bűncselekmény,vagy nem?és ha....

zkata # 2007.01.02. 11:51

Üdv.Egy barátnőm nemrég elveszítette az egyik szülőjét,az örökségük része jelentős értékű ingóság is,de az illeték fizetés miatt az örököstársa úgy nyilatkozott,hogy az ingóság értéke fejenként nem éri el a 300E Ft-ot,így az nem került leltárba.Kérdésem:

1)történt-e bűncselekmény,ha igen,akkor az mi? -adócsalás?-és ha igen,mi a további teendője barátnőmnek,ha nem kíván bűnrészes lenni?

(úgy tudom,mód van póthagyatéki eljárásra,mi a következménye annak,ha a leltár felvétele során egyértelműen beigazolódik az adatok téves közlése?

2)ki és hol tehet ezügyben feljelentést,hol,milyen formában,és milyen következmények mellett,vagyis milyen büntetésre számíthat az,aki elköveti ezt a cselekményt?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.02. 12:30

Tulajdonképpen intellektuális okirathamisítás. De nem hiszem, hogy ebből büntető eljárás lenne. Ha egyébként a barátnőd megfelelően részesedett az ingóságokból, akkor nem célszerű feszegetni a kérdést.

Az egyetlen probléma, amit a dolog okozhat, hogy egy esetleges vagyonosodási vizsgálatban nehé lesz az öröklésre hivatkozni-

zkata # 2007.01.02. 13:17

Köszönöm,de ezek sajnos nekem nem igazán konkrét fogalmak("intellektuális okirathamisítás,vagyonosodási vizsgálat")

• és ha van itt "probléma"az pl az,hogy nagyértékű műtárgyak,családi ékszerek stb válnak köddé folyamatosan...egy "idegen"jóvoltából,míg a barátnőm albérletben lakik.

Ha lehetséges,egyéertelmű választ kérnék.köszönöm.kata

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.02. 13:55

Azt mondtam, ha „egyébként a barátnőd megfelelően részesedett az ingóságokból.

Írhatom azt is, hogy "csiga-biga, gyere ki". Az egyértelmű, csak nem igazán vág a témába.

the big cat # 2007.01.02. 14:03

A milyen bűncselekményre a válasz, szerintem adócsalás, az intellektuális okirathamisítás csak eszközcselekmény, mint ahogy az okirathamisítás az adócsalásnál mindig eszközcselekmény.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.02. 15:35

Az adócsalás tényállásában nem szerepel az illeték - épp a napokban ellenőriztem. Ettől persze a gyakorlatban még odaérthetnék, de a büntetőjogban tilos a kiterjesztő értelmezés.

ObudaFan # 2007.01.02. 18:03

Adócsalás.

Btké. 26. § A Btk. 310. §-ának alkalmazása szempontjából adó az illeték, az illeték módjára fizetendô díj is, továbbá - a Btk. 310-310/B. §-ában nem említett - külön törvényben vagy törvény felhatalmazásán alapuló jogszabályban meghatározott, az államháztartás alrendszereinek költségvetésébôl ellátandó feladatok fedezetére elôírt közteherfizetési kötelezettség, amely ellenszolgáltatásra nem jogosít.

zkata # 2007.01.02. 18:39

obudafan
köszönöm a választ,és kérlek,a kérdésem-indító-további részével kapcsolatban is tájékoztass, ha lehetséges-mi a teendő,hol,hogyan ki lehet feljelentést,milyen büntetés várható.Köszönöm.kata

ObudaFan # 2007.01.02. 18:44

Bárki tehet bármelyik rendőrkapitányságon feljelentést. Minimális büntetés várható így első ránézésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.02. 19:21

Szóval mégis csak kiterjesztően értelmezik.
"Ezen rendelet vonatkozásában a húsvéti nyúl is Mikulás..."
Igaz, ez törvényi értelmezés - az meg akármilyen kiterjesztő is lehet.

Pjotr # 2007.01.03. 09:16

Ha jól értem a barátnőd abrletben lakik, míg az örököstársa a lakásban és adja el a nagyértékű dolgokat, ékszereket?
Ami részben az ő tulajdona?
Mert akkor már másként fest a dolog...

zkata # 2007.01.03. 11:05

pjotr.jól érted.

the big cat # 2007.01.03. 11:08

Sikkasztás?

the big cat # 2007.01.03. 11:09

Persze nem az eladott vagyontárgyakra, hanem az értük kapott pénzre nézve.

Pjotr # 2007.01.03. 16:10

Akkor viszont gyorsan lépni kéne nehogy ne maradjon semmi.
Ügyvéd, rendőrség.