Gyerektartás dij

sadow # 2010.10.11. 09:32

Tisztelt Fórumozók!

Gyermekem jelenleg 6hónapos. Az apa eddig egy forintot nem adott a tartásdíjra.Igazából nem szeretnék pereskedni,csak ha nem marad más lehetőség. A kérdésem az hogy ő egy vezető beosztásban dolgozó személy,minimum havi 200ezer ftot keres.mennyit illene neki adni,bírósági végzés nélkül,a gyerek szükségleteit figyelembe véve?Felszeretném szólítani először magam ez iránt, és ha másképp nem megy jön a peres út.Nagyon nem akarom koppasztani,ő nem akarta ezt a gyermeket.

lorinakiss # 2010.10.11. 09:07

monalisa1

Köszönöm!

pumpoka # 2010.10.11. 04:35

T. Fórumozók!

Azért fordulok ide, mert nem tudom, hogy érdemes-e vagy van-e értelme egyenesen a bíróságra menni.

Az exférjem havi 30ezer gyerektartást fizet a két gyermekre nekem. Volt már többször, hogy kevesebbet kaptam és nagy unszolás és könyörgés árán több hónap alatt letörlesztette az adósságát felém.

Most megint ott vagyok. Augusztusban 10ezer ft-tal kevesebbet adott, mondván, nem kapott annyi fizetést és neki nem marad pénze, ha odaadja. Pont iskolakezdés előtt, ráadásul a kisebbik fiú is most kezdte a sulit, ami nem kis anyagi ráfordítással jár. Szeptemberben ígérgetett, de nem kaptam +pénzt. Most tegnap összevesztem vele, mert közölte, hogy csak 5000ft+ fog adni a tartozásából, mert, mert.... csak. És ha sokat jár a szám és problémázok, még annyit sem.
Mindig azzal jön, hogy 70ezer az albérlet, meg 30ezer a gy.tartás és alig marad pénze.
Én 3 gyereket nevelek egyedül csp-ből, gyesből és némi alkalmi munkából. A legkisebbre az apa fizet, az nem gond, csak a két nagyobbnak az apjával van mindig ez, hogy ezért és azért nem hajlandó a teljes összeget odaadni.

Érdemes bíróságra mennem 10ezer ft elmaradás miatt?? Nekem ez sok pénz, csak nem tudom, hogy foglalkozni fognak-e velem ennyi pénz miatt? Illetéket kell fizetni, ha bíróságra mennék?

Köszönöm előre is.

Ágnes

ObudaFan # 2010.10.08. 16:34

Haladéktalanul fordulj bírósághoz -a gyermekek lakhelye szerinti városi bírósághoz- és kérd a t.díj összegének felülvizsgálatát, külön is figyelemmel az időközben megszületett ujabb gyermekedre.

Gyermekenkénti 10e Ft-nál nagy csökkentésre nem lehet számítani.

monalisa1 # 2010.10.08. 14:56

lorinakiss

Nem kell külön iratminta után keresgélni, amikor a gyermeked munkavállalása bekövetkezik írj egy pár soros levelet a bíróságnak és tudasd majd ezen tényt. Onnantól a t.díj fizetés kötelezettsége az apának megszűnik - tárgyalás nélkül fog majd érkezni egy bírósági végzés.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.10.08. 14:52

kertiveréb

Annak idején a bíróság bizonyára meghatározott egy minimum összeget is melyet minden körülmények közt fizetni kell - akár a saját károdra is. A nagymama -a fia helyett- jogosan követeli az elmaradt t.díj összegeket hiszen az általa nevelendő gyermekeidet valamiből el kell tudni tartani. (Az hogy a fiától nem kér hozzájárulást az nem tartozik ide.)

Haladéktalanul fordulj bírósághoz -a gyermekek lakhelye szerinti városi bírósághoz- és kérd a t.díj összegének felülvizsgálatát, külön is figyelemmel az időközben megszületett ujabb gyermekedre.

A díjelmaradást utólag levonásba fogják helyezni a keresetedből.

monaLuis
laikus hozzászóló

lorinakiss # 2010.10.08. 11:40

Tisztelt Fórumozók !

A többségtől eltérően én egy olyan gyermektartást kapó fél vagyok ,aki meg szeretné szüntetni a jövőben a folyósítást,ugyanis gyermekem jövőre munkavállalóvá válik (reményeim szerint )

Az iratminták között csak a megszüntetés iránti kereset mintáját találtam,amit a másik fél illetékes beadni-/én ezt nem várnám meg / egyszerűen bejelenteném mikor eljött az ideje,és e művelethez lenne szükségem egy iratmintára (kérvényre? ).

Köszönöm előre is, ha valaki megosztaná velem.

kertivereb # 2010.10.08. 07:22

2 gyermek után fizetek gyerektartást. A NAGYMAMA neveli öket. Hogy miért az hosszú történet.8 éven keresztül fizetésem 50 százalékát fizettem. Elötte elváltam.Majd utána élettársi kapcsolatból született egy gyermekem. Ezután gyerekenként fizettem 10000-10000 ezer forintott. Egészen 2008ig ,akkor 5hónapon keresztül csak 10000fttott.Itt lett az elmaradásom.Azért mert gyermekem sokat volt beteg.APAI mamárol van szó,az apa elhagyta öket és ő semmit sem fizet nem is látja őket.Ötöle nem követel semmit. utolag követeli a pénzt, amit nekem ki kellene fizetnem, de akkoribban beleegyezet a fizetésbe. Most tagadja,és követel.Eddig is élettársam segitett fizetni,de munkanélküli lett,nem tud elhelyezkedni, elég benünket eltartania.

Grád András # 2010.10.07. 19:18

Kedves Kissné79!

Mivel egyrészt nem egyezség volt, másrészt nem döntött érdemben a bíróság, már aznap beadhatták volna újra, ez nem vált ítélt dologgá ettől. A tartásdíj leszállítása iránti kérelemnek bármikor helye van, csak a körülmények lényeges megváltozását kell bizonyítaniuk, pl. a gyermekek születési anyakönyvi kivonatával, hogy immár hárman vannak eltartottak, meg a jövedelemkimutatással, hogy 100.000 a nettó fizetése. 3 példány keresetlevél, 3 pld. melléklet az alperes lakhelye szerinti bírósághoz, még illeték sem kell, mert tárgyi költségfeljegyzési jogos. Ha ügyvéd csinálja, kell persze a meghatalmazás is. Szinte el sem lehet rontani. Hajrá!

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kissne79 # 2010.10.07. 18:53

Tisztelt ügyvéd úr!
Nem vonom kétségbe egyáltalán amit ír hisz ön tudja ilyenkor mi a teendő! mi is gondoltunk valami hasonlóra de bíztunk hogy nem az ügyvéd hibázott valamiben.utána olvastam fórumokon és minden hol az olvastam hogy megvizsgálja a bíróság a körülményeket ezért lepődtünk meg a kétsoros határozaton.Ez esetben két év újból hogy bead hasuk ismét a csökkentési kérelmet vagy ez esetben belehet most is újból adni ?válaszát köszönöm szépen!Kissné

Grád András # 2010.10.07. 18:44

Kedves kissne79!

Nandynak tökéletesen igaza van. Nézze, nem köteles hinnie nekünk jogászoknak, de maradjunk abban, hogy amennyiben nem utasították volna el idézés kibocsátása nélkül a keresetlevelüket, ami csakis úgy fordulhat elő, hogy hibásan adták be. Hogy milyen elemi hibát vétett az ügyvédjük nem tudom, de más az is elég hozzá, ha nem csatol meghatalmazást vagy nem tesz eleget egy hiánypótlásra felhívásnak. Amennyiben ugyanis a keresetlevél nem nyilvánvalóan hibás, az ügyet érdemben bírálják el, vagyis minimum 1 tárgyalást tartanak, amire a felperest is értelemszerűen megidézik. Eleve alanyi jogon kérhetik a tartásdíj leszállítását, mivel a 3 gyermekre már nem 20-20%, hanem csak 16,6-16,6% jut. Vagyis be kell adni újra a keresetlevelet, de ezúttal már a szabályoknak megfelelően, és le fogják szállítani kb. 16.600 forintra! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kissne79 # 2010.10.07. 18:28

ügyvéd által lett beadva a csökkentési kérelem.mi is azt hitük majd megnézik a jövedelmeket és a körülményeket de semmi,ez a kétsoros határozat jött.csak azt nem tudom ha én is elválnék a férjemtől és ennyit ítélnének nekem is meg akkor az a férjem teljes fizetése lenne.akkor hol van itt az 50% ig vonhatóság.mi napról napra nehezen élünk ők meg jót röhögnek és lubickolnak a pénzben és ráadásul elhangzót olyan is hogy"tanulj fiam apád úgyis fizet utánad"és akkor mondja nekem valaki hogy nincsenek kihasználva az elvált apák!persze van olyan is aki semmit nem fizet de ez nálunk azért túlzás az én gyerekeimmel szemben!

