, mely a felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú gyermek dolgával kapcsolatos.
A t.díjat nem szabad önkényesen megszüntetni., az itélt dolog, beszüntetését és/vagy mérséklését kérni kell a bíróságtól.
Akár az egyik akár másik is, férjed mielőbb adja be a kérelmet a bírósághoz, mert az eljárás sajnos nem az egyik napról a másikra való - és a jogerős itéletig sajnos fizetni kell...
Az anyának nem kell hozzájárulnia a kereseti kérelem beadásához, neki amúgy is érdekellentétes az.
Azt, hogy a nagyobbik ténylegesen mit is csínál: tanul-e vagy csak "tanulgat", azt majd a bíróság megvizsgálja, tehát bizonyítani őneki(k) fog kelleni.
A következőket találtam még: http://wwww.jogiforum.hu/forum/35/12690
"Gyermektartás a felnőttkorú gyermek esetében." c. topicban úgyszintén olvassad el ObudaFan 2007. 09.17. 17:45-kori és 09.07. 17:44-kori beillesztéseit.
A bíróságon az anya ellen kell beadni a keresetet, mert eredendően ő kapta a t.díjat.
Ha felsőfokú nappali taníntézetben tanul akkor legfeljebb 25. életéve betöltéséig jár neki az un. felnőttarás.
Az illetékes városi bíróságon heti egyik nap van un. "panasznap", ahol segítenek a keresetlevél megfogalmazásában, az egész eljárás tárgyi költségmentes, továbbá ügyvéd nem szükséges.
És megismétlem: mielőbb beadni a kérelmet!
Bocs, elgépeltem, helyes: http://www.jogiforum.hu/forum/35/12690
Nagyon köszönöm a segítségeteket,közben kiderüklt,hogy a gyerek már nem is tanul egyáltalán,hanem dolgozik.Ilyenkor is be kell menni a bíróságra és kérni a megszüntetést? És mi van.,ha nem megyünk be?
Haladéktalanul tudtani kell a bírósággal, hogy tanulmányait "befejezte" - a jogtalanul felvett t.díj visszakövetelhető.
Végső soron elég akár pár sorban is leírni a tényállást és az előző eljárás ügyiratszámát megadni, valamint a jelenlegi pontos lakcím, és természetesen az anya ellen beadandó a kereset. Ajánlott-tértivevényes levélben kell postára adni a bíróságra, és 3 példányban. A többi már magától megy.
A saját érdeketek, hogy a férjed a tárgyaláson ott legyen, valamint ha nem kezdeményezitek az eljárást akkor akár 25. éves koráig fizethettek még...
Nagyon köszönöm segítségedet, haladéktalanul intézkedni fogok!
ObudaFan!
Köszönöm az eddigi válaszodat. Az apa jövedelne havi 100-110 ezer forint, az anyáé 250 ezer. A gyerek 13 éves, nem tudom, milyen igényűnek számít, mit vesznek bele. 25 ezer lett megítélve, de van, hogy az anya nem adja oda (ilyenkor az új feleségnek ír, vagy e-mailt, vagy sms-t, hogy nem megy és kész). Pl. ezeket is fel lehet mutatni az újratárgyaláson, ha megszületik a baba? Ilyenkor milyen mértékű lehet a csökkentés?
Köszönöm a válaszodat!
„de van, hogy az anya nem adja oda (ilyenkor az új feleségnek ír, vagy e-mailt, vagy sms-t, hogy nem megy és kész). Pl. ezeket is fel lehet mutatni az újratárgyaláson, ha megszületik a baba?”
Nem, ennek semmi köze a tartásdíjhoz. Ezt a gyámhatóságon lehet felmutatni, és bírságolhatják az anyukát, hosszabb távon pedig alapja lehet az elhelyezés megváltoztatásának is.
A bírósági itélet fénymásolatát ajánlott-tértivevényes levélben el kell küldeni az anya munkahelyére, és kérni, hogy a t.díjat a továbbiakban vonják le a fizetéséből/jövedelméből, és azt az apa bankszámlájára utalják, vagy posta kézbesítse a járandóságot. (Ha a munkáltató nem tesz eleget a teljesítésnek, azért ő felel.) Így a továbbaikban nem az lesz, hogy a kötelezett kénye-kedve szerint fizet(get).
De ezt már többen is- sokszor le lett írva ezen topicban, csak vissza kellene olvasni a dolgokat...

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02