A magánnyugdíjpénztárhoz semmi közöm, de a kiegészítő és önkéntes nyp. már a nettó bérből fizetendő(plussz ugyanannyit hozzátesz a cég is, amihez szintén nincs közöm)Az egészségp. is hasonló, úgy tudom, de nem vagyok teljesen képben, azért kérdeztem! sára
Gyerektartás dij
Tisztelt Fórumozók!
Két gyerek után fizetek tartásdíjat,a fizetésemből 40%-ot.Bejelentett munkahelyen dolgozom,ezért nem sok marad belőle.abban kérek segítséget,hogy a munkáltató milyen juttatást adhat,amit megtarthatok,és nem kell fizetnem belőle?
Köszönöm.
Főszabály: A kötelezett jövedelmeként a bérköltség címén juttatott összes járandóság szolgálhat alapul a tartásdíj mértékének megállapítására.
A túlmunkából eredő bevételt, ha a gyermek tartása már anélkül is biztosított, nem indokolt gyermektartásra elvonni. A családok otthonteremtés céljából vállalnak többletmunkát, az abból származó jövedelem nem kerül a mindennapokban felhasználásra, tartalékot képez. Ebből a gyakorlatból kiindulva a különélő vagy elvált szülő az újabb életformára berendezkedés előmozdítása érdekében vállalt többletmunkát - esetleg nehezebb munkafeltételek mellett - az abból származó jövedelem elvonása - ha azt a gyermek indokolt szükségletei nem követelik meg - mellőzhető. A módosított 4/1987. (VI. 14.) IM rendelet 10. § (3) bekezdése szerint, ha a bérköltség terhére kifizetett összes járandóság alapján megállapított tartásdíj - a gyermeket gondozó szülő jövedelmi viszonyait is figyelembe véve - a gyermek szükségletét nem fedezi, akkor a tartásdíj megállapításánál, más munkaviszonyból, további munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelmet is figyelembe kell venni. Ezek lehetnek pl. megbízási díj, táppénz, nyugdíj, munkanélküli járadék, újítási díj, tőkejövedelem, stb.
A ruházati illetmény kifizetésére egyre szélesebb körben kerül sor. A ruházati illetmény nem bérjellegű járandóság, meghatározott célt, meghatározott öltözködést segíti elő. A gyermektartásdíj alapjául szolgáló átlagkeresetbe nem lehet beleszámítani.
ad.11. A borravaló és a hálapénz sem számítható hozzá a tartásdíj alapjához. Az ilyen címen kapott jövedelem azonban nem maradhat figyelmen kívül a tartásdíj megállapításánál. A kimutatható és a gyermektartásdíj alapjául szolgáló jövedelem mellett azonban a tartásdíj magasabb összegben való megállapítását indokolhatja a bizonyítottan kapott borravaló vagy hálapénz.
Tartásdíj alapját nem képező jövedelmek továbbá: költségtérítés, étkezési hozzájárulás, üdülési hozzájárulás és hasonló jellegű egyéb járandóság. A tartásdíj megállapításánál és kifizetésénél a jövedelmet terhelő adó, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, magánnyugdíjpénztári tagdíj, munkavállalói járulék levonása után fennmaradó összeget kell alapul venni.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves Wasp!
Köszönöm,hogy válaszoltál.Mi számít túlmunkának? Az azonos munkahelyen végzett túlóra?
Sziasztok!
Egy másik elvált apa kérdése:
Több mint fél éve munkanélkülin vagyok,nem tudtam a teljes összeget fizetni a tartásdijra.Úgy hallottam,fél év után az exem nem követelheti már a hiányzó összeget.Mire számíthatok?
Köszönöm a választ.
A tartós munkanélküli helyzetedre- vagyis a körülmények időközbeni lényeges megváltozására tekintettel kérheted a bíróságot, hogy a t.díj összegét átmenetileg mérsékelje. Azonban a megállapításkor meghatározott "legalább" összeget mindenképpen fizetni kell - akár a saját hátrányodra is.
Egy járadék - mint pl. ilyen a t.díj is - visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra követelhető.
Ha a különbözeti elmaradást nem tudod egyösszegben megfizetni, kérjed a részletfizetést, elsősorban a jogosulttól, másodsorban a bíróságtól. (Harmadsorban a bírósági végrehajtótól, ha netán odáig jutna a tartozás behajtása.)
El kellene indítani a pert a tartás leszállítása iránt, mert azért a 6 hónapos hátralék kifizetése mindig kellemetlen.
