Gyerektartás dij

lewes # 2011.06.04. 06:18

2 éve szétmentek hivatalosan a szülők.békésen.tartásdij megáálapitva fix 20.000 ben tárgyhó 15. kb egy évig nem volt gond ezzel.de kb januártól munkahelye nem volt segély maszek ilyenek de mivel az apa felé tartozás van az anyának igy megegyeztek hogy abból megy le.teszem hozzá ettől a gyerek nem károsodott mindent megkap sőt apja is amikor csak lehet vesz neki valamit.nem is ezzel a részével van a gond mert ebben is békésen megeggyeztek.hanem hogy más ügyből kifolyólag az apa beszélt ügyvédel és hamár fizet erre is rákérdezett.és az jött ki hogy mivel csökkent a bevétele magyarán segélyből él nem a 20000 ft kell alapul venni ami megvan állapitva hanem a 20% ami kb 6000 ft lett.és most konkrét kérdésem hogy ilyen esetben mit is kell alapul vennivagy mi az ide vonatkozó jogszabály.mert valóban ennyiből élt és elég gázos lenne abból a kb 50ből 20 kifizetni.nem akarunk neki sem problémát.jóban vagyunk vele.de most a 20%ra hivatkozik hogy neki ezt mondták és visszamenőleg tehát ő többet vont le(20000)és nem a 6000.sztem mint laikus a végzés az alapja mindennek.hiába mondtak neki akármit.hja igen másik ha a gyerek a 2*2 hetet ami meglett állapitva a végzésben nyáriszünetben egyben egy hónap tölti az apjánál kell e fizetnie ugyanugy tartást vagy hogy van ez mert azt mondja hogy nem szándékozik mivel nála van abban a hónapban akkor minek fizetne.ha esetleg valaki véleményt tanácsot tud adni megköszönnénk

ObudaFan # 2011.06.03. 14:40

Mekkora a mostani jövedelme?

Ildi11 # 2011.06.03. 13:47

Tisztelt Fórumozók!
2009-ben elváltunk a férjemmel és akkor a bírósági egyezségben a mindenkori nettó jövedelmének a 40%-a, de minimum 28000 Ft gyermektartásdíj lett megállapítva két kiskorú gyermekünk után. 2010-ben felmondott a munkahelyén mert szerinte sok gyermektartást fizetett. Ezt később el is ismerte amikor mediásiós beszélgetésen voltunk más ügyből kifolyólag.Most beadta a kérelmét bíróságra a tartásdíj csökkentésével kapcsolatban. 15000 Ft-ot akar fizetni a két gyermek után.A jegyzőkönyvbe azt mondta hogy egészség ügyi okok miatt hagyta ott a munkahelyét de ezt tudjuk, hogy nem igaz. A munkanélküli járadéka 2011 július 16. napján megszűnik.El tudott volna helyezkedni csak azért nem megy el dolgozni mert a tartásdíjat levonják a keresetéből.Én miután lejárt a gyesem 2011 március 7. napjától munkanélküli vagyok, kapom a kiemelt családi pótlékot, gyermeknevelési támogatásra és lakásfenntartási támogatásra jogosult vagyok. A volt férjem a láthatásra vonatkozó szabályokat sem tartja be és minden láthatás alkalmával a gyermekekkel az utcán csavarog és nem kapják meg a megfelelő ellátást tőle. Azt szeretném kérdezni, hogy mekkora a minimum összeg amire a bíróság leviheti a tartásdíjat?

pazs # 2011.06.02. 13:45

Akkor sem. A gyerektartásnak ugyanis a gyerek a jogosultja, nem a volt házastárs.

dina33 # 2011.06.02. 13:23

Még akkor se ha a válófélben lévő feleség több mint fél millióval tartozik? lakáshitel, közös hitelek és a lakásban amíg itt lakott egyedül mert albérletbe voltam felhalmozott tartozásokat nekem kell kifizetni akkor se?

ObudaFan # 2011.06.02. 12:35

Semmilyen esetben.

dina33 # 2011.06.02. 11:57

Üdvözletem.érdeklődnék milyen esetben lehet kérni a gyerektartás szüneteltetését?

Tordesillas # 2011.06.02. 09:05

A gyámhatóság semmiből sem előlegez. A gyámhatóság elrendeli az előlegezést, azt az illetékes önkormányzat fizeti-utalja a saját vagyonkájából, amit aztán lehív az állami költségvetésből, tehát végső soron az állam előlegezi meg.
A kötelezett lakóhelye szerinti önkormányzat pedig próbálja adók módjára behajtani rajt.
A gyereknek nem kell visszaadnia a megelőlegezést.
Az önkormányzat eltörli a kötelezettnél felgyülemlett hátralékot, ha azt a gyerek megörökölné.

origoh # 2011.06.01. 13:41

zünüke:

pont ettől tartok én is. Már előre látom, fölösleges macera az egész. Azt meg nem tudhatom, hogy mit vált ki a másik félből a dolog.

