Közös felügyelet

ObudaFan # 2007.09.27. 19:04

Perben nem képviselhet egyvalaki felperest is és alperest is, ez igaz.

Ugyanakkor, ha nem bízol benne, akkor nyugodtan saját jogi képviselő után nézhetsz, annál is inkább, mert az viszont nem igaz, hogy most mindkét fél érdekeit képviselheti, ha később az egyik felet fogja perben képviselni.

A özös felügyelet mindenre kiterjed, de ez a megállapodástól függetlenül bármelyik fél kérésére megszűnik.

S. János # 2007.09.26. 14:13

Az alábbi esetre kérném szépen szíves segítségeteket, ill. véleményeteket:

Válunk a feleségemmel, közös felügyeletben állapodtunk meg a három gyerekre vonatkozóan.
A gyermekek elhelyezése nála történik, de egyik héten csütörtök délutántól következő hétfőn reggelig, másik héten csütörtök délutántól péntek reggelig nálam lesznek. Ünnepek, szünetek a szokásos módon felezendők.

A gyerektartási díj fix havi mértékében is megállapodtunk.

A meglévő ingatlanokat már korábban vagyonjogi szerződés keretében megfeleztük.

Úgy gondolván, hogy gyakorlatilag meg tudunk állapodni, beleegyeztem, hogy a feleségem által megbízott ügyvédnő képviseljen mindkettőnket.

Amikor viszont elmentem hozzá a megbeszélésre, azt mondta, hogy jogilag nem lehetséges, hogy mindkettőnket képviseljen, hanem legyen a feleségem a felperes, akit ő papírforma szerint képvisel, de istenbizony a kettőnk érdekében jár el.

• Igaz-e, hogy nem lehet közös ügyvédünk, ha mindenben megállapodtunk?

(Ha ez nem igaz, akkor a többit sem hiszem el, amit mondott, és már megyek is saját ügyvédért.)

• Ha ez ugyan igaz, és aláírok egy fenti értelmű megállapodást (közös felügyelet, gyerekek anyjuknál történő elhelyezése, stb.), akkor hol és hogyan tud(nak) csőbe húzni, mire kell odafigyelnem a megállapodás aláírásakor?
  • A közös felügyelet tényleg mindenre kiterjedő-e, ahogyan az ügyvédnő mondta, vagy pedig ebben komoly előnyei vannak annak a félnek, akinél a gyermekelhelyezés történt?
  • Ha etikátlanul jár el velem a feleségem (nagyon érzelemvezérelt, ezért kiszámíthatatlan), akkor hogyan tudom megvédeni magam, ill. milyen olyan (lehetőleg nem hosszantartó jogi/intézményi) eszközeim vannak, amelyekkel őt ettől a szándékától eltántoríthatom, de nem ártok vele a gyerekeknek?
  • Melyek még azok a dolgok, amelyek leírhatók egy előzetes megállapodásban, és fontos is előre leírni?

Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.

Tamás123 # 2006.07.02. 08:55

Emberek!

Legyetek szíves adjatok nekem tanácsot.

Úgy volt, hogy hétvégére viszi el a feleségem a gyermeket, kértem, hogy ma este hozza meg.

Most beszéltem a telefonon a fiammal.

Azt mondja a fiam, lehet, hogy csak a jövő héten jönnek, de fogalma sincs, hogy mikor.

Kérdeztem, de nem tudta/vagy nem engedik megmondani, hogy melyik faluban van.

Kértem, hogy hívja a telefonhoz az anyját, aki nem hajlandó odajönni.

Mit lenne jogom tudni?
A tartózkodási helyét?
Azt hogy kivel lesz a jövő héten, ha nem hoznák meg?
Megkíséreljem a feleségemet is felhívni? vagy ilyen esetben neki illene szólni?
Meddig várjak? (hétfő, kedd ... ) Mikor, mit tegyek?

Tamás123 # 2006.07.01. 17:41

Azt szeretném megkérdezni Tőled, hogy jelen stádiumban, nekem, mint közös szülői felügyeleti joggal rendelkező apának, van-e jogom meghatározni azt, hogy a gyermekem ki/kik által vezetett személygépkocsiba ülhessen be?

Vagy már ilyen mélységre nem megy le a kapcsolattartás szabályozás téma.

Érzésem szerint nincs, de hátha

Tamás123 # 2006.07.01. 17:23

Derill!

Alább már szó volt a gyermek külföldre viteléről, beidézem a PK 284 I. a)-t és utána szeretnék kérdezni.

PK 284. I. A magyar jog szerint jogellenes a gyermek Magyarországról való elvitele vagy külföldön való elrejtése, ha

1. együtt élő szülők esetében a szülői felügyeleti jogot együttesen gyakorló szülők közül az egyik szülő a másik szülő hozzájárulása nélkül viszi külföldre a gyermeket, kivéve, ha a gyámhatóság döntése ezt lehetővé tette.