3 hete mondták ki a válásomat, amiről a határozat még nem érkezett meg, tehát még nem jogerős.
Mai jó magyar gyakorlatnak megfelelően a bejelentett bérem nem takarja a teljes valóságot, amit a feleségem a tárgyalásom alatt többször felhozott. Lényeg a lényeg a bíróság 3 gyerek után 120 000 Ft gyerektartásra kötelezett, a bejelentett nettó 90000,- Forintos fizetésemből. Ezenkívül a családi ház amiben élünk, eddig alsó szinten a szüleim, felső szinten mi voltunk, most pedig a ház emeleti szintjét a ház eladásáig kizárólagosan használhatja. Én leköltöztem a szüleimhez, de várható, hogy lassan elköltözök a házból.
Már azt hittem lassan kialakul minden. Nem kivánnék fellebbezni, a gyerekek érdekében elfogadom az itéletet, mely 100%-ban az, amit a feleségem keresetében beadott. De ezzel Ő nem járt jól, igy elesik több szociális juttatástól.
Röviden a problémám annyi, hogy semmiféle rezsit nem hajlandó fizetni a házból.
Én átutaltam a gyerektartást, és az eddigi gyakorlatnak megfelelően kiszámoltam a rá eső rezsiköltséget, ami igy is kevesebb, mert a ráeső résznek a felét, eddig is kifizettem, és ez az elszámolás is ennek a gyakorlatnak felelt meg.
Nem tudom mit tehetnék? Kellene valami felszólító levelet küldeni neki? Vonjam le a következő tartásdíjban?
Robin
Robin,
ez nagyon sok pénz. A gyerekeknek nincs szükségük 120.000 forintra. Biztos belemész? 2 évig nem változtathatsz. Amig együtt éltetek költöttetek a gyerekekre 120.000 forintot? Normális körülmények között nem.
A gyerektartásból nem vonhatod le a rezsiköltséget, de küldj neki felszólítólevelet.
Robin!Sajnállak, ez sok pénz. A volt férjem 1o.ooo,-Ft-ot nem hajlandó fizetni a lányom után, amiért most harcolok. Azért egy határt kellene szabni!A másik félnek is meg kell élni, nekem ez a véleményem.
Sziasztok!
A problémám a következő:most válunk a férjemmel.Van egy hitelből vett lakásunk amit itthagyott nekünk,nekem és a kisfiamnak, aminek a havi törlesztése 70.000,-Ft.Eddig nem volt baj mert az én fizetésemből fizettük a hitelt, az ővéből meg éltünk.AZ ő keresete 80.000,-Ft+fusi munka 50.000,-.
A lakást nem szándékozom eladni,márcsak a gyermekem miatt sem, aki most 2 éves.
Az a kérdésem, hogy ha már az összes törlesztést én fizetem annak fejébe hogy ő lemond a tulajdonjogáról, mennyi a maximális gyerektartás amit kérhetek tőle?AZ én fizetésem 100.000,-Ft.
Ha lehet gyors választ kérek mert holnap adom be a keresetet.
Már majdnem 5 éve,hogy elváltam.A volt férjem gyakorlatilag soha nem fizetett gyerektartást,sőt az adósságait is én fizettem ki(bankok,magánszemélyek,uzsorások,telefon ...stb)A hivatalos cégek mind követelték a pénzüket tőlem-mondván hogy hiába nem éltünk együtt,akkor is a felesége voltam.+ évig nem tudtam tőle elválni,mert azt sem tudtuk hol van.A bíróságon azt mondták:Ők nem nyomozó iroda!
Sikerült elválnom,de többszörösen is bar-os vagyok miatta.Kifizettem egy csomó pénzt,de gyerektartást nem kapok.Tavaly áprilisban ez ügyben elmentem a bíróságra,a végrehajtó sem tudott mit tenni.A gyámügyön keresztül lehetett elindítani,hogy az állam megelőlegezze(6hó várakozási idő után),Ennek már 3 hónapja.Kértek tőlem jövedelemigazolást,hogy jár-e nekem gyerektartás,azóta semmi hír.Ilyenkor mi a tehenő??Tud valaki segíteni?
Köszönettel:Anyuka6
nem biztos, hogy megelőlegezik a tartásdíjat, ráadásul csak korlátozott ideig jár.
Én azt mondanám, fel kell jelenteni az exedet tartási kötelezettség elmulasztása miatt. (a tartozása egyébként gyorsan elévül, plusz ha fizetni nem is akarna, a börtön fenyegetése sok mindenre rávaheti.)
(off: ez egy gazember. on.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Kedves Ildi!
