Örökség tulajdonrész megváltása


Niki008007 # 2021.12.09. 13:32

Kedves József, nyilván mivel közös tulajdon teszem azt kérheti fizessem ki a tető, konyha felújítás felét valahol, azt mondom oké( bár más kérdés, hogy ő élt benne a családjával, nem én laktam le, de igy nyilván az értéke is több, illetve olyat nem tudok kifizetni, amiről nem is tudtam, hogy megtörtént, mivel nem kerestük egymást..mind1

Na igen, itt jön a képbe, hogy azt mondta, hogy ő már pont az unokahúgára akarta a részét hagyni, mert én nem kerestem...meg azzal példálózik, hogy van egy lánya is...

Akkor ha jól értem, attól, hogy én örökölném még kérhetem, hogy fizessen ki igy lemondok az öröklési jogról gondolom?

Illetve ha nem adjuk el, akkor kötelezzem, hogy írjon egy papírt arról, hogy én öröklök? Ezt nem tudja a tudtom nélkül esetleg érvényteleníttetni, ha most bele is megy?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.09. 13:21

Tudnám ajánlani az előző hozzászólásomat. De a doktor kommentje is sok hasznos információt adott. A jogi optimizmus jegyében induljunk ki abból, hogy általában van a felek igényeit kielégítő, kompromisszumos megoldás. Mégha ennek megtalálása, pláne szöveggé formálása szakember bevonását igényli is.

drbjozsef # 2021.12.09. 13:04

Niki,

Igaza van?
Nincs.
Bármelyik tulajdonostárs kérheti bíróságon a közös tulajdon megszüntetését.
Ha nem tud kifizetni, majd megveszed te. Ha te sem, majd elárverezik, és osztozhattok.

De jobb lenne valami megegyezésre jutni. Van neki is igazsága, van neked is. Ha tényleg rád hagyná az ingatlant, akkor érdemes egy öröklési szerződést kötni. Mert hiába mondja ezt, bármikor végrendelkezhet más javára, és akkor hoppon maradsz.

Niki008007 # 2021.12.09. 12:41

Szép napot!

Érdeklődni szeretnék az alábbi esettel kapcsolatban:

Adott egy ingatlan melyet öröklés után fele-fele arányban öröklünk a nagybátyámmal. Ő nem szeretne engem kifizetni, mert állítása szerint, mivel neki nincs családja én fogom örökölni az egész házat, majd ha ő egyszer meghal...közel 10 évig élt az ingatlanban, úgy, hogy semmit nem fizetett felém, sőt még az önkormányzat éves adóját is én fizetem, most viszont olyan élethelyzet állt elő, hogy beköltöztem a fele részembe..vagyis van itt egy szobám..egy konfliktus során felmerült, hogy mert ő újította fel a tetőt meg a konyhát..(amiben ő is élt, megjegyzem nem is keresett, hogy segítsek) és állítja, hogy én úgy se tudok semmit csinálni, hogy neki engem ki kelljen fizetnie..így jártam.

Igaza van? Van egy fél házam, amihez lehet, hogy több 10 év után jutok hozzá, mert együtt élni nem lehet vele...? (2 szoba közös konyha fürdő felállás van.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.09. 11:50

Bandi, ehhez már ügyvéd kell. (Nem is akármilyen. V.ö.: "Puskát kellett volna hozni...")

drbjozsef # 2021.12.09. 09:11

Babus,

Egyáltalán nem köteles eladni egyáltalán semelyik tulajdonostárs.

Egy esetben kötelező egy ár : ha a tulajdonostárs bírósághoz fordulna a közös tulajdon megszüntetése iránt - mert megegyeznie nem sikerült veletek -, akkor szakértő állapítja meg az ingatlan tényleges forgalmi értékét, és azon az áron veheti meg, amit a bíróság meghatároz.

Megjegyezem, az eladók általában alulértékeltnek érzik az ingatlant ilyenkor. A vevő meg, milyen meglepő, pont túlértékeltnek.

wers # 2021.12.09. 08:49

A kérdésem az, hogy köteles e a két tulajdonostárs azon az értéken eladni a tulajdonrészét a harmadik tulajdonostársnak amely összeg az adó- és értékbizonyítványban szerepel?

Nem. De ez is megegyezés kérdése. Mivel elővásárlási joga van, ha el tudod adni drágábban a részedet akkor a elővásárlásra jogosult azonos feltételekkel veheti meg.

Megjegyzem egy ingatlannak egyben más ára van, mint tulajdonrésznek. Ezt is figyelembe kell venned, hogy ha nem mindenki akarja eladni akkor nehezebben ill. olcsóbban lehet vevőt találni. Megkockáztatom, hogy sokszor az alul értékelt áron sem nagyon kelendő egy ingatlan résztulajdona.

