Adósság öröklése?

Dánesz # 2010.05.13. 19:56

Köszönöm!A haszonélvezet törlése az ingatlanról mennyibe kerül nekem?

monalisa1 # 2010.05.13. 20:29

Egy haszonélvezetet nem lehet csak úgy "töröltetni", arról a jogosult vagy önként lemond vagy pénzben kell megváltani - ezen utóbbi esetben egy számítás adja annak megváltási értékét.

Ha ingyen mond le illetéket kell fizetned mintha adásvétel történne., ha pénzért mond le jövedelemre tesz szert tehát szja fizetési kötelezettsége lesz, neked pedig szerzési illetéket kell fizetned hiszen vagyoni értékre teszel szert.

A haszonélvezeti jog nem piacképes, nem adható és nem vehető - és nem is örökölhető., a jogosult halálával okafogyottá válik.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.13. 20:45

dofikusz

Egy adósságot -mint örökséget- senki sem köteles felvállalni, tehát egymást követő örökösödési sorrendben akár mindenki lemondhat róla - még a kiskorú is, a gyámhatóság bekapcsolásával. De ebben az esetben viszik a házat: elárvereztetik és abból kártalanítják magukat.

Anyukád megörökölte a papád személyi kölcsön adósságát, mert a házastársak egyetemlegesen felelnek egymás tartozásaiért. A többit lásd fentebb...

Szóval a hátrahagyott tetemes adósságot nem lehet "lerázni", azt vagy fizetni- megfizetni kell, vagy elvész a családi hajlék.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.13. 20:50

Ha a személyi kölcsön bankkal/takarékpénztárral köttetett, meg kell nézni nincs-e hitelfedezeti biztosítása, mert akkor a papád halálával a bank kénytelen "befejezettnek" tekinteni az ügyletet. Ebben az esetben anyukád nem örökölte meg ezen adósságot.

Egy APEH-féle tartozásra sajnos ez nem érvényes.

ml.

anda8660 # 2010.05.16. 07:44

Üdv!Szeretnék felvilágosítást kérni..Apám helyzete a legrosszabb,mert van egy lakása amin annyi tartozás van,hogy a kilakoltatás vár rá,de ez mellett hiteltartozása is van.Anyám albérletben van,tíz éve elváltak,szerintem neki is lehet valamilyen tartozása bank fele.3-an vagyunk testvérek,és a növéremnek és nekem 2-2 gyermekünk van.Öcsém 23 éves.A nevünkön nincs semmi,csak a férjünkkel közös vagyonunk.Szeretném megkérdezni,/ha a szülök meghalnak/hogy ha mi nem szeretnénk a tartozásokat örökölni és azt se hogy a gyermekeinkre szálljon,mit kell ehhez tennünk?hogy járnánk jobban,ha mégis vállalnánk a tartozás öröklését,vagy ha gyermekeink öröklik,akkor a gyámhatósággal egyeztetve mit lehet elérni?mert olvastam itt,hogy ilyenkor a gyámhatóság dönthet..mert ha esetleg lehet most lépni valamit ezzel kapcsolatban amig élnek,szeretnénk intézkedni..Nővérem külföldön él..Válaszukat előre is köszönöm..Andi

ObudaFan # 2010.05.16. 08:52

Lehet most is lépni, le lehet mondani a leszármazókra is kiterjedő hatállyal az öröklésről.

anda8660 # 2010.05.16. 13:41

Köszönöm a választ..és hol tehetem ezt meg?Tatabányai vagyok nem pesti...ügyvédhez,vagy önkormányzathoz,vagy valamilyen szervhez kell menni?köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.16. 15:44

Hol? Az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben.

monalisa1 # 2010.05.16. 16:38

anda8860

Legjobb lenne egy közjegyzőt felkeresni és ő elkészíti a szükséges- egységes lemondó nyílatkozatot. Mindkét szülővel és az öcséd együtt kell elmennetek - előzetes időpont egyeztetés után.

A külföldön élő növéredhez az okiratot aláírásra kijuttatni + hitelesíttetni majd elmondja a közjegyző.

Azt is elmondja hogy a kiskorú gyermekek nevében a gyámhatóság hogy s miként.

Pár tízezer forintból megvan - igaz költség, de akkor tuti.

Vagy, végső soron a hagyatéki eljárás során is vissza lehet utazísani az örökséget, mindenkinek a saját nevében.

"Lisa"
laikus hozzászóló

anda8660 # 2010.05.16. 16:41

Lisa köszönöm szépen...érthető volt...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.17. 07:10

Nem kötelező se a közjegyző, se az ügyvéd, se semmi. Írásban kell kötni, és kész. Ha két tanú is aláírja, az már több, mint elég.

(Lisa, téged a közjegyzői kamara szponzorál?)

monalisa1 # 2010.05.17. 14:39

Béla! 3 felnőtt és 4 gyermek - laikusok, ha esetleg elcseszik a leendő örökségről való lemondás helyes megírását abból baj származhat.

Persze akár a hagyatéki eljárás során simán visszautasítják az örökséget - oszt megvan.

