Válástól a házasságig

hommage # 2008.02.28. 09:56

Mindharmatoknak nagyon koszonom a gyors valaszokat.
Azt semmikepp sem tartanam korrektnek a ferjemmel es a gyerekeivel szemben sem, ha az uj lakas 100%-ban az en nevemen lenne, hiszen egy ideje mar "egyutt huzzuk a szekeret". Azt hiszem, Attika javaslatat megfogadva egy itteni ugyvednel fogok erdeklodni.
Meg egyszer koszonom, es udvozollek Benneteket!

monalisa1 # 2008.02.27. 19:37

Tudod, azért én úgy gondolom - nagy általánosságban -, hogy aki itt olvas bármiféle választ/javaslatot az ügyes-bajos problémájával kapcsolatban, ha csak egyértelműen ki nem vehető az adott válaszolásból, hogy azt jogász adta/írta, akkor a többivel kapcsolatban bizonyos fenntartása legyen..., ergo kérdezze a saját ügyvédjét.

A dorgálás az jöhet (...), azzal nincs problém.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 19:30

tehát mint laikus hozzászóló, csak "rutinból" írtam/javasoltam
Azt én tudom. De mi van, ha megfogadja, és ráfarag?

OFF
Nem hinném, hogy a "belekötni" a helyes kifejezés. Mondjuk inkább dorgálásnak.
ON

monalisa1 # 2008.02.27. 19:13

Lövésem sincs a svájci polgári joghoz, tehát mint laikus hozzászóló, csak "rutinból" írtam/javasoltam az esetleges haszonélvezet dolgát.

Kérlek, ne énbelém kössél bele (...) hanem a kérdezőnek adjál mind részletesebb tájékoztatást...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.27. 18:42

A svájci jog nem ismeri a házassági közszerzemény intézményét? Azt hittem eddig, hogy csak a honi jognak vagy a professzora...

monalisa1 # 2008.02.27. 17:58

Amennyiben a férje beleegyezik abba, hogy "semmi" sincs- és nem is lesz a nevén, vagyis a tervezett közös lakásra legfeljebb a holtig tartó haszonélvezeti jogot szerzi meg - vélem ezen jogcím svájcban is ismert -, akkor halálakor nincs mit örökölni őutána... Autó, ingóságok, érdemleges bankbetét stb. úgyszintén semmi se...

Persze fontos lenne egy svájci ügyvéddel és/vagy közjegyzővel mindezt kellően lepapíroztatni.

Dr.Attika # 2008.02.27. 16:27

Ebben az esetben főleg tisztázni kell a svájci öröklési jogot, mert ha jól vettem ki az örökség Svájcban fekvő ingatlan lesz majd valamikor. Célszerűnek azt tartom, ha az ingatlan vásárlásakor eljáró svájci ügyvéddel tisztázzák ezt is.

hommage # 2008.02.27. 16:15

Gruezi! (Ugy latom, megtalaltam a "svajci" forumot.)
Jogi tanacsot szeretnek kerni.
Ferjemmel idestova 7 eve elunk boldog hazassagban. Sajnos kozos gyermekunk nincs.
Ebbe a kapcsolatba o egy balul sikerult hazassag es egy tonkrement vallalkozas utan "nincstelenul" lepett be. Kozos eletunket otthon egy - a fizetesembol torlesztett - lakasban kezdtuk. Szerencsere azota valtozott a helyzetunk: par eve kikoltoztunk Svajcba, s most - a pesti (meg nevemen levo) - lakasunk ertekesitesevel tervezunk itt kozos ingatlant vasarolni.
Szeretnem, ha az altalam e hazassagba hozott ertekek - halalom/unk eseten - nem juthatnanak a ferjem elozo hazassagabol szarmazo gyermekeihez, hanem kizarolag testverem gyermekei orokolnek azokat. Ferjemmel hazassagkotesunkkor szerzodest egymassal nem kotottunk, s tisztaban vagyok vele, hogy a pesti lakas erteke kozos ingatlan vasarlasa eseten kozosse valik. Mit tehetek jelen helyzetben? Irjak vegrendeletet? Esetleg utolag valamifele szerzodest vagyonmegosztasrol a ferjemmel? Ezutobbit szukseges-e ugyveddel iratni, vagy megirhatjuk kozosen is, tanukkal hitelesitve. Kulonvagyonra is vonatkozik-e koteles resz orokles eseten?
Valaszotokat elore is nagyon koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.23. 10:58

DrAttika ugyanúgy nem ismeri a svájci jogot, ahogyan én sem. Amit mond, azt értsd úgy, hogy "valószínűleg", "minden bizonnyal", "feltéve, hogy a svájci családjog nem tér el jelentősen a magyartól"...

Itala # 2007.08.23. 09:19

Köszönöm a gyors segítséget.
Kedves Dr. Attika!
Viszont a párom nem vette el a svájci hölgyet,még igy is a joggal való visszaélést jelent ha megtagadja a láthatást??

