Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökség tulajdonrész megváltása

drbjozsef #   2020.06.30. 12:40

Nyilván azt a szerződést olvasd át alaposan, és értelmezd, amit jóváhagyott a gyámhivatal. Nehogy meglepetés legyen benne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Viki1975 # e-mail 2020.06.30. 11:17

Tisztelt József!
Köszönöm a vàlaszt!Èn is hasonlókèpp gondoltam,de nem mindenki èrtett velem egyet.
Köszönöm a megerösítèst!

drbjozsef #   2020.06.30. 09:17

Viki1975,

Ennek már nincs köze az örökléshez, ez már megegyezés kérdése.

Tulajdonképpen a gyámhivatal engedélyével megvásárolod a kiskorú egy vagyonelemét. Akár harmadik személy, idegen is lehetnél. Egyéb megegyezés hiányában a kiskorú tulajdonos tartozásaihoz nincsen közöd.

Ha a gyámhivatal adja az engedélyét az ügylethez, akkor a fedezetelvonás sem igen jöhet szóba.

Bár érdemes tudni, hogy a hagyatéki tartozásokért az örökös elsősorban a hagyaték tárgyaival felel. Ha ilyet elidegenít, akkor azért számíthat vitára a hitelezőkkel.

Jelzáloghitel? Van jelzálog az ingatlanon? Akkor viszont azzal együtt szerzed a tulajdonrészt, nem terhel téged, de köteles leszel tűrni, hogy a zálogjogosult kielégítse magát az ingatlanból.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Viki1975 # e-mail 2020.06.30. 06:43

Tisztelt Fórumozók!
A kèrdèsem az lenne,hogy amennyiben kiskorú örökrészèt a gyàmhivatal àltal elöírt összegben magamhoz vàltom,abban az esetben az összes ingatlant terhelö adóssàg közösköltsèg hàtralèk,jelzàloghitel is mind engem terhel vagy az ,az ö örökrésze arànyàban ebben az esetben is az ö terhe marad?

wers # e-mail 2020.06.29. 07:13

Semmilyen úton nem lehet vele megegyezni.

Neki ez így megfelel, kényelmes ráadásul olcsó is. Te pedig hagyod magad.

Annyit tudunk, hogy állagmegóvás miatt követelhet tőlünk pénzt

Itt is legyél résen, az állagmagóvást és a használatból eredő karbantartást nagyon vékony vonal választja el. Az utóbbi költsége a használót terheli.

drbjozsef #   2020.06.29. 06:44

"Kérem, fizessen!"

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Süti1982 # e-mail 2020.06.28. 23:09

Kedves Fórum!
Segítséget kérnénk!
Osztatlan közös tulajdon ikerház fele örökölve lett 50/50%-ban. A szomszéd rész teljesen rendezett. Ahol öröklés történt ott egyik fel bent lakik. Semmilyen úton nem lehet vele megegyezni. Mi eddig semmilyen díjat nem kertünk tőle amiért az egész házban ő lakik. Van-e erre módunk illetve ha van akkor hogyan? Az ügy 2 éve húzódik, értelmes döntés nincsen, a házrész állapota romlik. Annyit tudunk, hogy állagmegóvás miatt követelhet tőlünk pénzt, de mi hogyan követelhetünk a gyakorlatban tőle pénzt a mi réstünk használatáért? Nagyon köszönök minden segítséget tanácsot előre is!!

ObudaFan # e-mail 2020.06.10. 12:26

Szóba jöhet a rendelkezés várt örökségről: az örökhagyó leszármazói egymás között az örökhagyó életében is köthetnek szerződést várt örökségük tárgyában. A szerződést írásba kell foglalni.

Ugyanakkor a fiad szempontjából sokkal biztosabb lenne egy másik megoldás, ami - bocsánat a megfogalmazásért, de - nem csak a lányoddal, de veled szemben is védi őt (hiszen hiába rendelkeznek a várt örökségről, ha aztán pl. a te tartozásod fejében árverezik az ingatlant): ha átruházod rá a tulajdonjogot. Ebben az esetben téged pedig az biztosíthat be, ha fenntartod a haszonélvezeti jogot halálodig az ingatlanra. Ez a megoldás mindenképpen ügyvédköteles, hiszen földhivatali ügyintézéssel jár.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

drbjozsef #   2020.06.10. 12:14

Colonel66,

Ha az a kérdés : igen, lehetséges ilyen megállapodást kötni.

