Gyerektartás dij

sára93 # 2008.06.03. 06:20

Bocsánat!
Nem ebbe a fórumba akartam kérdezni, csak ezt is olvasom és ide sikerült! sára

_Wasp_ # 2008.06.03. 08:01

közös vagyonhoz számít, ha ez a kérdés.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.03. 08:03

mondjuk, hogy a nyugdíjpénztárral kapcsolatban mégse válaszoltam... nem tudom.

_Wasp_

és felesleges megoldása

sára93 # 2008.06.03. 08:57

Igen, a kérdés az, hogy közös vagyonnak számít-e!
Nem tud valaki biztos választ adni, esetleg azt, hogy hol tudnék érdeklődni vagy utánanézni?
előre is köszönöm sára

horvathc # 2008.06.03. 09:02

Ildi33!

Azért ez nem semmi, elég "gerinctelen" hozzáállás ez a volt férjedtől. Sajnálom.
Egyébként nem tudom, jól olvastam-e, de 10.000,- Ft? Az elég kevésnek tűnik.

Nekem kicsit kacifántosabb a problémám, illetve nem tudom, ezen a téren mit lehet tenni, illetve lehet-e? Gyorsan összefoglalva a lényeget: 36 éves férfi vagyok, volt feleségemtől 3 gyermekem van (2 fiú, egy lány), kb. 11 évet voltunk együtt, de sajnos kihűlt a kapcsolatunk, így elváltak útjaink (2001-ben). A gyerekek vele maradtak. Ő azóta újra férjhez ment, így szerencsére nem egyedül kell nevelnie a gyerekeket, sőt nemrég született egy közös gyermekük is. A kapcsolatunk egyébként jó, nincs semmi feszültség, igaz, csak havonta tudom látogatni a gyerekeket a távolság és a munkám miatt. Ezután lett egy újabb kapcsolatom, ahonnan szintén van egy kislányom, de sajnos ez a kapcsolat is megszakadt, mert az ex-párom úgy döntött, mással jobb neki (ez egy hosszú történet). Perpillanat az a kényszer megoldás van, hogy kislányom hétköznap az exem szüleinél van, ott jár oviba, hétvégente meg egyik hétvégét velem, másikat exemmel tölti (bár ő ezzel kevésbé él), mivel máshogy anyagi és egyéb körülmények miatt nem tudtuk/tudtam megoldani.
A lényeg, hogy volt feleségemnek egy darabig én utaltam a gyerektartást (3x12,5%, azaz 37,5%-a a jövedelmemnek), de aztán "jóakarói" tanácsára letiltatta, ami miatt kicsit nehezebb helyzetbe kerültem, mivel pl. kölcsönt is kevésbé tudok felvenni, igy nehezebb kitörnöm az albérletesdiből. Valamint ugye bárminemű jövedelemből vonják az adott százalékot, legyen az jutalom, stb. Ha jól emlékszem, a határozatban úgy van, hogy gyerekenként 12,5%, de minimum 20.000 Ft. Na most a kérdés, hogy ezt maximalizálni nem lehet? Vagy hogy csak az alap fizetésből vonják csak le a gyerektartást? Mert igy nem érzem igazán igazságosnak a dolgot. Én anno szinte mindent ott hagytam a gyerekek miatt, közös lakás teljesen berendezve, stb., a rám eső lakásrészt (40% körül?), azt havi 20.000-es részletekben törleszti volt feleségem, úgy 10 éven keresztül, de ugye sem infláció, sem kamat. Annyiból nem bánom, hogy tudom, hogy ez a gyerekekél lesz. De ugye 4. gyermekemnek is járna ez-az, de ezt igy nem tudom előteremteni nagyon. Ha legalább a plussz juttatásokból nem vonnák le a gyerektartást, már könnyebb lenne. Egyébként közel 80.000,- Ft-ot vonnak havonta az alapfizetésemből.

Köszönöm előre is a válaszokat, és elnézést, hogy hosszúra sikerült. :)

_Wasp_ # 2008.06.03. 09:11

Na most a kérdés, hogy ezt maximalizálni nem lehet?
Lehet, de nem fogják. Gyermekenként nem sok a 20-30e Ft. (Értem, hogy neked marha sok, de ez van. A gyermek érdekét nézik ebből a szempontból)

Vagy hogy csak az alap fizetésből vonják csak le a gyerektartást? Mert igy nem érzem igazán igazságosnak a dolgot.
Főszabályként abból vonják. Tehát ha pl. túlmunkát végzel, vagy költségtérítést kapsz, akkor az nem tartozik a tartásdíj alapjához. Ha mégis így számolták akkor hibázott a munkáltatód.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ildi33 # 2008.06.03. 09:27

Szia horvathc!