Amiket kérdezni szeretnék:

Az "együtt élő szülők" ez mit takar? Azonos bejelentett állandó lakás? Vagy esetleg köze van a feleségem által most nagyon lobogtatott "nem élünk házassági életközösségben" okirathoz?

Továbbá: A gyámhatóság milyen esetekben dönt az egyik szülő akaratáról ellentétesen?

Konkrétan a mi esetünkről van szó, mivel nem járulok hozzá, hogy a feleségem külföldre vigye a gyermeket.

Furcsa módon épp arra az időszakra "kötötte" le azt, hogy a gyermek vele legyen 1 hétig júliusban, mint amikorra tervezte azt, hogy elviszi a gyermeket Olaszországba. (természetesen a gyermektől tudtam meg, nem a feleségem beszélt erről, valamint a gyermek úgy érzi, hogy Õt nem engedem, holott arról van szó, hogy ahhoz nem járulok hozzá, hogy a feleségem elvigye.

Tamás123 # 2006.07.01. 15:10

Derill!

Köszönöm szépen, habár nem így oldottuk meg, ismételten én engedtem, kifejezetten amiatt, hogy ez ne szüljön vitát a gyermek előtt.
A "gyermekelhelyezés ... " topicban írtam le, hogy mit csináltam.

De szeretném Tőled megkérdezni, hogy hasonló esetben, a hét egymást követő öt hétköznapján is megtehetem, amit írtál?

Kiemelném, hogy mindigis mondtam a feleségemnek, hogy bármikor jöhet és mehet a gyermekért, de én is mindig ott fogok lenni, ugyanis nem az első alkalom volt a múlt héten, hogy a megbeszélttől eltérően nem ment a gyermekért. A sokadik eset miatt kutya kötelességemnek érzem, hogy amíg tehetem, mindig ott leszek.

Na persze még a feleségem hivatkozik arra, hogy, ha én ott leszek, ő nem hajlandó megjelenni. Persze erre semmi oka nincs, csak tudod a "színházi műsorba" beletartozik ez a jelenet is.

Idézek a sok hazugság közül a feleségemék által beadott bejelentésből, ami reagálás volt a keresetlevelemre.
"rendkívül durva és agresszív vagyok"

Szóval ez a "műsor" része, hogy ahol ismerősök vannak, nem hajlandó ott megjelenni, ahol én is ott vagyok.

De azért érdekes, hogy ahol nincs "közönség", a közös otthonunkban, ott járkál, mint halottban a lélek. ha olyanja van megjelenik, ha olyanja van napokra elmegy.

Egyébként említette már ügyvéd, hogy a praxisában nem is nagyon találkozott ilyennel, hogy valaki így jön-megy. Na persze fent kell tartani azt a látszatot, hogy ő nem "elhagyta" és nem "elköltözött".

Ha én nő lennék és lenne egy durva, agresszív férjem, ahonnan tényleg menekülni kellene, akkor fognám a gyereket és vele együtt elmennék.

Egyébként van olyan előérzetem, hogy valami gusztustalan, mesterséges módon el fognak velem valamit játszani, már szóban utalt erre a feleségem, hogy jó kapcsolatai vannak a pasijának a rendőrségen.

Derill, ha jól emlékszem Tőled olvastam a női kicsit önfalhozveregetési trükköt, de gondolom ilyenkor nagy az eszközök tárháza.

derill # 2006.07.01. 10:26

Ragaszkodnék hozzá, hogy én viszem, ő meg oda megy a pasijával ahova akar.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Tamás123 # 2006.06.26. 17:56

Emberek!

Szeretnék kérdezni valamit, de ha lehet, ne érzelmi alapon, hanem jogi alapon közelítsétek, jó lenne, ha ma korrekt választ kapnék, holnapi a téma.

Jún. 1. beadtam a gyermekelhelyezéről (nálam) a keresetet.

Jún. 8. Feleségem beadta a bontóperre.

Tehát a kapcsolattartás egyáltalán nincs leszabályozva.

Holnap reggel a feleségem is és én is szeretnénk reggel 8-kor vinni a gyermeket a sulihoz (nyári tábor) Tíz éves a gyermek.

Én felajánlottam a feleségemnek, hogy vigyük ketten a gyermeket, szépen elsétálunk, közel a suli.

A feleségem erről hallani sem akar, ragaszkodik hozzá, hogy velem nem hajlandó elvinni, ő fogja vinni, mégpedig a pasijával, kocsival.

Nem szeretnék semmi konfliktushelyzetet a gyermek előtt.

