Gyerektartás dij

monalisa1 # 2011.02.27. 13:55

Ameddig fizeti a 20 ezer forintot -ha döcögősen is- még mindig jobb mint pl. minimálbérről jövedelemigazolás és annak alapján a 20% t.díj. (Ami méginkább lesz majd döcögős...)

Annyi esze csak van hogy valamennyit mindig fizessen, így pedig hiába is mennél a rendőrségre.

Bocs, de azt az élsportolói gimnáziumot ujra kellene gondolni a bizonytalan szülői (= anyagi) háttér miatt., az élsportolás a későbbiekben is költséges lesz majd.

Mint a t.díj jogosultja, a lakhelyed szerinti városi bírósághoz fordulhatsz, ha úgy gondolod.

Külön: a sportoláson kívül valami kézzelfogható képesítést/szakmát/végzettséget szerez-e majd, mert az érettségi után valamiből csak meg kell élnie...

goombooc # 2011.02.27. 13:20

T Tanácsadók!
Gyermekem apjától 10 éve külön élünk. Akkor a bíróság 12ezer Ft-ot ítélt meg gyt-ra. 2008 óta 20ezer Ft-ot fizet magunk megegyezése szerint. Most a gyerek 16 éves, élsportolói gimnáziumba jár. Kértem az apát, emeljen a havi összegen, mert vannak bőséggel kiadások a versenyek miatt is (utazások, akár külföldi meccsekre is). Próbáltam rá érzelmileg is hatni, hisz büszke a teljesítményekre, de elutasítja a segítséget. A fizetés is döcögős, mert jelenleg nincs bejelentett jövedelme. Gyermektől tudom, hogy lenne munka, amit nem vállal el, mert nem a neki megfelelő összeget kapná, így a saját megélhetése is nehezebbé fog fordulni....
Kérdésem, hogy érdemes lenne-e bírósághoz fordulni emelésért vagy nem ajánlott, mert esetleg még kevesebbet állapítanának meg? És ha nem fizet, melyik rendőrségen kell bejelenteni? Pesten lakunk, ő is, de az ő állandó lakcíme a fővárostól 250 km-re van.

Válaszokat köszönöm!

destino # 2011.02.25. 19:22

Kedves "ancsa06"!
Köszönöm a válaszod!

ancsa06 # 2011.02.25. 19:07

Kedves destino,
a cafeteriából nem jár.
Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított (PK 107. állásfoglalás)

destino # 2011.02.25. 18:57

Sziasztok!

Felmerült bennem egy kérdés, remélem tud valaki válaszolni!
A cafeteria-ból(remélem jól írtam), vagy Pl:ruhapénzből is jár gyerektartás?
A válaszokat előre is köszönöm!

sagit # 2011.02.24. 14:49

Nos először és utóvégre : gyermekETEK született közös a szegény pára! Az hogy kapod még mindig jó mintha semmit sem kapnál. Az hogy a gyerek nem akar menni inkább a TE hibád mert ezt érzi rajtad hogy így tehet boldoggá és elégedetté -> olvass vissza. Az hogy érdeklődnek rajta keresztül hát valószínű te is ezt teszed... Tessék megbékélni a mássikkal és annak társával mert még ott vana gyermek ő gondozza neveli eteti... amiért légy hálás inkább. Egyébként a kézbe fizetés a "sz@rabb" dolog mert azt bármikor le lehet tagadni. Lehet erősködni hogy a fizetéséből tiltsák de annak mint írtad - eddig jó a viszony - lőnének.
Aki önmaga képes pár év alatt a duplájára emelni a gyt-t és fizetni kissebb csuszásokkal az igen is szereti a gyermekét és jó apa... ha hagyják hogy apa legyen... !!!

Adri55 # 2011.02.24. 14:06

2003.júniusában az akkori élettársamtól született egy kisfiam, akit 20003. augusztusától egyedül is nevelek.Ő ellenem beadott egy keresetet, mivel magának akarta a kisfiunkat, a bíróság nekem ítélte a gyereket és 10 ezer forint gyerektartást.Eleinte csekken fizette, majd kézbe mondván így neki sokkal kényelmes, 2006. májusától kértem fizessen többet, mert óvodába indult a fiam és úgy éreztem kevés a 10 ezer forint.Azóta 20 ezret fizet, de nagyon zavaró, hogy amit megbeszélünk időpontot soha nem tartja magát ahhoz.Mindig valamilyen nevetséges kifogással későn (nagyon későn)teljesíti a kötelességeit.Jó viszonyunk maradt, és úgy érzem minden egyes beszélgetésünkkor, hogy megérti amit akarok ( hogy időben fizessen) de rendszerint becsap, mintha bosszantana.Hogyan tudnám elérni nála, hogy rendszerezze a fizetési határidejét?
A másik problémám az, hogy a felesége rettentő kutakodik a párom és az én életemben a kisfiamon keresztül, kértem az exemet, hogy ez fejeződjön be, mert nem viheti akkor oda a gyereket, de nem változott semmi, bár a kisfiam már egy hónapja nem akar menni az apjáéknál és sejtem miért?Mit tegyek?Hogyan érjem el anélkül, hogy sértődés lenne, hogy ne a gyereket faggassa, mert lelkileg tönkreteheti, ha már tönkre nem tette?Féltem a kisfiamat?Kérem segítségüket!!!El vagyok keseredve!!!

