Gyermek kisajátítása

xkarakx # 2008.11.06. 14:17

Szép napot mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni.
1.5 évvel ezelőtt született egy fiam,de az apukája nem akarja őt elismerni, se a nevére venni a gyerektartásról meg ne is beszéljük.....
Egy évvel ezelőtt megjelent a bíróságon a fiam apja aki ott elismerte,hogy velem kapcsolatba volt és ,hogy ő az apa......
Én pont akkor váltam el az ex férjemtől amikor fogant a baba ezért az exem nevére került anno automatikusan.
Ő azonnal beadott egy papírt a hivatalba,hogy kerüljön le a nevéről a fiam ,mivel,hogy nem az övé!
Nekünk van az exemmel egy közös fiúnk is,de a felügyeleti jogot az exem kapta.
Ez a tárgyalás azért volt mert Én egy éven belül váltam el!
Tehát a második fiam apja akkor egyszer jelent meg a bíróságon és azóta sem!
Nincs bejelentett lakcíme, de tudom ,hogy hol lakik és Én ezt a bíróságon el is mondtam.
Küldik neki az értesítést a tárgyalásokról,de mivel nem veszi át a papírt és a kedves neje sem…ezért mindig csak egyedül Én vagyok az aki elmegy a tárgyalásra.
Jelenleg a fiam az Én vezetéknevemet kapta,de szeretném ha végre már az apja nevére kerülne és gyerektartást is fizetne!

Mi nem éltünk együtt a fiam apjával és sajnos csak a szeretője voltam, mert ahogy írtam is Ő mai napig is nős ember.

Mit javasolnak mit tudok tenni,hogy végre a gyerekem megkapja az apja nevét és ,hogy ne egyedül kelljen a bíróságon ácsorognom hanem ő is megjelenjen?
Vagy egyáltalán így is a nevére fog kerülni a fiam?
Hogy teheti meg,hogy nincs bejelentett lakcíme?!?!?!

Nagyon köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2007.10.26. 19:01

Nem, az alábbi válasz arra vonatkozott, ha fiktív apa van. Akkor indíthat apasági pert. Ha azonban valaki más tesz etljes hatályú elismerő nyilatkozatot, akkor addig, amíg az apaság vélelme e 3. személlyel szemben fennáll, a valódi apa nem indíthat pert az apaság megállapítása iránt.

Szulita # 2007.10.25. 22:10

Ismételtem köszönöm a választ.

De a kapott válaszok ujabb és ujabb kérdéseket vetnek fel bennem. Az igazi apa nem tehet apasági nyilatkozatot, a vélelem megdöntése után, ha a gyermek apasága rendeződött. Ezt értem. De apasági pert azt indithat?

És az ha ott bebizonyosodik, hogy ő a valódi apuka, akkor engem nem büntetnek-e meg azzal, hogy hamisan nyilatkoztam a gyerekem apaságát illetően?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.25. 18:20

Szerintem, ha a gyermek apaságának kérdése rendezett, akkor a magát valódi apának valló személy nem indíthat keresetet az apaság vélelmének megdöntésére. (Ugyanígy nincs helye perújításnak sem, ha a vélelem megdöntése után valaki apaságot elismerő nyilatkozatot tesz.)

ObudaFan # 2007.10.25. 17:18

Indíthat, és nem fogják a beleegyezésedet kérni, hanem ha nem engeded, akkor barságolni fognak.

Szulita # 2007.10.24. 21:50

Köszönöm válaszait.
De szeretnék még egy dolgot kérdezni. ha fiktiv apa szerepel az anyakönyvben az megvédi a gyermekem az apjától? Illetve azt ha a bejegyzet apa valós személy (azaz valaki más vállaja apaként a fiamat)? A gyermekem apja akkor is indithat apasági pert? És ha indit, akkor nekem bele kell-e egyeznem abba, hogy a gyermekem megvizsgálják?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 21:34

Aki nem apa, annak nincs kapcsolattartási joga. Egyáltalán semmiféle szülői joga nincs.

Szulita # 2007.10.24. 21:23

Jelenleg senki nem szerepel apaként az Anyakönyvi kivonatban. Mert akkor más dolgok érvényesek rá?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.24. 21:09

Kit jegyeztek be a gyerek anyakönyvi kivonatába? Fiktív apát?

