orvosi igazolás alperesnek

jedlik # 2006.12.08. 12:57

Tisztelt Segítő szándékú fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy tárgyaláson nem jelenek meg mint alperes, akkor van-e joga a Tisztel Bíróságnak tőllem a következő tárgyaláson orvosi igazolásomat kérni. Természetesen ezzel nincs gond, csak furcsállom, hogy alpeserként az ügyvédem ott volt, és engem mégis elővettek amiatt, amiért nem voltam jelen.
Hogy is van ez?? Van-e a bíróságnak joga ehez?

Van-e erre valamilyen törvény vagy jogszabály???

ObudaFan # 2006.12.08. 15:46

Ha ez egy apasági per, akkor igen.

jedlik # 2006.12.08. 16:10

nem, nemilyen jellegű perről van szó. Ebben az eseben?

ObudaFan # 2006.12.08. 16:12

Ebben az esetben is lehet mondjuk személyes meghallgatásra kötelezni, de mivel bírságolásnak nincs helye, általában nincs sok értelme. Ha viszont valamiért az alperes magatartása perelhúzásra irányulhat, akkor mégis, mert akkor lehet bírságolni.

jedlik # 2006.12.08. 16:21

Köszönöm szépen.

És abban az estben ha a bíró, az ügyvéem szerint is, elfogult és cinikus magatrtásat tanúsít velem szemben és pl. csak at diktálja jegyzőkönyvbe amit gondol az ügyről, és pártfogolja egyértelműen valamilyen oknál fogva afelpesrest, akkor hová fordulhatok????

Ez nem túlzás. Döbbenetes, egyértelmű, érthetetlen, és megmagyarázhattalan.

(Egyébként nem egy nagy ügyről, jelentéktelen dologról van szó)

Előre is köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2006.12.09. 08:35

Akkor szó szerinti jegyzőkönyvezést kell kérni. Ha pedig van valami konkrét kijelentése, amiből ez az elfogultság egyértelmű, ennek a szószerinti jegyzőkönyvezését is kérni kell, és rögtön elfogultsági kifogást kell bejelenteni.

jedlik # 2006.12.09. 10:44

Nagyon köszönöm. Hogyan kitől s mikor kell kérni a szó szerinti jegyzőkönyv vezetését??

a tárgyalás első megnyilvánulaásai alkalmával? Hivatkozni ekll arra, hogy én úgy érzem, hogy.... ???

ObudaFan # 2006.12.10. 10:39

Nem, az adott mondat(ok) elhangzásakor kell kérni, hogy azt jegyzőkönyvezzék.

derill # 2007.01.01. 05:00

Na igen. Sajnos ebben van némi tapasztalatom. A jegyzőkönyvet ugy veszik fel, hogy mondjuk a tanút kérdezgetik fél órát, ezt rögzitik kézirással, és utólag magnóra diktálják. Amikor a felperes által bejelentett tanút megkérdezem, hogy a felperes hogyan képzeli a jövőjét, a tanu elmondja: "több tartásdijat szeretne, és esetleg dolgozni menne". Visszakérdezek, hogy ezt a felperes mondta, vagy csak gondolja? Tanu: beszéltünk róla. Ezek után jegyzőkönyvbe ez kerül: "a felperes szeretne dolgozni, és szeretne több tartásdijat". Hát nem ugyanaz a kettő. Amikor pedig szólok a birónak, üvölt, hogy ezt más ügyvéd nem csinálja, csak nekem nem jó sosem a jegyzőkönyv. Utólag meg persze már senki más nem emlékszik, hogy pontosan mit is mondott a tanu, hiszen ezt még a meghallgatása elején mondta.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu