Gyerektartás dij

ObudaFan # 2011.10.21. 15:16

dittike27

A gyerek lakóhelye szerinti bíróságon indíthatsz keresetet a tartásdíj emelése iránt.

Munci # 2011.10.21. 13:33

Sziasztok!
A volt párommal most lesz a válásunk,van egy 5 éves kisfiúnk.Én jelenleg munkanélküli vagyok,csak járadékot kapok,ami 54000Ft.A volt párom jelenleg kint dolgozik külföldön.Nem alkalmazottként dolgozik,hanem mint egyéni vállalkozó és illetményt kap.A kérdésem az lenne,hogy ebből le tudnám vonatni a tartásdíjat azaz a 20%-ot?Ha igen akkor az azt jelentené,hogy akár kaphatnék 150.000Ft gyerektartást is?
Köszönöm előre is a választ!

dittike27 # 2011.10.21. 11:16

8 éve állapottunk meg 6000ft ban azota eltelt pár év éssemmit nemvesz neki bár az összeget növelte de szerinte ez épp elég a kiadásokra szerintemmeg nem.ne a kocsmába hordjavehetne egy cipőt.

ObudaFan # 2011.10.21. 06:56

Ha már elhelyezték nálad, akkor a tartásdíjról is kell, hogy legyen határozat.

dittike27 # 2011.10.20. 14:32

Sziasztok.Elég nehéz helyzetbe vagyok mert a volt páromtol van egy 10éves fiunk.idáig 20000ft-ot fizetett.De most hogy már ekkora a különböző szakköröak,az iskolára elmegy az a pénz.Minden alkalommal megigéri hogy hozzájárul de csak igéretek maradnak.Mivel ujra férjhez mentemésjelenleg gyeden vagyok nem tudok már mindent egyeül válalni.Ő még mindig a szüleinél lakik és jofizetést kap amit álltalába a kocsmába hord,szlei sokat segitenek a gyereknevelésbe nem szeretném ha velük megromlana a kapcsolatom de mosthogy már ha a fiammegy hogy be kéne fizetni a szinház jegyet 2400ft akkor is csak azt kapja szoljon nekem.Tehát most gondolkodom hogy tartásdijiránti kérelmet nyujtok be birosági uton csak sajnos nem tudom a menetét ebbenszeretnék segitséget kérni.Illetve ami még a dolog lényege hogy köztünk volt hivatalosan is gyerekelhelyezés nálam helyezték el és mint megtudtam kérte a gyerek után járo adokedvezményt ez hogy lehetséges hisz én semilyen papirt nem irtam alá

beva1098 # 2011.06.14. 10:46

Obudafan! Köszönöm a választ, még akkor is ha nem kicsit elkeserítő számomra.
Ha én kötelezhető vagyok a tartásdíj fizetésére, kérdésem, hogy annak mértéke hogyan kerül megállapításra?
Köszönettel beva1098

ObudaFan # 2011.06.12. 12:10

Nincs mit.

Leiah # 2011.06.11. 18:37

ObudaFan! Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2011.06.11. 08:25

beva1098

Végső soron követelheti.

Leiah

Ez jogilag teljesen korrekt. A jövőre nézve lehet annyit tenni, hogy kéri a gyermektartás összegének leszállítását a bíróságtól. Ezt kellett volna tenni korábban is.

Leiah # 2011.06.10. 14:42

Kérem, aki tud, segítsen! A párom előző házasságából egy gyermek után havi 20 ezer forint megállapított gyerektartást fizetett. Az utóbbi egy évben nem volt munkája, de az álláskeresési járadékából is vontak havi 13 ezer forintot (ennél többet nem vonhattak jogilag). Aztán már ez a járulék is megszűnt, hivatalosan is segélyezett lett. A segélyéből pedig már nem vonhattak gyerektartást. Más bevétele nem volt, így fél évig nem fizette a 20 ezer forintot. Az exe az önkormányzathoz fordult, ahol azt kérte, az önkormányzat fizesse a gyerektartást a párom helyett. Ez meg is történt, és most, 6 hónap múlva érkezett egy levél (most lett nagykorú a gyermek), hogy a párom autóját lefoglalták az elmaradt gyerektartás fejében. Az autó értéke papíron 400 ezer forint, valójában azonban kevesebb, mert öreg, törött, és most járt le a műszakija is. A párom tartozása 120 ezer forint.
Van egy 3 éves közös gyermekünk is.
Kérdésem, hogy ez jogilag mennyire korrekt, hogy az utolsó vagyontárgyát veszik el a gyerektartás fejében, miközben nem azért nem fizetett, mert nem akart, hanem mert ő maga is havi 27 ezerből élt? Hogyan lehet valakitől úgy gyerektartást követelni, hogy nincs bevétele? Tehetünk-e bármit, és ha igen, mit, hogy ne vegyék el az utolsó vagyontárgyát is, ami még segíthet abban, hogy valaha munkája legyen?

beva1098 # 2011.06.10. 10:28

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos csak most találtam rá erre a fórumra, így most sürgős választ várnék a kérdésemre. Gyermekem (28 éves), aki jelenleg még nappali tagozaton tanul, önálló jövedelemmel nem rendelkezik, egy egyéjszakás kalandot követően rövidesen apává válik.
A kaland gyümölcsének megszületéséről a leendő anyuka egyedül, a fiam megkérdezése nélkül, kifejezett ellenvéleményének tudatában döntött.
Most ahogy közeledik a gyermek születésének időpontja, egyre több követeléssel áll elő, bírósággal fenyegetőzve. A fiam vállalta az apaságot (elkerülendő egy apasági vizsgálat költségét).
Kérdésem: mivel fiam önálló keresettel nem rendelkezik, követelheti-e a gyermek anyja a tartásdíjat tőlem, mint a gyermeke apját eltartó szülőtől.
Fiam nem kibújni akar a tartásdíj fizetési kötelezettsége alól, de jelenleg is és még 2 évig nem tud fizetni. Majdani önálló keresetéből megegyezés alapján a gyermek érdekében egy méltányos összeg fizetésére hajlandó.
A gyors választ előre is nagyon köszönöm.

ObudaFan # 2011.06.10. 09:21

Azt szerintem nem fogja mondani.

karakán # 2011.06.10. 07:21

Ha most 19évesen kapta az első szakmáját,mint eladó,szakmunkásképzőben,miért kell a nagykorúnak érettségizni nappalin? (tartásdij kb.50ezer havonta),a biróság nem mondhatja,hogy érettségizhet estin is,mint oly sokan,meló és gyermeknevelés mellett?

ObudaFan # 2011.06.07. 12:32

Az ügy részletes ismerete nélkül nehéz ezt megmondani (mondjuk az ügyben eljáró jogi képviselőd valószínűleg ezt pontosabban látja), mindenesetre ha sem el nem jön, sem érdemben nincs bizonyítási indítványa, akkor két tárgyalás mindenképp elég kellene, hogy legyen.

karakán # 2011.06.07. 12:27

Jaj,most nézem,nem kétezer,húszezer,bocsi,"öregszem"..

karakán # 2011.06.07. 12:25

értem,kedves Obudafan,csak akkor ez húzható,halasztható,miközben minden ügyvédi megjelenés a biróságon 20000frt,plusz utiköltség,amit az édesapa fizet! ennek akkor volna értelme,ha nem jelenik meg,rögtön a felperesnek adna a biróság igazat! Tul.képpen meddig húzható ez? mikor mondja ki a biróság,hogy alperes meg nem jelenése több esetben azt bizonyitja,hogy időhúzásra "játszik"a pénz meg megy ügyvédnek is,meg tartásdijra is....Szóval hogy van ez??Választ várok! Köszi előre is