Babus # 2021.12.09. 08:32

Szép napot mindenkinek!
Öröklés jogcímén három személy tulajdonába fog kerülni egy lakóingatlan. (Az ingatlan lakatlan.) A hagyatéki eljárás most van folyamatban.Megkaptam az önkormányzattól a hagyatéki leltár tervezetet , az adó - és értékbizonyítványt. (Megjegyzem az ingatlan véleményem szerint alul van értékelve.) Az egyik örökös már jelezte, hogy megvenné a másik két tulajdonostól a tulajdoni hányadát.
A kérdésem az, hogy köteles e a két tulajdonostárs azon az értéken eladni a tulajdonrészét a harmadik tulajdonostársnak amely összeg az adó- és értékbizonyítványban szerepel?
Előre is köszönöm szépen a választ.

Bandi # 2021.12.08. 12:33

De ők sem kötöttek szerződést a szülőkkel csak ott lakik 1 szobában közös fürdő és konyha használattal.
x összeget adtak anno,de én nem akarom,hogy ott legyen.
Nincs szerződés senkinek.
Ebben az esetben mi a helyzet,mert szabadulnék tőle de nem szeretném ha elvadulnának a dolgok,hivatalosan szeretném mindenképpen.

wers # 2021.12.08. 12:31

Nem a lakcím hiánya miatt nem költözhet oda

Igen, erre gondoltam. Vissza is igaz, ha lenne oda bejelentett lakcíme, amiatt még nem költözhetne be.

drbjozsef # 2021.12.08. 12:20

Bandi,

Hogyne lenne. Az elhunyt szerződése tökéletes. De "ipso iure" rögtön örökös vagy, csak még nincs deklarálva hivatalosan : ez lesz a hagyatéki tárgylás. Az elhunyt jogutódja vagy a szerződéseiben eleve. Nem kell újra kötni. (Bár nem árt majd, egyszer).

Követelj. Aztán majd elválik mi lesz vele.

A hagyatékin a kifizetett csekkek beszámíthatók a tulajdon hányadba ha egyedül rendezem ezt?
Nem. Kérheted, de csak megegyezés esetén. Ez nem hagyatéki teher, mert az elhunyt halála után keletkezett tartozás.

A lakcím a lakhatás szempontjából sem jogokat sem köztelezettségeket nem eredményez.
Ez igaz, de a kérdező rossz premisszából vonja le a helyes következtetést. Nem a lakcím hiánya miatt nem költözhet oda, hanem mert jogszerű bérleti szerződéssel a bérlő a jogos birtokos.

Bandi # 2021.12.08. 12:01

Maradnék a hivatalos verziónál,nincs szerződés mert még a szülők albérlője sajnos.
És nem is szeretném ha maradna.
A hagyatékin a kifizetett csekkek beszámíthatók a tulajdon hányadba ha egyedül rendezem ezt?

wers # 2021.12.08. 12:00

de mivel a lakcímem nem oda szól így lehetőség,nem engem illet meg ebben

A lakcím a lakhatás szempontjából sem jogokat sem köztelezettségeket nem eredményez.

drbjozsef # 2021.12.08. 11:10

Bandi,

Hát ez pech.
Ha tartozás lesz, az örökösökön fogják behajtani.
Én biztos nem fizetném egyedül, pláne ha a testvérem haverja lakna ott.
Kössék ki a közműveket, egye fene, majd azt is behajtod.
Mindenesetre minden hónapban szólítsd fel a lakót a közüzemi díjak fizetésére (gondolom, ez benne van a bérleti szeeződésben), a bérleti díj arányos részének részedre átadására, vagyis az egyharmadára. Minden hónapban küldd a tértivevényes levelet, majd később jól jöhetnek egy perben vagy végrehajtásban.
Vagy verd tarkón durván és erőszakosan a testvéredet, hogy kapjon már magához.

Bandi # 2021.12.08. 08:02

Sajnos nagy számlák maradtak,amit próbálok rendezni,de egy albérlő maradt az egyik szobában,és nem tudom a lakásból kirakni mert a testvérem barátja,és ők úgy gondolják,hogy nem kell semmit fizetni,bár többször is felszólítottam hagyja el a házat. Sajnos a gázszámla a téli hónapokban 60e ft is lehet,és egyedül nem biztos sokáig fogom tudni ezeket a számlákat fizetni.Gondoltam ha odaköltözöm,akkor csak meggondolja magát,de mivel a lakcímem nem oda szól így lehetőség,nem engem illet meg ebben.Viszont még több adósságot már nem szeretnék a házra ha lehet.

drbjozsef # 2021.12.08. 07:51

Bandi,

Lehetni, lehetne, de ahhoz kell a szállásadó aláírása is. Aki elhunyt. Nem fog menni.

