Köszi! De éppen ezt mondom, hogy az a gond, hogy már a behajtáson is tul vagyunk, azok annyival lerendezték hogy nincs semmije és kész. :(
Gyerektartás dij
Valamilye valamikor csak lesz neki, hosszú még az életút - ha semmi más, majdan nyugdíja... És az ügyes végrehajtó időbenileg akár "végtelenítheti" az egyes megkisérelt végrehajtásokat: nem kell mást tennie mint 11. havonta egy tértis levélben felszólítani a felgyülemlett tartozások (+ halmozódó végrehajtási költség) rendezésére., az 5 év elévülés rendre megszakad, illetőleg újra indul.
Persze, tudod, téged a "távlatok" miatt sajnálatosan nemigen tud ez fellelkesíteni, de azért a semminél mégis több.
Írtad: nem tudod hol dolgozik. Nos probáld megkérni egyik-másik ismerősödet, hogy "magánnyomozásként" reggelente kövesse hová is jár dolgozni., igaz ehhez komplett utazókésznek kell lennia az ismerősnek, mert a volt férjed utazhat kocsival, busszal netán vonattal - attól függően hová is jár dolgozni. (Jó esetben csak biciklivel a viszonylag közeli munkahelyre.)
Aztán amikor megvan a cím és a cég neve, "beszélni" lehet a férjeddel: vagy fizet vagy feljelentést teszel az adóhivatalban...
6. §
Tartásra a vér szerinti gyermek, a mostoha- és a nevelt gyermek, illetőleg a vér szerinti szülő és – ha a törvényes feltételek egyébként fennállnak – a mostohaszülő, valamint a nevelőszülő egysorban jogosult.
Tisztelt Fórumozók!
Ez a törvény azt jelenti,hogy a tartásdíj alapjául szolgáló max.50 % -os fizetéslevonás a két édesgyerek /exnél élő/,és a velünk élő mostohagyerek között egyenlő arányban oszlik?
Igen ezen már gondolkodtam h kinyomoztatom hogy merre dolgozik, csak félek hogy ha véletlen rossz helyet mondok az adóhivatalnak még engem fognak megbüntetni.
Sziasztok!
2007. októberében született egy gyermekem. Apukával azóta pereskedünk e lőször apaság megállapításáért ami most van már folyamatban, aztán gyerektartásdíjért harcolok majd.
Kérdésem az lenne, hogy mire ennek az egésznek vége, addigra a gyerek, akár már 1 éves is elmúlhat. A pert a gyermek 3 hónapjában indítottuk meg az ügyvéddel.
Kérdésem az lenne, hogy akkor is csak 6 hónapos visszamenőleges gyerektartást kapok???? Mert ez így nem lenne igazságos. Vagy megkapom születéséttől kezdve.
Köszönöm a segítséget
Szerintem a gyermek születésétől kezdve, mert a t.díj visszamenőleges megállapítása iránti kérelemet az ügyvéd ama 6 hónapon belül előterjesztette - az eljárás elhuzódásáról nem tehetsz. (Az más dolog, hogy "apuka" képes lesz-e egyösszegben kifizetni a felgyülemlő összeget., javasolt havi t.díj + egy időre időarányosan elosztani a késedelelembe került tartozást - de ez már legyen az ő gondja.)
A jogerős bírói itélet/végzés alapján t.díjat kérd a munkahelyén letiltatni., havonta hozza a postás v utalva legyen a folyószámládra.
Igen, azt úgy szeretném, hgoy vonva legyen tőle.
Meddig tud ő "fellebbezni" a bírói döntésnél, hogy neki nem tetszik a tartásdíj összege és százaléka? Mert ha rajta múlik, akkor még jövőre is itt fogunk tartani.
Zella20 az én párom suliba járt,nem volt semmije(végrehajtó is volt nálunk)mégis fizetnünk kellett a tartásdíjat...
