Te ott felesleges vagy.
Ha a bíróság nem idézte a személyes megjelenés kötelezettségével a felet, akkor elég az ügyvéd. Ha személyesen is meg akarja hallgatni a bíróság, akkor meg ketten sem tudjátok pótolni.
Eltartási szerződés megtámadása
Ha pedig esetleg tanúként szóba jöhetsz, akkor nem csak felesleges, de kifejezetten káros lépés lehet ez.
Viszont ha már van ügyvédje édesanyádnak, célszerű lenne őt kérdezgetni.
Kedves Mindenki!
Nagymamám eltartási szerződést kötött 2013 őszén. 2014.06.01-én meghalt. A szerződés megkötésekor már 2 éve rákos beteg volt. A fia (édesapám) és senki más sem tudta hogy kötött ilyen szerződést melyben a lakását ruházza át az eltartóra. Azt tudtuk hogy jár hozzá egy ápoló, de ezért édesapám minden hónapban fizetett egy bizonyos összeget a nagymamámnak. Halálakor kiderült hogy az eltartó ápolónak adta ki magát, közben egy takarítónő a nagymamám háziorvosánál. Kérdésem hogy meg lehet-e támadni az eltartási szerződést, mert ez a takarítónő egyértelmüen a lakást akarta megszerezni. A földhivatalban már Ő is van bejegyezve...
Köszönettel!!
Pontosan mire is szeretnéd alapozni azt a megtámadást?
Ha az eltartó tudott a szerződéskötéskor arról, hogy az eltartott végstádiumú beteg, akkor jó erkölcsbe ütköző lehet a szerződés.
Tisztelt Szakértők!
Kb. 10 éve eltartási szerződést kötöttünk a mamánkkal (ő nevelt fel minket, és másképp nem láttuk biztosítottnak, hogy a halála után is a lakásban maradhatunk). Az ingatlan tulajdonjoga át is szállt ránk, illeték megfizetésre került. A tartás azóta is folyamatos, nem költöztünk el, ápoljuk stb. (a rokonság többi része sosem törődött vele).
Mamám egyik lánya nyíltan kijelentette, hogy megtámadja a szerződést, ha eljön az idő. Én eddig úgy gondoltam, hogy nincs rés a szerződésen, hiszen mindenben ennek megfelelően járunk el, ezt egy egész panelház 170 lakója igazolni tudja, de most elbizonytalanodtam kicsit, ugyanis egy dolgot nem tettünk meg; a lakás fenntartásával kapcsolatos díjakat nem írattuk át egyikőnk nevére sem, tehát a vízdíj, gáz, áram stb. csekkek mind mind a mamám nevére szólnak. A kérdésem az lenne, hogy ez alapján megtámadható-e a szerződés?
Előre is nagyon szépen köszönjük, ha valaki meg tudja válaszolni a kérdésünket!
Legfeljebb az eltartott próbálkozhatna azzal, hogy nem teljesítitek a szerződést, olyanok, akik csak örökölnének a szerződés hiányában, erre nem fognak tudni hivatkozni.
Viszont a nemteljesítés és a jogosult igényérvényesítésének az elmaradása utalhat arra, hogy a tartási szerződés színlelt. (Megjegyzem, ezt a kérdező szinte be is ismeri.)
Tisztelt Kovács Úr!
A szerződés nem színlelt, valóban mi "tartjuk el" és ápoljuk a mamánkat. Ő a nyugdíjával teljes mértékben úgy rendelkezik, ahogy akar. Mi fizetünk minden költséget, ellátást, gyógyszert stb. Csak megjegyzésként; természetesen ez a szerződés nélkül is így lenne, de mivel aggódott, hogy mi lesz velünk, ha ő már ne adj Isten nem lesz, ezért az ő javaslatára tettük meg ezt a jogi lépést évekkel ezelőtt, mert tudta, hogy az örökösök nem mennek bele abba, hogy mi továbbra is abban a lakásban maradjunk, ahol eleve felnőttünk.
Mindösszesen ezeket a közüzemi díjakat nem írattuk át egyikőnk nevére sem, mert mióta dolgozom / dolgozunk, úgyis mi fizetünk mindent, és valahogy... nem tűnt fontosnak, kimaradt. :/
Akkor semmi gond.
