Eltartási szerződés megtámadása

ObudaFan # 2011.02.12. 13:47

van-e joguk akkor követelni az ingatlant?

Nincs.

A szerződést milyen formában kell megírni, ügyvéd előtt?

Igen.

A gyerekeinek is jelen kell lennie?

Nem.

Esetleg valami lemondó nyilatkozatot kell velük aláíratni vagy ilyesmi?

Nem.

K.Csabi # 2011.02.11. 18:46

Üdvözlök mindenkit!

1-2 kérdésem lenne az eltartási szerződéssel kapcsolatban!

Van egy idős hölgy aki megismerkedésünk után felajánlotta nekünk(nekem és a páromnak) hogy kötne velünk eltartási szerződést, az ingatlana és az ingóságaiért cserébe..
A hölgy az egyedüli tulajdonosa az ingatlannak, de van 3 gyermeke akik még csak nem is 1 városban laknak vele, nem nagyon látogassák csak ha olyan tennivaló van amit egyedül végképp nem tud megoldani...
Ők nem hajlandóak gondozni őt, de állítólag nincsenek is ellene ennek a szerződésnek... a néni azt mondta hogy ha nem talál maga mellé gondviselőt, akkor idősek otthonába megy, az ingatlant pedig eladja..tehát se így, se úgy nem örökölnének semmit a gyerekei...(kivéve ha a néni ad a pénzből nekik)
A szerződés nem volna az ellenünkre, tetszik nekünk az ötlet és szívesen bevállalnánk, de aggódunk hogy amilyen az emberi virtus, majdan ha a néni elmegy igényt tartanának az ingatlanra... van-e joguk akkor követelni az ingatlant?
A szerződést milyen formában kell megírni, ügyvéd előtt?
A gyerekeinek is jelen kell lennie?
Esetleg valami lemondó nyilatkozatot kell velük aláíratni vagy ilyesmi?

Ezek lennének első körben a kérdéseim, mert ha mi gondozásunkba vesszük a nénit szeretnénk egyben már a házat is javítgatni, kipofozni... nem szeretnénk hogy x évi gondozás és x mennyiségű belefektetett pénz után elvigyék az orrunk elől...mert sok mindent hall az ember manapság... érdemes belevágni?

Köszönöm a segítséget előre is!

Szép estét mindenkinek!

Csaba

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.23. 16:57

Azon az alapon, hogy ha a szerződés érvénytelen, akkor te öröklöd az adott vagyontárgyat.

wandalear # 2011.01.23. 16:12

Kedves Sherlock!

Én mint volt törvényes örökös a szerződés miatt már az sem vagyok, így milyen jogalapon támadhatok?
Wandalear

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.20. 08:15

Vagy bővebben: "nem van".
A kérdést szó szerint értelmezve "van", hiszen te a megtámadásra való esélyedet kérdezted, az pedig megvan. Perelhetsz.
Ám gyanítom, hogy valójában a sikeres megtámadás esélyére vagy kíváncsi. No az már nem nagy. Bizonyítanod kellene, hogy a szerződés valamely okból érvénytelen. Tudsz ilyen okot mondani, és meggyőzően bizonyítani is tudod, hogy ez az k valós?

Sherlock # 2011.01.19. 20:27

Kedves wandalear,

van.