Judmi, az meg hogy lehet? Hiszen én ugy tudom hogy ha nincs semmije, nem tudják behajtani rajta. Talán még abban reménykedem ha ügyvédet fogadok elérek valamit. Mert ez semmiféleképp nem hajlanó fizetni, és ezt ki is nyilvánitotta.
Például úgy, hogy a tartás elmulasztása bűncselekmény.
reker
Legfeljebb megfellebbezheti az első fokú bíróság által hozott itéletet, tehát legtovább a másodfok által hozandó jogerős itéletig. (Az egyszer már meghatározott t.díjat a másodfok nemigen szokta megváltoztatni mert az alapfokú bíróság dolga, hogy a jogvitát kellően körüljárja.) Amennyiben változatlan az itélet, a marasztalás: x hónap/t.díj nagyon összegyűlhet neki + késedelmi kamat.
Amúgy a bíróság nem szokta kérdezni (...) apukát, hogy tetszik-e neki a megállapítandó összeg és/vagy a százalékos arány., a bíróság rendelkezésére álló kereseti- jövedelmi adatok alapján határozzák meg a marasztalást.
Fontos, hogy te is tudakozódj: reális lehet-e azon keresetkimutatás amit bemutat, vagy esetlegesen elhallgat ilyen-olyan többletjövedelmet stb.
És még a következő: javasolt kérni a bíróságot, hogy t.díjat előzetesen végrehajtandónak rendeljék el, vagyis a majdan megszülető jogerős döntést megelőzően már kötelezhetik a fizetések megkezdésére. (Ez csak a t.díjra magára, a felgyülemlő tartozást majd a jogerőre válást követően lesz köteles teljesíteni.)
És hogy egy rosszat is írjak neked (...), ha a későbbiekben bármely okból esetleg csökken a jövedelme, netán tartósan munkanélküli lesz stb., akkor ő fordulhat a bírósághoz a t.díj újbóli meghatározása iránt kérelemmel.
De reméljük a legjobbakat.
monalisa!
Mikor engem meghallgatott az ügyvédem és keresetet adtunk be, akkor úgy adta be, hogy apaság megállapítása és gyerektartás címen.
Mikor apukát hallgatták meg, ő mondta a magáét és hozzátette, hogy sokallja a 20 %-ot és a minimum 20 ezer forintnyi gyerektartárt, mivel neki a havi nettó jövedelme 87 ezer forint. Bemondta azt az legkisebb összeget, ami egy éven kap és csak egyszer. Tanár, így pont augusztusban van neki ennyi fizetése. De mondjuk mikor benne vannak a pótlékok meg stb, akkor megkap 130 nettót is. Ja meg 13. havi meg nem tudom még mi. Szóval nem panaszkodhat. Ha meg volt pénze kifizetnia dns vizsgálatot, akkor a gyerekétől se sajnálja. De nem is írok erről, mert csak felbosszant.
Ja, akkor én októberig visszamenőleg kamatostól kapom vissza a gyerektartást???
Barátnőmnek lenne még egy gondja, ha valaki tud valamit segíteni az jo lenne. Neki van egy 1,5éves kislánya, a pasi nem látogaja, nem küldi a gyerektartást, nem érdeklődik felőle. Barátnőm szeretné ha a pasi lemondana a gyerekről, viszont ezt önként nem hiszi hogy meg fogja tenni. Lehet valamit csinálni hogy lekerüljön a nevéről?
Ha tényleg nem az övé a gyermek, akkor a gyámhatóság esetleg kirendel egy eseti gondnokot az apaság vélelmébnek megdöntése iránti per megindítására. Ha az övé a gyermek, akkor mást nem lehet tenni, gyermektartás iránt meg kell indítani a pert.
A pasié a gyerek, csak barátnőm szeretné ha lekerülne a pasi nevéről. Viszont a srác nem fog önként lemondani rola. Hogy lehetne lemondatni vagy valahogy leszedni a nevéről?
