Gyerektartás dij

Timár Zsuzsanna ..nézzmeg # 2010.11.23. 17:44

Timár Zsuzsanna vagyok. Ötlet Manager. Elszánt. Szeretném a jogász és az olvasók véleményét kikérni az alábbiakban leírtak miatt is.

Ne csak a nő dönthessen egy gyermevállalásban hanem a ffi is. Vagy , ha nem. akkor ne is kérhessen gyerektartást. Bővebben is ecsetelném tervemet amit mmegfelelő ffi véleményezés-érdeklődés esetén a Parlament elé is vinnénk erre jelentkező jogászok segítségével.

"Zolival akkori élettársa közölte terhességét. Zoli nem akarta, így a megbeszéltekre oda is adta a megszakításra az összeget. A 40 éve segélyekből élő nő 4 hónapra eltűnt, hogy titokban megtarthassa gyermekét. Megszült. A gyerektartásra igényt tart.
Egy gyermek 50-50%, nem 70-30, vagy 80-20-nemde? Itt a ffi-ak is kérhetik az esélyegyenlőséget, és jogosan.
Vagy magának szüljön, de akkor ne kérhessen gyerektarást! Nagyon várom a véleményeket....T.Zs. 06-70-302-3412

ObudaFan # 2010.11.23. 11:12

Igen, erre formanyomtatvány van.

melindaanyu # 2010.11.23. 11:08

Kedves ÓbudaFan!
Köszönöm a válaszát.
A bíróságon van erre vmi formanyomtatvány? esetleg célszerű a panasznapon bemenni és ott segítenek?
habár, ha jól átgondolom, célszerű lenne mégis csak ügyvédhez fordulni, mivel apuka elég elutasító a "pénzügyi dolgokban"....

ObudaFan # 2010.11.23. 11:01

Azon a bíróságon. Szerintem elég akkor ügyvédhez fordulni, ha a végrehajtás nem megy simán.

melindaanyu # 2010.11.22. 20:54

Köszönöm a válaszát.

Apuka arra hivatkozik, hogy tönkrement a kft-je és ő kénytelen lesz munkanélküli segélyért folyamodni....Így nincs pénze.
Persze ez így ebben a formában nem igaz, ui. ebben a kft-ben valóban alkalmazott, tulajdonos és ügyvezető is volt (ezért lett fix összeg meghatározva), de közben egy másik kft-ben tulajdonos és a jelenleg is hatályos cégkivonat szerint ügyvezető is (vezető tisztségviselő.....A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2007/02/05 A változás időpontja: 2010/01/20 egyezés kelte: 2010/02/09 Hatályos: 2010/01/20 ...), amely tény - ismereteim szerint kizárja, hogy munkanélküli járadékot kapjon, ill. erre hivatkozzon.

A végrehajtást azon a bíróságon kell kérvényezni, ahol a gyermektartásdíjat megállapították, és célszerű ismét ügyvédet keresni?

Grád András # 2010.11.22. 20:43

Kedves Melindaanyu!

Ilyen esetekben általában nem érdemes várni, nincs mire! A végrehajtás során ha van munkabére, akkor abból letiltják, és a hátralék is bejön apránként. A jövőben meg mindez nem tud már előfordulni. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Lillosa # 2010.11.22. 20:34

Köszönöm válaszát! A szerződés elvileg nem színlelt, állítólag több nagy cég szokta ezt alkalmazni hellyel-közzel, hogy akiknek magas összegű végkielégítés járna, azoknak nem vagyoni kártérítést fizetnek, így jobban jár a mvó és a mtató is (adó-tb vonzatok stb). Szép estét!

melindaanyu # 2010.11.22. 20:32

Kedves Fórumozók!
Apuka 2 hónapja nem fizet tartásdíjat 2 gyermek után (30eFt / hó / gyermek), ill. van ezen felül 50e Ft elmaradása. (összesen 170e Ft)
Anyuka GYED-en van, a jövedelme csak a GYED és a csp, és ebből az összegből gyakorlatilag nem .
Mikor kérhető végrehajtás? várjon még vagy már most érdemes beadnia?