Igen, célszerű ezzel ügyvédhez fordulni.

A "bebiztosítottság" kockázata elhanyagolható ha ügyvéd is közreműködik (bár az az ingatlan miatt feltehetőleg kötelező is), ha otthon hályogkovácsolgattok, akkor viszont meglehetősen nagy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.06.10. 10:27

Sokan hisznek a távgyógyításban.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.10. 08:54

Szerintem te sem gondolod komolyan, hogy ez egy fórumkérdés? Ez ugyanis egy - nem is nagyon olcsó - ügyvédi megbízás kérdése.

www.kbs-ugyved.hu

Colonel66 # e-mail 2020.06.10. 08:23

Üdvözlet Mindenkinek!
Családi házunk felújítársa szorul. Alkalmas két lakás kialakítására. Egy lányunk és egy fiunk van, mindketten családjukkal élnek. A fiamék vállalnák a teljes felújítás és a két lakás kialakításának költségeit és hozzánk költöznének. A jövőbeni viták elkerülése érdekében - az ingatlan jelenlegi forgalmi értékét figyelembe vételével - fiam megváltaná a lányom majdani örökrészét.
Hogyan lehetne szerződéssel/nyilatkozatokkal bebiztosítani, hogy jogilag rendben legyen az ügylet és hogy ne járjon senki rosszul (pl. v.melyik gyermekem halála esetén a családok ne hagyhassák figyelmen kívül a megállapodást, illetve mi ne kerülhessünk olyan helyzetbe, hogy óregségünkre fedél nélkül maradunk).
Ügyvédi, vagy közjegyzői közreműködés lenne a célszerű?

Viki1975 # e-mail 2020.05.08. 05:49

Kedves József!
Köszönöm a vàlaszt!
Szèp napot!

drbjozsef #   2020.05.07. 18:33

Viki1975,

Tévedés, hogy a beleegyezése kell ahhoz, hogy a TI részeteket eladjátok. Arra elővásárlási joga van, de ha nem elérhető, akkor attól még megköthető a szerződés érvényesen.

Az ő részét természetesen nem tudjátok eladni.

Két lehetőségetek van.

Vagy pert indítasz közös tulajod megszüntetésére, ahol az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonostársnak végső esetben bírósági letétbe kell elhelyezni a része után a bíróság által megállapított összeget.
Tietek lesz az egész, eladhatjátok. Csak ez költség is lesz, de főleg idő. Pláne most. Sok hónap.

Másik eset, hogy ha az az illető nem lakott ott, nincs ott holmija, hogy a részeteket eladjátok a vevőnek, átadjátok neki a használatot, és majd ő indíthat pert a közös tulajdon megszüntetése iránt. Persze, ez esetben neki kell vesződnie ezzel, tehát nyilván diszkont áron veszi csak meg. De addig be tud költözni, használni tudja. Mondjuk én nem nagyon venném meg így, mégiscsak kockázat egy ismeretlen tulajdonostárs, aki bármikor megjelenhet, hogy ő is beköltözne. De amíg le nem rendeződik az ügy, biztosan nem költenék az ingatlanra túl sok pénzt (már csak a megváltási ár miatt sem).

Sajnos más lehetőség nemigen van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Viki1975 # e-mail 2020.05.07. 17:20

Tisztelt Fórumozók!
A kèrdèsem ,hogy egy hagyatèk tàrgyàt kèpezö ingatlant szeretnèk èrtèkesíteni,melynek 5/6 tulajdonrèsze az enyèm ès 1/6 egy màsik leszàrmazóè.Viszont öt èvek óta nem tudja senki hol van,hol èrhetö el.A rendörsèg,bírósàg is 3.ève körözi.Viszont a hozzàjàrulàsàra lenne szüksèg,hogy az ingatlant eladhassuk.Van esetleg erre valami jogi megoldàs,lehetösèg?Az ingatlant nem tudjuk fenntartani,mivel tàrsashàzi lakàs így,ha nincs lakva is fizetni kell a költsègeket.
Köszönöm a vàlaszt!

anikó52 # e-mail 2020.05.06. 17:48

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.06. 16:17

Az aktuális forgalmi értéken. Amit csökkent a haszonélvezet.

