"Csak kérdeztem." - ezzel zártam a beírásomat. Tehát nem állítás hanem kérdés volt részemről az illekkel kapcsolatosan.
Örökösödési adó és velejárói
- 1
- 2
Timcsy!
Ha a vételár az édesapád bankszámlájára kerül, és ő azt ajándék címén nektek átutalja, akkor ajándékozási illetéket nem fizetni utána. APEH-nek viszont be kell jelenteni.
Monalisa már megint félreolvasott valamit. Csak tudnám, hogy honnan szerzi be téves jogi ismereteit!
Goodwitch
Abban az esetben is illetékköteles a szülői juss (...) kiadása, ha bankszámláról bankszámlára megy a pénz, és konkrétan megjelölik: ajándék.
Csak kérdeztem.
Ez nem örökség, örökösödésről akkor beszélünk ha valaki elhalálozik és örökságet hagy maga után. Ha apud még életében ad neked valamit, akkor az ajándékozás és sokat kell utána fizetni, pontosan nem tudom mennyit, ezt meghagyom azoknak akik jobban tudják.
Köszönöm szépen! Illeték, igen. A szüleim még élnek, csak eladják a házat, és Apu a rá eső részt osztja el a gyerekei között. Ilxenkor ez örökségnek számít? Így mennyit kell fizetni?
Ha bankszámlán lévő összeg a hagyaték tárgya, akkor az öröklési illeték ( a haláladó kifejezést az egyik politikus szokta használni) mértéke 0%.
Illetéket akartál mondani.
Igen, a hagyaték értékének meghatározott hányada.
Tisztelt Jogtudók!
Valaki tudna nekem abban segíteni, h mi alapján számolják ki az örökösödési adót? Ez meghatározott százaléka az összegnek? Vagy hogy működik?
Előre is köszönöm a segítséget!
Nincs mit.
ObudaFan!
Nagyon köszönöm, akkor ez a lépés következik.
punk
punk!
Itt valszeg az APEH fizetési meghagyása hibás. Annyiból, amit leírtál még nehéz biztosat mondani, de lehet, hogy legjobb lenne személyesen felkeresned az APEH ügyfélszolgálatot.
Méltányosságból lehet kérni halasztást, részletfizetést az APE-tól.
Valaki tudna segítséget adni a témában?
punk # 2007.11.22. 11:35
Köszi
Kell, de elég lesz a 18. születésnap betöltése után.
I. Amennyiben nagyszülei tartották el saját háztartásukban és édesanyja is előbb halt el:
a) ha a tulajdoni lap szerint lakásnak minősül az ingatlan: 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 18% 35 millió forint feletti rész után 21%
- amennyiben nem lakás: 18 millió forintig 5% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 8% 35 millió forint feletti rész után 12%
II. ha nagyszülei nem tartották el saját háztartásukban, vagy édesanyja még él:
a) lakás esetén: 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%
- nem lakás esetén: 18 millió forintig 8% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 10% 35 millió forint feletti rész után 16%
Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást és a kérdéseimre a választ!Örülök neki,hogy végre fény derült nekem mindenre.:-)Ditke76
:) Hogy ditke76 is értse: se illetéket, se adót nem kell fizetni.
asszem átvetted a vezetést a "hogyan számoljuk ki a 15 évet" versenyben :-))
vacilláltam, de igazad lehet:
Szja 60. § (1)
(2) Az ingatlan, továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz - illetve 1986. július 1. napja előtt az illetékhivatalhoz - benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni. Ha jogi személy 1989. január 1. napja előtt értékesített ingatlant a magánszemély részére, az ingatlan megszerzésének időpontja a szerződéskötés napja.
'91-ben örökölt. Az meg több, mint 15 év. Vagy a szerzés időpontja adójogi szempontból nem a hagyaték megnyíltával esik egybe?
ditke: a két összeg közti különbözet után fizetsz. Ez a 12. év év, 70%-al kell csökkenteni a különbözetet, ez után 25 % szja
Tisztelt segítők!
Azt szeretném kérdezni,
1., hogy mit takar az apeh által kiszabott öröklés utáni illetékfizetésben a "Ingatlannyílvántartási eljárás illetéke"??
Az örökléskor kifizettük a közjegyzői díjjat, a földhivatalnak az igazgatási szolgáltatási díjjat akkor ez most micsoda?
2., miért nem egyezik az apeh által leírt, a jogerős hagyatékátadó végzésben leírtakkal (itt pl.hagyatéki terhek)
Köszönettel
punk
Konkrétabban az a helyzett,hogy az én családom a nagyapám után 50%-ot örörkölt egy lakásbol,ami másik felét a mostoha nagymamám aki most halt meg annak a családja örökölte.Ezt a részt mi eladtuk és igy lesz kifizetve a rám esö részt.A hagyatéki illeték még akkor ki lett fizetve de a jövedelmi adót gondolom most kell mert most lett értékesitve a lakás és most jutok az összeghez.Vagy még mindig nem jol értelmezem?:-)Azt hiszem inkább nem megyek ügyvédnek.:-)
Nem egyszerü velem beszélgetni,mi? :-)
Rexor!
Nem ingatlant örököltem.A házat eladták és a rám eső részt fizetik ki.Hány százalék a jövedelemadó?
Rexor, azért kell töröltetni, mert bár a jog megszűnt, de ezt a földhivatal hivatalból nem vezeti át a nyilvántartáson. S megterhelésnél, elidegenítésnél, bizony, gondot okozhat.
ditke, ha örökölzs valamit, utána illetéket fizetsz, ez a "jövedelem adója". ha utána értékesíted az ingatlant és származik belőle jövedelmed, akkor már jövedelemadót fogsz fizetni.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02