ObudaFan:

Miből előlegez a gyámhatóság? A gyereknek vissza kell majd adni ezt az előlegezést? Hogy van ez?

Köszönöm a válaszokat.

o.

ObudaFan # 2011.06.01. 13:17

Közösen tegyétek.

Csokidarabka # 2011.06.01. 12:32

Tisztelt fórumozók!

Megszűnt a hallgatói jogviszonyom fél éve (teljesítettem az abszolutóriumot),viszont az államvizsgáim most fejezem be. Szeretném lemondani a tartásdíjamat. Ezt az apának kell kezdeményezni vagy én is megtehetem?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
További szép napot!

ObudaFan # 2011.06.01. 11:24

Azt szeretném tudni, miért fontos a végrehajtás kezdeményezése elmaradt gyermektartásdíj esetében,

Mert, gondolom, szeretnéd, ha be is folyna a megítélt összeg.

valamint az is érdekelne, hogy mi pontosan a gyámhatóság hatásköre,

Gyermektartás ügyben csak az előlegezés. Ahhoz viszont neked kell felmutatnod egy sikertelen végrehajtást.

pl. indíthat-e végrehajtást, ha úgy látja szükségesnek?

Nem.

Lehet egyáltalán valami mást tenni a végrehajtáson kívül, ha a kötelezett nem fizet?

Büntető feljelentést tenni.

zünüke # 2011.06.01. 10:16

Hogy lehet-e valamit tenni,ha a kötelezett nem fizet?Bátran kimerem jelenteni,hogy semmit sem tudsz csinálni.Hogy honnan veszem ezt?Mert harmadik éve ebben vagyok.Tárgyalás tárgyalást követ,amire a volt férjem egyszerűen nem jön el.Évek óta mindig a tárgyalás napján haldoklik,igy nem jelenik meg.Persze igazolást szerez.Öt hónapja a végrehajtónál van az ügyem, eredmény semmi. A tartozkodási helye ismeretlenként van megjelölve a határozatokban,munkahelye sincs.Tehát felesleges időhúzás az egész.A rendörkapitányság büncselekmény hiányában megszüntette ellene a nyomozást,mert sikerült a hatóságokat félrevezetnie a kitalált betegségeivel.Jövő hónapban lesz ismét egy tárgyalásunk,amin megint nem fog megjelenni.És ez így megy a végtelenségig.

origoh # 2011.06.01. 07:59

Sziasztok!

Kérem, aki tud, segítsen.
Azt szeretném tudni, miért fontos a végrehajtás kezdeményezése elmaradt gyermektartásdíj esetében, valamint az is érdekelne, hogy mi pontosan a gyámhatóság hatásköre, pl. indíthat-e végrehajtást, ha úgy látja szükségesnek?

Lehet egyáltalán valami mást tenni a végrehajtáson kívül, ha a kötelezett nem fizet?

Köszönöm
o.

tehénmérnök (törölt felhasználó) # 2011.05.30. 20:16

Most találtam a neten, az apa vidéki házának, és egyben a gyermek örökségének végrehajtói lefoglalása.

http://krokotanarur.hu/2011/VH.html

A saját ügyemben viszont csak kötelességem van, a havi 25 eFt-os gyermektartási díj megfizetése, jogom az viszont 1700 napja semmi, amióta a bűnszervezetben bűnöző GAZSÁGszolgáltatás alkotmány-, törvény-, gyermek- és apaellenesen megakadályozza a fiammal való kapcsolattartást a jogerős bírósági végtés ellenére.

De mind a mai napig szépen élősködnek a GAZSÁGszolgáltatás bűnözői kiemelt fizetésekért az én és a többi tisztességes ember adóiból.

www.csiza-csaba.hu

ObudaFan # 2011.05.30. 16:28

Tibiapu1

Szerintem indítsd meg a megszüntetés iránt a pert.

beberru

Tanúkkal bizonyítani, hogy nem így van.

beberru # 2011.05.30. 10:38

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az lenne, hogy jogilag mikortól számít egyedülállónak egy szülő abban az esetben ha nem voltak házasok?
Nálunk az a helyzet, hogy a férjem 1. házasságából született két fiát mi neveljük. 2 éve volt egy megállapodás a bíróság előtt, hogyaz egyik gyerek az anyjánál lesz, a másik nálunk. Most az anyuka által nevelt gyerek vissza akar jönni, megindítottuk a pert.
Időközben az anyuka szült egy gyereket (most 8 hónapos) az élettársától. Az élettárs átköltöztette őket a másik lakásába, mert állítólag már nem akart velük együtt élni. Anyuka így azt mondta, hogy ő ugyan nem fizet gyerektartást a két nagyobb gyerekre, mert ő egyedül neveli a picit. Csakhogy elmondta, hogy vissza akar menni a volt élettárshoz. Most az említett másik lakásba hívja a gyereket ha találkozni akar vele, de elég gyanús, hogy nem lakik ott senki. Túl nagy a kosz a lakásban, reggel korán már bejelentkezik közösségi oldalakra, holott csak a volt élettársnak van sz.gépe, folyton együtt mennek vásárolni, kirándulni, stb.
Lehet ilyenkor tenni valamit?Előre is köszönöm a válaszokat!