Igen, jól olvastad 10000,-Ft-ot, ezt is úgy érte el, hogy az akkori munkáltatójának "jól nyalizott" - bocs a csúnya szövegért - (amúgy 2002-ben váltunk el, s azóta nem is emeltettem az összeget),- gondoltam, hogy neki is meg kell élnie-, így minimálbérről hozott munkáltatói igazolást a munkahelyéről.Amúgy a kislányát 3 éve nem is látta, egy telefont sem enged meg, se egy email, vagy egy levél.Az ő részéről a gyermeknek nincs se karácsony, se névnap, se egy ünnepi jókívánság.Milyen apa az ilyen!?
Amúgy Ausztriában dolgozik, ezért is gondoltam, - többek unszolására- , hogy megpróbálom kiharcolni a 10000 Ft-ot.

ildi33 # 2008.06.03. 09:36

Bocsi horvathc!Nem reagáltam a történetedre. A te életed sem könnyű. Havonta 80000 Ft-ot kifizetni,(szinte egy havi kereset) az nem semmi.Én azért ezt sokallom, sokba kerül egy gyermek, de azért annak is meg kell élnie, aki a gyermektartást fizeti.Nem így van?Jól olvastam?

_Wasp_ # 2008.06.03. 10:10

ildi33: érdemes lenne emelés iránt keresetet beadni, ha már megállapodni nem tudsz az exeddel.
Nem csak a bejelentett fizetést veszi figyelembe ugyanis a bíróság, hanem adott esetben az életvitelt és vagyont is.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ildi33 # 2008.06.03. 10:31

T._Wasph_!
Csak az a probléma, hogy az elmaradt gyermektartást sem tudta a végrehajtó behajtani tőle, s azt irta, hogy semmivel sem rendelkezik. Nincs jövedelme, autója, ingatlana.Hiába emeltetném fel, ha egyszerűen nem fizet és nem tudják behajtani.Szerintem mindenét ráiratott a mostani feleségére.Már csak a gyámhivatalhoz tudtam fordulni gyermektartás megelőlegezésére.Az elmaradt hónapokat nem kapom meg.Tanácstalan vagyok.Jelentsem fel a rendőrségen?
Ez az egész már nekem kellemetlen. Hetek óta futkozok jobbra-balra.Egyik helyről küldenek a másikra.

ildi33 # 2008.06.03. 10:33

Bocsánat!Rosszul irtam a címzést!T._Wasp_!

_Wasp_ # 2008.06.03. 10:40

igen, mindenképpen feljelentést kellene tenni. Ha ugyanis büntetőügy lesz belőle, akkor az a tartozás behajthatóságát is nagyban befolyásolja.

_Wasp_

és felesleges megoldása

sára93 # 2008.06.03. 10:59

T. WASP!
A "mindenkori havi összjövedelem 20%-a"
Ez nem azt jelenti, hogy a jutalom, 13.havi stb.-ből is levonásra kerül a td.?
Én eddig ezt a felvilágosítást kaptam.
sára

horvathc # 2008.06.03. 11:04

Ildi33!

Hát nem irigylem én sem a helyzeted, hogy ennyire elhanyagolja a gyerekét valaki.. talán nem is igazán tekinti magáénak...

És igen, jól olvastad, de közben válaszolva _Wasp_ írására is, én ezt nem sokallom, azaz okés, ezt vonják le. Csak amikor kapok végre (mert nem túl gyakori) egy kis jutalmat, mert túlóráztam este, hétvégén, akkor a pl. bruttó 100-ból a végén kapok 30.000-t, mert a többi az adó, meg a gyerektartás. Most hónapban is, emiatt levontak kb. 110.000,- Ft gyerektartást.

_Wasp_!

Ha a fizetési papíron jutalom.ként szerepel, ebből ugyanúgy jogosan vonják le a gyerektartást?

Meg ugye az is érdekelne, hogy ha kimennék pl. külföldre dolgozni, ahol akár duplája is lenne a fizum, hogy végre egyenesbe jöjjek és legyen megint egy saját kis lakásom, akkor abból ugyanúgy vonják majd a 37,5 %-ot, azaz mondjuk havi 200.000,- t?
Azt sem tudom, mennyire számít, hogy volt feleségemék egy családi házban laknak, és a volt közös lakásunkat meg talán bérbe adták, ha jól tudom, tehát azért kicsit jobb helyzetben vannak, mint én, azaz mi. Ha jól tudom, abban az esetben kell csak kifizetnie egy összegben a lakás fennmaradó részét, ha eladná.