Szulita # 2007.10.24. 21:00

Van egy 25 hónapos gyermekem, akit nem vállalt az édesapja. Sem a születése előtt, sem pedig utána. Többször megkértem rá, hogy intézzük el az "apaságot", de azt mondta elég ha ő tudja ki az apja a gyereknek.
mindennek az az előzménye, hogy amikor 5 és fél hónapos terhes voltam megszakadt a kapcsolatunk. én szerettem volna ha ismeri a fiát, ha törödik vele. Kerestem vele a kapcsolatot. 8 hónapja fizet 10 ezer forint gyerektartást, de ezen kivül semmivel nem támogatja a gyerekét, semmivel nem törödik még akkor sem ha épp vele töltjük a hétvégéket.
Pár hete ezek a hétvégi találkozások is megszakadtak.... olykor beszélünk telefonon. A mai napon azt mondta szintén, hogy nem tesz hivatalos apasági nyilatkozatot, de hivatalosan elintézi a láthatási jogát. Erre van valamilyen lehetősége apasági nyilatkozat/per hiányában?

lütyőke # 2006.09.17. 21:30

a gyermek ott van anyakönyvben... azt akartam írni

lütyőke # 2006.09.17. 21:16

apasági nyilatkozatot tenni annak a kerületnek az anyakönyvvezetőjénél érdemes ahol a bébi született. bár az anyát az ő állandó lakcíme szerinti gyámhivatal fogja megkeresni, de ha ők veszik is fel az apasági nyilatkozat jegyzőkönyvét, akkor is csak továbbküldeni tudják a gyermek születési helye (bp-n kerület) szerinti anyakönyvi csoporthoz, hiszen a gyermek ott van jegyzőkönyvben és változást csak ők tudnak bejegyezni

lütyőke # 2006.09.17. 20:57

viszont az nem "kötelező", hogy a gyerek az apa nevén legyen akkor sem, ha van teljes jogú apaságot elismerő nyilatkozat. attól, hogy az apának és a gyereknek más a neve, még ugyanolyan jogai vannak az apának mintha az ő nevét viselné. ha nem házasok, a szülők szabadon dönthetik el, hogy kinek a nevét viselje a gyermek.
amennyiben az anya nem írja alá az apasági nyilatkozatot (amit neki is alá kell), úgy az apasági per marad.
de egyébként a baba születése után kb. 3 hétten jelentkezni fog a gyámhivatal az anyánál, hogy legyen szíves és "mutasson fel" apát, illetve ha nem tud/szeretne akkor egyéb gyámhatósági eljárással fogják megkörnyékezni. azt ugyanis a gyámhatóság nem nézni tétlenül ha nem szerepel apa (törvényes gyám) az anyakönyvben.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.11. 12:20

Az apasági nyilatkozat érvényességéhez kell az anya elfogadó nyilatkozata. [Csjt 34. § (4)] Ha nem adja meg, akkor végül mégis per lesz a dologból.
Mégis, ha az anya valóban változtatott korábbi merev elzárkózásán, akkor jobb ezzel kezdeni. Gyorsabb, kevésbé megterhelő. De sokáig ne hagyd halogatni a dolgot.

vanek # 2006.09.11. 12:06

Köszönöm kedves Sándor!
Ügyvédhez fordultam, hogy indítsuk el a pert a bíróságon. Meglepetésemre az ügyvéd úr azt mondta, hogy szerinte elégséges ha teszek egy apasági nyilatkozatot, mert azt mindaddig érvényesnek kell tekinteni míg a másik fél be nem bizonyítja az ellenkezőjét... De azt mondta azért még utánanéz. Itt tartunk most, várom a hívását.

Szombaton sikerült telefonon beszélnem a párommal (gyalázat hogy ehhez egy családi gyászesemény kellett), aki hangnemet váltott és ma estére ígérte hogy találkozunk, s láthatom a picit. Mivel ezek után már nem bízom benne, így mindenképpen perre viszem az ügyet.
Mire figyeljek, miben egyezzek meg vele? Nyílván az adott szavának számomra nincs hitele, ilyenkor mi a teendő?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.09.07. 09:49

Pert kell indítani az apaság megállapítása iránt. A gyermekkel való kapcsolattartás jogát csak az apaság jogerős megállapítása után lehet érvényesíteni - sajnos. Esetleg lehet kérni soron kívüli eljárást.

vanek # 2006.09.07. 09:34

Elnézést ha már van hasonló témájú topic, bár én nem találtam.

