Gyerektartás dij

_Wasp_ # 2008.04.09. 08:51

Erica:
nem értek veled egyet több vonatkozásban
ad 1: megérné bírósági eljárást indítani
ad 2: nincs olyan, hogy valakinek nem telik gyerektartásra
ad 3: a bíróság a tartásdíj összegét az összes körülmény figyelembevételével állapítja meg (vagyontárgyak, stb is figyelembe vannak véve. Honnan vette?)
ad 4: fél évi tartásdíj + a havi gyerektartás akkor is megérne egy kis utánajárás, ha a bíróság nem állapít meg nagy összeget. (lehet, hogy a kollégiumi vagy albérleti díj egy részére elég lenne. Vagy néhány hazautazásra. Ha meg nem kellene, akkor számlára betéve 5 év alatt még a legkisebb összegű tartás esetén a vége félmillióra rúghat.) persze, ha annyira jól állsz, hogy nem számít ennyi pénz, akkor tényleg hagyd a csudába....

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judmi # 2008.04.09. 11:36

Erica! Hogy a csudába lehetett az hogy nem fizetett??? Hogy tudott ennyire "elbújni"??? Nem értem... Nekem a párom még iskolába járt(végzős volt) mikor megállapították neki,a havi 6000 ft-os tartásdíjat,és nem vették figyelembe,hogy iskolába járt,nekünk akkor is fizetnünk kellett volna pedig semmilyen jövedelme nem volt. Neki az állam megelőlegezte,pont emiatt,mert nem volt semmije. Jó nagy adósság maradt a nyakunkon,mert törleszteni kellett a tartozást,a végrehajtói díjat+a gyerektartást.
Erica: Esküszöm neked nem ellened beszélek,én is anyuka vagyok...de sztem az öröklési témába ne számíts semmire. Az én páromnak is van a közös kislányunkon kívül egy lánya,de én sem hagynám,hogy az a gyerek majd örököljön vmit tőlünk,akivel nem tarhatja a kapcsolatot,különben a vagyoni tárgyaink nagy része is mind a én nevemen van,pont ezért. Biztos hogy csúnyán hangzik,de amit mi szereztünk közösen,az majd a mi közös gyerekünké legyen,ne a másé... És sztem te is így lennél hasonló helyzetbe. légyszíves ezen ne haragudj meg!

GorogHanna # 2008.04.09. 12:31

Gyermekem apjával szóban megegyeztünk 20e Ft-os tartásdíjban, amit hol fizet hol nem. Mivel nincs papíron jövedelme, nem tudom érdemes-e bírósághoz fordulni, mert attól tartok, hogy ebben az esetben még kevesebb gyerektartást fognak megítélni. Mennyi a min. gyerektartás összege, vagy mi szerint határozzák meg? Egyébként van állása csak éppen számlát vásárol és az alapján fizeti ki a cég. Nem tudom ennek van-e jelentősége. Tud-e valaki segíteni infokkal, hogy mit tehetnék, mi lenne a legoptimálisabb út? Köszönöm

Erica # 2008.04.09. 16:21

Szóval... nem állok túl jól anyagilag. Kezdetben a csodálatos ügyvédem úgy képviselte az ügyemet, hogy új eljárást kellett indítanom, mert nem az szerepelt a papíron, mint amiben a gyerek apjával megegyeztünk. Az új eljárást már ügyvéd nélkül indítottam, mivel nem volt pénzem ügyvédre. kb. 4-szer idézték be drága exemet, mert nem volt hajlandó átvenni az idézést. A bírónő közölte, hogy ha nem jelenik meg következő alkalommal, akkor elővezetteti. Valahonnan végülis előkerült. (Ekkor anyámnak ráment 4 nap szabadsága,mert ő vigyázott a kicsi gyerekemre, nekem pedig több hét idegeskedésem) Akkor megítélték a hátralékos gyerektartásdíjat, és letiltották az ex-férjem fizetéséből. Mire a letiltás megérkezett a munkahelyére, onnan kilépett (v. elbocsátották, nem tudom). Ekkor kaptam a bíróságból egy levelet, hogy ÉN közöljem az ex-férjem új munkahelyének a címét. Annak az embernek, akivel nem tartottam a kapcsolatot. Ez kicsit tragikomikus volt. Fogalmam sem volt, hogy végrehajtást is kezdeményezhetek... Nem értettem a joghoz, csalódtam a saját ügyvédeimben... Most, 15 év után exem megjelent, bemutatkozott a gyerekemnek, majd egy-két találkozás után megint lelépett. Se látogatás, beszélgetés, se ajándék, se semmi...
A "majdani örökléssel" kapcsolatban: a házába belépült a mi gyerektartásunk is kamatostul!

_Wasp_ # 2008.04.09. 16:30

A „majdani örökléssel“ kapcsolatban: a házába belépült a mi gyerektartásunk is kamatostul!
Emberileg egyetértek.

Jogilag nem.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Erica # 2008.04.09. 16:43

Tudom, hogy a jog ezt így soha nem mondaná ki! De gyakorlatilag így van!
Kösz az egyetértést! :)

Erica # 2008.04.09. 16:54

Judmi: Szerintem más az, ha valakinek nem engedik látni a gyerekét, és más az, hogy Ő nem akarja látni. Nekem soha nem kellene olyan férfi, aki az előző gyerekével nem törődik! (elnézést, ha én bántok meg ezzel valakit!)

brigitta9 # 2008.04.09. 17:28

sziasztok!

Köszönöm szépen Monalisa1,hogy megírtad hol találom a családjogi törvényben a gyerektartásra vonatkozó részt.

lenne mégyegy kérdésem,hogy ha a vol feleség benyújtja a bírósághoz a kérelmét a gyerektartás emelése végett, akkor a volt férjenek is kell beadványt indítania a tartásdíj csökkentése végett (született gyermeke az új házasságból) vagy elég ha elviszi a gyeremek születési anyakönyvi bizonyítványát a bíróságra a tárgyalásra?

monalisa1 # 2008.04.09. 18:10

Végül is a tárgyaláson is bemutathatja a nemrég született ujabb gyermeke ezen hivatalos okmányát - valamint annak fénymásolatát tegye is le a bírói asztalra. Jegyzőkönyvezni fogják majd mindkettőt. És A körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel pedig kérje a t.díj mérséklését.

Azonban kérelme "ütközik" az anya járadékemelés iránti kérelmével, így lehet, hogy a bíróság mérlegelve a dolgokat, akár változtatás nélkül helyben is hagyhatja a jelenlegi százalékot/összeget.

brigitta9 # 2008.04.09. 19:20

Megint köszönöm a válaszod Monalisa1!

Akkor célszerűbb most beadni a tartásdíj csökkentése irányti kérelmet?
Melyik bíróságra kell beadni? Oda ahol a bontóper is lezajlott,vagy az apa lakóhelyének megfelelő bíróságra?

monalisa1 # 2008.04.09. 20:52

Beadhatod a keresetet a válópert anno lefolytató bírósághoz is., mindenből 3 példányt kell beadni, és az előző per ügyiratszámát feltétlen meg kell adni.

Valóban célszerű a t.díj mérséklése iránti kérelmet egy tértis levélben megküldeni. (Magadnak mindenből legyen egy saját példányod, a postai feladóvevényt és/vagy érkező boritékot gondosan tedd majd el.)

kalamalyka # 2008.04.10. 06:37

Én úgy tudom, hogy a kérelmet mindíg az alperes lakóhelye szint illetékes bíróságon kell benyújtani a felperesnek. Máskülönben illetékeség hiámnyában úgy is át fogják az ügyet tenni.
A százalékos gyermektartást pedig egészen biztosan csökkenteni fogják a kisgyermek megszületése kapcsán, amit az ex kér, az egy dolog................. a másik, hogy a volt férj jogosult annak százalékos mérséklésére. Ez nem mérleg, véleményem szerint ilyen alapon "a régit nem módosítani" nem fogják.

kalamalyka # 2008.04.10. 06:38

érthetőbben: egyértelműen módosítani fogják a %-os megosztást

monalisa1 # 2008.04.10. 07:32

Tudom, hogy a keresetet az alperes lakhelye szerint illetékes bírósághoz kell beadni, de mível a válóper dolgában még amaz bíróság járt el, az ügyiratszám alapján elővéve az iratcsomót, a keresettel együtt átküldik azt is a másik bíróságra. (Igaz emez bírság is megkérheti a válóperrel kapcsolatos iratokat.)

kalamalyka # 2008.04.10. 08:21

Kedves Monalisa!

