Eltartási szerződés megtámadása

ObudaFan # 2011.11.01. 10:32

Ha ténylegesen meg is valósul a tartás, akkor semmi gond ezzel az ötlettel.

rozsika51 # 2011.11.01. 09:57

Köszönöm a válaszát. A lányomban és a vejemben maximálisan meg bízok. Eddig is ők tartottak el. A fiamék meg csak le lakják a részüket meg stb. Ezért gondoltam erre a meg oldásra. Illetve úgy tudom csak ez lehet az egyetlen meg oldás. Ha esetleg tudna valami jobb ötletet szívesen elfogadom. Még egyszer köszönöm

ObudaFan # 2011.11.01. 08:58

A tartási szerződés kizárja a kötelesrészt, persze. De a tartási szerződésnek nem ez a célja, hanem az, hogy eltartsanak téged. Ha csak azért kötsz tartási szerződést, hogy kizárd őket a kötelesrészből, az színlelt szerződés lesz, és ha ezt bizonyítani tudja a kötelesrészre jogosult, akkor sikerrel kérheti majd a kötelesrészét.

rozsika51 # 2011.11.01. 07:52

Tisztelt Fórumozók.

Következő problémába kérnék segítséget. Egy fiam és egy lányom van. Sajnos a fiamék nagyon rossz életvitelt fojtanak. Nincs munkahelyük négy éve a rezsi költségbe se adnak bele,tartozásaik vannak minden hol. Nemrég 1600000 ft vettünk fel,hogy elköltözzenek de nem hajlandó ezek után. Mivel sok mindent kaptak már ezért a ház részből már csak a lányomnak és a vejemnek szeretnék adni. Kérdésem az lenne, hogy eltartási szerződéssel ez lehet e , hogy őt kizárjam ebből és csak a lányoméké legyen a ház.A házra is ráterheltek már az ö adósságuk miatt és azt csak a föld eladása után tudtuk le szedetni.Ráadásul nem is tudtunk róla mert a leveleket elrakták. Sürgös lenne a válasz. Köszönöm előre is a segítségüket.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.07. 19:04

Amit bemásoltál, az éppenséggel azt támasztja alá, hogy igazam volt: amikor azt mondod, hogy az ügyvéd hamis aláírást ellenjegyzett, akkor okirat-hamisítással vádolod. Mert ha így tenne, akkor az bizony az lenne.

Nem az én bajom, ha nem érted.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.07. 13:20

Igen. Tudtuk eddig is. És?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.16. 06:09

OFF
Nem volt az félreérthető. Elhiszem neked, hogy nem tudod pontosan, mit jelent a goj, és ezért tévesen használod. Ne tedd.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.16. 05:20

A vércse megvárja, hogy meghalj.
Erről a pockok tudnának mesélni...

(Miért gondolod, hogy az ügyvédek szükségképpen zsidók is?)

Sherlock # 2011.09.15. 20:16

Két ügyvéd találkozik:

• Hogy vagy? - hazudja az egyik. :D
Dr.Attika # 2011.09.15. 19:08

Ügyvéd nem hazudik. Esküje is kötelezi arra, hogy a valót vagy valónak vélt tényeket adja elő.

lajcsó # 2011.09.13. 06:34

Írászakértő szakvéleményt peres eljárás nélkül is lehet készítetni. Keresni kell egy írászakértőt! Ha a szakvélemény azt állítja, hogy az aláírás hamis, csak akkor pereskedj!

ObudaFan # 2011.09.12. 20:28

2 nappal halála előtt egy rákos beteg, belátja, hogy mi történik körülötte?.

Nyilván van, aki igen, van, aki nem.

Az a még kérdésem, hogy mi a feltétele az ügyvédi ellenjegyzésnek.

Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy

1. az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, és
  2. az okiratban megjelölt fél az iratot előtte vagy helyettese előtt írta alá, illetőleg aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásának ismerte el, illetve a minősített elektronikus aláírásával tett ellenjegyzéssel pedig azt, hogy a kiállító minősített elektronikus aláírásával aláírt elektronikus okirat tartalma az ügyvéd által készített elektronikus okiratéval megegyezik.

