Amíg ő él, kezdeményezhetitek a gondnokság alá helyezését, aztán akkor a gondnoka indíthat majd pert, ha úgy gondolja.
Eltartási szerződés megtámadása
ObudaFan!
Ehhez nekünk van jogunk?
Mama kérte, hogy segítsünk neki egy idősek otthonába bekerülni -papírok meg is vannak -, de nem mertem elindítani, mivel közben jött a "Tartási szerződés". Vannak ott az otthonban ismerősei is, akikkel el tudna beszélgetni, így meg egyedül van sógornőmnél bezárva a négy fal közé. Ő állandó ellátásra szorul, de nincs vele otthon senki.
Sógornőm ebbe nem fog belemenni, mert akkor elveszik a pénz, ami így az övé.
Ez az egész történet, csak bosszú...az ő részéről. Én segíteni szeretnék, míg Mama él, hogy boldogabbá tegyem azt ahátralévő idejét, míg él. Mi így nem is láthatjuk, nem is beszélhetünk vele....teljesen el van zárva tőlünk.
Kérlek, segítsél mit tehetek???
Mit szeretnél tenni? Az idősek otthona és a gondnokság alá helyezés között nincs érdemi összefüggés.
Tisztelt fórumozók! Érdeklődni szeretnék, hogy mit tudnánk csinálni az öcsémmel. A történek úgy kezdődött, hogy édesanyánk 2008 ban elhalálozott. Az itt lévő örökséggel nincs is gond. De édesanyánk anyjával már sajnos igen. Mivel anyánk meghalt, és minket gyűlöltek a mi nagyszüleink eltartási szerződést kötöttek az anyánk halála után édesanyám két nővérével, vagyis a mi keresztanyánkkal és annak húgával. A szerződés 2009 ben született. Mivel most elhaláloztak a nagyszülők, a szerződésről most lett tudomásunk. Végigolvastam: olyan dolog is benne van, hogy már 1999 óta gondját viseli a két lányuk. Mivel mi soha nem voltunk velük jóba nem is nagyon látogattuk őket, főleg anyánk halála óta, ha jól számolom körülbelül egyszer sem:(. Mi 50km re lakunk túlük. Azt sem tudom igazán, hogy ez színlelt szerződés volt-e, csak fel voltunk háborodva, és mindent mondtam, hogy ez csak a kitagadásról szól. Sajnos mivel nem látogattuk őket azt sem tudjuk igazán milyen állapotba volt a két nagyszülő. Ez egy dolog, hogy a két egyenként 20 milliós ingatlan már 4 éve a két lány nevén van, de a nagyi spórolt pénzéből sem kaptunk semmit, ami egy külön szerződés volt, hogy az ingóság is a két lányt illeti.
Mégis hogyan kaphatnánk mi a ingatlanból és ingóságból, ha ők kötöttek egymás között szerződést?? Nekik ezt, hogy kell bizonyítani, hogy tényleges eltartás volt? Mi mondhatjuk azt, hogy ez csak kamu, mert csak utáltak minket? De ők meg azt, hogy mi meg soha nem vettünk részt a nagyszülői eltartásban......
Mivel lehetne megtámadni ezt az eltartási szerződést, mik az esélyeink???
ObudaFan!
Köszönöm eddigi válaszaid!
- Ha jól értelmezem, akkor a gondnokság alá helyezést kezdeményezhetem én is?
- Van-e jogom meglátogatni a Mamát a Sógornőmnél? (Ha nem enged be mit tehetek, hogy ne ütközzön semmiféle törvénybe?
- A szülői házhoz, ha nincs kulcsom nem elég ez bizonyítéknak, hogy ki vagyok tiltva?
Köszönöm!
Kezdeményezheted.