Mit tegyek, mit tegyünk?

derill # 2006.06.11. 18:30

Nem. Az apának, és az apa rokonságának ugyanakkor van joga a gyermekkel találkozni, amikor az apa kapcsolattartási joga van, ez alól csak azok a személyek kivételek, akiknek külön kapcsolattartási joguk van, igy pl. a nagyszülők. Az apa arra bizza a gyermekét amikor nem tud vele lenni, akire akarja, ehhez az anyának semmi köze. Amennyiben tudja bizonyitani, hogy ez a személy veszélyezteti a gyermeket, akkor ezt a személyt el lehet zárni a gyermektől, tehát lehet kötelezni az apát, hogy ez a személy ne legyen jelen a kapcsolattartásnál.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pillango01 # 2006.06.07. 15:55

Szép napot mindenkinek!
Ma voltunk párommal a gyámügyön mert anyuka ujabb okokat talál ki a kapcsolattartás megakadályozására.
Jelen pillanatban az a gondja ,hogy ha véletlenül ugy jön ki párom beosztása hogy dolgozik a hétvégén nem egyezzik bele hogy arra az időre nálunk legyen a gyermek és én vigyázzak rá. A gyermek 13 éves és jol kijövünk. Páromnak eszébe sem jutott kifogásolni azt ,hogy mikor exe dolgozik a gyermekre az ő élettársa felügyel ill. ha mindketten dolgoznak a gyermek egyedül van.
Lehet kifogása anyukának ,hogy én felügyelek a csemetére vagy ez egy ördögikör?
Köszönöm a véleményeket.

derill # 2006.06.07. 08:13

Na ez azért nem egészen igy van. A kapcsolattartás idejére sem külföldi, sem belföldi utat nem szervezhet a gondozó szülő, sőt, semmiféle elfoglaltságot, ez ugyanis a kapcsolattartás akadályozása és szankcionálandó, amennyiben a különélő szülővel ebben előzetesen nem egyezett meg. Tehát fordulj a gyámhivatalhoz, kérd a végrehajtást, egyrészt azt, hogy szankcionálják az anya jogsértő cselekményét, másrészt azt, hogy pótoltassák az elmaradt kapcsolattartást.

Az utlevéltörvény értelmében az utlevelet a törvényes képviselőnek kell kiadni, ez pedig a gondozó szülő. Az más kérdés, hogy a kapcsolattartás során véleményem szerint a személyes okmányok átadása (igy az utlevél átadása is) kötelező, amennyiben nem korlátozták az apa kapcsolattartási jogát. Azonban jelenleg van egy PK 284-es állásfoglalás, amely kimondja, hogy a gondozó szülő hozzájárulása nélkül jogellenes a gyermek külföldre vitele. Ez a -nem is jogszabály - az uniós csatlakozással diszkriminativvá tette a Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek kapcsolattartását a külföldiekével szemben. A külföldi állampolgár, akinek itt nincs bejelentett lakó v. tartózkodási helye, ugyanis az elvitel jogával gyakorolt kapcsolattartása során a lakóhelyére - tehát külföldre - viheti a gyermeket, ha a kapcsolattartási jogát nem korlátozták belföldre. Emiatt véleményem szerint a PK 284-es állásfoglalás diszkriminativ tehát az Alkotmányba ütközik, ezért megtámadtam az Alkotmánybiróságnál. Amiatt is Alkotmánysértő, mert amig a gondozó szülő, amennyiben jogellenesen külföldre viszi a gyermeket, semmiféle szankcióval nem sujtják, azon felül, hogy ha a Hágai egyezmény tagállamaiba viszi, visszahozzák a gyereket, a különélő szülő esetén büncselekmény (kiskoru elhelyezésének a megváltoztatása), ha pár napot meghaladóan viszi ki, és netalán a gondozó szülő itt feljelentést tesz, ennek során pedig külföldön elfogják vagy feltartóztatják a különélő szülőt. Utána igen nehéz bizonyitania, hogy nem akarta a gyerek elhelyezését megváltoztatni, csak nyaralni ment a gyerekkel, sőt, esetleg mindez meg is volt beszélve a gondozó szülővel.

Tehát jelenleg Alkotmánybirósági szakban az egész, meglátjuk, milyen döntés születik.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pocak # 2006.05.29. 12:10

Az útlevél közokirat, és az adott személy azonosítására, vmilyen jogosítvánnyal való ellátására szolgál, azaz az adott személyhez kötődik. Nincs benne ráció, hogy nálad legyen, ha a gyereknincs nálad. Még akkor sem, ha a szülő felügyelet közös. Szerintem ezt kár firtatnod.
Abban viszont jogos az aggályod és felháborodásod, hogy a kijelölt kapcsolattartási időpontban nem biztosították neked a kapcsolattartás lehetőségét. Ráadásul előzetes értesítési kötelezettsége van mindkettőtöknek a másik felé, hogy mégis akadály merülne fel.
Az, hogy ezt nem is jelezte feléd a másik szülő, egyértelműen felróható, egyezségtörő magatartás, így én a helyedben mindenképpen jelenteném a gyámhivatal felé.
Ráadásul, mivel nem jelezték, gondolom utazási költséged is merült fel, potyára, amit szintén jelents a gyámügynek, és ők kötelesek a másik szülővel ezt feléd megtéríttetni. Valamint írásban figyelmeztetik anyukát, hogy a továbbiakban tartsa be a jogerős végzést, és a pótlásról is rendelkezni fognak.
De mielőbb tedd meg a bejelentést, mert 30 napod van rá a meghiúsítástól kezdődően.