ObudaFan # 2011.02.23. 16:37

A közjegyző kereseti kérelmet át sem vesz.

melicsaba # 2011.02.23. 16:27

Jo estét énvelem alá irattak egy oan papirt akratomon kivül amiben az állt hogy a fizetésem 20 százalékát de minimum 20000 ft-ot köteles vagyok fizetni és a tanuk joval elöttemm irták alá namár most én irtam egy másik kérelmet és személyesen adtam be a biroságon amelybe beleirtam h akaratomon kivül irtam alá és hogy a biroság döntse el a gyerektartási dijat. Az a kérdésem hogy a amit a másik fél add be az érvényét veszti vagy azt ugyan ugy figyelembe fogja venni a biroság??? A másik kérdésem pedig az lenne hogy a közjegyzö elfogadhatja és elbirálhatja azt a kereseti kérelmet amelyet a másik fél irt?? Válaszukat elöre is köszönöm

monalisa1 # 2011.02.22. 17:20

Pontosítok: elköltözhetsz, de minden egyes esetben a saját költségeden köteles vagy a gyermeket visszavinni az aktuális láthatásra, tehát ha pl. szombat 10-től vasárnap délután 5-ig akkor azon időre a gyermeknek OTT KELL lennie. Ellenkező esetben panaszt tehet a gyámhatóságon hogy nem biztosítod számára a láthatást, ergo téged fognak rendre bírságolni...

Szóval nagyon ki tud veled szúrni, ha akar. Ezért kell a gyámüggyel beszélni, végső soron a bíróság hozzájárulása az elköltözéshez.

De még ebben az esetben is az iskolai szünetekre stb. történő láthatásokra, az elhozatal-visszavitel nagy valószínűséggel a te költséged lesz majd.

monalisa1 # 2011.02.22. 17:01

Ha eddig netán nemigen tartotta a kapcsolatot a gyermekével, meglásd mostantól nagyon is akarni fogj, ha semmi más okból azért, hogy a te elköltözési szándékodat keresztülhuzza...

Írány a gyámügy, végső soron a bíróság.

monalisa1 # 2011.02.22. 16:57

kovi64

Abban próbálj megállapodni vele hogy a pénzt a továbbiakban ne kézből kézbe fizesse és/vagy küldje, hanem nyíss valamelyik nagyobb banknál/takarékpénztárnál számlát és arra fizesse be mindenkor az aktuális összeget, mellyet kártyával automatából fel tudsz venni bárhol is laksz majd.

Ha elköltözöl "a" küldönc úgysem fog téged az ország másik szegletében megkeresni...

Én a nagyobb problémát abban látom, hogy az apa hozzájárulása nélkül önkényesen nem változtathatod meg a gyermek lakhelyét (!) mégpedig azért nem, mert így ellehetlenül az eddigi láthatás/kapcsolattartás lehetősége.

Keresd fel a gyámügyet és kérj tájékoztatást, segítséget.

monaLuis
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2011.02.22. 13:22

A bíróságon az iratokba be tudsz nézni, és akkor látod, ki a munkáltató.

kovi64 # 2011.02.22. 09:20

Nem ismerem a munkáltatót. Mindig mástól érkezik néhány száz vagy néhány ezer FT. Mindenhonnan kirúgják mert egy kötekedő masszív alkoholista. a mostani utalványon is csak egy betűszó van amivel nem mentünk semmire A postán is próbálkoztam de azt mondták Ők sem tudnak többet. Képtelenek vagyunk a munkáltató nyomára lelni.

végrehajtó1 # 2011.02.22. 09:04

Közöld levélben a munkáltatójával.

