Végrehajtási kifogás - SÜRGÕS!

nyusz66 # 2006.07.31. 14:33

A következő sürgős kérdésem lenne:

Az ex notórius nemfizető, a gyerekek nálam (3 kiskorú) illetve nála (1 nagykorú, még tanul).

Voltak időszakok (több, mint 1 év) amikor semmit nem volt hajlandó fizetni. Ezidő alatt én is olyan gyalázatos körülmények között éltem a 3 gyerekkel, hogy - értelem szerűen én sem tudtam felé tartásdíjat fizetni.

Végül végrehajtást kértem. Ekkor hajlandó volt egyezkedni, és - sajno szóban és SMS-ben - megegyeztünk, hogy az ő tartozását csökkentjük az enyémmel, a fennmaradót pedig részletekben törleszti.

Ezt egy rövid ideig teljesítette is. Amikor abbahagyta, és nem tudtam vele megegyezni, a többi fennálló tartozására újból kértem a végrehajtást.

Erre most megbolondult, és forintra ugyanannyira ő is végrehajtást kért ellenem.

Az én ügyemben csak ül a végrehajtó a papírokon, de ő 27-én beadta, és 31-én meg is kaptam.

A kérdésem:

Az, hogy a mindkét oldalon fennálló tartozások netto végösszegét vegyék, az kérhető-e?

Elég furcsa és felháborító lenne, hogy annak ellenére, hogy nála remény sincs a végrehajtásra, (288 ezer forint) rajtam bevasalják a 73 ezer forintot!

Megtehetik?! Ez valahogy szerintem ellenkezik a gyerekek érdekeivel, nem?!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.31. 16:01

A követelést a végrehajtást kérő veled szemben fennálló tartozásának elengedésével is kiegyenlítheted.

ObudaFan # 2006.07.31. 17:07

Még a végrehajtható okiraton alapuló követelésbe is beszámítható a szintén végrehajtható okiraton alapuló követelés, mindezt a végrehajtónak meg kell írni. Csak sajnos így végrehajtási költségek is keletkeztek, úgyhogy ennek a műveletnek az ő részéről nem sok haszna lett.

nyusz66 # 2006.07.31. 19:13

Köszönöm a választ!

Közben az is eszembe jutott, hogy ő mindeddig nem kért végrehajtást, most viszont X évre visszamenőlegesen követel (gondolom én, mivel ez a végrehajtási papírból nem derült ki, csupán az, hogy a 75 ezer forint kamatai 135 ezret tesznek ki). Ha jól tudom, akkor csak 6 hónapra visszamenőlegesen követelhet. Így van?

Más kérdés, hogy az én igazságérzetem azt diktálja, hogy amivel tartozok, azzal tartozok és kész, és hajlandó vagyok azzal csökkenteni a felém fennálló tartozását. De ez - ha helyesen tudom - akkor csupán egy gesztus a részemről, és nem kötelező. Így van?

nyusz66 # 2006.08.01. 08:45

Megírtam a választ. Ebben az említett 6 hónapos szabályra hivatkozva kértem a végrehajtás megszüntetését, mivel az elmúlt 6 hónapban tartozásom nem keletkezett, a korábbi tartozásokra pedig mindeddig végrehajtás nem kért.

Valamint beleírtam, hogy abban az esetben, ha az ex elfogadja, hogy a tartozásaimat az ő tartozásába beszámítsuk, abban az esetben hajlandó vagyok a 6 hónapnál régebbi tartozásaimat is végrehajthatónak elismerni.

Holnap viszem a bíróságra.

Már csupán azon csodálkozom, hogy hogyan lehet, hogy eredetileg 2004-ben beadtam a végrehajtási kérelmet, majd idén májusban újra kértem, amikor értesítettek, hogy eddig sem szünetelt, és mégsem történt semmi. Ezzel szemben ex bement csütörtökön - és VOILA! hétfőn kézhez kaptam a végrehajtói felhívást.

Van valami szabály, ami alapján X napon belül az én ügyemben is kellett volna lépjenek valamit? Vagy elég, hogy először léptek, utána nekem kell a végrehajtót b*gatni, hogy újra próbálkozzon? Hogy van ez?

