szakdolgozat


scriptor # 2013.03.17. 12:37

Hogyan valósulnak meg a jogi karokon oktatott jogelvek, valamint anyagi és eljárásjogi normák a gyakorlatban, különös tekintettel a TIGÁZ, valamint a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának a gyakorlatára?

Tisztelt Hallgatók!

Érdekes és aktuális, egyben több jogágat (Alkotmányjog, Közigazgatási jog, Fogyasztóvédelmi jog, Polgári jog, Polgári eljárásjog stb.) is érintő témát választ az, aki szakdolgozatául a TIGÁZ (Tiszántúli Gázszolgáltató) tömeges, aggályos kötbérezési gyakorlatát mutatja be, illetve elemzi.

A téma kutatható

a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségénél,

a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségénél,

a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályán,

a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál,

a Hajdúszoboszlói Városi Bíróságon,

a Debreceni Ítélőtáblán,

a Parlament interpellációinak jegyzőkönyveiben,
továbbá

a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségen.

Az elemzés során érdemes kitérni arra, milyen okok vezettek ahhoz, hogy a a Magyar Energia Hivatal tudtával a TIGÁZ taktikát váltson és tömegeket gyanúsítson meg gázlopással, ezen eljárás hogyan egyeztethető össze az Alaptörvényben deklarált ártatlanság vélelmével, a TIGÁZ szakértőinek szakvéleménye mennyiben alapozza meg a kötbér kivetését, annak módja kiállja-e a jogállamiság próbáját, a TIGÁZ bizonyítási gyakorlata megfelel-e az anyagi és eljárásjogi normáknak, a Magyar Energia Hivatal egy éven át tartó eljárása nem sérti-e a jogbiztonságot, illetve nem okoz-e alkotmányos visszásságot, különös tekintettel a hatályos jogszabályokban előírt két hónapos ügyintézési időre, ezen eljárás megfelel-e a Ket-ben rögzített alapelveknek? (Tisztességes eljáráshoz való jog, határidőben történő döntéshez való jog, stb.)

Mi az oka annak, hogy a MEH csak a jogsértést állapítja meg, de nem szankcionálja a szolgáltatót?

Az NFH által kiszabott bírság arányban áll-e az elkövetett jogsértéssel, illetve az azzal elérhető 540.000. Ft.- anyagi előnnyel?

Kinek az érdekében áll a nyilvánvaló szabályozási hiányosság?

A TIGÁZ miért nem vonja be a fogyasztót a szakértő kiválasztásába, miért csak a TIGÁZ által előzetesen megpályáztatott szakértők vesznek részt az eljárásban?

A szakértők miért használnak joghatás kiváltására alkalmatlan eszközöket?

A szakdolgozatban érdemes kitérni arra, hogy hogyan befolyásolja a közigazgatás működését az, hogy az új ügyészségi törvényből kikerült az óvás, ill. a felszólalás intézménye?

Milyen lehetősége van az ügyészségnek fellépni, ha azt tapasztalja, hogy egy szolgáltató profitszerzés céljából tömegeket érintő aggályos gyakorlat folytatásába kezd, illetve ha a szabályozó hatóság elfekteti az ezügyben előterjesztett panaszokat?

Akit érdekel a téma kezdetnek itt találhat újságcikkeket, panaszokat, ítéleteket,határozatokat:

http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

http://www.pertarskereso.hu/…el-vadolnak/

http://www.akontroll.hu/…_hozzasz.php?…

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

http://www.femina.hu/…duhos_ugyfel

http://www.miabonyunk.hu/…TIGAZ_ugyben

De további forrásokhoz lehet jutni a "TIGÁZ kötbér" szónak a keresőbe történő beírásával.

További megválaszolandó kérdéseket találnak a gravamina et postulata, a TIGÁZ fogyasztóinak sérelmei és kívánalmai anyagban.

http://www.jogiforum.hu/…31/11407.2.0

Sherlock # 2012.02.04. 22:13

Reméljük, hogy ez Nainának már nem aktuális :D

gerbera317 # 2012.02.04. 21:49

A szakdolgozat - függetlenül attól, hogy miről szól - akkor jó, ha a védéskor arra a kérdésre, hogy mi volt vele a célod, tudsz válaszolni; arra pedig, hogy elérted-e a célodat, igennel tudsz válaszolni, és meg is tudod indokolni.

Naina # 2011.01.25. 13:45

Kedves tapasztalt szakdolgozat írók és konzulensek!

Adjatok legyetek szívesek tanácsot, hogy válhat szakdolgozat igazán jóvá, ha az jogeseteket , BH-kat dolgoz fel.Nem akarok jogesetgyűjteményt írni és kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy mivel kerülhetem ezt el.Bármilyen jó tanácsot szívesen fogadok.
Hol a határ és mi a határ véleményetek szerint?

Legislator # 2009.02.23. 09:16

Érdemes Siklósi Ivánt olvasni. Főleg az ELTE Actaban szokott publikálni, de írt az Állam-és Jogtudományba, és máshová is. A Complex Kluwer DVD Jogtárban van egy jogi bibliográfiai rész, érdemes rákeresni a témára, és az ottlévő forrásanyagokból építkezni.


Sunshine after the rain.

lewho # 2009.02.23. 09:00

Szia!

Szerintem nagyon érdekes lenne, ha kitérnél a hatósági döntések keletkeztette jogok, kötelezettségek esetén az azokat alapító döntés semmisségére.