Tibiapu1 # 2011.05.29. 19:51

Tisztelt Fórumozók!

Fiam, remélem a jövő héten államvizsgázik, főiskolán. Diplomát nem fog kapni, mivel nincs meg mindkét nyelvvizsgája, csak egy. Akarja folytatni egyetemi ágon is a tanulmányait, de azt legkorábban csak 2012 januárban kezdheti meg. Ezen a nyáron nem akar még dolgozni, pihenni akar :(, csak szeptembertől lenne kedve, igaz, még nincs munkahelye sem.
Kérdésem, meddig kell fizetnem a tartásdíjat (23 éves)?
Lehet szüneteltetni, amíg meg nem kezdi az egyetemet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.05.25. 21:09

Nincs mit.

Rumcájsz # 2011.05.25. 17:26

Köszönöm szépen !

ObudaFan # 2011.05.25. 09:46

BH2005. 285
A szülőnek nagykorú gyermekével szemben tartási kötelezettsége csak a választott életpályára felkészítő tanulmányok időszakára áll fenn (1952. évi IV. törvény 60. §).
Egységes azonban az ítélkezési gyakorlat abban - amint az a Legfelsőbb Bíróság EBH1999. 108. Elvi Határozatának (H. Gy. 1999/2.) indokolásából is következik - hogy az elvi döntés főszabálya helyes értelmezés szerint akkor alkalmazandó, ha a nagykorú gyermek képzésére az első szakma megszerzése érdekében kerül sor. Az azonos vagy alacsonyabb szintű szakma megszerzése a már megszerzett képzettség mellett általában nem tekinthető olyan szükséges tanulmánynak, amelynek terhe a szülőre önkéntes vállalása hiányában áthárítható. Ez alól kivételt csak az olyan esetek képezhetnek, amikor a megfelelő szakképzettséggel rendelkező nagykorú gyermek önhibáján kívül eső, objektív okból a szakmájában nem tud elhelyezkedni. Ilyen ok lehet a nagykorú gyermek egészségi alkalmatlansága vagy az, hogy az általa választott szakma megszerzése után bizonyosult be, hogy azzal szerzett képzettség az átalakult gazdasági struktúrában távlatilag sem alkalmas arra, hogy a gyermek későbbi életében stabil munkalehetőséget és megélhetést jelentsen (BH1997. 28. jogeset).

Rumcájsz # 2011.05.24. 18:18

Köszi a választ.
Gyermekem anyja el is fogadná, hogy beadja ő a letíltás megszüntetését( gondolom ez lenne az egyszerüb) ha tudnék neki valami korétat mondani vagy hivatkozni valamire.

ObudaFan # 2011.05.23. 17:30

Kérd a bíróságtól, hogy szüntesse meg.

Rumcájsz # 2011.05.23. 16:35

Bocsi de azt hiszem élből rosz helyre írtam ezért itt most meg ismétlem.

Gyermekem után letiltással fizetem a tartásdíjat. 2010 júniusban érettségizett, augusztusban betöltötte a 18 évét. Érettségi után az iskolája szervezésében induló szakképzésre jelentkezett a megjelölt képzés éppen nem indult, ezért egy másikra nevezett be és járt 1 évig, amit most fejez be júniusban vizsgával. OKJ-s középszintű végzetsége lesz.
Iskola mellet szabad idejében diák munkában rendszeresen dolgozott is.
A mostani végzetsége nem tetszik és másikat szeretne szerezni, lehet, hogy most indul majd az eredeti tervben szereplő évfolyam, vagy másik szakma felé kacsingat, ez még nem egészen tiszta számomra.(megjegyzem közös felügyeleti jogunk volt de velem senki nem egyeztetet anno, hogy mit is és hol is fog tanulni, csak a végeredményről tudtam.) Meg kerestem gyermekünk édesanyját, hogy az érettségivel és a most megszerzett szakmával, eleget tettem gyermektartási kötelezettségemnek és kértem, hogy annak letiltását szüntesse meg.
Azt a választ kaptam, hogy több helyen is érdeklődött, de eltérő válaszokat kapott eddig. Szóval, ha a lányom még tanulni szeretne, akkor nem szűnik meg a fizetési kötelezettségem és nem kéri a letiltás megszüntetését.
Kérdésem, ebben az esetben meddig kötelező fizetnem gyermektartást, nem a gyermek támogatását szeretném megszüntetni, hisz a lányom, csak a letiltással végrehajtott fizetési kötelezettségemet
Egyáltalán eddig is kellet, hogy fizessek?
Üdv
András

pazs # 2011.05.23. 11:01

Ha van jogerős ítélet, akkor fordulj az elsőfokú bíróság székhelyén a végrehajtóhoz.