Az, hogy nincs kulcsod, nem elég, bizonyíthatóan kérni kell a kulcsot.
benkőL
Nem nekik kell igazolni, hogy ez nem volt színlelt szerződés, hanem neked, hogy az volt, ha kötelesrészt szeretnél.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjemmel 1/2 arányban közös az ingatlanunk. Lehet-e egymásra öröklési vagy eltartási szerződés kötésével megakadályozni, hogy bármelyikünk halála esetén egyikőnk hozzátartozója (elég sokan vannak) se követelhessen semmit az elhunyt házastársától? Gondolok itt valamelyikünk 1/2 házrészére.
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel:
Zubora Zsoltné
Szerintem házastársak egymással nem köthetnek tartási jellegű szerződést. (Az, hogy kölcsönösen, végképp abszurd.) Végrendelkezni lehet.
Persze ez a kötelesrész problémáját nem oldja meg.
Az ellen csak az jó, ha már a kötelesrészre jogosultak közül senki sincs életben (vagy nem jelentkezik).
Tisztelt Fórumozók!
Egy vacak helyzetbe kerültünk, és sokat segítene ha nálam okosabbak véleményeznék, esetleg paragrafussal alátámasztva a helyzetet.
Adott egy nagypapa aki meghalt 8 éve, ekkor a feleségem Anyja odaköltözött a Nagymamához, hogy gondoskodjon róla, mi pedig Anyósom házába. Eltartási szerződést kötöttek, havi 50 000 Ft is belekerült. A havi 50 000 ft soha nem lett fizetve esélye sem volt rá, mivel a rokkant nyugdíja kb 68 000 ft, majd 6 év után a viszony kettejük között extrém módon megromlott. A feleségem kénytelen a nagymamáját ápolni, etetni, fürdetni stb. Anyósom közölte hogy mi költözzünk ki a házából mert ő vissza akar költözni.
Mondtuk, hogy jó (bár 8 év alatt szinte teljesen felújítottuk a házat) de akkor a Feleségem köt eltartási szerződést a mamával hiszen már 2 éve egyébként is Ő gondozza, és oda költözünk. Erre az anyósom: Fizessük ki az Ő részét az örökségéből (1/4 rész) és akkor mond le a tartásról. Mi itt a helyzet? Egy ügyvédnél voltunk, aki azt mondta hogy joggal követelheti rajtunk 8 év havi 50 000 Ft-ját, úgy hogy azt soha sem teljesítette?
Előre is megtisztelő figyelmeteket és segítségeteket.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tartási szerződésre vonatkozik a kérdésem. Ugyanis 2011 óta a nagymamám velünk lakik, mi ápoljuk és látjuk el és ebben a nagynéném is segít.
Adott egy 3. testvér is, a nagybátyám, aki nem segít egyáltalán a nagymamámnak, nem is látogatja, egyáltalán semmilyen segítségre nem számíthat tőlük, viszont már most felvetették, hogy miket vinnének el a házából, ha meghalna.
Megjegyzem, mamám a korához képest elég fitt, nincs halálos betegsége stb., szellemileg is ép, tehát nem értjük, hogy miért akarják már most sírba rakni.
Szóval a kérdésem, hogy ha esetleg tartási szerződést kötne apukámmal és nagynénémmel az ingóságokra vonatkozóan (mivel az ingatlant már a 3 testvér örökölte nagypapám halála után, azon a nagyim özvegyi haszonélvezeti joga van), akkor a 3. testvér kizárható lenne-e az ingóságok örökléséből?
Előre is köszönöm a választ!
Tisztelt Jogi Fórum!
