Férjemmel 2002. karácsonyán ismerkedtem meg. Rövid időn belül összeköltöztünk, egy ideig a szüleinél laktunk. 2004 áprilisában terhes lettem, de májustól külön éltünk, mert a párom (akkor még nem volt a férjem) új kapcsolatot kezdett. A lányunk 2005 januárjában született, nagyjából egy hónappal azelőtt ért véget a párom kapcsolata a másik nővel. 2005 márciusától külföldön kezdett dolgozni (Ausztria), én ezzel egy időben a gyermekemmel a szüleimhez költöztem. Közben rendeződött kapcsolatunk, és májusban a férjem állandó lakcímre bejelentkezett a szüleimhez, ahová én is be voltam jelentkezve. Idén július 22-én házasodtunk össze, július 9-én vásárolta meg a férjem 1/1 tulajdonrészben a lakást, ahol most élünk. A lakás 7 millióba került, amelyből öt milliót a szülei adtak, a fennmaradó részre és a lakás felújításásra, berendezésre pedig ő vett fel Ausztriában személyi kölcsönt, kb 3,2 millió értékben. Tehát a lakás tehermentes. Az esküvő után pár nappal bejelentkezett a lakásba állandó lakcímre.Egy hónappal ezelőtt a férjem úgy döntött, hogy kilép a kapcsolatunkból. Kérdésemre, hogy el akar-e válni, azt válaszolta, hogy őt a papír része nem érdekli. Azt mondta, hogy (mivel gyeden vagyok és a lányom epilepsziás, ezért nem tudom bölcsibe adni) költözzünk be a lakásba, aminek három hete fejeződött be a felújítása, ( ide már nem is költözött velünk, bár a holmijait ide hoztuk, és még nem is vitte el) amiből az utolsó 200 ezer ft-ot már a szüleim fizették. Férjem azt mondta, természetesen azt is kifizeti valamint azt is, hogy mindent fizet, (gyerektartás, rezsi) cserébe azt kéri, hogy bármilyen gyakran láthassa a gyereket. Mivel még mindig Ausztriában dolgozik, ezt akkor úgy értelmeztem, hogy hétvégente, de csak az elmúlt két hétvégén jött el, és múlt hétvégén, amikor itt volt, közölte, hogy kevés fizetést kapott, ezért nem ad nekem semmit. Tekintve azt, hogy nem valószínű, hogy egyhamar több fizetést kap, (a hírek szerint még meg is szűnhet a munkaviszonya) viszont állandó kiadásai (autólízing és a hiteltörlesztés) nagy részét kiteszik a fizetésének, már most látszik az, hogy nem fog tudni érdemben anyagilag segíteni. (Igaz, egyre inkább kiderül, hogy nem is akar) Mivel az ő nevén van a lakás, nem igazán érzem biztonságban magunkat. Tegnap sikerült elintézni, hogy én is és a gyermekünk is állandó lakcímre bejelentkeztünk ide. Szeretnék papíron is megegyezést kötni, de nem tudom, mit ajánlhatnék fel neki. Gondoltam ilyenekre, hogy: adja át a lakás tulajdonjogát, cserében nem kérek gyerektartást, esetleg írja a gyerek nevére a lakást, haszonélvezetemmel, vagy maradjon a nevén a lakás, a gyerek haszonélvezetével.. Melyik lehetséges? Melyiknek mik az előnyei és hátrányai? Nem akarok neki rosszat, és nem akarok tisztességtelen eszközökhöz se folyamodni, de kell, hogy legyen egy megnyugtató megoldás, mert ami most van, arra nem lehet egy gyerek életét alapozni, annyira bizonytalan. Ráadásul egy esetleges új kapcsolat esetén nyilván egészen más lesz a fontossági sorrendje, ezzel szemben is szeretném megvédeni a lányomat és magamat. A kérdés az, hogy mikben egyezhetünk meg válás nélkül vagy válás esetén? Elváljunk, vagy ne? Van különbség? A szüleimhez nem tudunk visszamenni, mert azóta a bátyám odaköltözött, így most hárman élnek két szobában.
Köszönöm a segítséget!
Lakás gyerektartás helyett?
Először is a lakás tulajdonjoga nem olyan egyértelmű, mint leírtad. A házasság ideje alatt szerzett vagyon (ingatlan is ) közös szerzeménynek - így közös tulajdonnak - számít főszabályként. A különvagyon jellegét annak a félnek kell bizonyítani, aki magának a kizárólagos tulajdonjogot szeretné. A lakásnak az a része lesz a férjed különvagyona, amelyet a szülei pénzéből fizetett ki. Valóban, ez a nagy részét kiteszi. de ott van még két millió Ft. értékű tulajdoni hányad, ami házastársi közös vagyonnak számít. Hiába nem szerepel a neved szerződő félként, erre a 2 millió forintos tulajdoni hányadra te ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonjogot szereztél. A különélő szülő kötelessége, hogy gyermeke után tartásdíjat fizessen. Ha erre jövedelméből nem futja, természetben felajánlhat ingatlantulajdonából tulajdoni részt, tartásdíj fejében. Ezt te is kérheted a bíróságon, esetleg a különélés tényét bizonyítanod kell.
Az a baj, hogy a lakást a házasságkötésünk előtt vette két héttel...Így is ugyanaz a helyzet? Igaz, akkor már két éve ugyanazvolt az állandó lakcímünk..
Sajnos, így nem. A házassági közös tulajdon így ugrott, a tartásdíjra vonatkozóak még állnak.
A bíróság esetenként a házasságot közvetlenül megelőző élettársi kapcsolat idejére is kiterjeszti a házassági vagyonjogi szabályok alkalmazását. A konkrét ügyben a férj által készpénzben fizetett vételárrésznek megfelelő tulajdoni hányad mindenképpen különvagyon, hiszen különvagyonán szerezte. A kölcsön már kifizetett törlesztőrészleteinek megfelelő tulajdonrész viszont minden bizonnyal közös tulajdon.
Az Earl (aki inkább Lady) keressen meg egy jó ügyvédet.
Köszönöm szépen a segítséget!
Lady Grey, Earl Nickjén;)
Óriási különbség van, ha válás történik, vagy ha nem!!
Válás nélkül továbbra is fennáll a vagyonközösség, hacsak nem köttök vagyonjogi szerrződést.
További szerzeményeitek a házasság fennmaradása esetén közös vagyonnak számítanak.
Gyerektartást is csak akkor igényelhetsz hivatalosan, ha elváltatok ( ebben nem vagyok biztos, de nagyob valószínű).
Jó a helyzetet tisztázni és rendezni!!
A különélés szerintem feljogosítja a gyerektartás iránti igény benyújtására, nem kell ahhoz elválni : ) . Csakúgy mint az emelt összegű családipótlék, jár amennyiben egyedül neveli gyermekét,
" (2) A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben szolgáltatja (gyermektartásdíj). "
A Csjt szeriti különéléshez véleményem szerint nem kell elválni, bár a különélő státus a gyermek elhelyezéséhez viszonyítva értendendő. A tartás iránti keresetben ha bizonyítható a különélés, (hatósági igazolást a Polgármesteri Hivatal állít ki) a bíróság a tartásdíjjat megállapíthatja, ha cöcög, ki lehet terjeszteni a keresetet a házasság felbontására és a gyermek elhelyezésére (külön -külön is, de akár mindkettőre)!
Nem kell elválni, sőt, együttélés esetén is lehet kérni tartásdijat akkor, ha nem ad haza a férj pénzt a háztartáshoz. Láttam már példát rá, hogy ilyen esetben megállapitotta a biróság, és levonták, utalták a feleségnek, mert a pasi különben elitta volna, de a nő valamiért nem akart elválni.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02