www.kbs-ugyved.hu

anikó52 # e-mail 2020.05.06. 15:05

Szép napot kivánok!
Kérdésem a következő lenne.Édesanyám szeretné kiváltani az elhunyt férje első házasságából származó lányának,hagyatéki úton megitélt 1/4-ed részét a családi házból,mely közös tulajdon volt a férjével.Édesanyámé lett a ház fele és a férje fél házának a fele,a maradék 1/4-ed részen,amit a lány örökölt,viszont özvegyi jog van bejegyezve. Azt szeretnénk megtudni,hogy vajon a hagyatékiban megállapitott érték után vagy egy új értékbecslés alapján számitódik-e ki a fizetendő összeg? Mondjuk azóta (2001)jelentősen felmentek az ingatlan árak,viszont a házat kizárólag Édesanyám tartja karban,szinte a haláleset óta.
Előre is köszönöm a választ.

bettike1402 # e-mail 2020.03.31. 13:25

Köszönöm a segítséget. Sajnos akkor még az autót se tudtuk milyen állapotban van meg nem is láttuk előbe soha így nem tudtuk előre mit szeretnénk vele. De köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.03.30. 19:07

(ObudaFan ügyvéd úrnak egyebekben igaza van : jobb lett volna, ha erre már előre gondoltatok volna, minden további nélkül, költség nélkül megoldhattátok volna a hagyatéki tárgyaláson ezt.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.03.30. 19:06

bettike1402,

Nem, nem. Természetesen lehet több tulajdonosa egy autónak, nem is ritka ez. Ezt úgy szokták, és feltételezem, úgy is csinálták az okmányirodában, hogy megkérdezik, kinek a nevére szóljanak az OKMÁNYOK. Ez az egyik tulajdonos nevére szólnak (praktikusan a tényleges üzembenntartóéra), és a törzskönyvön csak a megjelölt tulajdonos szerepel, de a forgalmi megjegyzés rovatába be szokták írni, hogy több tulajdonos van, és a nyilvántartásba is bejegyzik őket. Nézzétek meg a forgalmit, kell legyen benne megjegyzés.

Hogy tulajdonjogilag az egész autó a testvéredé legyen, vagy meg kell vegye, vagy neki kell ajándékozzad.

Mind a kettő esetben kell illetéket fizetni (ti, testvérek, nem vagytok egyenes ági rokonok), viszont ha jól tudom, nem kell eredetiségvizsgálat.

Ha él még a másik szülőtök, és neki adod el a részed mint köztes vevőnek, majd ő adja a testvérednek, akkor egyenes ági rokonság miatt egyik tranzakció esetén sem kell illetéket fizetni, viszont kétszer kell fizetni az iratok egy részéért, illetve eredetiségvizsgálat is kell.

Ha az autó öreg, és nem nagy teljesítményű, akkor néhány tízezer az illeték, lehet, egyszerűbb, ha simán eladod neki, és kicsengetitek.

Figyeljetek a szerződésre, újat töltsetek le valahonnan, mert fontos, hogy alakilag megfeleljen a nyilvántartásba bejegyzéshez!

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bettike1402 # e-mail 2020.03.30. 16:24

Igen már volt. Akkor nem tudtuk még mit szerettünk volna csinálni vele eladni vagy megtartani. A jogerős határozatban fele fele arányban örököltük de nyilván két tulajdonosa nem lehet csak egy. Nekem kelett egy beleegyező nyilatkozot ki tölteni hogy az ő nevére kerülhet az autó. Szóval ha minden az ő nevén van forgalmi, törzs könyv akkor már hivatalosan is az övé csak?

drbjozsef #   2020.03.29. 15:12

bettike1402,

Kicsit árnyald ezt a tényállást.

így az ő nevére irattuk” vs. „én tulajdon részemet szeretné meg venni

Ha a nevére írattátok, jelentsen ez bármit is, akkor neked nincs tulajdonrészed, nemdebár?

Volt már hagyatéki tárgyalás, jogerősen lezárult az eljárás?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ObudaFan # e-mail 2020.03.29. 13:18

Egyszerűbb, ha eleve így egyeztek meg a közjegyzőnél.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bettike1402 # e-mail 2020.03.29. 12:40

Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Örököltünk testvéremmel együtt egy autót. 50 ezer ft ot ér nagyon öreg autó. Testvérem szeretné meg tartani magának így az ő nevére irattuk. Az lenne a kérdésem ha az én tulajdon részemet szeretné meg venni az autó bol milyen lehetőségek vannak? Ugyan úgy kell adás vételit írni meg kell neki utána fizetnie valamit?