nandy # 2010.10.07. 18:04

kissne: valószínáleg rosszul írtátok meg a keresetet, amit beadtatok a bíróságra.

sió # 2010.10.07. 16:53

kertivereb

Ha bizonyítani tudod, azt hogy fizettél akkor nincs mitől félned. Ellenben neki kell azt bizonyítania a továbbiakban, hogy nem fizettél.
Viszont azt is írod, hogy van elmaradásod. Akkor most mi a valóság?

kissne79 # 2010.10.07. 16:00

Tisztelt szakértök!

A férjem első házasságából van egy gyerek aki 20éves.Havonta 28.000ft gyerektartást kell fizetnünk utána.Be adtuk a csökkentési kérelmet a bírósághoz mivel azóta a közös házasságunkból született két gyermek.A bíróság két soros válasszal le írta hogy elutasítja a kérelmünket.Hát ezen egy kicsit nagyon felháborodtam mert a nagy fiú ráadásul rendelkezik bevétellel is .A fizetése a páromnak 100.000 átlagba én sokallom egy gyerekre ennyit fizetni mert nekem csak csp és gyes van ,és akkor éljünk 4-en ennyiböl ahogy tudunk neki meg telik 15.000ft os kabátra.Ez szerintem durva és nem tudom az a bíró amelyik az ügyet vizsgálta tisztába van-e az árakkal.És ráadásul az ex feleségnek kb 150.000ft bevétele van.Ez lenne Magyarország igazság szolgáltatása.

kertivereb # 2010.10.07. 11:52

Ma volt atárgyalásom 50000ft hátralékom van, havi 20000ft gyerektartást adtam fel.Ezt az összeget nem tudom kifizetni. Nincs vagyonom avégrehajtó mit tehet ilyenkor. A tanácsát nagyon szépen köszönöm.Gyesen vagyok.

Ilus08 # 2010.10.07. 09:07

Tisztelt Fórumozók!!
Jogász segítségre lenne szükségem,családjog terén
Bács-Kiskun megyében.
Kérem ha tud valaki segítsen!
Köszönettel:Ilona

ObudaFan # 2010.10.06. 20:16

Esetleg meg lehet próbálni mérséklést kérni a bíróságtól.

kertivereb # 2010.10.06. 10:10

gyesen vagyok gyerektartást rendesen fizettem, de ö lettagadta rozsaszin csekken adtam fel. A végrehajtot is kikülte hozzám.Most biroságiügy lett belöle.Milyen ember az aki letagadja és meghurcol.

kertivereb # 2010.10.06. 09:52

gyerektartást fizetek most jelenleg gyesenvagyok ,van elmaradásom és már nem tudok fizetni nincsen vagyonom de a végrehajtó már anyakamon van.mit tegyek.

sió # 2010.08.25. 13:13

kivéve ha van vagyonleltár, és a te neveden van minden.
(a hihetőség kedvéért azért kissebb dolgok lehetnek a nevén.
a lakás akkor is sarkalatos pont.

ObudaFan # 2010.08.25. 12:19

Nem, de a lakás közös vagyon, annak a ráeső részéből már igen.

TMOBIL # 2010.08.25. 11:50

Tisztelt Szakértők, az lenne a kérdésem, hogy a férjem gyerektartási hátralékáért én is felelek-e anyagilag, vagy rajtam is behajthatják-e?
A férjemnek gy.tartási pere van folyamatban, és környezettanulmányt irtak elő a lakásunkban.Nem értem az azóta közösen vett-hitelből- lakásnak mi köze van ehhez, ezért tartok attól, hogy rajtam is behajthatják.
Köszönettel

ObudaFan # 2010.08.25. 09:32

zsóka91

Ha ténylegesen elköltözöl édesanyádtól, akkor ezt el lehet érni. Ha csak kollégiumba, vayg albérletbe mész, de úgy, hogy az állandó lakóhelyed édesanyádnál marad, akkor nem.

samael1 # 2010.08.24. 15:07

ok, köszi. Tehát a magyar bíróság nem a lehúzásra hanem egy a magyar viszonyoknak megfelelö tartásdíj megállapítására kötelezhet. Amugy az apa ismeretlennek van bejegyezve (tudtommal), azt sem tartom kizártnak hogy másnál is próbálkozott behajtással