Sok pénz az sok pénz. De rendben van, megkapja, illetve a gyerekek kapják. Viszont igy útólag benyögni, hogy márpedig egy buznyák vasat nem fizet rezsit, (kb. 30000,-)
már nekem is kezd elszakadni a cérna.
Nem tudom mit tehetnék?
szomorka
Amennyiben a férjed a bíróság előtt bevállalja a 80 + 50 ezer forint havi számítható jövedelmét, akkor annak együttes összeg után, egy eltartott gyermek esetén 15-25 százaléka kérhető/állapítható meg t.díjként. Azonban ha nem vállalja be a maszekolásból származó többlet bevételét, és ezt te nem tudod hitelt érdemlően - esetlegesen tanukkal - bízonyítani, akkor csak a 80 ezer forintot veheti figyelembe a bíróság.
Amennyiben a férjed hajlandó lenne a fele tulajdonáról lemondani, vagyis azt a gyermeknek (!) ajándékozni, akkor annak jelen vagyoni értéke beszámítható a t.díj összegébe. (Tessék leülni számolni: x M Ft osztva kb. 18-20 év : 12 hó/év t.díj.) Ahhoz hogy a tulajdonrészét a gyermeknek ajándékozhassa - a t.díj ellenében - a gyámhatóság jóváhagyó engedélye szükséges.
Azt hogy a továbbiakban miből tudod fizetni /egymagad/ a havi hiteltörlesztészt, aztán a lakásrezsi, valamint a kettőtök megélhetése a gyermekkel, nos azt is neked kell tudni...
Vagyis ha semmiképp nem hajlandó a közösen felvett hitelből az őt terhelő törlesztést fizetni - annak lejártáig, és függetlenül a válástól, valószínűleg csak kénytelen leszel/lesztek eladni a házat...
Ha ő nem fizet, te meg nem tudnád fizetni az ő részét, a bank nagyon rövid idő alatt "reteszi a kezét" a házra, ergo kényszerárverezés történhet. (Igaz, ebben az esetben kivásárolhatod a részét, olcsón..., esetleges rokoni segítségből, vagy külön hitel felvételéből.)
Amikor majd azt kezded számolgatni, hogy mennyi is a az esetlegesen tulajdonrésze, nos a ház jelen vagyoni értékéből előszőr is le kell vonni a még fenntálló hiteltartozás őrá eső összegét, és az így visszamaradó nettó összeg vehető figyelembe x évre mint t.díj megváltása.
Kedves Monalisa1!Köszönöm szépen hozzászolásodat elgondolkoztató volt.Időközben volt a férjem és elfogadta hogy lemond a tulajdonjogárol ha fizetem a teljes hitelt.Én is ezt akartam.A tartásdíjjal kapcsolatban pedig megegyeztünk hogy havi 35.000,-Ft-ot hajlandó fizetni.
Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha ő nem valja be a fusi munkát csak a 80.000,- havi fizetését, és belemegy a 35e ft tartásdíjba, akkor abba a bíróság beleszól-e.
Köszönöm szépen ha mihamarabb válaszolsz nekem, de ha más tudja erre a választ akkor azt is megköszönöm.
T.díj dolgában a bíróság a felek megállapodását elfogadja, amennyiben az a gyermekre- és az összes körülményre nézve reális. A 35 ezer forint végül is nem rossz - sokan messze nem kapnak ennyit. Jó lenne ha minden hónapban a postás vinné neked a pénzt és/vagy a folyószámládra utalná, mert akkor rendszeresen nyomon követhető a t.díj folyamatos fizetése.
A Megállapodást követő 2 év leteltéig a fenti összeg általánosságban nem változtatható, de ettől független pl. a nyugdíjemelésekkel egyező mértékű évenkénti indexálás - az értékkövetés végett.
A tulajdonjogáról történő lemondáshoz ügyvéd közreműködése szükséges - mint minden egyes esetben amikor ingatlannal kapcsolatos az ügylet tárgya.
És ismét írom: csakis a gyermek részére történhet az ajándékozás, ergo te semmiképp sem lehetsz a kezdeményezett. (A t.díj a kicsit illeti, de mivel azt a továbbiakban nem fogja kapni, így a vagyoni érték kell hogy ellentételezés legyen számára.) És éppen ezen utóbbi ok miatt a gyámhivatalt is be kell vonni az ügyletbe, de ezt az ügyvéd már tudni fogja.
A bankban is be kell majd mennetek, hogy őt a hiteltartozásból elengedjék. Azt, hogy a továbbiakban téged egyedül elegendőnek tart-e a bank adósnak, vagy netán adóstársat kell megnevezned (...), azt majd megmondják.