Tényleg, én nem sajnálok a gyermekeimtől semmit, szeretem őket nagyon, csak így minden erőfeszítésem ellenére nagyon nehezen tudok előre jutni, hogy végre ne az albérletre szórjam ki a pénzt. Persze, amennyiben mostani párom végre stabilan dolgozni kezd, könyebb lesz.

kaméleon # 2008.06.03. 14:06

A gyermektartásdíj alapjaként a kötelezett alábbi jövedelmei szolgálhatnak alapul:

1. a bérköltség címén juttatott összes járandósága (alapbér, bérpótlék, kiegészítő fizetés, prémium, jutalom, 13. és további havi fizetés, stb.),
  2. a rendszeres személyi juttatások (alapilletmény, illetménykiegészítés, illetménypótlék, egyéb kötelező pótlék, 13. havi illetmény, stb.), valamint
  3. a személyi jellegű egyéb kifizetésként, illetőleg nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem (végkielégítés, betegszabadság idejére járó díjazás, túlóra, ügyeleti díj, távolléti díj, stb.).

A kötelezett rendkívüli jövedelmét (pl. találmányi, újítási díjat) a folyamatos tartásdíjtól elkülönítetten, és a gyermek indokolt szükségleteihez képest - egy összegben, vagy a jövedelem százalékában - lehet gyermektartásdíjra igénybe venni.

Nem képezheti a tartásdíj alapját a költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás, illetve a hasonló jellegű egyéb járandóságok, és nem indokolt figyelembe venni a tartásdíj alapjaként a túlmunkából eredő bevételt, amennyiben a gyermek tartása már e nélkül is biztosított.

Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani.

bogyra # 2008.06.03. 14:18

Sziasztok!

Végső dühömben és elkeseredésembenírok ide, hátha valaki tud valamit amit én nem!

A volt élettársamtól hat éve élünk külön, azóta egyedül nevelem közös gyermekünket. Behajtó segítségével az elmúlt 4 hónapban már kaptam gyermektartásdíjat. 12000 forintot...azaz nem íromki betűvel mert röhögőgörcsöt kapok.

Természetesen minimálbérre van bejelntve, bár klímaszerelő amikor együtt éltünkis már a 10 szeresét kereste a bejelentett fizetésének.

A gyeremekt nem viszi el soha, hat éve nemlátta, tehát a havi két hétvégén is én tartomel a gyereket, ha csak az anyagi vonzatát nézzük a dolognak.

Azóta férjhez mentem született még egy gyermekünk. Tehát mostmár két gyermekről kell gondoskodnunk, nem halunk éhen ezzel az összeggel sem. De egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy egy 10 éves gyermeket ennyivel le lehet tudni.

Akinek van gyermeke annak nem kell soroljam a következőket:
menza havonta 6000
karate havonta 6000
úszás havonta 4500
tankönyvek 15000 forint / év
tanszerek ... kitudja mennyi több tízezer
kaja, rezsi, nyaralás
tábor 40000/ hét.
és akkor még nem ruháztuk és nem kapott játékot....

És az ÉDESAPJA mindezt havi 12 ezerből megússza....

MIT LEHET TENNI??????????????

Az ötleteket köszönöm és várom

horvathc # 2008.06.03. 18:09

Kaméleon!

Köszönöm a precíz választ!

Ha jól értem, akkor nem sok lehetőségem van, hogy a jelen helyzeten változtassak...

Egyébként az alább vázolt helyzet sem jelent semmit, azaz, hogy 4. gyermekem megélhetése, anyagi helyzete sokkal bizonytalanabb, mint a másik háromé? Mert ha a gyerekek között egyenlőségről beszélünk, akkor az jelen helyzetben nincs meg.

ObudaFan # 2008.06.03. 18:31

bogyra!

Azt lehet tenni, hogy pert indítasz a tartás emelése iránt, és bizonyítod, hogy valójában többet keres. Leginkább tanúkkal, akik elmondják, hogy milyen az életvitele, de hát végső soron csúnya megoldás, de hatékony az APEH vagyonosodási vizsgálat is.

bogyra # 2008.06.04. 10:10

Köszönöm a választ!

Sajnos az eredti végzés után tudtommal két éven belül nem lehet pert indítani, tehát még egy évet várnom kell.

Természetesen eredetileg is voltak tanuk, akik állították, hogy nem olyan szinvonalon él ahogy ezt a minimálbér sejtetni...valamiért a birónő ezt nem vette figyelembe, pedig ezzel párhuzamosan a vagyoni megosztásnál azzal az indokkal ítélt neki nagyobb részt, mert "vélhetően" a papírok ellenére neki van magasabb jövedelme.... pedig én a valós jövedelmemet igazoltam, ő csak a minimálbért... egyszerűen nem értem ez hogy történhet meg. Én hittem az igazságszolgáltatásban, de tényleg nagyonel vagyok keseredve....

