Gyerektartás dij

_Wasp_ # 2008.06.12. 13:44

Ha nem nő a fizetése, akkor hogy képzeled a magasabb tartásdíj igényt? (Ha viszont növekszik az inflációval, akkor úgyis többet kapsz majd.)

A tartásdíj mértékének reális megállapításánál a különélő vagy elvált szülők gyermekei is arra kényszerülnek, hogy igényeiket a szükséges mértékre korlátozzák. A gyermek tényleges szükséglete nem azonosítható a luxusigényekkel.
Abban az esetben például, ha az együttélés ideje alatt a sportoló gyermek formában tartása indokolta a rendszeres - külföldi - síelési - programokat, vagy a gyermek sakk nemzetközi versenyen való közreműködését, kulturális vagy rendkívüli képzésben való részvételét (nyelvtanulás stb.), az ilyen részvételre felmerülő költségeket olyannak kell tekinteni, amelyeket a szülők viselni kötelesek.

Átlagon felüli költséges elvárások finanszírozására azonban csak a kötelezett önkéntes vállalása esetén kerülhet sor.

A szülői felügyeleti jogot egyedül gyakorló szülő a gyermek sorsát érintő - de együttes döntést nem igénylő - saját döntésével nem érvényesíthet olyan indokolatlan kiadásokat a tartásra kötelezettel szemben, melyet a különélő szülő tudta és hozzájárulása nélkül vállalt.

A gyakorlatban sajnos előfordul, hogy a különélő szülők között évekig nincs kapcsolat, a gyermek sorsát nem beszélik meg, és amikor a gyermekkel közös háztartásban élő szülő a gyermeket költségtérítéses iskolába íratja, és az ezzel együttjáró költségeket nem tudja vagy csak részben tudja fedezni, a költségek arányos megosztása érdekében tartásdíj felemelése iránt keresettel él.

Nem okoz gondot, ha a kötelezett - gyermekére figyelemmel - nem tiltakozik a költségek viselése ellen.
Más a helyzet, ha a kötelezett érzelmi vagy anyagi okból nem kíván a költségek viseléséhez hozzájárulni. Ez esetben a Csjt. 69/C. § (1) bekezdés a)-b) pontja szerinti körülmények feltárása után lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy a kereset mennyiben tekinthető megalapozottnak.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

bogyra # 2008.06.12. 14:32

Köszönöm a választ! Értem, hogy mit mondasz.... sajnos.

De vajóbán józan ésszel végig gondolva egy osztály kirándulás nem luxus....pl.

És ugye számomra az felfoghatatlan, hogy az én fizetésem sem változik, sőt most hogy gyeden vagyok még kevesebb is, de ezt pl nem kérdezik meg a boltban, vagy az iskolában... hanem azt mondja ENNYIBE KERÜL. slusz...
Tehát ez nekem annyira faramuci, hogy míg én köteles vagyok a saját rovásomra, vagy a másik gyermekem rovására eltartanom a vele közösen vállalt gyermeket, addig őt erre nem lehet kötelezni...

Szóval jók ezek a törvények hogy vannak, csak gyakran az életszerűségtől mérföldekre...

De a lényeg a lényeg, hogy az igényeimnek megfelelően, amik szerintem nem túlzóak... beadhatok egy keresetet, maximum azt mondják fapapucs... perköltség ilyenkor van?

mint az ék # 2008.06.12. 15:57

Képzeld el, hogy a másik fél fizetése sem változik. Akkor 5-6 év múlva majd az egész fizetését átutalja gyerektartásként ?

egyszer? de nagyszer?

bogyra # 2008.06.12. 16:52

kedves mint az ék!

Azért itt nem erről beszéltem, hanem ésszerű, számlával igazolható, nem luxus költségekről!!!!!!

De azért az nevetséges, hoyg egy férfi, az általa vállalt, tervezett, elismert gyermekének tartását havi 12 ezerből megússza.... szerintem ez felháborító.

Én szerintem a helyén való az volna, ha igenis állná a költségek felét.... és erre kötelezni lehetne.

