Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Örökség tulajdonrész megváltása

Viki1975 # e-mail 2020.05.08. 05:49

Kedves József!
Köszönöm a vàlaszt!
Szèp napot!

drbjozsef #   2020.05.07. 18:33

Viki1975,

Tévedés, hogy a beleegyezése kell ahhoz, hogy a TI részeteket eladjátok. Arra elővásárlási joga van, de ha nem elérhető, akkor attól még megköthető a szerződés érvényesen.

Az ő részét természetesen nem tudjátok eladni.

Két lehetőségetek van.

Vagy pert indítasz közös tulajod megszüntetésére, ahol az ismeretlen helyen tartózkodó tulajdonostársnak végső esetben bírósági letétbe kell elhelyezni a része után a bíróság által megállapított összeget.
Tietek lesz az egész, eladhatjátok. Csak ez költség is lesz, de főleg idő. Pláne most. Sok hónap.

Másik eset, hogy ha az az illető nem lakott ott, nincs ott holmija, hogy a részeteket eladjátok a vevőnek, átadjátok neki a használatot, és majd ő indíthat pert a közös tulajdon megszüntetése iránt. Persze, ez esetben neki kell vesződnie ezzel, tehát nyilván diszkont áron veszi csak meg. De addig be tud költözni, használni tudja. Mondjuk én nem nagyon venném meg így, mégiscsak kockázat egy ismeretlen tulajdonostárs, aki bármikor megjelenhet, hogy ő is beköltözne. De amíg le nem rendeződik az ügy, biztosan nem költenék az ingatlanra túl sok pénzt (már csak a megváltási ár miatt sem).

Sajnos más lehetőség nemigen van.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Viki1975 # e-mail 2020.05.07. 17:20

Tisztelt Fórumozók!
A kèrdèsem ,hogy egy hagyatèk tàrgyàt kèpezö ingatlant szeretnèk èrtèkesíteni,melynek 5/6 tulajdonrèsze az enyèm ès 1/6 egy màsik leszàrmazóè.Viszont öt èvek óta nem tudja senki hol van,hol èrhetö el.A rendörsèg,bírósàg is 3.ève körözi.Viszont a hozzàjàrulàsàra lenne szüksèg,hogy az ingatlant eladhassuk.Van esetleg erre valami jogi megoldàs,lehetösèg?Az ingatlant nem tudjuk fenntartani,mivel tàrsashàzi lakàs így,ha nincs lakva is fizetni kell a költsègeket.
Köszönöm a vàlaszt!

anikó52 # e-mail 2020.05.06. 17:48

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.06. 16:17

Az aktuális forgalmi értéken. Amit csökkent a haszonélvezet.

www.kbs-ugyved.hu

anikó52 # e-mail 2020.05.06. 15:05

Szép napot kivánok!
Kérdésem a következő lenne.Édesanyám szeretné kiváltani az elhunyt férje első házasságából származó lányának,hagyatéki úton megitélt 1/4-ed részét a családi házból,mely közös tulajdon volt a férjével.Édesanyámé lett a ház fele és a férje fél házának a fele,a maradék 1/4-ed részen,amit a lány örökölt,viszont özvegyi jog van bejegyezve. Azt szeretnénk megtudni,hogy vajon a hagyatékiban megállapitott érték után vagy egy új értékbecslés alapján számitódik-e ki a fizetendő összeg? Mondjuk azóta (2001)jelentősen felmentek az ingatlan árak,viszont a házat kizárólag Édesanyám tartja karban,szinte a haláleset óta.
Előre is köszönöm a választ.

bettike1402 # e-mail 2020.03.31. 13:25

Köszönöm a segítséget. Sajnos akkor még az autót se tudtuk milyen állapotban van meg nem is láttuk előbe soha így nem tudtuk előre mit szeretnénk vele. De köszönöm a válaszokat.

drbjozsef #   2020.03.30. 19:07

(ObudaFan ügyvéd úrnak egyebekben igaza van : jobb lett volna, ha erre már előre gondoltatok volna, minden további nélkül, költség nélkül megoldhattátok volna a hagyatéki tárgyaláson ezt.)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.03.30. 19:06

bettike1402,

Nem, nem. Természetesen lehet több tulajdonosa egy autónak, nem is ritka ez. Ezt úgy szokták, és feltételezem, úgy is csinálták az okmányirodában, hogy megkérdezik, kinek a nevére szóljanak az OKMÁNYOK. Ez az egyik tulajdonos nevére szólnak (praktikusan a tényleges üzembenntartóéra), és a törzskönyvön csak a megjelölt tulajdonos szerepel, de a forgalmi megjegyzés rovatába be szokták írni, hogy több tulajdonos van, és a nyilvántartásba is bejegyzik őket. Nézzétek meg a forgalmit, kell legyen benne megjegyzés.