(gondolom polgári a téma, de akkor si)

évikéke # 2009.02.23. 08:57

Sziasztok!
Szakdolgozatot írok az érvénytelenséggel összefüggő vitás kérdésekről, különös tekintettel a semmiségről.
Ehhez kapcsolódóan kérem a segítséget akár forrásanyagok vagy egyéb ötletek tekintetében. Előre is köszönöm.

antihellokitty # 2008.11.28. 16:29

Sziasztok!
Az üzleten kívüli kereskedelemről szóló korm.rendelet módosításával kapcsolatban lenne egy kérdésem, légyszi aki tud segítsen. A most szeptembertől hatályba lépett 213/2008. (VIII. 29.) Korm.rendelet nem tartalmaz rendelkezéseket azzal kapcsolatosan, hogy milyen áruk nem forgalmazhatók ilyen formában, illetve a fogyasztók privát szféráját védő rendelkezések is kimaradtak. Azt nem tudom, hogy ezeket teljes egészében kivették, vagy esetleg más jogszabályban kerültek szabályozásra? Csak mert a 370/2004. Korm.rendelet-re való utalást a jogszabály nem tartalmaz.
Előreis köszönöm!!!

Legislator # 2008.10.31. 14:55

Kitekintéssel?:-)


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2008.10.31. 11:51

én is így gondolom,
bár lehet, hogy vmi újat érdemes lenne kiagyalni

Legislator # 2008.10.31. 11:28

Szerintem a "különös tekintettel" cool.


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2008.10.31. 10:08

és a "különös tekintettel"?

az nem fáj?

Legislator # 2008.10.31. 09:57

"Óh, miért? :D"
A váájjj? erre volt a reagálásom.

Esetemben három anyag címében szerepel az a szó, hogy "tükrében". De ha Neked nem tetszik, nem lesz negyedik:-).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2008.10.31. 09:54

Vááájjjj????:-)))


Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.09.17. 00:50

Ezt annyira utálom, és nem is tudom, miért van, hogy rengeteg szakdolgozat címe úgy végződik, hogy "TÜKRÉBEN". Mintha csak ez az egy szó létezne, vagy enélkül nem lenne szép a cím. Szerintem pont emiatt nem hangzik már jól az ilyen cím, hiszen elcsépelt. Körülbelül a szakdolgozatok egyharmadánál találkozhatunk ezzel a szóval a címben. Óh, miért? :D

pl. mint ahogyan azt egy fórumozó írta a szakdolgozata címéről:

"az atipikus szerződések joga a fogyasztóvédelem tükrében"

Nem akarom leszólni semmi esetre sem, hiszen ez szinte már divat, de én röhejesnek tartom, és nem is tudom megérteni ezt a jelenséget. :)

Legislator # 2008.08.16. 19:11

Kiindulásul a Kluwer (KJK-Kerszöv) Complex DVD Jogtár Magyar jogi bibliográfia/Európai jogi bibliográfia elnevezésű részeiben való keresést ajánlanám.


Sunshine after the rain.

antihellokitty # 2008.08.03. 20:21

Sziasztok! Szakdolgozatom témája az atipikus szerződések joga a fogyasztóvédelem tükrében, és ezzel kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Tudnátok nekem ebben a témában publikációkat , más szakirodalmat ajánlani akár a hazai, akár az eu-s jog körében?
Előre is nagyon szépen köszönöm!

Legislator # 2008.07.05. 11:08

Kedves lyonel,

Szerintem érdemes lenne a közjegyzői nemperes eljárások közül pl. okirat-és értékpapír-megsemmisítésre irányuló eljárás nagyon szép. Keress egy jó közjegyző konzulenst, vagy ha ELTÉ-s vagy beszélj Kiss Daisy-vel, hogy kivihető-e? Nem tudom írtak-e erről ld. Complex DVD Jogtár magyar szakirodalmi jegyzékét.


Sunshine after the rain.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.02. 11:53

a

lyonel # 2008.05.15. 15:07

Kedves Legislator!
Szakdolgozati témaválasztásban szeretném segítségedet kérni.
polgári eljárásjog tanszéken írnám, de a témák amiket eddig ajánlottak azok nem tetszettek igazán. Annyi körvonalazódott még, hogy szeretném, ha a dolgozatnak köze lenne a közjegyzőséghez. Tudom, hagyatéki eljárásban elég sok téma van, de én inkább az okiratokkal kapcsolatosan írnék valamit.
szóval tudnál nekem ajánlani valamilyen témát, amiről lehetne írni hosszabban, aktuális és érdekes is?(tudom, nem egyszerű)
Előre is köszönöm a segítséget!!!

Legislator # 2005.08.26. 12:10

Budapest, 1966 és talán KJK. Mokkán nincs, furcsa, csak egy egyetemi BJ szakirodalomjegyzék hozta.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.26. 12:08

Schulteisz Emil: A nemi erkölcs elleni bűntettek de lege lata.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.26. 12:04

Van egy olyasféle történeti könyv, hogy Gyermekek a középkorban, vagy valami hasonló. Érdemes az ötkötetes Egon Friedell-féle európai kultúrtörténetet is kézbe venni. Megjelent a XX. század elején magyarul Paul Gide: A nő joga (vagy valami ilyesmi) ez egy eléggé vaskos összefoglalás. Aztán van egy kiegészítő munka: Az erkölcsök története az újkorban, 3 kötetben mintha ebben lenne néhány vad dolog (inkább a nemiségről szól, de mintha bántalmazás, ilyesmi is lenne benne). Aztán érdemes megnézni egy nemi deliktumokról írt könyvet a 70-es évekből. Ennek kikeresem az adatait a mokkán.


Sunshine after the rain.

manolo # 2005.08.26. 08:04

kedves Banyamancs!

köszönöm a tippet.
a nane honlapján is van sok jó dolog,de fő problémám a középkorban történt dolgok feltérképezése.

Banyamancs # 2005.08.24. 10:01

www.nane.hu nem segít valamit?