Az egy dolog. Mint előzményt, vagy mint ugye a változtatás alapját képező dokumantumot, be kell nyujtani a felperesnek. .......

édes mindegy mikor és hol állapították meg...........

Judmi # 2008.04.10. 11:03

Erica: Gondolom,hogy nagyon rossz,hogy a volt párod nem foglalkozik a gyerekével. Írtad,hogy te nem tudnál olyan férfival együtt élni,aki nem foglalkozik az előző kapcsolatából a gyerekkel. Az én párom,próbálkozott,de nem engedték,hogy lássa. Különben is csak ráerőltették a gyereket,azzal hogyha elvállja(apásági nyilatkozat),láthatja-viheti és ebből mégsem lett semmi.Tudjuk azt is hogyha ez megemlítenénk a gy.hatóságnak,hogy nem láthatja a gyereket,még az is előfordulhat,hogy a gyerek nálunk kötne ki(olyan rossz körülmények között él). És mivel ha látni sem engedik(már mostanara eljött az idő,hogy ő sem akarja látni),tőlem vagyis tőlünk így egy "idegen" gyerek ne örököljön,mert ne csak akkor kelljen az apa,ha fizeti,örökölni vagy ajándékot venni kell...

Erica # 2008.04.10. 16:29

Judmi: Nálunk a helyzet pont fordítva volt/van. Én azért veszekedtem az exemmel, hogy ha már bemutatkozott, akkor tartsa a kapcsolatot, vagy ne hülyítse a gyerekemet! Persze ő otthon úgy adta be a dolgot a mostani feleségnek, hogy azért nem jött, mert veszekedtem vele. Közölte, hogy azért nem ér rá, mert a 3 !!! gyerek, meg a ház !!! Közöltem, hogy vegye tudomásul, hogy nem 3, hanem 4 gyereke van! Szóval az én veszekedésem abból állt, hogy legyen szíves tartani a kapcsolatot a gyerekével. Persze most már az én gyerekemnek is csak egy idegen az apja.
(Egyébként az én fiam házasságban született, 3 évvel megismerkedésünk után, tehát még csak azt sem gondolhatta senki, hogy így akartam magam elvetetni.)

Judmi # 2008.04.11. 07:23

Erica:értelek,nálunk ez tényleg fordítva volt.

Anastasia # 2008.04.17. 13:07

Sziasztok
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a páromnak 1,5 éve tart a gyerektartással kapcsolatos pere és eddig minden hónapban 18000 Ft-ot fizettünk a gyerekek után. (2 gyerekről van szó) Tegnap megítélték szeptemberig a 36000 Ft-ot ami nem jogerős!Ami szerintem elég sok úgy, hogy még páromnak a fizetéséből marad kb. 50-60000 Ft a csekkekre és akkor még nem élt még a feleségének 100 000 Ft-ja marad úgy, hogy mindent kifizetett!Mióta gyerektartást fizetünk csak márkás cuccokba jár!Addig meg jó volt neki a kínai is! És van egy levelem ami az bizonyítja, hogy nincs szüksége arra az összegre csak azért kérte, hogy bebizonyítsa, hogy ő győz! Persze mi ezt a levelet bevisszük, mint bizonyíték! A kérdésem az lenne, hogy kérhetjük e azt, hogy tekintsenek el a gyerektartástól annak a fejében, hogy párom mindent otthagyott?! Lakás, bútorok stb. Vagy pedig át lehet arra állni, hogy követeljük a lakás felét és abból fizetjük a gyerektartást? És ha véglegesen megítélik a 36-ot akkor visszamenőleg kérheti a különbözetet?Előre is köszönöm a válaszotokat!