Tisztelt ObudaFan!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!! :)
Akkor nem gond, ha nem az én nevemre jönnek ezek a csekkek? Megmondom őszintén, hogy azért sem szorgalmaztam ezt az egész átírást, mert az olyan... rossz érzés lenne, hiszen a Jóisten kegyelméből velünk van még :) nem tudom, értik-e.. a kis nyugdíjából amúgy sem tudná fedezni ezeket a költségeket :), tehát bizonyítani tudom, hogy nem ő fizette ki ezeket a díjakat, de őszintén szólva, nem szeretnék pereskedni, lesz nekem épp elég fájdalmam, ha elkövetkezik az az idő...
Nem nagy gond.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
Tisztelt Szakértő!
Eltartási szerződést kötöttem 3 hónapja, minden ingatlanvagyon (családi ház, termőföld ) a nevemre került, földhivatali bejegyzés megtörtént a holtig tartó haszonélvezettel terhelten. Nincs gyermeke, férje, senkije.Én a keresztgyermeke vagyok.
Sajnálatosan elhunyt az eltartott. A nevén volt postán váltott kincstárjegy, ami egy évre volt lekötve.
Az eltartási szerződésben ezt az ügyvéd úgy rögzítette, hogy "....az eltartott valamennyi megtakarítását (ide értve a pénzintézeteknél, a Magyar postánál) elhelyezett megtakarításokat is az eltartóra ruházza át."
Kérdésem az lenne, hogy ez így érvényes és kifizetik nekem az összeget -megtakarítást-?
Csak úgy nemigen.
Ki az örökös? Valami távoli rokona csak van.
Tisztelt Jogban Jártas Fórumozók !
Édesanyám sajnos sok-sok évvel ezelőtt elhunyt , mint nagyszüleim egyetlen gyermeke. Néhány éve anyai nagyanyám is elhalálozott és özvegy nagyapám (87 éves)elmúlt héten életjáradéki szerződést kötött fivéremmel egy nagyértékű, budapesti , nagypolgári házra.A szerződéskötéssel egyidőben tulajdonosváltás is történt az ingatlanon : fivérem lett a tulajdonos és nagyapám a haszonélvező. Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ? Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?
Nem értem miért kutatnék távoli rokon után, mivel mindenét odaadta, csak biztonságban tudja magát idős korára.Ha valamit segíteni kellett, mindig én és a családom ment évek óta.Ezért kötötte velem az eltartási szerződést. Sajnálatos módon, hogy meghalt szegény, sajnos egyikőnk sem így tervezte amikor ezt eldöntöttük-persze vele közösen.Tehát ő akarta így, mivel a saját édesanyjával annak idején ő is kötött eltartásit, ezt a formát érezte biztonságosnak.
Azért, mert általában bárkivel könnyebb megegyezni, mint a Magyar Állammal, mint örökössel.
Szerintem egyébként jár neked.
Köszönöm a válaszokat a szakértőknek!
Tisztelt Jogban Jártas Fórumozók !
Édesanyám sajnos sok-sok évvel ezelőtt elhunyt , mint nagyszüleim egyetlen gyermeke. Néhány éve anyai nagyanyám is elhalálozott és özvegy nagyapám (87 éves)elmúlt héten életjáradéki szerződést kötött fivéremmel egy nagyértékű, budapesti , nagypolgári házra.A szerződéskötéssel egyidőben tulajdonosváltás is történt az ingatlanon : fivérem lett a tulajdonos és nagyapám a haszonélvező. Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ? Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?
Ez egy szabad ország, szabad perelni is. De hogy mi lesz az ítélet egy évek múlva esetleg megindítandó perben, azt neked senki meg nem mondja.
carp3tm0nster
„Nagyapám halála után van-e lehetőségem - a szerintem velem szemben méltánytalan - szerződés megtámadására pl. értékaránytalanságra való hivatkozással ?”
Az értékaránytalanságra hivatkozás legfeljebb kivételesen vezethet eredményre egy szerencseszerződés esetén.
„ Az is kérdéses, hogy fivérem minimálbéres fizetése (feleségének is az van) és két kamaszodó gyereke, plussz hitele mellett hogyan képes életjáradékot produkálni?”
Az alátámaszthatja a szerződés színleltségét.
Tisztelt ObudaFan !
Köszönöm válaszát! Esetleg tudna még abban valamilyen iránymutatást adni, hogy egy tartási szerződsének milyen gyenge pontja lehet amelyre érdemes odafigyelni ?
Az esetlegesen legalább valószínűsíthető színleltség, illetve az is egy gyakori gyenge pont, amikor tudva az eltartott közeli haláláról kötik meg jóerkölcsbe ütköző módon. Mindenesetre mind a két téma meglehetősen nagy és elég szövevényes joggyakorlattal rendelkezik, nem igazán ajánlott jogi képviselő nélkül próbálkozni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02