Jupiter # 2008.06.12. 16:54

:-) számolni nem szoktak uraim? (hölgyeim)
A 12000 forintos tartásdíj 6 év múlva, ha minden évben 7% az infláció, akkor 18000 forintra emelkedik. Hol van ez egy komplett fizetéstől? Ellenben ugyanez a 12000 forint, ha nem emelkedik az inflációval, akkor a mostani értéknek mindössze 66%-át fogja érni.

ObudaFan # 2008.06.12. 17:00

És ha valaki 12e Ft-ot fizet gyerektartásként, akkor az valószínűleg minimálbér körül keres. Ha meg az a fizetése nem emelkedik ennyi idő alatt, az azért jó eséllyel rajta múlt.

bogyra # 2008.06.12. 17:07

A történethez hozzá tartozik az is, hogy a kedves úr klimaszerelőként dolgozik egy cégnél, ahol történetesen ő maga kérte, hogy minimál bérre jelentsék be, hogy minnél kevesebbet vonjanak tőle... a birónő több tanú ellenére is a minimálbért ismerte el jövedelmeként.... függetlenül attól, hogy ugyanezen a bíróságon ezzel egyidőben zajló vagyonmegosztásban én voltam a "vesztes" fél, gyakorlatilag semmi nélkül maradtam a gyerekkel,pedig volt mindenünk... mert abbana perben viszont elismerte, hogy az életvitele nem a minimálbért sugallja....

Van valahol igazság???? Vagy ezt már rég elfeljtettük???

Jupiter, köszönöm a megállapításodat, én is pont ilyesmire gondoltam.... de már kezdtem úgy érezni hogy egy szívtelen pénzéhes nem is tudom mi vagyok.... :(

Én is szerettem volna valahogy normálisan megoldani, ésszerű kereteken belül, de lehet (ha még sokáig idegesítem magam) egyszerűen az APEH-tól kérek egy vagyonosodási vizsgálatot... ezt lehet név nélkül is ugye??

marcika # 2008.06.12. 17:10

Hihetetlen, hogy a két szülő (nem feltétlenül ebben az esetben) nem tud megbeszélni dolgokat. A követelőzés és zsarolás dacot szül.Az apákat/anyákat ne csak fejős tehénnek nézze a másik fél hanem legyen beleszólása a nevelésbe.

Bogyra, mondtad már az apának, hogy üljetek le és beszéljétek meg, mert szerinted ez így nem helyes? Vagy azt mondtad (bocs ha nem így volt), hogy ha nem adsz többet, beperellek!

bogyra # 2008.06.12. 17:17

marcika!

A gyermek apjával (nem az én hibámból) kb két éve nem találkoztam. Nem kiváncsi a gyermekére, főleg mióta új nő van az életében.... Próbáltam hívni, de az új felesége felvette majd azzal a felszólítással, hogy keressem meg a gyerek apját lecsapta a telefont... Én úgy gondolom, hogy megpróbáltam emberi módon megoldani, a munkahelyén is hagytam neki üzenetet, hogy keressen meg...

A gyerek már 10 éves 6 éve váltunk külön, fél éve fizet... végrehajtó által kért fizetés letiltással... kell itt valamiről még beszélni vele szerinted????

Humanus # 2008.06.12. 17:22

Kedves Bogyra!

Az APEH nem az igazi megoldás. Az én exem feljelentett engem és a munkahelyemet is, mert úgy gondolta, hogy nem annyi a jövedelmem, mint amennyit bevallok. (Megjegyzem én bevallottam a bíróságon, hogy többet keresek...)
A feljelentés eredménye az lett, hogy a munkahelyemről kirúgtak, a vállalkozásomat meg kellett szüntetnem a bírság miatt amit az APEH kirótt.
JÓ ÜGYVÉD KELL. Én ezek után munkanélküliként álltam a bíróság előtt és ennek ellenére a bíróság 80000Ft-ot ítélt meg két gyerek után!!!
Szóval hol az igazság????

