Gyerektartás dij

katinka71 # 2008.07.07. 10:08

Voltam a bíróságon. Most sincs leírva, hogy a gyerekek nálam vannak elhelyezve, csak arról van egy végzés, hogy a gyerektartásdíjat vonják a fizetéséből.De a gyerekekek láthatása korlátlan,ez a papír gondolom nem elég a rendőrségnek és gyámhivatalnak.Az elvitt gyerekek pedig nem is akarnak hazajönni. A 10 éves határozottan ellenáll, telefonon sem akar beszélni. Így nem tudok velük elcuccolni albérletbe sem, különösen, hogy a legnagyobb elárulna.

monalisa1 # 2008.07.07. 11:40

Elég eredményes volt az egyik-másik gyermek apai befolyásolása - sajnálatosan. (Most ne is nagyon feszegesd a dolgot, csak tovább mérgesedne a helyzet.)

Ha a nagyobbik megtapasztalja, hogy tartósan "nem kell" nálad lennie, lehet, hogy a jelen elzárkózása enyhül majd - közvetve hatással a legkisebbre is.

Amíg a bíróság számodra kedvezően (?) nem dönt, marad az láthatás/kapcsolattartás - ahogy adja őket.

A végzés alapján neked kell írni egy ajánlott-tértivivevényes levelet a munkahelyére - csatolva a végzést másolban - és kérni, hogy a mindenkori össze jövedelme alapján a t.díjat küldjék postán a címedre vagy utalják a folyószámládra.

(Azt most nem tudom, hogy mivel a másik két gyermek őnála marad - legalább is amíg a bíróság esetleg másként nem dönt -, akkor most vélhetően tőled is vonják a t.díjat...)

És akkor még hol vagytok a vagyonmegosztástól?...

monalisa1 # 2008.07.07. 11:41

Azt is rendeznetek kell, hogy a cs.pótlék a továbbiakban miként is.

Gyöngyusz # 2008.07.07. 13:42

Sziasztok,

tudnátok arról valamit írni, hogy mi van akkor ha az apa nem fizeti a gyerektartási díjat?
van róla Bírósági végzésem, hogy fizetnie kell, és az elmaradására hoztak részletfizetési kedvezményt,azzal a kikötéssel, hogy ha nem fizet, akkor a teljes elmaradt összeg azonnal esedékessé válik. azóta kilépett a munkahelyéről, de fent tud tartani egy szkg-t , egy lakás rezsijét is tudja finanszírozni.
tényleg lehet esetleg a nagymamát ( az ő anyját) kötelezni arra, hogy helyette fizesse a gyerektartást?
nem értem, hogy a törvény rá nem vonatkozik????

ObudaFan # 2008.07.07. 15:32

A nagymamát legfeljebb akkor lehetne, ha az apának nem is lenne lehetősége fizetnie. Ha nem fizet, akkor végrehajtást kérhetsz az elsőfokon eljárt bíróságon. Ennek eredménytelensége esetén a gyámhatóságtól kérheted a gyermektartás megelőzését. Ezzel párhuzamosan pedig a rendőrségen tartás elmulasztása miatt feljelentést tehetsz.

oyutan # 2008.07.08. 10:49

Sziasztok!

7 hete szültem egy kisbabát, akinek az apukája már a terhesség alatt elhagyott minket. Nincsen apasági nyilatkozat sem; így természetesen a baba az én nevemet viseli. A gyereket ketten vállaltuk, de időközben meggondolta magát. Neki mégsem kell baba...
Szeretnék gyerektartást kapni. Márcsak azért is, mert - általam érthetetlen okból - állítólag nem vagyok jogosult a gyed-re és a tgyás-ra sem, mivel egyetemista vagyok. Úgy tudtam, hogy a nappali tagozat is "munkaviszonynak" számít. (Marad a gyes és a családi pótlék.) Szóval csupa móka és kacagás az élet!
Kedves apuka munkanélküli, de van jövedelme. Persze minket semmilyen formában nem állt (és nem is áll)szándékában támogatni!

