Gyerektartás dij

macskusz # 2008.05.29. 12:15

PESTI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁG- Markó utca
itt zajlott/zajlik a mi történetünk...
Mindenképpen indítsátok el, amint lehetséges, mert jön a nyári szünet, a bíróság sem foglalkozik ilyenkor semmivel, de őszre már kitűzhetik a tárgyalást.

macskusz # 2008.05.29. 12:16

PESTI KÖZPONTI KERÜLETI BÍRÓSÁG- Markó utca
itt zajlott/zajlik a mi történetünk...
Mindenképpen indítsátok el, amint lehetséges, mert jön a nyári szünet, a bíróság sem foglalkozik ilyenkor semmivel, de őszre már kitűzhetik a tárgyalást.

marcika # 2008.05.29. 20:36

Minket az ex perelt be gyt növelésre(Pest megyei bíróságon). Abszurd összeget kér.

monalisa1 # 2008.05.29. 21:13

Kérni, bármennyit is lehet, akár... A bíróság a gyermek tényleges szükséglete - életkor stb. -, és az apa kötelezettség-vállalási képessége alapján dönt majd, remélhetőleg...

timcsi0 # 2008.05.30. 06:34

"Azért kérdeztem csak a gyermekek számát és hogy hány a közös,mert szeretnénk majd mi is csökkentetni a gy.t-t a jelenlegi 20%-ról 16,6%-ra.
Nálunk 2 gyermek közös és egy után fizet a férjem.Tehát 3 eltartott kiskorú gyermeke van.

A HOZZÁÉRTŐKET KÉRDEZEM:A MI ESETÜNKBEN IS ILYEN HOSSZÚ PROCEDÚRÁK SOROZATÁRA LEHET SZÁMÍTANI?VAGY EZ EGYSZERŰBB ESET?"

ezzel kapcsolatban valaki????
köszönöm

monalisa1 # 2008.05.30. 08:21

timcsi0!

A jogszabályban meghatározott (= maximált) 50% levonhatás adott, ahogy a 3 eltartott kiskorú gyermek is., innentől elsősorban a bíró(ság) leterheltsége, másodsorban az "ellenfél" esetleges tiltakozása a kért csökkentés miatt - de minek...

Mielőbb beadni a kérelmet, csatolni az apa aktuális kerestigazolását valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát - a vonatkozó t.díj kötelezési ügyiratszámok megadásával.

Ameddig a bíróság másként nem határoz, sajnos a jelenlegi összeget/százalékot kell fizetni, legfeljebb utólag a túlfizetés miatt visszatérítés jár.

ObudaFan # 2008.05.30. 09:26

A bíróság viszont hozhat ideiglenes intézkedést ítélet előtt is. Más kérdés, hogy csökekntésről azért nem szeretnek hozni, de nem kizárt.

bobabi # 2008.05.30. 09:40

Gyermektartásdíj megállapítása esetében ügyvéddel kell a bíróság elé mennem? A férfi (Biológiai apa) ilyenkor kötözködhet? Vannakkörülmények, amelyek felmentik a díj fizetése alól? Az apasági nyilatkozat alól nem tudott kibújni, hiszen lombikprogramban vettünk részt, csak aztán ő lelépett. Azt mondta, igazából ő nem is akarta, csak én.
Pl. mondhatja ezt a bíróságon? Hogy én kihasználtam, spermadonornak használtam őt? (Már hallottam ilyet)Ha nincs bejelentett jövedelme, csak sok-sok feketén megszerzett akkor mire számítsak? Hogy menjek a perre? A keresetben mennyire kell mindezt részletezni?
Segítsen valaki!!!!!!!!!!!!!!!

ObudaFan # 2008.05.30. 09:48

A jogi képviselet nem kötelező. Vita a mértéken lesz, nem a jogalapon. Ha nincs bejelentett jövedelmi, akkor gyermekenként 10-12e Ft-ra lehet számítani, hacsak nem tudod igazolni, hogy a nem bejelentett jövedelme magas. A bizonyításhoz viszont jól jöhet egy jogi képviselő.

_Wasp_ # 2008.05.30. 10:06

Visszaolvasva a fórumot, végre megértettem, mit akart Macskusz.