A segítségét szeretném kérni! A testvéremtől messze lakok és ritkán találkozunk és körülbelül 2 éve jutott a tudomásomra, hogy eltartási szerződést kötött egy hölggyel 8 évvel ezelőtt, mely értelmében a testvérem tulajdonában lévő ingatlan az eltartó nevére került és a testvéremnek haszonélvezete lett az ingatlanon. Azonban a 2 évvel ezelőtti látogatásomkor szembesültem azzal, hogy az eltartó nem tesz eleget kötelességének, koszban , mocsokban élelmiszer nélkül van a testvérem. Ezt jeleztem a gyámügyön is és nemsokkal később gondnokot rendeltek ki neki és korlátozó gondnokság alatt lett a testvérem. Az eltartó nem csinált semmit csak néha meglátogatta és eljátszotta, hogy ő mindent megtesz. A gondok, ahogy megkapta, gondozót szerzett neki és teljes ellátást kapott, az ebédet hordta a gondozó és takarított nála, bevásárolt, gyógyszert íratott stb. Mindent a testvérem fizetett a saját nyugdíjából. Tudomásom szerint indult az eltartó ellen valamilyen nyomozás az eltartás meg nem történéséről, azonban több hónap után a rendőrség nem látta indokoltnak az ügyet és lezárta, pedig szomszéd és az orvos is jelezte ezt a gyámügyön, hogy elhanyagoltan él a testvérem. Mire ez véget ért a testvérem rossz állapotba került és szociális otthonba került. Ekkor a gondnoka elindította a tartási szerződés megszüntetésé iránt a pert, de először életjáradéki szerződéssé szerették volna módosítani. Az eltartó nem akart fizetni havi életjáradékot, pedig ahogy tudom aki bentlakásos otthonban lakik és van eltartója az köteles ezt az összeget teljes egészében megfizetni. Az eltartó végül kezdett bele menni a bíróság előtt is azonban több alkalommal is módosította az összeget, összességében húzta az időt. Az eltartó értéknövelő beruházást hajtott végre az ingatlanban ezt az összeget akarja és az eltartás napi díját akarja a testvéremmel megfizettetni, ami nagyon sok összeg, de az eltartás nem valósult meg, lehet pár alkalommal látogatta vitt neki ezt azt, de nem gondozta, nem takarított. a bíróság most kéri a felek elszámoltatását és megdöbbenve hallom, hogy az eltartó elszámolhat mindent amit akar és bemond, a testvérem pedig nem számolhat el semmit amit azért kellett megfizessen mert az eltartó nem tartotta el ( napi 3x étkezés ebből egy meleg étel, gyógykezelés költsége, stb ) A bíróság eddig azt mondta, hogy ő nem juthat pluszhoz, mert az ingatlant kapja vissza amit adott az eltartónak. Kérdezném, hogy ez megfelelő eljárás, elszámoltatás, a testvéremnek nincs jog arra hogy pl a gyógyszer, élelmiszer, rezsiköltséget, vagy az otthonban lévő havi térítési díj megfizetését elszámolja és kivonják az eltartó által beadott összegből? Mit lehet tenni?
Válaszát előre is köszönöm!
Ha az ingatlant az eltartott visszakapja, akkor ebből az következik, hogy visszamenőlegesen sem lesz jogalapja az eltartásának, így ilyen jellegű költségeket szerintem aligha fog tudni elszámolni.
lavazzo
Igen.
tompierre
Rajtatok biztosan nem. Az eltartottól követelhetne, ha teljesített volna, és most mégis megszüntetnék a szerződést. De ha nem teljesített, nincs mit visszakövetelnie.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy hogyan is működik az eltartási szerződés, milyen feltételei vannak ( munka mellett végezhető e ). Hol lehet ilyen hirdetést találni?
Tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. Tartási szerződést kötelezettként jogi személy is köthet.
A tartás kötelezettsége a gondozásra, a gyógyíttatásra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed.
Miért ne lehetne munka mellett?
De a legritkábban keresik az eltartót hirdetésben.
Inkább az eltartottakat tömegesen egyes cégek.
Jójó, de hol találok ilyen hirdetéseket? Mármint én szivesen gondoskodnék, idős hölgyröl, úgy nála lakom, persze mindennap elmegyek melozni, de ugyanúgy hazaérek és segitek neki mindenbe, takaritás, főzés, bevásárlás stb... fizetnie se kell csak a végén a házat hagyja rám :DD ilyenre gondoltam hogy van e :))) és hol lehet keresni? vagy hirdessem magam? az legális?
Legálisnak legális.
De ez nem tartási szerződés.
Hanem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02