Mindharmatoknak nagyon koszonom a gyors valaszokat.
Azt semmikepp sem tartanam korrektnek a ferjemmel es a gyerekeivel szemben sem, ha az uj lakas 100%-ban az en nevemen lenne, hiszen egy ideje mar "egyutt huzzuk a szekeret". Azt hiszem, Attika javaslatat megfogadva egy itteni ugyvednel fogok erdeklodni.
Meg egyszer koszonom, es udvozollek Benneteket!
Válástól a házasságig
- 1
- 2
Tudod, azért én úgy gondolom - nagy általánosságban -, hogy aki itt olvas bármiféle választ/javaslatot az ügyes-bajos problémájával kapcsolatban, ha csak egyértelműen ki nem vehető az adott válaszolásból, hogy azt jogász adta/írta, akkor a többivel kapcsolatban bizonyos fenntartása legyen..., ergo kérdezze a saját ügyvédjét.
A dorgálás az jöhet (...), azzal nincs problém.
„tehát mint laikus hozzászóló, csak "rutinból" írtam/javasoltam ”
Azt én tudom. De mi van, ha megfogadja, és ráfarag?
OFF
Nem hinném, hogy a "belekötni" a helyes kifejezés. Mondjuk inkább dorgálásnak.
ON
Lövésem sincs a svájci polgári joghoz, tehát mint laikus hozzászóló, csak "rutinból" írtam/javasoltam az esetleges haszonélvezet dolgát.
Kérlek, ne énbelém kössél bele (...) hanem a kérdezőnek adjál mind részletesebb tájékoztatást...
A svájci jog nem ismeri a házassági közszerzemény intézményét? Azt hittem eddig, hogy csak a honi jognak vagy a professzora...
Amennyiben a férje beleegyezik abba, hogy "semmi" sincs- és nem is lesz a nevén, vagyis a tervezett közös lakásra legfeljebb a holtig tartó haszonélvezeti jogot szerzi meg - vélem ezen jogcím svájcban is ismert -, akkor halálakor nincs mit örökölni őutána... Autó, ingóságok, érdemleges bankbetét stb. úgyszintén semmi se...
Persze fontos lenne egy svájci ügyvéddel és/vagy közjegyzővel mindezt kellően lepapíroztatni.
Ebben az esetben főleg tisztázni kell a svájci öröklési jogot, mert ha jól vettem ki az örökség Svájcban fekvő ingatlan lesz majd valamikor. Célszerűnek azt tartom, ha az ingatlan vásárlásakor eljáró svájci ügyvéddel tisztázzák ezt is.
Gruezi! (Ugy latom, megtalaltam a "svajci" forumot.)
Jogi tanacsot szeretnek kerni.
Ferjemmel idestova 7 eve elunk boldog hazassagban. Sajnos kozos gyermekunk nincs.
Ebbe a kapcsolatba o egy balul sikerult hazassag es egy tonkrement vallalkozas utan "nincstelenul" lepett be. Kozos eletunket otthon egy - a fizetesembol torlesztett - lakasban kezdtuk. Szerencsere azota valtozott a helyzetunk: par eve kikoltoztunk Svajcba, s most - a pesti (meg nevemen levo) - lakasunk ertekesitesevel tervezunk itt kozos ingatlant vasarolni.
Szeretnem, ha az altalam e hazassagba hozott ertekek - halalom/unk eseten - nem juthatnanak a ferjem elozo hazassagabol szarmazo gyermekeihez, hanem kizarolag testverem gyermekei orokolnek azokat. Ferjemmel hazassagkotesunkkor szerzodest egymassal nem kotottunk, s tisztaban vagyok vele, hogy a pesti lakas erteke kozos ingatlan vasarlasa eseten kozosse valik. Mit tehetek jelen helyzetben? Irjak vegrendeletet? Esetleg utolag valamifele szerzodest vagyonmegosztasrol a ferjemmel? Ezutobbit szukseges-e ugyveddel iratni, vagy megirhatjuk kozosen is, tanukkal hitelesitve. Kulonvagyonra is vonatkozik-e koteles resz orokles eseten?
Valaszotokat elore is nagyon koszonom!
DrAttika ugyanúgy nem ismeri a svájci jogot, ahogyan én sem. Amit mond, azt értsd úgy, hogy "valószínűleg", "minden bizonnyal", "feltéve, hogy a svájci családjog nem tér el jelentősen a magyartól"...
Köszönöm a gyors segítséget.
Kedves Dr. Attika!
Viszont a párom nem vette el a svájci hölgyet,még igy is a joggal való visszaélést jelent ha megtagadja a láthatást??
A láthatást- a gyermekkel történő kapcsolattartást- mind a svájci, mind a magyar jog azért szabályozza, mert kell egy bírói itéletben jogosulti és a másik fél részére kötelezési rendelkezést hozni.