Dr.Attika # 2007.08.22. 21:37

A láthatást- a gyermekkel történő kapcsolattartást- mind a svájci, mind a magyar jog azért szabályozza, mert kell egy bírói itéletben jogosulti és a másik fél részére kötelezési rendelkezést hozni.
Ha a különélő szülő alkalmas időben látni szeretné a gyermekét azt nem tagadhatja meg a házastárs, mert az a joggal való visszaélés.

monalisa1 # 2007.08.22. 21:22

Itala!
A svájci magyar nagykövetség esetleg tudhat valamilyen információt adni.

http://www.mfa.gov.hu/emb.bern

vagy

http://www.mfa.gov.hu.kulkepviselet/CH/HU

Egyébként nem valószínű hogy a svájci családjogi törvények azt írnák elő: az apa csak fizesse a tartásdíjat de a gyerekét nem láthatja - ez inkább az anya "kapcsolatot lezáró" partizánakciója lehet.

Itala # 2007.08.22. 19:21

Kedves Mindenki!

Segítségeteket szeretném kérni a következő problémában:
A Páromnak van egy 7 hónapos kislánya egy svájci állampolgárságú nőtől.Egy Baseli irodában elintézték a gyerektartást és elismerte az apaságot.A láthatásról eddig meg tudtak eggyezni.(havonta egy hétvégén 2*2 óra)Most a hölgy közölte,hogy beszélt egy svájci ügyvéddel ( különböző törvényekre hivatkozva)aki szerint semmi joga látni a saját lányát.
Én nem ismerem a svájci törvényeket,de ezt el nem tudom képzelni.
Aki ebben jártas,vagy tudna segíteni,hogy hol találnék ehez kapcsolódó törvényt kérem írjon.
Előre is köszönöm: Itala

jjjjj # 2006.07.17. 07:25

Köszönöm az informaciókat. Sokat segítettél. J

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.16. 13:36

A házassági bontóperben alapesetben nem kötelező a jogi képviselő (ügyvéd) közreműködése. A keresetlevélnek tartalmaznia kell az eljáró bíróság megjelölését, a felek nevét, lakóhelyét. Röviden add elő a házasság létrejöttének körülményeit. (Félreértés ne essék, mindössze arról van szó, hogy "x. y-nal ekkor meg ekkor itt meg itt kötöttem házasságot.) Ha vannak, sorold fel a házasságból született és még élő gyermekeket. Feltétlenül Írd bele azt határozott kérést, hogy a bíróság a házasságot bontsa fel. Számolj be róla, hogy a gyermekek elhelyezéséről, tartásáról tovább a házastársi közös vagyon felosztásáról megállapodtatok. A keresethez mellékelni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát és a részletes egyezséget.
Ha valami mégis kimaradna, majd a bíróság szól. (V.ö.: hiánypótlás)

U.i.: A keresetlevélben lehetőleg használj maqyar karaktereket.

jjjjj # 2006.07.16. 11:44

Szisztok!
Egy kis segitseget szeretnek kerni... Kozos megegyezeses valasnal kell ugyved vagy magam is betudom adni a papirokat? Ha igen, akkor mit kell a keresetlevelbe irni es mi a teendo?
Koszonettel
J

ObudaFan # 2006.07.12. 18:28

Azt jelenti, hogy a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, ha megállapítható, hogy a felek között ugyanabból a ténybeli alapból származó ugyanazon jog iránt - akár ugyanazon bíróság, akár más bíróság elôtt - a per már folyamatban van.

Álmodozó # 2006.07.12. 17:49

"Csak azt kellene előbb tudni, hogy egészen pontosan hogy áll a svájci per. A "válóper meg lett szakítva, (a hölgy megszakította)". Ha ez a per megszüntetését jelenti , semmi gond. Ha viszont a felfüggesztését, akkor perfüggőség miatt a magyar eljárás nem indulhat meg."

Ez mit jelent? Mi az hogy perfüggőség?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.11. 07:56

Azigaz.

ObudaFan # 2006.07.10. 19:44

Csak azt kellene előbb tudni, hogy egészen pontosan hogy áll a svájci per. A "válóper meg lett szakítva, (a hölgy megszakította)". Ha ez a per megszüntetését jelenti , semmi gond. Ha viszont a felfüggesztését, akkor perfüggőség miatt a magyar eljárás nem indulhat meg. Azért persze meg kell próbálni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.10. 09:10

Nem szerepel ilyesmi a házassági akadályok (tehát érvénytelenségi okok) között. Legalábbis a magyar családjog szerint nem. Ráadásul a házasság érvénytelenségének megállapítása iránti per is per, ahogyan a bontó.

Szöszi22 # 2006.07.09. 07:14

Én arról is megkérdeznék egy jogászt,mik azok az esetek,amikor érvényteleníthető egy házasság-lehet,hogy az eltitkolt elmebetegég ok lehet erre,és akkor se házasság,se válóper,se asszonytartás...?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.08. 16:00

Keresetet kell beadni a bíróságra. De nem neked, hanem a férjnek. Célszerű ügyvéd szolgáltatását igénybe venni, de a bírósági panasznapon jegyzőkönyvbe is lehet mondani bontás kérését.

Álmodozó # 2006.07.08. 14:15

És hol tudok a netről lementeni olyan nyomtatványt amit a válás beadásához kell kitöltenem (adatlap vagy ilyesmi)?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.07. 10:56

Tartás addig jár, amig nem lesz képes saját magát eltartani, illetve amíg új házasságot nem köt. De ebben a kérdésben alighanem a magyar, hanem a svájci jog az alkalmazandó.