Mi a teendő ilyen esetben, hová tudok fordulni?
Elnézést, ha már elhangzott ilyen kérdés a fórumon, de sajnos nem volt időm végigolvasni.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

monalisa1 # 2008.07.08. 14:43

Ügyvéd, apaság vélelmének bíróság által történő megállapítása, aztán amikor ez megvan, indul a t.díj íránti kereset. Az un. kelengyepénzt is köteles megtériteni majd. (Sajnos egy peres eljárás nem egyik napról a másikra való.)

Azért próbálj itt visszaolvasgatni, és elsősorban is ObudaFan, kbs, Egyjogász, _Wasp_ hozzászólásait, beirásait keresd - valamennyien jogászok.

Sok örömet és boldogságot a babához, további eredményes tanulást - aztán csak alakulnak majd a dolgok.

Az önkormányzattól próbálj segélyt kérni, valamint rendszereset lakástámogatás címén: havi kisebb összegben hozzájárulás az egyik-másik közüzemi számlához. A helyi családsegitő szolgálattal is vedd fel a kapcsolatot, valamint - és főleg - a gyámhivatallal. Ha esetleg nincs hol laknod, kérd egy anyotthonba történő elhelyezésedet - mégsem a drága albérlet, valamint nyugis, biztonságos hely.

Bagaméri # 2008.07.08. 14:56

Sziasztok!
Tavaly nyáron elvesztettem a munkahelyemet. Kértem ideiglenes intézkedést tartásdíj leszállítás miatt 1 éve.Semmi reagálás.A volt feleségemmel él a nagyfiam, a jelenlegi feleségemmel neveljük közös két kiskorú gyermekünket.
A per következő tárgyalása szeptemberben lesz a nyári szünet miatt. Az már a 14. hónap lesz az ügyben.
Meddig lehet elhúzni egy tárgyalást? Már nem tudjuk fizetni sehogysem a régi megállapított tartásdíjat, mert akkor tényleg komoly baj lesz.Ígyis elmaradásunk van, amire kilátásba helyezett végrehajtást a volt feleség ügyvédje. Mit lehet tenni?
Az is érdekelne, hogy mi van olyankor amikor az ellenfél jogi képviselője unintelligens, arrogáns módon színészi tehetségét kibontakoztatva szólal meg folyamatosan a per alatt. Ez természetes? Lenézően,sértően,megalázóan teszi fel a kérdéseit és teszi a megállapításait. (Nem szól rá senki.)
Ez a stílus van a bíróságokon mindenhol?

ObudaFan # 2008.07.08. 15:08

A tárgyaláson kérd, hogy a bíróság döntsön az ideiglene intézkedés iránti kérelemről.

Bagaméri # 2008.07.08. 15:43

Kérve lett minden tárgyaláson.De semmi.

monalisa1 # 2008.07.08. 15:53

A legtöbb bírósági tárgyalás "színjáték" ahol az egyik-másik fél - vagy az ő ügyvédje - alakíthat egy jót...

A kérdésedet terjeszd elő ismét, szóban is, és ha kell: kérd a lényeget pár mondatban akár szó szerint is jegyzőkönyvezni - el ne sikkadjon a lényeg!

Azt, hogy a bíróság végül is minek ad helyt és minek nem, alapvetően tények és mérlegelés dolga.

Bagaméri # 2008.07.08. 17:05

Értem Monalisa1!

De képzeld el, hogy a volt feleségem nem hajlandó leadni a bíróságra családi költségvetést. A bíró azt mondja, hogy ő felszólította,nem tud tenni többet.
Ilyenkor mi van? Engem és nejemet kiveséztek teljesen, bevétel/kiadás. A másik fél pedig hiába kérem a tárgyaláson is, a jogi képviselő kijelenti, hogy nem kötelezhetem.Ők nyújtottak be igazolásokat és kész. Ezek az igazolások alapján -85eFt a jövedelme, tehát valami másból is él,de az titok hogy miből. (gondolom nem hivatalos)
A kölcsönszerződését ami több milliós,benyújtották, de felém titkos.Nem nézhetünk bele. Miért titkos?
Mi lehet benne, a tényleges jövedelem, netán valami extra titok?