Sehogy.
Zella20
Az alatt mit kelljen érteni, hogy "...Viszont a srác nem fog önként lemondani róla." Netán pénzt kér?
Na ne má!
Amúgy a barátnődnek rendelkezésre állt néhány hónap, hogy eldöntse: a születéstől lesz-e apai neve a gyermeknek, vagy "apa ismeretlen" anyakönyvezték volna a babát - akár.
Most nem fájna a feje...
Egyébként ahogy ObudaFan írta: meg kell indítani a t.díj iránti pert.
A kislánynak születéstől fogva az apja neve van. Aztán külön mentek. A pasi azota le sem szarja a gyereket. A csaj meg szeretné hogy lekerüljön a kislány a pasi nevéről.
ObudaFan megválaszolta: sehogy.
A gyermek nevét meg lehet változtatni, ha az apa nem egyezik bele, akkor a bíróság nemperes eljárásban dönt a vitában. De ettől még fennmarad az a vélelem, hogy ő a gyedrmek apja, és minden tekintetben az apa jogai megilletik. Ezenpedig az ő hozzájárulásával sem lehet változtatni.
Bonyolult ügyünkben szeretném a segítségüket kérni.Válunk 3 kisfiúval: a férjemnek már új menyasszonya van és a 10 éves és 4 éves kisfiút magához csábította. A 7 éves szeretne velem maradni, de én mindháromhoz ragaszkodok. Áprilisi tárgyaláson ideiglenesen nekem ítélte a bírónő a gyerekeket, de sajnos nem kaptam róla semilyen papírt, amikor érdeklődtem róla azt a választ kaptam, hogy még nem írta le. Az apa elvitte a gyerekeket és nem hozza őket csak két hetente, arra hivatkozva, hogy a gyerekek nem akarnak jönni. A legnagyobb valóban az apjával akar maradni, de a kicsi még könnyen befolyásolható.Mivel nencs hivatalos papír a kezemben tehetetlenül állok az akaratával szemben.Ráadásul én ragadtam a nagy hitellel terhelt közös házban, amit nem bírok fenntartani, eladni pedig eddig nem akarta. Azzal zsarol, hogy ha nem írom alá azt az egyezséget miszerint én csak a középső gyerekkel mehetek egy kis lakásba,ami az anyósom nevén van,akkor itt ragadok és még nekem kell tartásdíjat fizetnem a kevés keresetemből, miáltal a megélhetésünk kerül veszélybe.Ő jó keresettel rendelkezik, én nem szeretném, hogy a középső gyerek rosszabul járjon mint a többi és a testvéreitől is elszakadjon. Lehetséges-e megosztott felügyeleti jogot kérni a bíróságtól:valami olyan megoldásra gondolok, hogy a gyerekeket gyakrabban lehessen látni mint két hetente és tartásdíjatse kelljen fizetni, valamint a gyerekek is tudjanakegyütt maradni.
Kedves Katinka!
Nem jogi tanács:akkor most állj fel,és intézkedj,ha nem akarod eltolni az életed.
A 10 éves is befolyásolható.Sőt!Ha hozza a gyerekeket nem engeded vissza+usgyi gyámhatóság előadni mi történt(még ha engedné,hogy találkozzanak a gyerekek,meg Te ,amikor akartok,de így!)
Cuccot összepakolni,olcsó albérletet keresni,esetleg rokonokhoz költözni.Bíróságon kérni vagyonmegosztást.Anyós nevén lévő lakásba be se költözz,úgyis kiraknak.(majd pont azzal nem szemétkednek,amikor már most zsarol?)
Ha lényegesen nagyon a fizetése kérd a tartásdíj különbözetet,régebben lehetett kérni,itt szakember talán válaszol erre(ha mégis maradnak a gyerekek.