Anastasia # 2008.04.17. 13:50

És még annyit, hogy visszamenőleg olvastam, hogy át lehet íratni a páromra eső részét a gyerekekre! Ezt még meg lehet tenni vagy már késő? És mik azok amik ehhez kellenek? A baj még az, hogy elég nehéz minden esetben elérni az ügyvédünket így nem tudom megkérdezni tőle, mert ha lehet ilyenről szó akkor már holnap mennénk és átíratnánk!!

monalisa1 # 2008.04.17. 15:24

Az itélet kimondását megelőző tárgyalás bezárásáig bármelyik fél előállhat új javaslattal, beadvánnyal, netán a kettőjük közt időközben történt valamely megállapodással.

Igen, lehet olyan javaslat, hogy a tulajdonrésze ellenében a t.díj fizetési kötelezettség alól részben-egészben mentesül., tessék leülni és számolni: mennyit is ér most a lakás, és abból az őt megillető vagyonrész, aztán hány évesek a gyerekek, valamint vélelmezve a 18-20-25 éves korukig még a nappali tagozatos tanulást. Mindezek alapján egyezség az ex-el...

Tessék sürgősen leülni az ügyvéddel és kikérni a véleményét, javaslatát, annál is inkább, mert mível ingatlanrész ajándékozása történne - csakis a gyerekek javára -, az okiratot neki kell megszerkeszteni és ellenjegyezni. Ezt követően a gyámhivatallal is jóváhagyatni. Mindezek után lehet beadni a t.díjjal kapcsolatos kérelmet a bírósághoz.

Azt hogy az ex mostanság milyen cuccokban jár legfeljebb te fújod fel (...), ezt egy férfi nemigen szokta nézni...

Egyébként azon kitételed, hogy a párod "élni" szeretne még, vélem ez is inkább tőled származik...

A t.díj a kötelezett mindenkori havi összes jövedelmének 50%-a is lehet két eltartott gyermes esetében, és ha kell, az apa akár a sáját hátrányára is köteles gondoskodni a gyermekeiről.

Összegezve, a vagyonrész esetleges átadásának lehetőségére koncentrálni.

Anastasia # 2008.04.17. 16:25

Köszönöm a válaszod, jövő héten megyünk is az ügyvédhez, hogy intézze el. És ki fogja azt megállapítani, hogy mennyi a rá eső része a lakásból? Kb. olyan 8 millió körül mozognak és tudjuk azt is bizonyítani, hogy a párom fizette ki az egész, mert nem volt a nőnek munkahelye! Csak a nő nevén van a lakás. Ez befolyásolja? Hány év után lesz jogilag közös a ház? 11 évig voltak házasok! Nem csak én fújom fel, mert a gyerekek ugyan abba a ruhába járnak még az anyjuk új, márkásba!És teszem hozzá minden hétvégén bevásárlóközpontba van és csak magának vásárol!És ha a gyereknek kell valami legyen az bicikli pedál vagy telefon azt mondja a gyereknek: kérd apádtól! Ha tehetnénk még a gyerekeket is elvennénk tőle, olyan anya! Minden nap sír a nagyobbik gyerek az anyja miatt! Nem beszélve, hogy volt olyan mikor egy 13-14 évesre bízta a 7 és 12 éves gyerekeket még ő szórakozni ment! Hát anya az ilyen?

zsolt11 # 2008.04.17. 18:14

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, két nagykorú gyerek után fizetek tartásdíjat.
A nagyobbik gyerek az éven tölti a 21. életévét,sikerült szereznie nappalin technikusi bizonyítványt és most is tovább tanult nappalin mint ötvös.
Úgy tudom gyerektartást csak akkor vagyok köteles fizetni ha a gyerek felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója.
A gyerek hasonló képzettséget szerez ezzel a szakmával, sőt inkább alacsonyabb szintű, kérdésem meddig kell fizetnem még tartásdíjat?
Utána néztem egy dolognak, ha a gyereknek egészségileg alkalmatlan lenne az életpályára felkészítő végzettségre akkor még kéne fizetnem, de a gyerek nem alkalmatlan.

Köszönöm

ObudaFan # 2008.04.18. 09:09

Jó az esély rá, hogy már nem kell. Ha nem lehet a másik szülővel megállapodni, tartásdíj megszüntetése iránt pert kell indítani.

Gabi69 # 2008.04.19. 15:32

Sziasztok!
1 kérdésem lenne,meg lehet-e támadni a gyeretartásról szoló megállapodást,miszerint mind két szülő lemond róla?