kovi64 # 2011.02.22. 08:22

Tisztelt Fórumozók!
Gyermekeim apja tartásdíjat önszántából soha nem fizetett.A bíróság letiltást rendelt el.A pénz eljuttatását postai úton kértem.A közeljövőben más országrészbe költözöm ( nem utolsó sorban volt férjem és családja végett).Mivel az apa egyáltalán nem közreműködő, nem tudom hogy tudnám megváltoztatni a postacímem ahova a tartásdíjat kérem. Ebben kérném tanácsotokat!
Köszönettel. Mamóca

Lusy # 2011.02.22. 08:16

Tisztelt marcika!
Természetes ha a gyerek halaszt vagy befejezi a tanulmányait akkor nem jár gyerektartás evvel tisztában vagyok .
Kérdés az hogy most kérhetek-e a volt férjemtől a fiamra gyerektartást, és a bírósághoz kell beadni a kérelmet, mivel az exemmel erről nem lehet beszélni. Így is elég probléma van a volt férjemmel amit sosem mertem volna gondolni.

marcika # 2011.02.21. 19:22

Ezek szerint az egyetem/főiskola 3,5 éves. A 7 év a max ami alatt el kell végezni, de ez nem azt jelenti, hogy az apukának 7 évig kell fizetni.

ObudaFan # 2011.02.21. 19:01

2017? Az egyetemet az arra rendelt idő alatt kell befejezni, ha valaki azt szeretné, hogy az egyetemi tanulmányai alatt tartásdíjat kapjon.

Lusy # 2011.02.21. 16:48

Az Egyetem által kiadott igazoláson, úgy szerepel:
Nevezet hallgató hallgatói jogviszonya 2010év szeptember hó 1 napján jött létre és hallgatói jogviszonya megszűnésének a tanulmányi teljesítmény és a követelmények alapján becsült időpontja:2017év június hó hó 30.
Szó szerint másoltam le.
Ezt most adták ki a 2-dik fél évre.

marcika # 2011.02.21. 16:29

A halhatói jogviszonya 2010 szeptember 1-én kezdte, amit elvileg 2017-ben fejez be.

Milyen egyetem az ami 7 éves? Még az orvosi is "csak" 6 év

monalisa1 # 2011.02.21. 15:13

Jelen esetben un. rokontartásról beszélhetünk., tessék mielőbb bírósághoz fordulni, illetve saját érdekében fordulhat már a nagykorú gyermek is.

Ha a bíróság fizetésre kötelezi az apát, a gyermeknek minden félévben (szeptember ill. február) iskolai igazolást kell bemutatni az apjának hogy az adott félévre beíratkozott, ellenkező esetben azon időszakra nem jogosult a rokontartásra. (Míg egy középiskolásnál még magától értendő a tanév elvégzése, egyetemistánál előfordulhat hogy valamely okból halasztás történik stb.)

A fiad próbáljon meg ösztöndíjra szert tenni -általában a jó tanulók kaphatják-, ezen kívül a diákmeló jöhet még szóba mint jövedelemforrás.

Lusy # 2011.02.21. 14:16

Igen ezt értem.
De akkor a fiamra aki nappalin tanul, arra nem kérhetek gyerektartást, vagy 5 évig én tartsam el őt.
Akkor az apa csak avval büszkélkedik, hogy a fia egyetemre jár, az anyja meg eltartja, ezt én nembíróm anyagilag sajnos.
Vagy a gyerek hagyja abba a tanulmányait?

sagit # 2011.02.21. 13:38

Ha volt jogerős itélet akkor azt tessék betartani betartattni...

Lusy # 2011.02.21. 12:51

Kedves Fórumozók!

Szeretnék meg tudni egy pár dolgot.
2010 Októberében elváltam. A válóper lezajlott és, az ítélet jogerős.
A probléma az hogy a két kiskorú gyerek nálam van elhelyezve közös megegyezés alapján, bírósági határozat alapján őrájuk az volt férjem fizet gyerektartást.
De a nagykorú fiam aki 20-éves, szintén velem él. Egyetemi tanulmányait nappali tagozaton folytatja.
A halhatói jogviszonya 2010 szeptember 1-én kezdte, amit elvileg 2017-ben fejez be.
Kérdés az, hogy a fiamra a volt férjemtől kérhetek-e gyerektartást, mivel tovább tanul nappali tagozaton , és én tartom el.
Ha igen akkor kihez és milyen papírokat kell beadnom.
Szóban a volt férjemmel evvel a témával kapcsolatban semmire sem jutottam, ő úgy van vele, hogy oldjam meg és a gyerek adjon oda havonta nekem pénz a diák hitelből amit fel vesz, de azt magára is költi, bérlet stbb, mivel én nem tudom fedezni az ő plusz kiadásait.
Hogyan tovább????
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv:Lusy