Grád András # 2010.11.22. 19:14

Kedves Lilosa!

A kártérítés, miként a neve is mutatja, nem jövedelem, hanem egy káresemény okán kifizetett pénzösszeg. Nem gazdagodás, nem jövedelem, ergo a gyermektartásdíj szóba sem kerülhet. (Hogy minek a "helyébe lépett", az nem értelmezhető jogilag, hacsak bizonyíthatóan nem színlelt szerződésről van szó.) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Lillosa # 2010.11.22. 18:38

Sziasztok!

Szerintetek (végkielégítés helyett kapott) nem vagyoni kártérítés alapját képezi a gyermektartásnak?

Köszi

sió # 2010.10.18. 07:06

sagit

.........így lenne tisztességes......!

sagit # 2010.10.18. 06:29

Kedves Sió:
Tudom hogy ez az összeg IGEN magas de a kérdés nem ez volt :-)Hanem hogy mennyit illene fizetnie. Nos nemm "illik" hanem kötelezö.
Én sem értek egyet azzal hogy koppasszuk meg a kölönélő szülőt. DE ha akarja ha nem akkor is fizetnie KELL a különélő szülőnek. Más kérdés az hogy sokan saját, és nem gyermekük tartására akarják azt felhasználni. És azt is tartom: hogy nem szabad és nem is lehet törvényesen a gyt-ről lemondani mivel az a gyermeké rá KELL-ene költeni. Tudom hogy egy 6hónapos és egy kamasz más összegbe kerük egy hónapban ezért is van meghatározva általában a 15-25% gyt + egy min összeg. Természetesen azzal is egyetértek hogy annyit amennyit az együttélő szülő követel a különélőtől saját maga is tegyen mellé így lenne tisztességes... (!)

2fiúanyukája # 2010.10.16. 18:24

Szia aancha!
A mai családjog konkrétan azt mondja ki,hogy addig kell családban tartani a gyermeket,amíg az szó szerint nem veszélyezteti őket.Ez konkrétan csak a családban élőkre vonatkozik.Tehát,akkor veszik el a gyermeket a szülöktől,ha az már valóban indokolt.
Elvált,illetve különélők esetében ez teljesen más kategória.
Mindig a bírósági határozatban megszabott láthatási jog az aktuális.Mivel a bírók is emberek empatikusak lehetnek és nem biztos,hogy a tényszerűség a döntő.Sajnos.
Nem Mi gondoskodó szülöknek kell eldöntenünk mi is jó a gyermeknek,hanem majd eldöntik azt helyettünk.Hol jól,hol rosszul.
Megváltozhatnak körülmények mindkét szülőnék is akár és ezáltal lehet új szabályozást kérni,de ehhez 2 évnek el kell telnie az utolsó határozat óta.
Én a saját szememmel néztem végig,hogy a két fiam akik nagyon apásak voltak,miként mentek tönkre az általuk oly nagyon szeretett apuka örökös zaklatása,bántalmazása által.Pszihólogus segítségét vettem igénybe melyet az apuka úgy komentált "nem érdekel hová hordod őket".
200 kilométerre költöztünk,hogy megoldodjanak a napi zaklatások által okozott trauma.4 hónapja nem jelentkezik mert nem ér rá gondolom,a gyerekek szülinapja és névnapja nem számottevő az apa részére,hisz azt sem mondta a gyerekeknek sok boldogságot.
Nem gondolom,hogy egy normális értékrenddel bíró szülő csapot-papot feladva kitenné a gyermekeket az új életkörülmények okozta megprobáltatásoknak.Nálunk mindkét gyereknek döntési joga volt!!Ha az egyik is azt mondta volna maradjunk,maradtunk volna.

sió # 2010.10.16. 17:26

aancha

Tudod mindig a gyerek oldaláról közelítek meg egy problémát elsősorban. A csak papíron Felnőttkorú Magyar állatpolgárok, azonban a saját kicsinyes harcukat sokszor kiterjesztik a szerencsétlen gyerekre is aki mindössze szeretne felnőni, és egészséges emberként élni az életét. Sajnos van olyan szülő, aki nem hagyja abba a hazaságon belüli harcot, és amíg él csatározik. Többnyire a gyerekre hivatkozik, mondván hogy tudja mi a jó neki. Közben a saját sérült lelkét istápolja, az erőszakosan magához láncolt gyermeki érzelmekkel!