Humanus # 2008.06.12. 17:24

Bocs, ha megszakítom a beszélgetést... Esetleg tud valaki válaszolni a korábbi kérdésemre????

bogyra # 2008.06.12. 17:28

Humanus! Nah látod ez az, ezt nem szeretném én sem, ettől én sem a gyermekünk nem fogja jobban érezni magát....

És pont ezt kérdem én is..... ezekszerint nincs:(

Szerintem eredetileg sem volt rossz az ügyvéd, de az ővé jobb volt... talán ebből is látszik kinek mire tellik! :)

Én eddig mindenhol azt hallottam, hogy a bírók általában nőpártiak... én kifogtam egy elvetemült bírónőt :( Igazából első tárgyaláson is egyértelmű volt számomra... hogy mi lesz a vége, de reménykedtem.

Van a végzésben egy mondtam, amitől a mai napig elönt az epe... A gyermektartást díjt kérőnek (ez volnék én) az lett volna a felelős szülő magatartása, ha előbb adja be a keresetet....

Tehát nem a gyermektartás díjat nem fieztő szülőnek lett volna az a felelős szülői magatartása, hogy fizet... HE HE

ezzel a mondattal estem el a visszamenőleges gyermektartás díjtól...

Humanus # 2008.06.12. 18:10

Kedves Bogyra!

Ha az apa nem is kíváncsi, de a gyereket talán irányítani kellene felé.

Hidd el rá lehet venni az apát, hogy költsön a gyerekre a gyerektartáson kívül is.

Én sok mindent vállaltam volna a gyerektartáson kívül, de az ex csak pénzt volt hajlandó elfogadni, mert azt ő osztja be. Én úgy gondoltam, hogy, ha pluszt adok akkor azt csak a gyerekeknek adnám.
De mivel pénzt nem voltam hajlandó adni, (fizettem volna az iskoláztatást, cipőt, ruhát..stb.) így nem adok semmit. Kinek jó ez...??

Mondjuk én csak titokban találkozhatom a gyerekeimmel, mert az ex megtiltotta nekik a velem való kapcsolatot.

Szóval ügyesen, okosan kell kezelni a dolgot, meg kellene találni a gyereknek a legmegfelelőbb megoldást.

marcika # 2008.06.12. 18:14

Humanus,

A fizetésed 50%-a osztódik 3 fele (ha 3 gyereked van), azaz gyerekentént 16,6%. Ha a netto béred 100.000 forint, akkor 2 gyerekre 33333 forintot fizetsz.

bogyra # 2008.06.12. 18:42

Én nem gondolom, hogy a gyereket irányítanom kellene felé, miért is irányítsam egy olyan szituációba ahol Ő nem kívánatos? Az apukáját a napokban az iwiw-en megkereste és azt igazolta vissza, hogy nem ismeri...

Rakjam ki a kapu előtt, ha nem engedi be akkor egy óra múlva menjek vissza érte??? Vagy hogy lehet ezt, ezt nem egészen értem.

Én nem csak a pénzét akarom, nekem az is jó volna ha venne neki iskolatáskát, füzetet, ruhát, cipőt...bármit.

Bár hat éve sem karácsonyi, sem szülinapi, sem névnapi, sem húsvéti, sem semilyen ajándékot nem kapott tőle a gyerek... ezért én csak a minimális dolgokra próbálok koncentrálni.

És még minidg nem gondolom, hogy a kapcsolatuk megszakadásában én lennék a hibás, soha nem tiltottam sőt egy évig havonta nógattam...utána már nem. A férjem sem lenne ellene, hogy akár idejöhessen karácsonykor, vagy szülinapkor... megerőszakolni nem lehet az "apai" érzéseit.

Humanus # 2008.06.12. 18:47

Marcika!

Köszönöm, de abíróság ezt jelezte felém.

A gondom az, hogy a bíróság kérte, hogy jelöljem meg a konkrét pertárgyértéket (ami az illeték alap lesz).

Ezt nem tudom, hogy határozzam meg. Egy vagyoni értéknél ez egyszerű, de tartásdíjnál miből számoljam?

Humanus # 2008.06.12. 18:51

Kedves Bogyra!