Ha a különélő szülő alkalmas időben látni szeretné a gyermekét azt nem tagadhatja meg a házastárs, mert az a joggal való visszaélés.
Itala!
A svájci magyar nagykövetség esetleg tudhat valamilyen információt adni.
http://www.mfa.gov.hu/emb.bern
vagy
http://www.mfa.gov.hu.kulkepviselet/CH/HU
Egyébként nem valószínű hogy a svájci családjogi törvények azt írnák elő: az apa csak fizesse a tartásdíjat de a gyerekét nem láthatja - ez inkább az anya "kapcsolatot lezáró" partizánakciója lehet.
Kedves Mindenki!
Segítségeteket szeretném kérni a következő problémában:
A Páromnak van egy 7 hónapos kislánya egy svájci állampolgárságú nőtől.Egy Baseli irodában elintézték a gyerektartást és elismerte az apaságot.A láthatásról eddig meg tudtak eggyezni.(havonta egy hétvégén 2*2 óra)Most a hölgy közölte,hogy beszélt egy svájci ügyvéddel ( különböző törvényekre hivatkozva)aki szerint semmi joga látni a saját lányát.
Én nem ismerem a svájci törvényeket,de ezt el nem tudom képzelni.
Aki ebben jártas,vagy tudna segíteni,hogy hol találnék ehez kapcsolódó törvényt kérem írjon.
Előre is köszönöm: Itala
Köszönöm az informaciókat. Sokat segítettél. J
A házassági bontóperben alapesetben nem kötelező a jogi képviselő (ügyvéd) közreműködése. A keresetlevélnek tartalmaznia kell az eljáró bíróság megjelölését, a felek nevét, lakóhelyét. Röviden add elő a házasság létrejöttének körülményeit. (Félreértés ne essék, mindössze arról van szó, hogy "x. y-nal ekkor meg ekkor itt meg itt kötöttem házasságot.) Ha vannak, sorold fel a házasságból született és még élő gyermekeket. Feltétlenül Írd bele azt határozott kérést, hogy a bíróság a házasságot bontsa fel. Számolj be róla, hogy a gyermekek elhelyezéséről, tartásáról tovább a házastársi közös vagyon felosztásáról megállapodtatok. A keresethez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát és a részletes egyezséget.
Ha valami mégis kimaradna, majd a bíróság szól. (V.ö.: hiánypótlás)
U.i.: A keresetlevélben lehetőleg használj maqyar karaktereket.
Szisztok!
Egy kis segitseget szeretnek kerni... Kozos megegyezeses valasnal kell ugyved vagy magam is betudom adni a papirokat? Ha igen, akkor mit kell a keresetlevelbe irni es mi a teendo?
Koszonettel
J
Azt jelenti, hogy a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, ha megállapítható, hogy a felek között ugyanabból a ténybeli alapból származó ugyanazon jog iránt - akár ugyanazon bíróság, akár más bíróság elôtt - a per már folyamatban van.
"Csak azt kellene előbb tudni, hogy egészen pontosan hogy áll a svájci per. A "válóper meg lett szakítva, (a hölgy megszakította)". Ha ez a per megszüntetését jelenti , semmi gond. Ha viszont a felfüggesztését, akkor perfüggőség miatt a magyar eljárás nem indulhat meg."
Ez mit jelent? Mi az hogy perfüggőség?
Azigaz.
Csak azt kellene előbb tudni, hogy egészen pontosan hogy áll a svájci per. A "válóper meg lett szakítva, (a hölgy megszakította)". Ha ez a per megszüntetését jelenti , semmi gond. Ha viszont a felfüggesztését, akkor perfüggőség miatt a magyar eljárás nem indulhat meg. Azért persze meg kell próbálni.
Nem szerepel ilyesmi a házassági akadályok (tehát érvénytelenségi okok) között. Legalábbis a magyar családjog szerint nem. Ráadásul a házasság érvénytelenségének megállapítása iránti per is per, ahogyan a bontó.
Én arról is megkérdeznék egy jogászt,mik azok az esetek,amikor érvényteleníthető egy házasság-lehet,hogy az eltitkolt elmebetegég ok lehet erre,és akkor se házasság,se válóper,se asszonytartás...?
Keresetet kell beadni a bíróságra. De nem neked, hanem a férjnek. Célszerű ügyvéd szolgáltatását igénybe venni, de a bírósági panasznapon jegyzőkönyvbe is lehet mondani bontás kérését.
És hol tudok a netről lementeni olyan nyomtatványt amit a válás beadásához kell kitöltenem (adatlap vagy ilyesmi)?
Tartás addig jár, amig nem lesz képes saját magát eltartani, illetve amíg új házasságot nem köt. De ebben a kérdésben alighanem a magyar, hanem a svájci jog az alkalmazandó.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02