Itt a fórumon általában kiszúrom az elidegenítő szülőt, aki először panaszkodik mindenre, patakzik a könny a monitorból, aztán a sokadik beírása általában tovalibbenti a fátylat, a valódi szándékát felfedve.

Írod:
Szeretném elérni, hogy soha ne láthassa a gyereket.
Na ezzel mindent elárultál. A mozgatórugó megvan, a fő gond hogy a kicsinyes harcodba bevonod a gyereket is, és sajnos véget nem érő filippi csatát csinálsz az életéből.

Ha gyereket szültél neki, akkor csak van benne valami jó is!

Amit írsz az gyakorlatilag a közveszélyes kategória.
És nem hiszem el.
Érdekes, minden különélő szülő ilyenné válik, a gondozó szülő szemében. Többnyire harcolnak a gyerekükért, és közben éheztetik, szisztematikusan verik, meg minden létező módon terrorizálják. /a fő gond, hogy aki napi szinten ezzel foglalkozik, annak ez közhelyszámba megy! Találj ki valami újat,/

Illő volna magadba nézni.
Egyetlen gyerek sem érdemel olyan szülőt, aki így gondolkodik. Merthogy az ilyen nem szülő!

sadow # 2010.10.16. 16:32

Sió
Te miért szeretsz mindenkinek beszólni?

aancha # 2010.10.16. 06:08

Nagyon köszönöm a segítséget.

Kedves Sió!

Nem találok ki magamtól semmit.Nem hiába költöztem el egyik napról a másikra.
Szeretném elérni hogy soha ne láthassa a gyereket.Tudod ha van kedve,évente egyszer elviszi,és nem mondhatom neki hogy ne mert akkor feljelentéssel fenyegetőzik.Legutóbb ugy jött haza a gyerek hogy gennyes seb volt a kezén mert Kiégette cigivel!!!!Előtte évben eltörte valahogy a nagylábujját a kislányom,és az apja nem vette észre,én meg néztem hogy miért sántít a gyerek.Lehúzta a cipőjét és ott viritott a lila,duplájára dagad törött lábacskája.Volt hogy nem akarta a gyerek megenni a kaját,és belenyomta a fejét a tányérba!Nyáron mikor a volt cége átutalta nekünk a végkielégítéséből a pénzt,hetekig telefonált hogy utaljam vissza mert azért ő dolgozott meg és én jogtalanul vettem föl!!Úristen.Hiába váltam el..örökre a keresztem lesz.

sió # 2010.10.15. 19:52

Sagit

Egyoldalúan állsz /most,/ hozzá.

Az előzőekben leírtam, hogy havi 80 Mátyás illeti a gyereket. /átlag,/
Ez véleményem szerint egy nyolcadikos gyerek tartására is elég. Egy hat hónapos lényegesen kevesebbet fogyaszt, mind kalóriát, mind energiát. Szerintem elsiklottál pár részlet felett, amit a beíró botor módon nem törölt ki a beírásából!
A koppasztás szó nagyon motoszkál bennem, és bíbelődik a szépérzékemmel!
A van bennem tartás, nem fogok lealázkodni, is rávilágít pár személyiségjegybeli vonásra!

sió # 2010.10.15. 19:38

sadow

Tehát kicsit akarod kopasztani?
Menyit kell fizetnie, ami reális egy kisgyereknél?
Annyit amennyinek a részedről történő mellérakása, biztosítja a gyerek fejlődését, pelenkázását, stb.
Az hogy mennyit keres nem játszik kategória.
Ha a 200 000 nettóját vesszük, akkor a 20 % 40 000 Ft. Feltételezzük, /a jog is,/ hogy te is ennyit teszel mellé, tehát 80 db Mátyás király áll rendelkezésére.
Az etikusság más kérdés.

sió # 2010.10.15. 19:24

aancha

Verte a 3 éves gyereket? Ne szívass már!

sadow # 2010.10.15. 18:49

Állandóan ezen a gyerektartáson gondolkozom.
De nem fogok pereskedni érte,mindig erre lyukadok ki.
Van bennem tartás, nem fogok lealázkodni.