Volt környezet tanulmány, ahová a volt férjem nem engedte be az ügyintézőket.... a bírónő erre is vállat rántott. A férjem másik az előttem lévő házasságából még két gyermeket nevel, ugyanis utánam a volt feleségéhez költözött vissza... ez ugye csökkenti a ránk eső részt.... de nekem is van még gyermekem, akkor erre miért nincs tekintettel senki.... érdekes módon az anya részéről szóba sem kerül semmilyen körülmény...csak az apa akinek fizetnie kéne az kaphat kedvezményeket hivatkozva bármire....

Szóval nagyon el vagyok keserdev nah, nem azért mert nem jut falat a gyerek szájába, de abban biztos vagyok, hogy sem örökölni nem fog az apja után, sem egyéb nagyobb életkezdő juttatást nem fog kapni. A férjem persze nem tesz különbséget a gyerekek között, de nem várhatom el hogy a saját vérszerinti gyermeke rovására a mostoha fiának kedvezzen....
Éppen ezért nyitottam a gyerek nevére egy számlát, és oda rakom neki félre a gyermektartást... de nem mindegy mennyit.

Ha a férjem legidősebb gyermek betölti a 18 évet, akkor nőhet a ránk eső rész esetleg, augusztusban tölti be... lehet ilyen indokkal már akkor is be lehetne adni, vagy nem?
És hogy lehet az, hoyg a férjem részletezte a bírónőnek hogy a nagylánya havi 100 ezerért jár magániskolába... és ezekután rábolintott a miniomálbérre???? És ha az egyik gyerekét havi 100 magániskolába járatja akkor a bíró miért nem követeli ugyanazt az elhagyott gyerek részére is???

ObudaFan # 2008.06.04. 11:09

Lehet 2 éven belül perújítást kérni az új bizonyítékra hivatkozva.

sára93 # 2008.06.04. 13:10

Tisztelt fórumozók!
Tudna nekem valaki "hiteles" információt adni tegnap feltett kérdésemre?
Arra, hogy közös vagyonnak számít-e a házasság alatti nyugdíjpénztári, egészségpénztári megtakarítás és a részvényvásárlás?
köszönöm sára

_Wasp_ # 2008.06.04. 13:39

hiteles, megbízható információt, amire biztonsággal támaszkodhatsz, kizárólag az ügyvéded adhat. Itt csak (többnyire nem jogász) fórumozók vannak, akik megbeszélnek kérdéseket és véleményt nyilvánítanak.

(Véleményem szerint a részvényvásárlás mindenképpen közös vagyon, a másik kettő inkább nem. ítéletet még nem láttam ezekről. A nyugdíjához pl. mire fel lenne közöd? Az egészségpénztári juttatás természetben nem osztható, neked nem juttathat belőle. Ráadásul adókedvezmény társul hozzá, az állam se gondolja "vagyonnak", hanem egy magasabb szintű egészségügyi ellátás lett vásárolva a bruttó fizetésből. De mittudomén.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.04. 14:40

A részvényvásárlás mindenképpen. A másik kettő vonatkozásában szerintem lehet megtérítési igénnyel élni.

kaméleon # 2008.06.04. 17:41

horvathc, szívesen, de igazából a net-ről másoltam. Magad is könnyen megtalálod az ilyen válaszokat, a gyakorlati tanácsokat már sajnos nem olyan egyszerű összeszedni.
A különböző szülők (anyák) különböző anyagi helyzetéből és hozzájárulási képességéből adódó különbségek nyílván megmaradnak. Ebbe a bíróság nem tud beleszólni azzal, hogy a még kiskorú gyermekeid között egyenlőtlenül osztja el a tartásdíjra fordítható összeget. Az egyenlőtlenség ellen csak azzal tehetsz, ha a nálad maradó jövedelemből többet juttatsz a rosszabb körülmények között élő gyermekednek. Ehhez sajnos meg kell találni a módját, hogy azt a többletet megszerezd. (Mondjuk, pl. a költségtérítés nem képezi a gytdíj alapját. Egyébként meg – szerencsére -, nem biztos, hogy akinek kevesebb pénz jut, az szegényebb is.)

kaméleon # 2008.06.04. 17:45

nem biztos, hogy akinek kevesebb pénz jut, az szegényebb is
Már ha nem csak az anyagiakban gondolkodunk. :)