kölcsön örökölhető?

ns77 # 2006.08.28. 16:12

Nem vagyok érdekelt az ügyben, de egy idősebb ismerősünk úgy néz ki arra spekulál, hogy egy szintén idős illetőtől immáron jó tíz évvel ezelőtt felvett kölcsöne majd annak halálával elévül. A kölcsönről nem tudok részleteket, a lényeg hogy a hitel fedezete egy lakás (gondolom ezt jelzálog terheli) - a magam részéről igazságtalannak tartanám ha ilyen "egyszerűen" ki lehetne bújni a kötelesség alól (magyarán nem akarja visszafizetni, hagy gyűljön csak az adósság, majd lesz valami). Minthahogy az is furcsa lenne, ha az ismerősünk halálával nem juthatna pénzéhez a kölcsönt nyújtó fél.

Kiváncsian várom, mit lehet erről elmondani (a tisztességtelen hozzálláson kívül - bár hozzáteszem, az is lehet, hogy nem ez áll a háttérben, kicsit összetettebb az ügy, de ez most nem érdekes)!

N.S.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 16:19

Az örökösök az örökhagyó követeléseit is megöröklik - tehát az illető az idős hölyg esetlges halála után is tartozni fog.

ns77 # 2006.08.28. 16:23

Így helyes!! :-) Köszönöm a választ! Egyébként nem tudom a kölcsönt adó személy nemét, de benne vagyok, legyen hölgy! :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 16:45

Óh, bocsánat... :)

ObudaFan # 2006.08.28. 18:35

A halállal valóban nem, de az időmúlással már el is évülhetett.
A követelések öt év alatt elévülnek, ha jogszabály másként nem rendelkezik.
Az elévült követelést bírósági úton érvényesíteni nem lehet.
Az elévülés akkor kezdôdik, amikor a követelés esedékessé vált.
Ha a követelést a jogosult menthetô okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszûnésétôl számított egy éven belül - egyéves vagy ennél rövidebb elévülési idô esetében pedig három hónapon belül - a követelés akkor is érvényesíthetô, ha az elévülési idô már eltelt, vagy abból egy évnél, illetôleg három hónapnál kevesebb van hátra. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a jogosult a lejárat után a teljesítésre halasztást adott.
A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részérôl való elismerése megszakítja az elévülést.
Az elévülés megszakadása, illetôleg az elévülést megszakító eljárás jogerôs befejezése után az elévülés újból megkezdôdik.
Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 18:44

Az elévült igény is fennáll - csak bíróság előtt nem érvényesíthető. Viszont beszámítható. :)

ObudaFan # 2006.08.28. 18:48

Ha van mibe. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.28. 21:21

Engedményezni kell valakire, akinek viszont az elévült tartozás kötelezettjével szemben van tartozása.
:O)

Sasfioka # 2006.08.29. 16:24

Cseles :P

SF

alorinc # 2006.08.31. 13:33

Hopp! Itt sokan tanulatk Lábady prof-tól, és kevesen Jobbágyi-tól, aki azt mondta - értelmezésem szerint -, hogy az elévülés megszünteti az igényt, nem lefokozza.

_Wasp_ # 2006.08.31. 14:42

Én mindkettőtől tanultam (izé... tanítottak) de az elévülésről mindegyik azt mondta, hogy nem az igényt szünteti meg, csak a kikényszeríthatőséget korlátozza

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

gittus # 2006.09.01. 17:33

Egyetértek Wasp.

ObudaFan # 2006.09.04. 20:29

Az igényt megszünteti, mivel az igény nem más, mint a bírói úton való kikényszeríthetőség. A jogot nem szünteti meg, ezért önkéntes teljesítés esetén jogalap nélküli gazdagodás alapján visszakövetelésnek nincs helye.
A jogosult nem számíthatja be a bírósági úton nem érvényesíthetô követelését; elévült követelését azonban beszámíthatja, ha az elévülés az ellenkövetelés keletkezésekor még nem következett be.