Hogy tulajdonjogilag az egész autó a testvéredé legyen, vagy meg kell vegye, vagy neki kell ajándékozzad.

Mind a kettő esetben kell illetéket fizetni (ti, testvérek, nem vagytok egyenes ági rokonok), viszont ha jól tudom, nem kell eredetiségvizsgálat.

Ha él még a másik szülőtök, és neki adod el a részed mint köztes vevőnek, majd ő adja a testvérednek, akkor egyenes ági rokonság miatt egyik tranzakció esetén sem kell illetéket fizetni, viszont kétszer kell fizetni az iratok egy részéért, illetve eredetiségvizsgálat is kell.

Ha az autó öreg, és nem nagy teljesítményű, akkor néhány tízezer az illeték, lehet, egyszerűbb, ha simán eladod neki, és kicsengetitek.

Figyeljetek a szerződésre, újat töltsetek le valahonnan, mert fontos, hogy alakilag megfeleljen a nyilvántartásba bejegyzéshez!

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

bettike1402 # e-mail 2020.03.30. 16:24

Igen már volt. Akkor nem tudtuk még mit szerettünk volna csinálni vele eladni vagy megtartani. A jogerős határozatban fele fele arányban örököltük de nyilván két tulajdonosa nem lehet csak egy. Nekem kelett egy beleegyező nyilatkozot ki tölteni hogy az ő nevére kerülhet az autó. Szóval ha minden az ő nevén van forgalmi, törzs könyv akkor már hivatalosan is az övé csak?

drbjozsef #   2020.03.29. 15:12

bettike1402,

Kicsit árnyald ezt a tényállást.

így az ő nevére irattuk” vs. „én tulajdon részemet szeretné meg venni

Ha a nevére írattátok, jelentsen ez bármit is, akkor neked nincs tulajdonrészed, nemdebár?

Volt már hagyatéki tárgyalás, jogerősen lezárult az eljárás?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

ObudaFan # e-mail 2020.03.29. 13:18

Egyszerűbb, ha eleve így egyeztek meg a közjegyzőnél.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bettike1402 # e-mail 2020.03.29. 12:40

Sziasztok. Szeretnék segítséget kérni. Örököltünk testvéremmel együtt egy autót. 50 ezer ft ot ér nagyon öreg autó. Testvérem szeretné meg tartani magának így az ő nevére irattuk. Az lenne a kérdésem ha az én tulajdon részemet szeretné meg venni az autó bol milyen lehetőségek vannak? Ugyan úgy kell adás vételit írni meg kell neki utána fizetnie valamit?

Pethical #   2020.03.06. 20:47

Ha a kérdező édesanyja haszonélvezeti jogot jegyezne be a tulajdonrészére a kérdező javára, azzal nem lehetne kicsit csökkenteni az árverésen résztvevők lelkesedését?
Illetve, ha jól gondolom és ez működhetne akkor, ha anyuka nem is, de a kérdező használhatná az ingatlant árverés után is, legalábbis a 80%-át (ezt nem tudom hogyan kell jól mondani). Gondolom ezt a használati jogot bérbe adhatná anyukának egy jelképes összegért.
Bár, most, hogy leírtam ez elég keszekuszán hangzik. :)

wers #   2020.03.06. 17:02

Akkor ennyi. Köszi.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.06. 16:37

Költözik.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.03.06. 10:54

Ja, igaz. Bocs.

Ilyenkor mi lesz a bentlakóval, ha az árverésen elkel a ház?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.06. 10:50

Nem, nem, nem! Az egész ingatlant árvezerik egyben.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.03.06. 08:25

Ha anyád nem akarja vagy nem tudja magához váltani az illetőségüket, akkor csak az fordulhat elő.

