Elvált házastársi+közös adósság

sanett # 2006.08.07. 13:44

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2006.07.26. 17:22

Az a helyzet, hogy ez még bírósági egyezségben is meredek, nemhogy ha esetleg ítéletben van. Ugyanis a banknak meg ahhoz, hogy az adósok személyében változás következhessen be, hozzá kell járulnia. A bank pedig ugye nem állt perben. Így aztán igen nehéz lenne határidőt szabni, mert ennek a teljesítése nemcsak tőle függ.

sanett # 2006.07.26. 09:33

Kedves Tanácsadók!

Szeretném egy hozzáértő segítségét kérni a következő ügyben:
párom idén tavasszal elvált a feleségétől. Kettejük nevén volt egy lakás és vele együtt egy OTP hitel. Közös megegyezéssel váltak el, a párom lemondott minden lakással kapcsolatos követelésről. Azóta az exfelesége fizeti a hitel részleteit a saját folyószámlájáról (tehát ez a módosítás az OTP-nél megtörtént). Azonban mi is szeretnénk felvenni lakásépítési hitelt, azonban amíg ez a másik, előző hitel a nevén van (50%-ban), aligha fognak neki/nekünk másikat adni. A válóperes papír kimondja, hogy az exfeleségnek gondoskodnia kell arról, hogy a hitel teljes egészében az ő, illetve egy általa bevont adóstárs/kezes nevére kerüljön, azonban - szerencsétlen módon - HATÁRIDÕT NEM ADTAK MEG!
Mi ilyenkor az elfogadott? Ha nincs kitűzve határidő, akkor ez azt jelenti, hogy akkor iratja át a hitelt, amikor neki kedve lesz hozzá?
Kérem a segítségeteket, mert szeretnénk intézni a saját, közös otthonunkat!

Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2006.07.23. 09:17

Nincs mit.

Hava # 2006.07.21. 19:59

Nagyon köszönöm a választ!

ObudaFan # 2006.07.21. 19:20

Egyrészt kérj gyermektartást, mert a minimálbér után egy jó 25%-nyit három gyerekre akkor is megítél a bíróság, ha semmilyen jövedelmet nem lehet kimutatni a másik félnél, hacsaknem igazoltan munkaképtelen.
A jelen eljárásban a kifizetett összeg felét követelheted rajta, de ez nem oldja meg az azonnali fizetési kötelezettséget. Erre egyetlen orvosság van: a bíróságtól kérni kell részletfizetési kedvezményt, ha pedig már végrehajtható a követelés, a végrehajtótól.

Hava # 2006.07.21. 16:09

Három éve elváltam, de van egy közös adósságunk a volt férjemmel. Amelyet én fizettem, ő viszont nem. Tegnap kaptam egy értesítést, hogy 30 napon belül fizessem be a fennmaradó részt, amely 350.000 Ft, és ránk terhelték a járulékokat is, amelyek havi részlete 20.000 Ft.
Én egyedül nevelem, három gyerekemet, a volt férjem nem fizet gyerektartást, arra, hivatkozva, hogy nincs munkája, holott van, motorosfutár, de nincs bejelentve. Én főállású anya vagyok, és mellette 4 órás állásom van, úgyhogy 4 személyre elosztva a jövedelmem+a családi nem teszi ki a 30.000 Ft-ot. Mi tudok tenni, tényleg elvehetik a házamat, mert az önkormányzat akinek tartozunk, ezzel fenyegetőzik. Természetesen a volt férjemet nem érdekli a téma, azt mondja, hogy neki nincs vagyona, őt nem tudják végrehajtani. Valaki, aki tud segítsen a tanácsával! Köszönet