Ancikka # 2011.01.19. 16:27

Nem tudom mi a baj ha egy idős szellemileg épp ember eltartási szerződést köt. Ha van is családja azok nem látogatják nem törődnek vele évek óta. Az érdekes a dologban, hogy addig amíg egy idős ember egyedül él évekig és mások segítségére szorul és lesz egy család aki minden,ben segítik szerződést kötnek és már hosszú évekig az idős ember mellett vannak orvoshoz viszik bevásárolnak a kakis cuccokat kimossák meleg ételt főznek takarítanak mindenben az idős ember kérését teljesítik készenlétben állnak mert valljuk be sokszor nehéz az idősekkel mivel második gyerekek. Akkor kérdezem én mi a baj evvel ilyenkor hol a család amikor szegény idős beteg ember meghal, milyen érdekes azonnal előbukkannak azok a rokonok testvér gyerek stb akik évek óta szerencsétlen néni vagy bácsi felé sem mentek. Én azt gondolom nem kellene sem irigyelni azt amit örököl az eltartó, mert sokszor azért az ingatlanért ingóságért keményen akár több éven keresztül kell dolgozni. Nagyon gusztustalan amikor a rokonok ott lihegnek az ügyvédnél és tartják a markukat. Amikor gondozásra ápolásra szorul szerencsétlen elhagyott idős ember, akkor a rokonság sehol sem volt.Vannak tisztességes eltartók is a szó szoros értelemben.

wandalear # 2011.01.19. 15:06

Tisztelt Jogi Fórum!

A szüleim tartási szerződést kötöttek egy tőlük 50 km-re lakó párral(nem házasok), a férfi távoli rokon. A tartási szerződést közjegyző előtt kötötték, mely a teljes ingatlanra és a teljes ingóságra szól.Én egy házban lakom velük(családi ház), van-e bármilyen esélyem megtámadni ezt a tartási szerződést. Az "apám" 82 éves és agykéregsorvadásban szenved,egyébként
örökbefogadott gyermek vagyok.
wandalear

ObudaFan # 2011.01.18. 12:31

Kizárni már egy végrendelettel is - a kizárás azt jelenti, hogy kötelesrészre jogosult lennél. Ha azonban az a tartási szerződés érvényes, akkor édesapád után téged kötelesrész sem illet meg.

blili # 2011.01.18. 11:12

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy az édesapámmal kötött a testvérem eltartási szerződést, ő lakik vele. Az ingatlan az édesanyám és az édasapám közös tulajdona. Ki tudnak -e engem zárni a valamikori öröklésből?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.09. 17:09

Közös megegyezéssel fel lehet bontani.

jina # 2010.11.09. 14:40

Tisztelt Fórumozók!
Röviden: eltartásit kötöttünk januárban a nagymamára, mivel szeptembertől mi gondoskodtunk róla és szóvá tettünk a másik fiának, talán neki is állnia kellene valamit, íratott velünk egy ilyen szerződést. Mivel a közös háztartásban nem volt tartható, áprilisban idősek otthonába helyeztük el. Most mi állunk mindent, az otthon nyugdíj feletti részét+ lakatlan ház rezsi és természetesen gondozzuk is az ingatlant, kb.45-50 e Ft. Az ingatlan fele került bele az eltartásiba, fele-fele arányban unoka és felesége nevére. Másik fele-fele pedig a két fiúgyerek nevén van. A kérdésem az lenne, mivel ez a szerződés nem a mi akaratunkból jött létre, hogyan lehetne "visszacsinálni", és miképp lehetne a másik felet is az anyagiak vállalására ösztönözni?

toti62 # 2010.11.02. 11:44

Köszönöm, értem. Ez egy mókuskerék.:(

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 10:23

Az a nagykorú személy, aki nem áll cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alatt, maga dönthet a saját ügyeiben. Ha úgy gondolja, hogy neki ez így megfelel, akkor másnak nincs joga az ő elhatározását felülbírálni.
Ha úgy gondolod, hogy édesanyád nem rendelkezik a saját ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel, akkor gondokság alá helyezési pert indíthatsz vele szemben.

toti62 # 2010.11.02. 09:30

Nekem nem kötelesrészre van szükségem, nem tartok igényt örökségre. De jól értem, hogy nincs lehetőség arra, hogy hivatalosan felszólítsák öcsémet, hogy tegye meg, amit vállalt? Ha nem az eltartási szerződés, akkor az ápolási díj fejében? Én elhoznám édesanyámat, de ő ragaszkodik a lakóhelyéhez.