ObudaFan # 2008.07.08. 18:24

Ha a bíróság semmilyen döntést nem hoz az ideiglenes intézkedés iránti kérelemről, élj az eljárás elhúzódása miatti kifogással. Ebben az esetben ha a bíróság nem hoz végzést, akkor köteles felterjeszteni másodfokra az ügyet annak megállapítása végett, hogy nem kellett volna-e határozatot hozni.

Bagaméri # 2008.07.08. 18:31

Már kifogás is lett benyújtva ez eljárás elhúzódása miatt és szabálytalansága miatt (3 hónapja).
Semmi válasz!

ObudaFan # 2008.07.08. 19:54

Kifejezetten az elhúzódása miatt kel benyújtani. Az eljárás szabálytalansága miatti kifogást ugyanis nem kell felterjeszteni.

Bagaméri # 2008.07.09. 06:32

Akkor elrontottam. Most nyári szünet lesz, gondolom leáll minden.Elég majd augusztusban benyújtani?

monalisa1 # 2008.07.09. 07:57

A bíróságokon az itélkezési szünet ellenére a beérkező levelek átvétel nem szünetel. (Ajánlott-tértivevényes legyen a feladás.)

zsolzs # 2008.07.09. 10:38

Helló!
Kérdéssel fordulnék hozzátok:
4 gyermekes, elvált apa vagyok, elég speciális helyzetben. Váláskor úgy gondoltam, hogy két-két gyermekkel külön folytatjuk további életünket, de az anyós, egybehangzóan legidősebb gyermekemmel gyámságot kértek ellenem. Ezzel egyidőben, nem nehezítve ügyüket, szülői jogaimról a bíróság előtt lemondtam. A gyámügy viszont megszüntette az eljárást, mert közben gyermekem nagykorú lett. Jelenleg középfokú tanulmányait folytatja, de tervbe van véve a felsőfokú is. Mivel együtt laknak, gyermektartási díjat fizetek a volt anyósnak a bírósági határozat szerint. Közben értesültem róla, hogy a gyermek nyári szünetekben dolgozik és év közben is pénzhez jut tanításból (nem tudom, bejelentett módon-e?) Úgy tudom, felnőtt korban a gyerektartás helyett rokontartást kell fizetni, amíg indokolt (felsőfokú, nappali tanulmányok végéig,..stb) A gyermek nem keres meg magától, eltelik 2-3 hónap is, hogy nem jelentkezik.
Élettársammal együtt neveljük a háztartásban maradt gyermeket, közben tartásdíjat fizetek a kisebbek után is. Nem tudom, elvárható-e, hogy emellett a felnőtt gyermeket is fenntartsam, miközben, mint szülőt sem illetnek meg vele kapcsolatos jogok. Egyáltalán, ha továbbra is fizetnem kell, ki felé teljesítsem (a nagykorú gyermeket illetően)?

kalamalyka # 2008.07.09. 10:58

Hogy jön a képbe az anyós?
Hol a volt feleség?
Hány gyermeket ítélt neked a bíróság?
Hány gyermek él a volt nejeddel?
Van-e az élettársaddal közös gyermeketek?
Az előző házasságodból származó gyermekek közül akkor ítélt neked a bíróság valamelyiket?