Ha esetleg soknak találod az egymagad által fizetendő havi hitelösszeget, most lenne lehetőség a kölcsönszerződést átütemeztetni: hosszabb futamidő, alacsonyabb havi törlesztőlészlet.
(Esetlegesen érdeklődj másik banknál egy kedvezőbb konstukció iránt, ahol is alacsonyabb kamattal egy új hitelszerződés.)
Szia anyuka6!
Én is a napokban voltam a gyámhatóságon a gyerm.tart. megelőlegezése végett, mivel a végrehajtó sem járt sikerrel. Nekem azt mondta a hölgy, az apukát is be kell hivatniuk, jegyzőkönyvet kell felvenniük. Úgymond kihallgatásra. Ha nem tudom a címét, próbáljam kideríteni, hogy ők meg tudják találni, így gyorsabb a folyamat.Nekem szerencsém volt, megtudtam, hol lakik.Amúgy 6 hónap nem fizetésnek el kell telnie, hogy el tudj menni a rendőrségre büntetőeljárás kezdeményezése végett, ügyvédek szerint,akikkel beszéltem, ez a leghatásosabb módszer.Most én is várom a gyámhatóság válaszát, ha nem járok sikerrel, irány a rendőrség!
Ne add fel!Az ilyen apukák megérdemlik a sorsukat!Sok sikert!
Sziasztok!
Lenne mégegy kérdésem, ha a bírósági végzésben nincs kikötve, hogy évenként x százalékkal emelkedik a gyermektartásdíj, gondolok itt az inflációt követő emelésre, akkor ez valóban nem jár?
Köszönöm
Bogi
miért járna?
_Wasp_
és felesleges megoldása
Nem tudom, csak gondolom azért, mert például a gyerek menzája az iskolában 5 éve még csak 2900 forint volt, most meg 6400.... Hát vagyok oly bátor arra gondolni, hogy akkor esetleg ez is követhetné az inflációt.... de ezekszerint nem.
Ha viszont nem, akkor ha módosításra benyújtok kérelmet, ezt bele lehet veni?? tehát ennyi meg annyi százalék de évente az infláció mértékével növekedjen...
Bogi
a százalék növekedjen az infláció mértékével? és ha öt éven át 20-20%-os infláció lesz, akkor a jövedelemhez képest 120%-os tartásdíjat várnál?
Nem gondolhatod komolyan...
(a fix összeg indexálásáról persze lehet szó. De az általában csak a kötelezett által minimálisan teljesítendőként szerepel. Praktikus megoldás viszont a mimimumösszeget pl a minimálbér X százalékában meghatározni, és egyszerű lesz számolni)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Gyerektartásdíj csökkentésére adtam be kérelmet a bíróságra. (Új házasságomból született egy gyermekem)
Kértem a bíróságtól, hogy az edig fix összegben meghatározott gyerektartásdíjat a jövőben százalékosan állapítsa meg. (Vállalkozásom megszünt, pillanatnyilag alkalmazotti fizetéssel rendelkezem)
A bíróság kérte, hogy jelöljem meg a konkrét pertárgyértéket (ami az illeték alap lesz).
A kérdésem, hogy hogy lehet ilyen esetben a pertárgyértéket megállapítani?
Gábor
Nem én valahogy úgy gondolnám kivitelezhetőnek, hogy pl most kapom a minimál bér 16,6 % ami 12 ezer forint az infláció mondjuk 7% akkor a 12 ezer forint 7% ával nő. Vagy ilyesmi, most ezt nem gondoltam végig teljesen.
Tehát szerintem enek biztos van valami bevett módozata... miután az én kiadásaim követik az inflációt, így az ő kiadásainak is követnie kell.
Olyasmire kötelezheti a bíróság, hogy a táborozás, sportszakkörök díjának a felét fizesse a tartásdíjon felül?
Mert ugye vannak a szokványos kiadásokegy kisgyermek kapcsolatosan..amit a tartásdíjjal "támogat"...HE HE
És vannak extra kiadások, amik a gyerek fejlődsének szempontjából nem elhanyagolhatóak, tehát nem az én urikedvem miatt megy pl erdei táborba kerek 28 ezer forintért...
Tehát ha a módosítást beadom és ilyesmiket beleveszek... persze jogász által megfogalmazva...akkor ez megítélhető, vagy kiröhög a bíró?
Oda kell beadjam a módosítást ahol született az ítélet, vagy oda ahol most élünk?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02