Nem "tartásdíj túlfizetésből" keletkezett a fizetési kötelezettsége, hanem "tartásdíj nem fizetésből".

Nem mindegy. (más a jogosult, kötelezett, lehet, hogy érdemes lett volna utánanézni az ítélkezési gyakorlatnak is, stb.)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.05.30. 14:39

bobabi:

Az említett érvvel akkor sem tudna kibújni a tartásdíj fizetése alól, ha igaz lenne. Ha nincs bejelentett jövedelme, tartásdíjat akkor is meg fognak ítélni. (olvass vissza pár oldalt, elég részletesen le vannak írva az ítélkezési gyakorlatban a megítélt összeg vonatkozásában figyelembe vett szempontok)

_Wasp_

és felesleges megoldása

ildi33 # 2008.05.31. 05:26

Sziasztok!
Továbbléptem, voltam a gyámhivatalban. Hát nem tudom, a gyermektartás megelőlegezésének kérése sem egyszerű folyamat.(Irtam nektek, hogy a volt férjemtől nem tudta a végrehajtó behajtani a gyermektartásdíjat)Először is kérik tőlem és a páromtól a jövedelemigazolást (nem tudom, mi köze a gyermektartáshoz, hiszen váláskor a bírósági tárgyaláson sem kellett részemről benyújtani), plusz külön nyomtatványon kell vagyonnyilatkozatot tennünk.
Ezután jegyzőkönyvet fognak felvenni, majd megpróbálják megkeresni a volt férjemet,(ha nem találják, akkor közbelép a rendőrség) őt behivatják, és próbálják rávenni, hogy fizessen. Eközben természetesen mennek a hetek, valószínű lesz, hogy hónapok, pénz még sehol.
Az elmaradt 6 hónappal (amiből biztosan több is lesz)a gyámhivatal nem foglalkozik, azt mondták menjek vissza a bíróságra.Onnan indultam!Kész cirkusz!Megér ennyit a 10000 Ft.?!

ObudaFan # 2008.05.31. 11:14

(nem tudom, mi köze a gyermektartáshoz, hiszen váláskor a bírósági tárgyaláson sem kellett részemről benyújtani),

Gyvt. 22. § (1) A gyermektartásdíj megelôlegezésének akkor van helye, ha

1. a gyermeket gondozó szülô vagy más törvényes képviselô nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani,

feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy fôre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

bobabi # 2008.06.01. 10:54

Ez a vicces a jogban. égigcsináltam egy férfival egy lombikprogramot, hogy gyermeke lehessen orvosi segítséggel, aztán az úr meggondolja magát: "Bocs, nem ér a nevem!" Nagyobb emberismerettel kellett volna élnem? Most egyedül maradok egy babával, akinek nem lesz apja (senki nem kényszerítheti, hogy betöltse apai funkcióját), és még a kötelességére sem lehet kötelezni, hogy legalább anyagilag ondoskodjon a lányáról. Az a 10-12.000Ft, amit megállapítanak bejelentett jövedelem híján még a havi pelenkaköltséget sem fedezi.
Nem egy "becsúszott" gyerekről van szó, több éves orvosi előkészítésről, nyilatkozatokról, hogy mindketten akarjuk a gyereket. Mások évekig küzdenek egy lombikprogram sikerességéért, én pont egy olyn férfit fogok ki, aki még a segítséggel megszületett gyermekét is eldobja.
Elnézést, ezek biztos nem egy jogi oldalra tartoznak, lehet, hogy túl fiatal vagyok még a 30 évemmel, vagy csak későn érő, de képtelen vagyok hozzászokni az élet igazságtalanságához.

ObudaFan # 2008.06.01. 12:28

Tévedsz, kérheted az apaságának a megállapítását és gyermektartásdíjat. A jog ennyit tud segíteni.

_Wasp_ # 2008.06.01. 12:56

sőt, ebben az esetben még az ellenbizonyítás is korlátozott. (tehát pl ha nem az apa spermájával lettél megtermékenyítve, akkor sem támadhatja meg az apaságot)

tehát szerintem igenis jó a jogi szabályozás.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.06.02. 13:12

(„tehát pl ha nem az apa spermájával lettél megtermékenyítve, akkor sem támadhatja meg az apaságot)

Már ha így járult volna hozzá az illető. De, ha jól értettem a kérdést, itt nem ez a helyzet, itt az úriamber ahhoz járult hozzá, hogy az ő magzatja legyen az illető gyerek, itt pedig nem korlátozott az ellenbizonyítás véleményem szerint.