Az már más kérdés, hogy mekkora tömegek fognak tolongani a kb. 20% ingatlanrészért. (legalábbis az általam ismert végrehajtás-árverezés ismeretében...., persze minden előfordulhat)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.06. 08:13

Ha anyád nem akarja vagy nem tudja magához váltani az illetőségüket, akkor csak az fordulhat elő.

www.kbs-ugyved.hu

Rocska1989 # e-mail 2020.03.06. 01:15

Tisztelt Fórumozók!
A következőkben szeretnék segítséget, tanácsot kérni:
A ház, amelyben édesanyám lakik 68,75%-ban az ő tulajdona, rajta kívül a fennmaradó részben arányosan 3 másik tulajdonos is van (az egyikkel épp folyamatban van a tulajdonjog átadása édesanyám részére). A három személy közül kettő a mai napon telefonon felkereste édesanyám, hogy szeretnék, ha mielőbb kifizetné nekik a házból a részüket. Ők ketten az 1985-ben elhunyt apjuk, édesanyám testvére után örökölték meg a tulajdonrészt. Sajnos nem állunk úgy anyagilag, hogy ezt nekik ki tudjuk pár napon vagy héten belül fizetni, édesanyám nyugdíjas, a bevétele nem sok, nekünk pedig hitelünk is van, így újabbat nem igazán tudunk vállalni.
A kérdésem az lenne, ha peres útra tereli a másik két tulajdonos az ügyet, akkor milyen megoldásokra számíthatunk, előfordulhat e az, hogy árverezésre kerül az ingatlan?
A tanácsokat előre is köszönöm!

brat1 # e-mail 2006.03.20. 16:39

Köszönöm a tájékoztatást és a segítséget.

Igy már sikerült egy kicsit tisztábban látnom.

_Lala_ # e-mail 2006.03.18. 15:57

Illetve még ez is idevág:

Ptk. 616. § (1) A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
(2) A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.
(3) Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.
(4) A házastársat a megváltásra kerülő vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne. Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.
(5) A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzőnél kell kérni.

_Lala_ # e-mail 2006.03.18. 15:43

A közös tulajdon megszüntetése c. bírósági eljárást nem akadályozza a haszonélvezet - igaz, a haszonélvezetet nem is érinti. Tehát a haszonélvezet terhének fennmaradása mellett a közös tulajdonlás megszüntetését lehet kérni, ekkor a 'normál' szabályok szerint a tulajdonostárs kérheti a tulajdonának megváltását, vagy az egész ingatlan (esetünk a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog) értékesítését, és a vételárból a rá jutó részt. Amennyiben nincs olyan tulajdonostárs, aki képes és hajlandó lenne megváltani a kérelmező testvér részét, akkor a bíróság az árverezés mellett fog dönteni, ami lehet eredménytelen is, hiszen egy haszonélvezettel terhelt házra nem sok vevő akad. A bírósági eljárásnál egyébként egyszerűbb, gyorsabb, és költségkímélőbb megegyezni a feleknek - ekkor nyilván a megváltás jön szóba.

Azt látni kell viszont, hogy az ingatlan normál forgalmi értékénél egy haszonélvezettel terhelt ingatlan tulajdonjogának értéke alacsonyabb. Egyrészt maga a haszonélvezet is rendelkezik törvényben előírt értékkel (a haszonélvező korától függő százalék), másrészt ennyiért sem biztos, hogy el lehetne adni, mivel nem igazán forgalomképes egy ilyen ingatlan, amit még sok évig nem lehet használni. Ez pedig a bírósági eljárást elkerülendő, egy esetleges egyezségnél jelentősen csökkentheti a testvérnek kifizetendő összeget.

brat1 # e-mail 2006.03.18. 15:04

Üdvözlet mindekinek!

Segítséget szeretnék kérni!

Édesapám halála után 3 tesvér örökölt 1/3-1/3 részt, illetve édesnyánk aki együtt élt -házassági kötelékben - édesapánkkal annak halálakor "örökölte" a lakás, a kert és egy autó haszonélvezeti jogát.

Az egyik testvérem kezdeményezte - ügyvédi felszólítólevél kíséretében - a fennálló tulajdonközösség megszüntetését és kéri a tulajdonrészének a megváltását mind a hármunktól (tőlem, bátyám és édesanyámtól) a fenti ingatlanokra és ingóságra.

Édesanyám a fenti ingatlanokat és ingóságokat használja, eladni nem szeretnénk.

Kötelezhet-e a bíróság valamelyik vagyontárgy eladására?
Egyátalán kérheti -e a tuljdonrész megváltását a testvérektől úgy, hogy édesanyánk még él?
Milyen lehetőségeink vannak?

Segítő tanácsokat előre is megköszönve: Brat1