A b) pontban foglaltakat az ellenjegyzésnek nem kell bizonyítania az olyan aláíró esetében, aki az okiratot külföldön írta alá, és aláírását az erre vonatkozó jogszabályok szerint hitelesítették, vagy akinek az aláírását a közjegyző hitelesítette. Ezt a kivételt az ügyvédnek ellenjegyzésében fel kell tüntetnie.

Az ügyvéd csak olyan okiratot láthat el ellenjegyzéssel, amely a saját vagy az irodája közreműködésével jött létre.

ObudaFan # 2011.09.12. 17:15

Az igaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.12. 17:05

A keresetlevélben elég arra hivatkozni, hogy nem az eltartott írta alá a szerződést, nem kell megnevezni, hogy ki.

A gond ott van, hogy az iratot ügyvéd ellenjegyezte. Vagyis ha azt állítod - akár név nélkül -, hogy az aláírás hamis, azzal az ellenjegyző ügyvédet máris vádolod.

ObudaFan # 2011.09.11. 20:39

És még egy hamis vád is összejöhet.

Össze, de felesleges összehozni. A keresetlevélben elég arra hivatkozni, hogy nem az eltartott írta alá a szerződést, nem kell megnevezni, hogy ki.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.11. 17:51

Azt is lehet, de a végrendeletet perben kell támadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.11. 15:54

És még egy hamis vád is összejöhet.

ObudaFan # 2011.09.11. 09:59

De, az elég. Hogy ki írta alá, az elég jól bizonyítható, írásszakértő útján. Más kérdés, hogy a szakértői bizonyítás miatt is az esetleges pervesztesség költsége nem kicsi.

ObudaFan # 2011.09.10. 08:49

Ha nem ő írta alá, akkor természetesen megtámadhatod a szerződést, de nem kevés lesz a perköltséged, ha mégis ő írta alá.
Arról, hogy csak 2 hónapot élt utána, bővebben itt: http://members.chello.hu/…ulonbseg.pdf

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.10. 04:53

nem is ő írta már alá. ügyvéd ellenjegyezte,

"És ezt itt így hogy?"

Géta87 # 2011.06.23. 10:27

Tisztelt Fórumózok!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhoz, elhunyt keresztanyukám után a keretszapám kaphat-e valamilyen ellátást? Drága keresztanyukám, sem nyugdíjas sem rokkant nem volt. Keresztapukámnak nincsen munkája, be van jelentve. Így esetleg kaphat-e valamit? Ha igen, akkor hol kell kérvényezni, illetve utána járni? Nagyon szépen, köszönöm, előre is válaszukat.

ObudaFan # 2011.06.20. 21:22

Ha valóban tartási szerződést kötöttek, akkor az már nem a nagymama tulajdona. Ha pedig valójában öröklési szerződést kötöttek, akkor az eltartó hozzájárulása nélkül nem lehet elidegeníteni.

missztika # 2011.06.20. 20:54

Kedves Fórumozók!
Tudna valaki (szakértő) abban nekem segíteni hogy a nálunk fennálló helyzetben milyen lehetőségem van?
Anyukám eltartási szerződést kötött a 90-es években a szüleire. Édesapja, a nagyapám sajnos már nincs köztünk, de én viseltem addig is gondját.
Én nem tartanék igényt a házára, illetve az eltartás sem érdekel, viszont anyukám és köztem megszakadt a kapcsolat, és már azt tervezgeti, ha a nagymamám netán meghal, eladja rögtön a házát. Természetesen mi szeretnénk tőle megvásárolni azt, de nekünk nem akarja eladni.
Az öteletem az volt, hogy az eltartási szerződést módosítsuk még most úgy hogy a mamám a kisfiamra vagyis a dédunokájára iratja az ő részét (mivel a nagypapámét talán már nem is lehet?!) vagy a fiamra iratnánk egy szerződést, mindha ő is haszonélvező lenne a nagymamámmal együtt. Ez biztosítana affelől, hogy a házat a gyermekem 18 éves koráig ne tudja eladni.
Létezik ez a lehetőség? Ha igen, mégis hogyan, illetve mit tehetünk? Nagyon szeretném megmenteni a házat, és anyukámmal nem boldogulok.
Várom szíves válaszukat, amit előre is köszönök! M.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.13. 12:32

Késedelmi kamattal.

ObudaFan # 2011.04.12. 17:49

K.Csabi

Nem, tartási szerződés esetén az eltartó jogosult rá.

dvai

Véleményem szerint csak az akkori összeget.