Öröklést visszautasitó nyilatkozat érvénytelenitése

Pipi # 2006.08.16. 13:51

Édesapám két éve meghalt.Az örökségemröl
lemondtam második felesége részére.
Szóbeli megálapodásunk szerint fizetnie kellet volna az örökséghez képest egy jelképes összeget részemre.Ez a mai napig nem történt meg.Van e lehetöségem jogi uton
a lemondó nyilatkozat érvénytelenitésére?
Az örökségem teljes részének megkapására?

Tisztelettel: Pipi elöre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2006.08.16. 18:36

Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerzôdésben egészben vagy részben lemondhat az öröklésrôl. Szóbeli megállapodásban nem lehet lemondani.

Pipi # 2006.08.16. 19:14

Irásban mondtam le közjegyző elött.
De csak azért mert volt egy szobeli megállaodásunk hogy a jelképes összeget részemre kifogja fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.17. 06:29

(Sóhajt)

_Wasp_ # 2006.08.17. 07:04

Volt rá tanú?
(a lemondással kapcsolatban.... lásd KBS hozzászólását)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.17. 07:18

Az a baj, hogy ha volt is tanú, és sikerülne is bizonyítani a szóbeli megállapodást, az semmiképpen nem lehet része a kötelezően írás formájú lemondó szerződésnek. Az ingyenes lemondásról tehát van egy teljes bizonyító erejű közokirat. S arra sem nagyon lehet hivatkozni, hogy tévedés történt, hiszen a közjegyző nyilván "kioktatta" a feleket arra nézve, mit is írnak alá.
Esetleg meg lehetne próbálni a szóbeli megállapodást mint külön szerződést érvényesíteni, de...
Szóval bár annak a sok ügyvédeknek is meg kell élnie valamiből - én erre az ügyre nem költenék.

_Wasp_ # 2006.08.17. 08:21

A lemondásnak annyi.
Az maradt csak kérdés, hogy be lehet-e hajtani amit szóban megígértek.

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.17. 12:09

Nem is tudom. Ismerni kellene az ellenérdekelt felet. Talán egy fizetési meghagyás illetékét még megéri az ügy... Aztán gyorsan elállni, ha ellentmond.

felhoke # 2006.08.17. 12:21

Tiszteletem.
Édesanyámmal összeköltöztünk eladtuk lakásainkat, közösen vettünk másikat. Tulajdonos lettem, édesanyám haszonélvező, ő akarta igy. Egy testvérem van, Õ nem vállalta a gondozást, szóban beszéltünk is róla, hogy talán ha közelebb őhozzá vennénk édesanyánknak házat, vagy akár a nagy telkükön építenének egy kis külön álló részt neki. Ezt azonban nem intézték, nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel. Milyen követelése lehet felém, édesanyánk halála után?
köszönettel:

_Lala_ # 2006.08.17. 13:19

Kötelesrész iránti követelése lehet, amennyiben az örökhagyó halála előtti 15 évben ajándékba adott Neked valamit.
Tehát ha be tudja bizonyítani a testvér, hogy amikor megvásároltátok ezt a lakást, akkor pl. a Te tulajdonrészedhez anyagilag hozzájárult a mama, akkor az alapján követelhet kötelesrészt (az ajándék akkori értékének felét).

Pipi # 2006.08.17. 16:35

Kedves Béla Sándor

Kifejtenéd bövebben ezt a fizetési meghagyás lleték ügyet?

Köszönöm Pipi

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.17. 17:18

Arra gondoltam, hogy kérd a bíróságtól bocsásson ki egy fizetési meghagyást, amelyben felszólítja az illetőt, hogy fizesse meg neked a szóbeli megállapodásotokból folyó x forintnyi tartozását. A meghagyás kibocsátását formanyomtatványon kell kérni, az illetéke 3000 Ft. Ha a másik fél nem mond ellent 15 napon belül, akkor a meghagyás jogerőre emelkedik, végrehajtható. Ha ellentmond, az eljárás perré alakul - abból viszont már aligha jösz ki jól.