ObudaFan # 2010.11.02. 08:47

Ha bizonyítható, hogy színlelt szerződésről van szó, akkor majd kérhetsz kötelesrészt annak idején.

toti62 # 2010.11.02. 07:59

Ezek szerint minden úgy jó, ahogy van? Ez így normális? Nyugodt lelkiismerettel ki lehet használni egy idős asszonyt, bezárva tartani, ez így helyes? Akkor nem kérdeztem semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 06:32

Azzal csak az eltartottnak lehet gondja, másnak nem.

toti62 # 2010.11.01. 20:08

Köszönöm a tanácsot, de itt nem elsősorban a bejutásról van szó, hanem arról , hogy édesanyámmal szemben vállalt kötelezettségeket öcsém teljesítse. A kerítésen be tudok mászni, de a távolság miatt az ellátásban nem tudok részt venni. Ami érdekel, hogy van-e joguk a külvilágtól elzárni, a nyugdíj mellett az ápolási díjat is felvenni úgy, hogy közben eltartási szerződést is kötöttek.
Feltételezem, a szerződést édesanyám önszántából kötötte, ezzel nincs is semmi baj. Nekem a teljesítéssel van gondom.

MajorDomus # 2010.11.01. 14:20

Toti
leginkabb a testvereidhez, hogy akkor most mi a helyzet.
Legkozelebb egyeztess a testverekkel,akkor be is tudsz menni a mamahoz.

ObudaFan # 2010.11.01. 09:26

Kérdés, hogy önszántából kötött ilyen szerződést az eltartott, vagy esetleg már alkalmatlan az ügyei önálló vitelére.

toti62 # 2010.11.01. 06:37

Tisztelt jogi tanácsadó!

Testvérem a tudtomon kívül 16 éves lánya nevére eltartási szerződést kötött édesanyámmal. A szerződés ellen semmi kifogásom, mivel én 200 km-re lakom, s így tevékenyen az ellátásában nem tudok részt venni. Azonban már másodszor fordult elő, hogy édesanyámat meglátogattam, de csak a kerítésen keresztül tudtam vele beszélni, mivel a kaput testvérem zárva tartja, édesanyámnak viszont kulcsa nincs hozzá, így se ő kimenni, se hozzá látogató bemenni nem tud. Fiam bemászott a kerítésen, a lakásban leomlott vakolatot, üres hűtőszekrényt talált, a kukából kibuggyanó szemetet talált. Édesanyám elmondása szerint nyugdíját teljes egészében öcsémnek átadja, így készpénzzel sem rendelkezik. Miután mindezeket testvéremnek szóvá tettem, ő csak annyit mondott, hogy anyu már szenilis, s nem tudja, mit beszél. Tudomásom szerint ápolási díjat is kapnak az önkormányzattól, tehát duplán elvárható lenne, hogy legalább ebéddel ellássák, s megfelelő életkörülményeket biztosítsanak számára. Kérdésem: hova fordulhatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.26. 21:39

Sőt, akkor se, ha az a tartási szerződés ajándékozást leplez. De mégis jobb lenne, ha a valós ügyleti akaratukat rögzítenék.

ObudaFan # 2010.10.26. 17:12

Az érvényes és nem színlelt tartási szerződésben elidegenített vagyontárgyról nem lehet végrendelkezni, a korábbi végrendeleti rendelkezés is hatálytalan.

Raidon # 2010.10.26. 16:57

Tisztelt Kovács Úr!!!

A nagy bátyám aszt mondta költözünk be hozzá de mondtuk neki hogy ez csak papírral lehetséges mert mi úgy tudjuk a lakhely bejelentés miatt ő ere aszt mondta hogy kosunk eltartásit de ától félünk hogy ha lakást felújítjuk a kor utána elveszik tőlünk mert nem tudjuk hogy írt-e vég rendeletet valaki nevére. (de mi úgy sejt lyuk hogy irt)de de az illető nem nagyon foglalkozik vele.
Hogy ha én meg kötném vele az eltartási szerződést a kor az felől bírálja a vég rendeletet???????