De ez nem történt meg, így viszont csak a polgári per marad.
Öröklést visszautasitó nyilatkozat érvénytelenitése
Hasonló esetekben (közvetlen leszármazók) megoldás lehetett volna egy megállapodás a majdani örökösök között, amelyben megállapodnak, hogy az egyikük gondot visel a mamára, aki természetesen ad neki ezt-azt. A másik pedig ezért lemond az örökség egy részéről. (Rendelkezés várt örökségről.) Ezzek elkerülhető az osztályrabocsátás, de megegyezés, és belátás elengedhetetlen.
Köszönöm a hozzáértő véleményeket, tanácsokat. Igen _Wasp_ neked is igazad van, de ha tudnám, hogy elesek akkor hamarább leülnék. Sajnos nem szabadna a saját kárunkon tanulni, örök igazság, az okos ember a más kárán tanul. Ezért is jó az ilyen fórum, talán olvasgatnak is az emberek és leveszik a tanulságokat.
Jaaaa... Értelek. Bocsánat, túl korán van :)
Az a baj, hogy az állítólagos szóbeli megállapodással szemben ott van egy közjegyzői okiratba foglalt ingyenes lemondás.
Éppen azt mondtam , hogy ha a fizetési meghagyástól nem ijed meg a másik fél, akkor gyorsan el kell ugrani a pertől, hiszen nincs értelme.
Azért az öröklésről lemondás esetén véleményem szerint az ellenérték meghatározása történhet szóban is. BH nincs rá, de szerintem lehet követelni az ellenértéket. (Ha viszont nem lehet, akkor a fizetési meghagyást sem feltétlenül bocsátja ki a bíróság, mert ugye nyilvánvalóan alaptalan követelésre nem bocsátja ki. :))
Kedves felhőke!
Éppen erre a célra való a tartási szerződés, amely megkötése esetén a testvéreknek kötelesrészre sem lehetne igényük. Ráadásul eszerint ebben az esetben nem is egy színlelt, hanem egy valódi tartási szerződésről lenne szó.
Erre mondják azt, hogy:
- az amerikai típusú ember asszociatívan gondolkodik,
- a japán mereven tradicionálisan,
- a magyar pedig... utólag.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Mondta Lala, hogy nem, nem így működik. A tulajdonodba került ingatlan egy részét édesanyádtól ajándékba kaptad. Egy esetleges 15 éven belüli örökléskor a köteles rész alapjába ennek értéke beleszámít - ahogy minden egyéb is, amit az örökhagyó még életében bárkinek ingyenesen juttatott.
Ha a szülő a törvényes öröklési rendtől eltérően szeretné gyermekeit (leszármazóit) majdani hagyatékából részeltetni, annak nem ez a módja. Arra a végrendelet meg az örökösödési szerződés szolgál.
(Apró betűkkel és zárójelben: ha valaki meghűl, gyakran orvoshoz megy. Pedig az egy hét alatt magától is gyógyul. Jogi természetű ügyekben - akár milliós értékek esetén is - inkább barkácsolnak az emberek, ahelyett, hogy ügyvédhez fordulnának.)
Kedves Lala!
Mikor az új házat megvásároltuk akkor édesanyám is, én is a lakásunk értékét ennek a háznak a megvásárolásába fektettük. Tehát nagyobb értékű lakást vettünk, melyben biztosítom az ő lakhatását, eltartását, gondozását is. Éppen ezért gondolta édesanyám ugy, hogy mivel az ápolása rám hárul, ezért a lakásának árát ilymódon hagyja meg nekem, és halála után már ne legyen gond az örökléssel. Ami ingósága van, azt természetesen megkapják.
Vagy nem igy müködik?
köszi előre is
Arra gondoltam, hogy kérd a bíróságtól bocsásson ki egy fizetési meghagyást, amelyben felszólítja az illetőt, hogy fizesse meg neked a szóbeli megállapodásotokból folyó x forintnyi tartozását. A meghagyás kibocsátását formanyomtatványon kell kérni, az illetéke 3000 Ft. Ha a másik fél nem mond ellent 15 napon belül, akkor a meghagyás jogerőre emelkedik, végrehajtható. Ha ellentmond, az eljárás perré alakul - abból viszont már aligha jösz ki jól.
Nos, azt neked kell tudnod, hogy az illető mennyire tagadja a megegyezést; várható-e, hogy megriad a bírósági pecséttől... Ha erre van egy kis esély, akkor meg lehet próbálni.
Kedves Béla Sándor
Kifejtenéd bövebben ezt a fizetési meghagyás lleték ügyet?
Köszönöm Pipi
Kötelesrész iránti követelése lehet, amennyiben az örökhagyó halála előtti 15 évben ajándékba adott Neked valamit.
Tehát ha be tudja bizonyítani a testvér, hogy amikor megvásároltátok ezt a lakást, akkor pl. a Te tulajdonrészedhez anyagilag hozzájárult a mama, akkor az alapján követelhet kötelesrészt (az ajándék akkori értékének felét).
Tiszteletem.
Édesanyámmal összeköltöztünk eladtuk lakásainkat, közösen vettünk másikat. Tulajdonos lettem, édesanyám haszonélvező, ő akarta igy. Egy testvérem van, Õ nem vállalta a gondozást, szóban beszéltünk is róla, hogy talán ha közelebb őhozzá vennénk édesanyánknak házat, vagy akár a nagy telkükön építenének egy kis külön álló részt neki. Ezt azonban nem intézték, nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel. Milyen követelése lehet felém, édesanyánk halála után?
köszönettel:
Nem is tudom. Ismerni kellene az ellenérdekelt felet. Talán egy fizetési meghagyás illetékét még megéri az ügy... Aztán gyorsan elállni, ha ellentmond.
A lemondásnak annyi.
Az maradt csak kérdés, hogy be lehet-e hajtani amit szóban megígértek.
_Wasp_
és felesleges megoldása
Az a baj, hogy ha volt is tanú, és sikerülne is bizonyítani a szóbeli megállapodást, az semmiképpen nem lehet része a kötelezően írás formájú lemondó szerződésnek. Az ingyenes lemondásról tehát van egy teljes bizonyító erejű közokirat. S arra sem nagyon lehet hivatkozni, hogy tévedés történt, hiszen a közjegyző nyilván "kioktatta" a feleket arra nézve, mit is írnak alá.
Esetleg meg lehetne próbálni a szóbeli megállapodást mint külön szerződést érvényesíteni, de...
Szóval bár annak a sok ügyvédeknek is meg kell élnie valamiből - én erre az ügyre nem költenék.
Volt rá tanú?
(a lemondással kapcsolatban.... lásd KBS hozzászólását)
_Wasp_
és felesleges megoldása
(Sóhajt)
Irásban mondtam le közjegyző elött.
De csak azért mert volt egy szobeli megállaodásunk hogy a jelképes összeget részemre kifogja fizetni.
Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerzôdésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésrôl. Szóbeli megállapodásban nem lehet lemondani.
Édesapám két éve meghalt.Az örökségemröl
lemondtam második felesége részére.
Szóbeli megálapodásunk szerint fizetnie kellet volna az örökséghez képest egy jelképes összeget részemre.Ez a mai napig nem történt meg.Van e lehetöségem jogi uton
a lemondó nyilatkozat érvénytelenitésére?
Az örökségem teljes részének megkapására?
Tisztelettel: Pipi elöre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02