ObudaFan # 2010.10.15. 16:39

Az elsőfokon eljárt bíróságon kérj letiltást a fizetésére, és tegyél feljelentést a rendőrségen tartás elmulasztása miatt.

aancha # 2010.10.15. 13:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket,véleményüket szeretném kérni.
Egy 8 éves kislány édesanyja vagyok.Egyedül nevelem őt a válásom óta.
A bíróság a válás végén havi 20.000 ft összeget állapított meg gyermektartásdíjként.Nagy szerencsém volt ezzel az öszeggel,a többiek helyzetét látva.A válás során mindenről lemondtam,csak váljunk el gyorsan,minnél hamarabb akartam szabadulni.Egy ingbe és gatyába a 3 éves gyerekkel jöttem el.(nagyon vert minket)
Évekig vonták az összeget a volt férjem fizetéséből és utalták nekem,rendesen ahogy kell.Idén viszont létszámleépítés miatt elküldték az exem a munkahelyéről./Végkielégítésből is utaltak nekünk/1 hónapig volt munkanélküli,a Munkaügyi is utalta a gyerektartást.
Most viszont új munkahelye van,gyorsan talált munkát,és azóta 2000ft-ot utal át Ő maga nekem gyerektartásként.Fizetését számlára kapja,bejelentett munkahelye van és az exem azt mondja a cége nem akar foglalkozni a tartási kötelezettség levonásával és átutalásával.Létezik ilyen????Hiszen az előző munkahelyi kilépő papírjai között ott kell szerepelnie hogy tartási kötelezettségi van!Lehet hogy nem adta le ezt a papírt??És a cég nem is tud róla??Kérem segítsenek mit tehetek??
Nem szeretnék pereskedni nekem erre nincs lelki erőm,sem pénzem!

sagit # 2010.10.11. 10:23

Kedves Sadow.

A gyt. a különélő szülő (ha akarta a gyereket ha nem! Ő is ott volt nem?) nettó jövedelmének 15-25%.
Te erről le nem mondhatsz mert nem téged hanem a gyermeket illeti!!!
Az hogy az apa nem akarta és te mégis ez már nem jogi kérdés ezzel majd te elszámolsz magadnak és a gyermeknek...

sagit # 2010.10.11. 10:20

Kedves Közgazdász
Gyanítom most hogy abbahagyta az egyetemi tanulmányait a különélő szülő joggal indíthat pert legalábbis a tartás csökkentésére de lehet hogy megszüntetésére is.

közgazdász (törölt felhasználó) # 2010.10.11. 10:07

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérek, szeretném tudni, a gyermek hány éves koráig jár gyermektartás. Fiam elvégezte a gimnáziumot, majd felvették egyetemre, de az első év után abbahagyta, nem igazán neki való volt, nem teljesítette a megfelelő kreditpontot. Úgy döntött, hogy akkor inkább abbahagyja az egyetemi tanulmányait, s szakképzést választott, ezt idén szeptemberben el is kezdte. Kérdésem, hogy ha ezt a szakképzést befejezi 3 év múlva, és akkor mégis úgy döntene, hogy folytatná tanulmányait valamilyen felsőfokú intézményben nappali szakon, akkor a szakképzés utáni felsőfokú tanulmányai idejére jár-e még majd gyermektartás. Addigra 24 éves lesz, mire elkezdené a felsőfokú tanulmányait, és legalább 28 éves, mire befejezi. Van-e valamilyen életkori határ, ameddig az apa gyermektartásra kötelezett. Ugyanez a helyzet lányomnál is, aki először szakmát szeretne szerezni a gimnáziumi érettségi után, s majd csak azután járna egyetemre. Ez esetben jár még neki a felsőfokú tanulmányai idejére a gyermektartás?

Várom szíves válaszukat, ötletüket.