monalisa1 # 2006.05.28. 12:51

Szerintem igazából nem bosszankodj azon, hogy pont a láthatáskor volt az utazásuk, lehet hogy tényleg nem volt szándékosság benne., lehet hogy a kintieknek a látogásra az időpont csak ekkor volt alkalmas.

Mindenesetre téget és a gyereket kárpótlandó jön nektek egy rendkívüli láthatás biztosításával.

Minden esetleges vitán felül.

Ha nem így jár el, joggal tehetsz panaszt a gyámhatóságon.

Hasonló eset remélne nem(igen) fordul majd elő, ha netán mégis valami előre nem látható közbejön, feltétlen szóljon neked: a nagy hírtelen felszabaduló időddel akármit is csínálhattál volna.

Az tény, hogy Romániába mostanság leginkább csak az menjen akinek feltétlen dolga van ott., nem tömeghisztéria hanem önös jól megfontolt érdeke okán.

Utlevél dolga: bár azt írtam, hogy az mint személyes okmány alapjában a tulajdonosnál "parkor", de mivel x korú gyermekről van szó aki bizonyára egyedül még nem megy sehová, BIZALOM dolga lenne ha akár nálad lehetne az okmány.

Elvégre a gyermekkel kapcsolatos dolgok szülői felügyelete a bíróság által megosztott.

Ha neked ez (is) fontos lenne, akkor adja oda neked: ő megbízik benned, te pedig nem élsz vissza ezzel a bizalommal.

Tudod - és ezt most csak nagy általánosságban írom -, azért mert két ember az életét a továbbiakban másként/mással akarja élni, emiatt a régi kapcsolat BARÁTKÉNT megmaradhat(na).

pillango01 # 2006.05.28. 10:54

Köszönöm a véleményt!
Igaz csak nagy vonalakban irtam le a kérdésemet igy a válasz is igy érkezet.
Én a külön élő szülő vagyok és nem az a baj hogy a gyerek világot lát hisz ezért irtam alá az utlevélkérelmét is de miért akkor kell kivinni a gyereket amikor éppen láthatás lenne????????? Nem hiszem hogy az élettárs rokonainak több joguk van látni a gyerekemet mint nekem. Továbbá nem tartom biztonságosnak éppen most Romániába utazni.
Ha nem tarthatom magamnál a gyermek utlevelét akkor milyen lehetőségem van?

monalisa1 # 2006.05.28. 09:58

Mivel a bíróság a gyermekkel kapcsolatos fontosabb dolgok felügyeletét megosztotta, így az utlevél kiváltásához is - mind eljövendőben pl. hogy hová/melyik iskolába lesz beíratva -, szükséges a másik szülő véleménye, esetlegesen konkrét hozzájárulása.

Az utlevél - mint személyes okmány - ott van ahol a gyerek is van, azt "zálogként" a különélő szülő magánál nem tarthatja.

És az miért baj, hogy egy láthatáskor 1-2 napra külföldre mentek a gyerekkel? Legalább utazhatott = láthatott a világ rendkívül tág szerletéből egy pici részletet így.

A külföldi utazással a gyerekre is (!) költöttek, nem elhanyagolható szempont.

Persze az teljességgel elvárható, hogy az elvált szülők lehetőleg előre beszéljék meg a következő - és a majdan rákövetkező - rövidebb-hosszabb ujabb "világjárást".

A gyerek otthon úgyis beszélni fog a szerzett élményeiről, és a maga is kiválágnak dolgait leginkább kivel mással beszélgetné át, mint az alapjában gondját viselő szülőjével.

Bizalom és önbizalom dolgai a fentiek...

pillango01 # 2006.05.28. 09:30

Tisztelt hozzáértők!
Kérdésem a köv. lenne:
Köteles-e a gyermekkel együtt élő szülő tájékoztatni a másik szülőt abban az esetben ha a gyermeket (nem letelepedési szándékkal) külföldre viszi. Hivatalosan kérhető-e hogy a gyermek utlevele a különélő szülőnél lehessen.
Sajnos előfordult hogy a láthatásra kijelőlt hétvégén a gyermeket a vele élő szülő és élettársa (aki nem magyar állampolgár) külföldre vitte rokonlátogatóba.
Előre köszönöm!