Ok, ok...
Mindenkinél máskép zajlik le a dolog...
Bocs, csak engem az APEH feljelentés padlóra tett és mikor olvastam, hogy Te ill. más is ezen gonolkozik... hát...

Ha az apa elzárkózik a gyermekétől, akkor meg van a véleményem róla... A gyermek nem tehet a történtekről...

Nem irigyellek.

marcika # 2008.06.12. 18:53

Humantus, szerintem összegre kíváncsiak (te pl. azt mondod, hogy 33000 forint), de majd jönnek az ügyvéd urak és hölgyek, és jól megmondják.

ujrakezdés # 2008.06.12. 21:46

Tisztelt Anyukák
Együtt érzek mindenkivel,aki nehezen tud megélni és cserben hagyta a párja,akihet hozzá ment,én is válofélben vagyok három csodás fiu anyukája,jelezem havi30.000 kapok,julius 1-töl és elfogadtam,kizárolag a békesség kedvéért,mert ha két szülö a tartásdijért áll harcban egymással,annak csak a gyermek issza meg a levét,ezért probáljatok meg a gyermekek kedvéért egyességet kötni,mert a pénzért marni egymást nem vezet sehová,csak annyit érünk el vele,hogy a gyerekek teljesen eltávoladnak az apjuktol és ettöl a gyerekek még jobban fognak szenvedni.CS.

elvált apák # 2008.06.14. 17:13

Tisztelt fórumozók!

Mi történik abban az esetben,ha egy vállalkozó apának/önhibáján kívül/ tartásdíj hátráléka van,miből vonják le a díjat,ha nincs elég bevétel?

ObudaFan # 2008.06.16. 16:57

Abból, ami van. Először bankszámla, ha az nincs, ingóárverés, ha az sincs, ingatlanárverés.

Lárma # 2008.06.17. 06:17

Sziasztok!

Egy ismerősömmel történt a következő: elvált és a vagyoni perben a volt férj megállípodott vele, hogy nem kér a fickó a vagyonból (lemond a gyerekek javára) ha nem kell neki gyerektartást fizetnie..Kis gyerekekről van szó.

Lehet ezt? És mi van akkor ha az anya késöbb mégis kér gyerektartást? Ráadásúl ha a volt férj házasságot köt megint, akkor úgy hallottam, hogy az uj asszonnyal közös jövedelmükből állpítják meg a gyerektartást. Vajon tényleg így van ez????

_Wasp_ # 2008.06.17. 08:36

lehet, nagyon indokoltnak kell lennie a keresetnek, nincs így.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.06.17. 15:35

A további t.díj fizetésétől való "szabadulás" érdekében, a gyermekek javára történő vagyoni juttatással lehetőség van az ekkénti megoldásra. Ügyvéd közreműködése szükséges, valamint a gyámhatóság előzetes jóváhagyása.

Az anya a gyermekek 18. életévének betöltésének hosszú ideje alatt ha tartósan munkanélküli, illetőleg ha baleset és/vagy betegség folytán rokkanttá válik, a körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel, utóbb kérheti a bíróságot, hogy az apát ismét kötelezzék a t.díj fizetésére. (Ezért írta _Wasp_, hogy nagyon indokoltnak kell lennie a keresetnek.)

Az anya a volt férj további magánéletével ne foglalkozzon, elváltak, punktum.

Zárójelben jegyzem meg: az anya előtt is ott a lehetőség új párkapcsolatra szert tenni...

ObudaFan # 2008.06.18. 14:58

Egy ismerősömmel történt a következő: elvált és a vagyoni perben a volt férj megállípodott vele, hogy nem kér a fickó a vagyonból (lemond a gyerekek javára) ha nem kell neki gyerektartást fizetnie..Kis gyerekekről van szó.

Lehet ezt?

Lehet.

És mi van akkor ha az anya késöbb mégis kér gyerektartást? Ráadásúl ha a volt férj házasságot köt megint, akkor úgy hallottam, hogy az uj asszonnyal közös jövedelmükből állpítják meg a gyerektartást. Vajon tényleg így van ez????

A körülmények lényeges változása esetén lehet kérni az egyezség módosítását.