Egyébként mi lenne a lényege? Számít, hogy oda szól a lakcímed valamiért?
Lakhatsz is ott, számlát is fizethetsz ott közben.

Bandi # 2021.12.08. 07:37

Üdvözlöm!Kérdésem az lenne,hogy a szülő halála után de még a hagyatéki előtt az állandó lakcím bejelenthető-e az elhunyt ingatlanába?Jelenleg senki nem lakik benne,és a számlákat is egyedül fizetem sajnos. még 2 testvér van nekik a hozzájárulásukra szükség van-e?Válaszát köszönöm.

drbjozsef # 2020.06.30. 10:40

Nyilván azt a szerződést olvasd át alaposan, és értelmezd, amit jóváhagyott a gyámhivatal. Nehogy meglepetés legyen benne.

Viki1975 # 2020.06.30. 09:17

Tisztelt József!
Köszönöm a vàlaszt!Èn is hasonlókèpp gondoltam,de nem mindenki èrtett velem egyet.
Köszönöm a megerösítèst!

drbjozsef # 2020.06.30. 07:17

Viki1975,

Ennek már nincs köze az örökléshez, ez már megegyezés kérdése.

Tulajdonképpen a gyámhivatal engedélyével megvásárolod a kiskorú egy vagyonelemét. Akár harmadik személy, idegen is lehetnél. Egyéb megegyezés hiányában a kiskorú tulajdonos tartozásaihoz nincsen közöd.

Ha a gyámhivatal adja az engedélyét az ügylethez, akkor a fedezetelvonás sem igen jöhet szóba.

Bár érdemes tudni, hogy a hagyatéki tartozásokért az örökös elsősorban a hagyaték tárgyaival felel. Ha ilyet elidegenít, akkor azért számíthat vitára a hitelezőkkel.

Jelzáloghitel? Van jelzálog az ingatlanon? Akkor viszont azzal együtt szerzed a tulajdonrészt, nem terhel téged, de köteles leszel tűrni, hogy a zálogjogosult kielégítse magát az ingatlanból.

Viki1975 # 2020.06.30. 04:43

Tisztelt Fórumozók!
A kèrdèsem az lenne,hogy amennyiben kiskorú örökrészèt a gyàmhivatal àltal elöírt összegben magamhoz vàltom,abban az esetben az összes ingatlant terhelö adóssàg közösköltsèg hàtralèk,jelzàloghitel is mind engem terhel vagy az ,az ö örökrésze arànyàban ebben az esetben is az ö terhe marad?

wers # 2020.06.29. 05:13

Semmilyen úton nem lehet vele megegyezni.

Neki ez így megfelel, kényelmes ráadásul olcsó is. Te pedig hagyod magad.

Annyit tudunk, hogy állagmegóvás miatt követelhet tőlünk pénzt

Itt is legyél résen, az állagmagóvást és a használatból eredő karbantartást nagyon vékony vonal választja el. Az utóbbi költsége a használót terheli.

drbjozsef # 2020.06.29. 04:44

"Kérem, fizessen!"

Süti1982 # 2020.06.28. 21:09

Kedves Fórum!
Segítséget kérnénk!
Osztatlan közös tulajdon ikerház fele örökölve lett 50/50%-ban. A szomszéd rész teljesen rendezett. Ahol öröklés történt ott egyik fel bent lakik. Semmilyen úton nem lehet vele megegyezni. Mi eddig semmilyen díjat nem kertünk tőle amiért az egész házban ő lakik. Van-e erre módunk illetve ha van akkor hogyan? Az ügy 2 éve húzódik, értelmes döntés nincsen, a házrész állapota romlik. Annyit tudunk, hogy állagmegóvás miatt követelhet tőlünk pénzt, de mi hogyan követelhetünk a gyakorlatban tőle pénzt a mi réstünk használatáért? Nagyon köszönök minden segítséget tanácsot előre is!!

ObudaFan # 2020.06.10. 10:26

Szóba jöhet a rendelkezés várt örökségről: az örökhagyó leszármazói egymás között az örökhagyó életében is köthetnek szerződést várt örökségük tárgyában. A szerződést írásba kell foglalni.

Ugyanakkor a fiad szempontjából sokkal biztosabb lenne egy másik megoldás, ami - bocsánat a megfogalmazásért, de - nem csak a lányoddal, de veled szemben is védi őt (hiszen hiába rendelkeznek a várt örökségről, ha aztán pl. a te tartozásod fejében árverezik az ingatlant): ha átruházod rá a tulajdonjogot. Ebben az esetben téged pedig az biztosíthat be, ha fenntartod a haszonélvezeti jogot halálodig az ingatlanra. Ez a megoldás mindenképpen ügyvédköteles, hiszen földhivatali ügyintézéssel jár.