Légyszíves,ne egyezkedj vele,álljál már a sarkadra.Megcsalt,elhagyott,ne'má'az számítson mit akar!KERESS ÜGYVÉDET!Mindenhol vannak dörzsölt anyapártiak-Neked most ilyen kell.(A nincs pénzem nem kifogás.Számold az albérlet+gyerektartás díját,mert,ha így állsz a dolgokhoz,ki leszel forgatva mindenből.A gyerekeidből is)
A kutya ott van elásva, hogy nincs egy fia rokonom se itt, a gyerekek közül a nagyobb árulóként viselkedik, a kirendelt bírósági szakpszichológus( aki majdnem elaludt, amikor a végén én kerültem sorra)olyan szakvéleményt készül megfogalmazni, miszerint jó lenne peren kívül megegyezni, elfogadni a hitelmentes lalást, amit az egyezség aláírásával a nevemre irat. Kezdetben nem volt ilyen szemét, de az idő előrehaladtával eldurvultak a dolgok. A hitelmentes lakás jó hanngzik, ugyanis ha perelünk én maradok fedél nélkül és még tartásdíjat is a nyakamba varrat.Az ügyvédek, akiket eddig felkerestem, a megegyezést szorgalmazzák, amelyik ellene szól sem biztatott 100%-os sikerrel, csak a saját zsebét tömné.Kezdetben az ex is úgy gondolta, hogy fújjam fel a 3 gyereket, de egyedül nehezen boldogulok velük, családi segítség pedig nincs.Az anyapárti bíróságról pedig megvan a véleményem. Egy olyan pasi, mint az és exem kibeszéli a borjút a tehén hasából és azt is elhiszik neki, hogy ő találta fel a spenyolviaszt.Az a helyzet, hogy nekem is bizonytalan a munkahelyem, most kerülök vissza a tanári pályára, egy évig van állásom, de utánna megint keresgélhetek.A gyerek mellől akármilyen kiegészítő állást sem tudok elvállalni, külföldi munka pedig megint kilőve, nincs akire a gyereket hagyni.
A gyámhivatal tehetelen, bár tovább zajlik a per, ha holnap az ügyvéd nem ellenjegyzi a megállapodást,továbbra sincs papírom a gyerekek elhelyezéséről.
- Azonnal menj be a bíróságra - vagyis amíg a nyári itélkezési szünet egy hét múlva el nem kezdődik -, és kérd, hogy az esetleg már leírt- de még nem kipostázott itéletet adják a kezedbe.
- A gyámhivataltól kérj megoldást a gyerekekkel való együtt-lakhatásra: átmeneti jelleggel anyaotthonban történő elhelyezésre.
- Igen, ha kezedben az itélet az ideiglenes intézkedésről, vagyis hogy mindhárom gyermek nálad van elhelyezve, vissza ne add egyiket sem, mert...
- Az ügyvéd jól mondja: valamiként a gyermekekről + a t.díj dolga megállapodás, valamint a közös vagyonról is, mert mind a válóper mind a külön vagyonmegosztási per - és főleg ezen utóbbi - költséges, és időbelileg elhuzódó.
- A bankhoz is be kell mennetek, és főleg, mert tudni kell: milyen feltétellel lehet "leírni" a nevedről a hiteltartozást.
- A felajánlott anyóslakást csakis abban az esetben fogadd el, ha a megállapodással valóban jogtiszta lesz (= a kizárólagos- és bármi feltétel nélküli tulajdonjogot a nevedre íratják + ennek összes ingatlanszerzési és adásvétel-ügyvédi költségét fizetik), valamint ha a ház számítható eladási árából, a jelen bankhitel rendezése után, a kettőtök közt felezendő visszamaradó pénzből a lakás mint vagyoni érték mondhati parítást jelent. (A lakást a későbbiekben szabadon eladod vagy maradsz ott - majd eldöntöd.)
Helyes az a javaslat, hogy állj a lábadra, legyél határozott!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02