Ingatlan öröklésének elévülése

T4M4S # 2018.01.23. 00:27

Tisztelt Fórumozók!

Nagyapám 1995-ben elhunyt és egy ingatlan tulajdonjogával rendelkezett. Az elhunyt nagyapámnak nem volt házastársa/élettársa, csak egy lánya (édesanyám).
Édesanyám nem volt jó kapcsolatban az édesapjával, tehát valószínűleg a nagyapa halála után, semmilyen hivatalos megkeresésre nem reagált. (Nekem sem akart soha semmit mondani az említett ügyről.)
A kérdésem az említett helyzetre való tekintettel a következő: Mennyi az elévülési ideje az ingatlan öröklésnek? Van-e különbség elévülés szempontjából aközött, hogy valaki megvásárolta az ingatlant vagy az helyi önkormányzat kezelésébe került?
Természetesen tudom, hogy több mint 20 évről van szó és feltételezem már semmi közöm sincs az említett ingatlanhoz.
Köszönöm szépen megtisztelő válaszukat!

ObudaFan # 2018.01.23. 05:44

Az örökléssel tulajdoni igény keletkezik, ami elévülni nem tud, legfeljebb elbirtokolható 15 év alatt az ingatlan.
Viszont ha már nem tulajdoni igényről beszélünk, hanem az álörökös mondjuk értékesítette az ingatlant, akkor az értékesítéstől, ha pedig mondjuk csak kötelesrészre vagy jogosult, akkor az öröklés megnyíltától 5 év az elévülés.

SaireyVMK # 2018.01.31. 12:52

Az nem lehet,hogy édesanyád a megkeresésnél lemondónyilatkozatot tett (akár csak szóban is). Nyilván kiadtak egy örökösödési nyilatkozatot ami tartalmazta ,hogy ki örököl és mennyit és amire 15napon belül fellebezni lehetett. A 15 nap már nyílván letelt így véleményem szerint hacsak nincs tulajdonjoga édesanyádnak az adott épületen, már nem lehet tenni semmit.

"örökséget visszautasítani csak az örökhagyó halálát követően lehetséges, amit nem kell írásba foglalni. Az örökség visszautasítása az örökös nyilatkozatával történik, amely szóban is megtehető a hagyatéki eljárásban. A visszautasítás a teljes hagyatékra vonatkozhat, nincs lehetőség arra, hogy csak egy-egy vagyontárgyat utasítanak vissza."

https://www.duol.hu/…rol-1817198/

• Azt,hogy az adott ingatlanon kinek van tulajdonjoga bejegyezve szerintem a földhivatalban díj ellenében, vagy anélkül(nem tudom),de megmondják. (Úgy tudom,hogy a földhivatalban ingyen meg lehet tudni, ügyfélkapun keresztül pedig 1000Ft a lekérdezés díja)
SaireyVMK # 2018.01.31. 12:53

Elnézést. Az első mondat egy kérdés lett volna.

"Az nem lehet,hogy édesanyád a megkeresésnél lemondónyilatkozatot tett (akár csak szóban is)?"