ObudaFan # 2006.08.01. 19:37

Ha nem tartási, életjáradéki jellegű az ő követelése, akkor nem csak 6 hónapra vissza követelhet, hanem elévülési időn belül. Persze ha csak kifejezetten arra az egy nagykorú gyermekre fizetendő tartást szeretné végrehajtani így, akkor a 6 hónapos szabály él. Az más kérdés, hogy az igen szigorú bírói gyakorlatra tekintettel lehet, hogy csak perben lehet elérni a végrehajtás megszüntetését.
A végrehajtókat kevés határidő köti, és azok alól is viszonylag könnyen kibújnak. Rendszeresen kell őket molesztálni, aztán majd csak lépnek.

nyusz66 # 2006.08.01. 20:13

Ezt hogy kell érteni: "az igen szigorú bírói gyakorlatra tekintettel lehet, hogy csak perben lehet elérni a végrehajtás megszüntetését"

Mit is kell ilyenkor tennem? Milyen pert kell indítanom?

Tényleg vicc, hogy az ő majd' 300 ezres tartozása fennállása mellett engem a 70 ezres viszonttartozás miatt molesztál a végrehajtó!

És most, hogy kicsit utánaolvastam, nem is teljesen tiszta előttem ez az ügy:

Én kértem korábban végrehajtás, melyre ő válaszként a végrehajtónak "nyilatkozott" arról, hogy én meg ennyivel-és-ennyivel tartozom. Azaz nem "ellentmondott" és nem "végrehajtási kifogást terjesztett be" valamint nem is "végrehajtást kért" ellenem.

Telt-múlt az idő, szóban egyezséget kötöttünk, és én a bíróságnak írtam egy levelet, melyben kértem az egyezség miatt a végrehajtás szüneteltetését. Erre azt válaszolták, hogy mivel a végrehajtási költség kifizetetlen, ezért a vh. nem lehet felfüggeszteni.

Megint telt az idő, majd kértem a vh. folytatását, mert újra nem fizetett. Erre azt válaszolták, hogy eddig se szünetelt, és a kérelmemet XY végrhehajtóhoz továbbították.

Hónapok múlva kaptam most egy másik végrehajtótól egy végrehajtási lap+"felhívást" egy másik végrehajtótól, amiben az ex 70 ezer+135 ezer kamat tartozást követel rajtam.

Nem volt fizetési meghagyás, nem volt semmi olyan lépés, amire ellentmondással lehetett volna élni, csak hirtelen ez, minden előzmény nélkül.

És most ezután csak perben érhetem el, hogy végre a valós tartozást követeljék rajtam, miközben az exen is a jóval nagyobb tartozását behajtják?!

Hogy történhetett ez?

ObudaFan # 2006.08.01. 21:10

A végrehajtandó jog elévülésére csak perben lehet hivatkozni. Meg lehet próbálni a vh. lap visszavonását kérni a bíróságtól, de ezt jó eséllyel nem fogja peren kívül megtenni.
A korábbi vh. eljárás után lejárt összegekre viszont lehet , hogy új végrehajtási kérelmet kell beadni, ha a korábbi kérelem csak az addig lejárt részletekre vonatkozott.

nyusz66 # 2006.08.01. 21:14

Ha a végrehajtást úgy kértem, hogy "hátralékos és folyamatos gyermektartás" iránt, akkor nem kell újat indítanom, ugye? Csak b*gatni a végrehajtót?

ObudaFan # 2006.08.01. 21:15

Akkor nem, akkor csak az utóbbi.

nyusz66 # 2006.08.02. 10:53

Legújabb fejlemény - ÉRDEMES ELOLVASNI!!!

Bementem a végrehajtóhoz. Ott előásta a papírokat, és kiderült, hogy "rossz helyre lett befűzve" ezért az általam az ex ellen kért végrehajtást ellenem kívánták elfolytatni az ex javára!!!

Ez aztán az ügyintézés!

Na mindegy, tisztáztam vele, de pechjére a végrehajtási kifogást azt megelőzően már leadtam a lajstromirodán.

ObudaFan # 2006.08.02. 16:56

Nem baj, magyarázkodik majd egy kicsit, te meg visszavonod.