Nos, azt neked kell tudnod, hogy az illető mennyire tagadja a megegyezést; várható-e, hogy megriad a bírósági pecséttől... Ha erre van egy kis esély, akkor meg lehet próbálni.

felhoke # 2006.08.18. 10:59

Kedves Lala!
Mikor az új házat megvásároltuk akkor édesanyám is, én is a lakásunk értékét ennek a háznak a megvásárolásába fektettük. Tehát nagyobb értékű lakást vettünk, melyben biztosítom az ő lakhatását, eltartását, gondozását is. Éppen ezért gondolta édesanyám ugy, hogy mivel az ápolása rám hárul, ezért a lakásának árát ilymódon hagyja meg nekem, és halála után már ne legyen gond az örökléssel. Ami ingósága van, azt természetesen megkapják.
Vagy nem igy müködik?

köszi előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.18. 11:34

Mondta Lala, hogy nem, nem így működik. A tulajdonodba került ingatlan egy részét édesanyádtól ajándékba kaptad. Egy esetleges 15 éven belüli örökléskor a köteles rész alapjába ennek értéke beleszámít - ahogy minden egyéb is, amit az örökhagyó még életében bárkinek ingyenesen juttatott.

Ha a szülő a törvényes öröklési rendtől eltérően szeretné gyermekeit (leszármazóit) majdani hagyatékából részeltetni, annak nem ez a módja. Arra a végrendelet meg az örökösödési szerződés szolgál.

(Apró betűkkel és zárójelben: ha valaki meghűl, gyakran orvoshoz megy. Pedig az egy hét alatt magától is gyógyul. Jogi természetű ügyekben - akár milliós értékek esetén is - inkább barkácsolnak az emberek, ahelyett, hogy ügyvédhez fordulnának.)

_Wasp_ # 2006.08.18. 14:23

Erre mondják azt, hogy:

• az amerikai típusú ember asszociatívan gondolkodik,
  • a japán mereven tradicionálisan,
  • a magyar pedig... utólag.

_Wasp_

és felesleges megoldása

ObudaFan # 2006.08.23. 19:18

Kedves felhőke!
Éppen erre a célra való a tartási szerződés, amely megkötése esetén a testvéreknek kötelesrészre sem lehetne igényük. Ráadásul eszerint ebben az esetben nem is egy színlelt, hanem egy valódi tartási szerződésről lenne szó.

ObudaFan # 2006.08.23. 19:20

Azért az öröklésről lemondás esetén véleményem szerint az ellenérték meghatározása történhet szóban is. BH nincs rá, de szerintem lehet követelni az ellenértéket. (Ha viszont nem lehet, akkor a fizetési meghagyást sem feltétlenül bocsátja ki a bíróság, mert ugye nyilvánvalóan alaptalan követelésre nem bocsátja ki. :))

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.23. 23:03

Az a baj, hogy az állítólagos szóbeli megállapodással szemben ott van egy közjegyzői okiratba foglalt ingyenes lemondás.
Éppen azt mondtam , hogy ha a fizetési meghagyástól nem ijed meg a másik fél, akkor gyorsan el kell ugrani a pertől, hiszen nincs értelme.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.23. 23:03

Jaaaa... Értelek. Bocsánat, túl korán van :)

felhoke # 2006.08.24. 05:31

Köszönöm a hozzáértő véleményeket, tanácsokat. Igen _Wasp_ neked is igazad van, de ha tudnám, hogy elesek akkor hamarább leülnék. Sajnos nem szabadna a saját kárunkon tanulni, örök igazság, az okos ember a más kárán tanul. Ezért is jó az ilyen fórum, talán olvasgatnak is az emberek és leveszik a tanulságokat.

Lhotse # 2006.08.24. 12:08

Hasonló esetekben (közvetlen leszármazók) megoldás lehetett volna egy megállapodás a majdani örökösök között, amelyben megállapodnak, hogy az egyikük gondot visel a mamára, aki természetesen ad neki ezt-azt. A másik pedig ezért lemond az örökség egy részéről. (Rendelkezés várt örökségről.) Ezzek elkerülhető az osztályrabocsátás, de megegyezés, és belátás elengedhetetlen.

ObudaFan # 2006.08.24. 18:20

De ez nem történt meg, így viszont csak a polgári per marad.