_Wasp_ # 2008.06.02. 13:15

amit írtam csak példa volt arra, hogy azért rendesen védi a jog a mesterséges fogantatás gyümölcsét. (a felháborodott post miatt)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.06.02. 13:20

merthogy, ha az apa spermájával lett megtermékenyítve a kérdező, akkor mire fel mondhataná az apa, hogy "nem ér a nevem"? Szimpla ügy. Csak annyi az eltérés, hogy kevésbé romantikus körülmények között jött össze a baba.

(más kérdés, ha EZT akarta de AZ történt... de hát erre te is utaltál)

_Wasp_

és felesleges megoldása

bobabi # 2008.06.02. 16:04

Ugye jól gondolom, hogy mind a ketten férfiak vagytok (Wasp és ÓbudaFan)? Nem az apaság megállapításával van baj, az alól papíron nem is tudott kibújni. Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozom évek óta. A baj itt az emberrel van és ezen tényleg nem tud segíteni a jog. Egy felelőtlen férfi tönkreteszi egy kislány életét, akinek nagy szerencsével lehet majd egy pótapja, plussz még a fizetés alól is ki tud bújni bejelentett jövedelem híján, hiszen gondolom ti is tudjátok, hogy 12.000 Ft egy gyerek tartásában semmire nem elég.
És az úriembernek szerintem nagyon nem ártana a bűntetés. De azt sem a jog, sem az emberek, sem az öregúr odafent nem teszi meg, ő vígan éli tovább világát, és még ki tudja, hány életet tesz tönkre.
Jó a jogi szabályozás? Itt valami zavar van a fejekben. Nem donorspermás megtermékenyítés történt. Mennyiben más a szabályozás, mint nem mesterséges megtermékenyítésnél? Mit érek azzal, hogy nem kellene vérvizsgálattal bizonyítani, ha nem tett volna magától (finom felvilágosító rábeszélés hatására) apaságit?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.02. 17:51

:) Azok, de majd jön Mona és átbeszélhetitek az úriember sorsát.:)))

ObudaFan # 2008.06.02. 19:23

Azt kellene megérteni, hogy a jog korlátozott hatást képes a társadalomra gyakorolni. Azt el lehet érni, hogy az apa fizessen tartást, de semmilyen állami kényszerrel nem lehet arra kötelezni az apát, hogy pl. szeresse azt a gyereket. Márpedig, úgy érzem, a te igényed valahogy erre irányul.

monalisa1 # 2008.06.02. 19:33

Jobb dolgom is van annál, mint azon filózni, hogy valakinél a fogantatás természetes úton történt-e, vagy a kémcsőhöz rángattak valakit... Aztán ha utóbb még külön is problémák adódnak, a kettőjük dolgától kívülállónak jobb távol maradni.

Szokták mondani: egy nő úgyis magának szül gyermeket - hát csak tessék...

ildi33 # 2008.06.03. 04:35

bobabi

Az én volt férjem is képes volt még a bejelentett munkahelyén is felmondani, csak azért, mert megtudta, hogy kértem a bíróságon a gyermektartás munkahelyi letiltását. 10000,-Ft-ról van szó.
Azóta papíron semmilye sincs.A törvény szerint pedig így nincs mit tenni.5 Ft-ot sem lehet tőle behajtani.
Ő közben meg éli világát, fél évente pedig új autó kerül a "segge" alá.Elég jól él ahhoz képest, hogy papíron nincs jövedelme. Az a szomorú, hogy ezt el is hiszik. Ilyen embereknek nem szólal meg a lelkiismeretük?De én minden utat végigjárok, ha nem is járok sikerrel, de talán egy kicsit megalázom más emberek elött.

sára93 # 2008.06.03. 06:17

Az lenne a kérdésem, hogy nyugdíjpénztár, kiegészítő nyugdíjpénztár, egészségpénztár, részvények ezek mind közös tulajdonnak számítanak-e, ha a házasság alatt történt a belépés és a megtakarítás is? köszönöm Sára