Bocs..........de nem egyértelmű a kérdésed............zavaros

zsolzs # 2008.07.09. 11:10

Az anyós a válóperünkhöz csatoltan nyújtotta be az igényét, közösen legnagyobb gyermekemmel, miután tudomásukra jutott, hogy mi a szándékunk vele.
A volt feleségem azóta újraházasodott és két közös gyermekünk hozzá került hivatalosan, hozzám így csak egyet ítéltek sajátjaim közül.
Élettársammal nincs közös, de neki van egy, előző házasságából hozott.
A kérdésem elsősorban a szándékom ellenére gyámság alá vonni akart, de azóta nagykorúvá vált gyermekre vonatkozott, a többi csak adalék, a családi viszonyok megértéséhez.

monalisa1 # 2008.07.09. 12:06

Azt nem szokták megkérdezni a gyámság alá akart vonni személytől, hogy tetszik-e neki a dolog vagy sem., ha a gépezet beindul általában végig is megy, ha csak közbe nem jön valami: 1. vagy elállnak tőle, 2. vagy leállnak vele.

Hogy a csudába az anyósnak fizeted az egyik gyermek után a t.díjat - ha jól olvasom -, mikor él a gyermek(ek) édesanyja stb., stb.

monalisa1 # 2008.07.09. 12:13

Az hogy a nyáron keres egy kis pénzt nem azt jelenti, hogy egész évre vonatkozóan keresetre tenne szert, tehát emiatt nem kérheted a t.díj csökkentését. Az évközbeni tanítás meg vélhetően svarcban megy nála, tehát nem bizonyítható.

Amikor majd felsőfokú tanulmányokat folytat, de azt nem nappali tagozaton, nos akkor léphetsz a t.díj dolgában.

monalisa1 # 2008.07.09. 12:20

Az hogy sajnálatosan csak ritkán találkoztok, nos ez már nemigen jogi téma...

Persze ha magasról le... téged, nos végül is írhatsz beadványt a t.díj ügyében, de ismét csak a felsőfokú tanulmányok időszakában., egy nagykorútól már elvárható, hogy bizonyos értelemben gondoskodjon magáról.

22 éves koráig középfokú végzettséget szerezhet, szakmát tanulhat, akár egyiket a másik után, ergó az életpályára készül...

zsolzs # 2008.07.09. 12:34

Kedves Monalisa! Kérdezted, hogy miért nem a volt feleségemnek fizetek...Úgy, hogy a válóper idején még kiskorú, tehát gyámság alá is rendelhető volt, és a bíró azt a határozatot hozta, hogy neki kell fizetnem, (mivel volt feleségemmel mindketten lemondtunk a szülői felügyelet jogáról, ő pedig nyilatkozott, hogy gyám kíván lenni.) Persze a gyámügy később lezárta azzal az egészet, hogy a per folyamán nagykorú lett. Így aztán úgy tűnik azért kell még mindig a volt anyósnak fizetnem, mert ott lakik nála a gyerekem +az egyéb csjt szerint. Egyébként a volt feleségemet is fizetésre kötelezték vele szemben.

Mackólány # 2008.07.09. 13:38

Üdvözlök mindenkit!
Szép napot kívánok mindenkinek!
Azért vagyok itt, mert elvesztem a jogrendszerben, (mint mindenki ) és áll az ügy. Amiről szó van: élettársam válófélben van. A „még feleség” közben szült másnak egy gyereket miután megpattant. Elválni elfelejtett menet közben. A gyerek így a páromé jogszabály szerint. Mindenki elismeri a gyerek fogantatását, ezzel szerencsére nincs gond. A gyerek családi jogállását apasági perben tárgyalják, egyenlőre csak a kirendelt ügyvéd van meg, elérni viszont lehetetlen. A közös ingóságaink, vagyonunk alakul, terveinek vannak, de tartunk attól hogy a „még feleség” a későbbiekben „részt szeretne majd”.
Ezért a párom szeretne írni egy nyilatkozatot, hogy a „még feleségnem akar semmit tőlünk. Sajnos a jogszabály miatt akár gyerektartást is követelhetne és ítélhetnek is neki, hiába másé a gyerek.
Tudna esetleg valaki segíteni hogy a nyilatkozatba mit foglaljunk bele?
Vagy tudja esetleg valaki mi az ügymenete, miért áll ennyit az apaság megdöntése per?