ObudaFan # 2011.06.06. 11:35

Ha egyáltalán a nagykorú gyermek az alperes, ugye, mert ha még a másik szülő saját háztartásban tartja el, akkor nem feltétlenül. Egyébként ha nem jelenik meg, akkor a bíróság írásban felhívja, hogy mi az, amit neki kell bizonyítania. Ha nem bizonyít, az az ő terhére esik.

karakán # 2011.06.06. 07:19

Kedves Fórumozók! Aki jártas a birói gyakorlatokban, kérem segitsen! Nagykorú gyermek tartásdij csökkentését kéri az édesapa(mint felperes)mi a helyzet,ha nagykorú gyermek nem jelenik meg a tárgyaláson? Választ előre is köszönöm!

ERIKA82 # 2011.06.05. 12:13

Tisztelt Fórumozók!

Jelenleg most van folyamatban egy apasági kereset, DNS vizsgálat dönt,mert az apuci nem ismerte el, csak azt hogy a fogantatási időben együtt voltunk. Annyit tudok,ha a per lement akkor indíttathatom el a gyerekelhelyezés gyerektartás iránti keresetet. Munkanélküli vagyok, van egy kislányom egy másik apától. Van e esélye az "apának" arra, hogy elvegye tőlem a kicsit??? 6 évig felé se nézett a gyermek létezését is letagadta a hatóság előtt.
A másik gyermekem apja nehezményezi, hogy elköltöznénk az édesapámhoz. Jelenleg albérletben élünk, s itt nem találok munkát. A közös ingatlanba nem engedi, hogy visszamenjek, a hitel törlesztésének felét március óta nem tudom fizetni. A lányom apja és a jelenlegi lakóhelyünk között 60 km a táv, ez a költözés után a duplája lenne. A kicsi közös megegyezéssel nálam lett elhelyezve. Itt is az lenne a kérdésem el veheti e az apa a gyereket tőlem???

ObudaFan # 2011.06.05. 10:03

A különórát mindenképp. Írd le, hogy most mennyit tudsz költeni, de azt is, hogy mennyi lenne a szükséges, miért szűkös az, amit most tudsz nyújtani.

erika8033 # 2011.06.05. 10:00

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni,- hogy a bíróság kérésére

( gyermektartásdíjat ennek arányában akarják megosztani az újszülött gyermek és a előző házasságból született nagyobbak között )

nekem össze kell írnom a gyermekeim szükségleteit, és hogy ez mennyibe kerül havonta, - az lenne a kérésem, hogy azt az igazi szükségletét kell írnom, amit pl. az osztálytársa is megkap ( jobb minőségű ruhák, különórák) vagy
azt a nagyon szűköset amit eddig is a gyesemből + tartásdíjból nagyon nehezen tudtam megadni ( turkálós ruhák,olcsó tanszerek, semmi különóra ) ?
Sok mindenben tehetségesek, ilyen esetben különórát be lehet-e írni?

Köszönettel:
Erika

Lhotse # 2011.06.05. 09:32

Általában 10-20 e Ft gyermekenként, de ezt jobbára csak hajléktalanok, tartósan munkanélküliek esetében.

Ildi11 # 2011.06.05. 06:12

Az szeretném még kérdezni, hogy van-e minimum összeg amit a bíróság meghatározhat gyermektartás díjként?

ObudaFan # 2011.06.04. 07:27

Próbálj meg esetleg erre a tényre tanúkat állítani. Vagy ha alkalmi munkásként be lehet jelentve, kérd a bíróságot, hogy az adóhatóságot keresse meg ennek közlése iránt.

Ildi11 # 2011.06.04. 06:43

Most még munkanélküli járadékot kap és nekem ebből 13000 Ft gyermektartást utalnak: Ha megszűnik a munkanélküli járadéka akkor szerintem a 28000 Ft segélyt fogja kapni. Tudomásom szerint alkalmi munkás.