Én még csak fizettem közjegyzőnek...

ObudaFan # 2010.05.17. 15:55

Bár a kiskorú gyermekek miatt itt a visszautasítás lesz a bonyolultabb.

Indygo # 2010.06.21. 09:06

Kedves Mindenki,

Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy édesapámnak Apeh tartozása van ami 500 000 Ftról jelenleg már 2 000 000 Ftnál tart. Persze már Végrehajtás van az édesapám házrészére.

A mamám házából 3/16od rész az apukámé és a maradék a mamámé és az apum nővéréé.

Ha mamám rám íratja még most azt a részt amit apum örökölne utána, akkor ahhoz az Apeh nem tud hozzányúlni nem?

Csak a 3/16od részét, ami az apumé azt tudja eladni nem?

Valaki esetleg tud megoldást arra, hogy hogyan lehetne megállítani az Apehot? Már két végrehatjás lezajlott, amin nem volt vásárló.
Próbáltunk részletfizetést intézni, de nem adta meg az Apeh,mert végrehajtás van a házon és mivel jelzálog hitel is van rajta, ezért ugye a bank is benne van a végrehajtásban és így nem engedélyezte az Apeh a részletfizetést.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Szép napot mindenkinek,

Indygo

Indygo # 2010.06.21. 09:27

Kedves Mindenki,

Mi történik az Apeh adóssággal,ha nem tudják eladni azt a 3/16od részt ami apukám tulajdona és mondjuk én és gyermekeim lemondunk az apai örökségről?

Köszönöm,

Indygo

ObudaFan # 2010.06.21. 11:34

Abból a 3/16-ból fogják próbálni újra és újra végrehajtani, ha nincs más, amiből lehetne.

Indygo # 2010.06.21. 12:46

Köszönöm a választ.

Ha pl. 10 évig nem tudják eladni, akkor van lehetőség arra, hogy ez az Apeh tartozás elévüljön.

Indygo

ObudaFan # 2010.06.21. 14:43

Az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el. Amennyiben azonban az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.

sathnya # 2010.07.10. 18:53

Kedves Mindenki!

Édesapámnak banki tartozása van, autó kölcsön után. A szerződést felbontotta a bank, az autót lefoglalták, de annak értéke nem fedezi a tartozást. Nyugdíjas, fizetni nem tud.
Saját tulajdonú lakásán Édesanyja haszonélvezeti joga van, de a Mama már nagyon öreg. Át tudom -e venni valahogy a haszonélvezeti jogot? Ha igen, nem fordulhat -e elő, hogy a bank velem akarja fizettetni a tartozást?
Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2010.07.10. 20:43

A haszonélvezetet nem lehet átvenni, a haszonélvező viszont a haszonélvezet gyakorlását átengedheti másnak.

Miért akarod átvenni ?

sathnya # 2010.07.10. 21:17

Azért, hogy ne költöztessék ki az Öregemet, ha el is árverezik a lakást a feje fölül. Akkor ez csak addig működik, amíg az eredeti haszonélvező él? Mert akkor tényleg nem sok értelme...

ObudaFan # 2010.07.12. 15:01

Nem az a haszonélvezet értelme, hogy jogos követelések érvényesítését ez által hiúsítsák meg, nem is erre lett kitalálva. Csak addig állhat fenn, amíg az eredeti haszonélvező él.

sathnya # 2010.07.12. 18:52

OK, ezt értem.
A tulajdonos adóssága utáni törlesztést követelhetik/letilthatják a haszonélvezőtől?
Most fordított a helyzet, nem én akarom már átvenni, hanem az adós szeretné, hogy átvegyem a haszonélvezeti jogot. Ennek az értelmét keresem.

ObudaFan # 2010.07.12. 19:38

Nem kérhetik. Más kérdés, hogy ha a haszonélvező is adós (adóstárs, vagy kezes), akkor a végrehajtás során megszűnik a haszonélvezete is, ha abból a tárgyból nyer kielégítést a végrehajtást kérő, amin a haszonélvezete fennállt.

patricus # 2010.07.20. 21:34

Tisztelt Fórum!

Kérem segítségüket a következő ügyben:
Feleségem édesapja elhunyt és feleségem, mint egyetlen örökös, örököl utána egy fél lakást (másik fele a házastárs nevén van, aki haszonélvevő, lakás értéke kb. 12 millió forint), az ingatlan egyebekben tehermentes. Ezen kívül örököl egy autót, aminek az értéke jelenleg ca. 2 millió forint viszont a rajta lévő lizing teher 2,5 millió. A kérdésem az, hogy a lizingcég csak az autó árának erejéig kérheti a követelését vagy kérhet-e kielégítést a fél lakásból is. Ráadásul a hagyaték még hónapokig fog tartani, tehát az autót eladni sem lehet addig, kötelesek vagyunk-e fizetni addig a részleteket vagy hagyjuk, hogy elvigye a bank? Az autóhitel fedezete csak az autó és kezes nem volt. Válaszukat előre is köszönöm.