Néhány hete kértem ezen a fórumon tanácsot, mert a párom (a gyerek anyja) az előzetes megbeszélésünk ellenére a saját nevére íratta a gyereket, azzal a mondvacsinált indoklással, hogy a gyerek ne örökölhesse az állítólagos adósságaimat... Nos, erre a problémára kaptam több hasznos tanácsot, amit ezúton is mégegyszer köszönök!
Igen ám, de közben a helyzet romlott. De hogy világos legyen, összefoglalom röviden az ügyet: a párom teherbe esett, és közösen úgy döntöttünk hogy meg is tartjuk a babát. 4 éve vagyunk együtt, egy eléggé hullámzó kapcsolatban, és úgy gondoltuk a gyerek érkezése egyenesbe teheti a közös életünket. Végig a terhesség alatt állította (okom sem volt kételkedni az ellenkezőjéről) hogy én vagyok az apa, és hogy milyen nagyon nagy szüksége van rá, különösen akkor ha már megszületett a pici. Családot akartunk, közösen. Eljött a szülés ideje, és mindent együtt, közösen csináltunk végig. Csaknem három héttel előbb született mega gyerekünk, így néhány "apróság" nem lett elintézve, többek között az apasági nyilatkozat sem...:( A párom azzal bíztatott, hogy semmi gond, amint otthon leszünk a kórházból, és olyan állapotban lesz, az lesz az első hogy ezt pótoljuk. Aztán minden előjel nélkül, az egyik pillanatról a másikra megváltozott minden, méghozzá drasztikusan. Közölte velem hogy esze ágában sincs az apasági nyilatkozatot aláírni, és marad az ő nevén a gyerek. (ekkor kértem itt segítséget) Azóta eltelt több mint három hét, és legnagyobb megdöbbenésemre teljesen elszigetelte magát tőlem a párom! Nem élünk együtt, de minden nap együtt voltunk, hol nála, hol nálam. Három hete nem láthattam a kisfiamat, ugyanis nem tudok bemenni hozzájuk. A hívásaimra, üzeneteimre nem reagál a párom, fogalamam sincs mi van velük. Hiába hívom bármilyen számról, nem veszi fel a telefonjait, pedig kicseng. Írtam neki sms-eket, levelet, de semmi válasz. Arra kértem hogy mondja el mi a problémája velem (mert ezt sem tudom) és hogy engedje hogy láthassam rendszeresen a gyereket. Semmit nem tudok róluk!
Mi tehetek ilyenkor? Hova fordulhatok? A magyar jog szerint valóban megteheti hogy ilyen módon kisajátítsa a gyereket, és megvonja tőlem az apai jogaimat? Hiszen végig abban a hitben tartott hogy én vagyok az apa, de ha most azzal jönne elő hogy mégsem, azt hogy hihetném el? Nem is beszélve arról, milyen traumát okozott az én családomban is az eset, ugyanis a rokonaim - köztük a pici nagymamája - teljesen érthető módon nem tudják megérteni és elfogadni hogy nem láthatják ők sem a gyereket.
Egyébként - ezek után - komoly fenntartásaim vannak a párom anyaságra alkalmasságát illetően, tekintettel a labilis idegállapotára is.
Azt szeretném hogy kerüljön a nevemre a gyerek, és hogy rendszeresen láthassam. Úgy gondolom, ez a legkevesebb, ez lenne az alapvető apai jogom. Vagy a hatályos jogszabályok szerint mégsem?!

Számomra még mindig hihetetlen hogy ilyen egyáltalán megtörténhet, de megrökönyödésemre, az azóta szerzett tapasztalataim szerint - SAJNOS - nem is egyedülálló az esetem. Elképesztő világban élünk...:(

Köszönöm előre is mindenkinek a segítő szándékú válaszát!