Kkt átalakulása Bt - vé

prudencius # 2007.02.05. 14:37

Kedves Kollégák!

A Kkt. Bt-vé alakulása során az új Gt. azt mondja, hogy elég egy egyszerű módosítással elhatározni az átalakulást. Ezzel szemben a Cégbíróság ma azzal dobta vissza (illetve be sem vette) a papírokat, hogy ez így nem megy. Úgy tűnt, mintha nem is hallottak volna erről a törényi lehetőségről, sőt nekem az ügyintéző azt mondta - idézem -: "a legnagyobb buli az volna, ha ilyen egyszerűen (tehát módosítással) meg lehetne oldani". A kérdésem az, hogy ha én egy szimpla módosításként készítettem el a cégpapírokat, akkor miért kérnek tőlem Bt. cégbejegyzési kérelmet és magassabb illetéket ill. közzétételi díjat? Mármint, miért nincs összhangban a Gt és a Ctv. ? Vagy abban van, csak én tudok valamit rosszul?

ObudaFan # 2007.02.05. 17:42

Szerintem összhangban van, a Ctv. 57. §-t én úgy értelmezem, hogy ekkor is átalakulási eljárást kell lefolytatnia a cégbíróságnak, csak magának a cégnek nem kell a Gt. VI. fejezetében írtakat végigjátszania.

Ha viszont nem értesz ezzel egyet, természetesen lehetőséged van az ügyontéző legnagyobb tiltakozása ellenére is beadni a kérelmet, és ha elutasító a határozat, fellebbezni.

prudencius # 2007.02.06. 16:49

Igen csak nem mindegy például, hogy az átalakuláskor szükséges illetéket és közzétételi díjat fizettettem meg az ügyféllel (65e Ft), vagy a módosításkor fizetendőt(15e Ft). Ráadásul ma a Fővárosi Cégbíróságon pont az ellenkezőjét mondták, mint tegnap a Pest Megyein, szerintük ugyanis változásbejegyzési kérelemmel és az ilyenkor szükséges illetékkel kell benyújtani. A Gt. különben kifejezetten azt mondja, hogy erre az "átalakulásra" nem vonatkoznak az átalakulás szabályai. Anyagi jogilag tehát nem, de ugye az Gt-beli átalakulás sok olyan okirati tényezőt is szabályoz, ami a Ctv. mellékletében - tehát az eljárásjogi részben - van tételesen felsorolva, mint az átalakulás során kötelező mellékletek... Stb...

Dr.Attika # 2007.02.06. 17:58

Ez jó. Én is próbáltam tegnap, hogy az ügyintéző akarata ellenére beadom a cégbejegyzési kérelmet. Fizikailag nem működött.

ObudaFan # 2007.02.06. 22:43

A Gt. egészen pontosan azt mondja, hogy az átalakulásra vonatkozó Gt-szabályokat nem kell alkalmazni. A Ctv. szabályokat ez nem zárja ki.

Nerva # 2007.02.22. 13:35

BH 1999.569
Igaz, a '88-as gt-re hivatkozik a fenti BH, de a gyakorlati megítélés - ismereteim szerint - nem változott.

Vagyis elmondható, hogy az átalakulással létrejövő céget a gyakorlat illeték és közzétételi díj szempontjából új cégnek tekinti, mert a társaság új cégjegyzékszámot kap.

prudencius # 2007.02.26. 15:39

Akkor egy gyakorlati kérdés. Mi a helyzet akkor, ha a pl. a Gt szerint módosítási papirokat készítek el, de ugye a Ctv. alapján az átalakulás esetén kötelező mellékletek között - egyebek mellett - ott van az átalakulás Cégközlönyben történt közzétételét igazoló lappéldány másolat. Tehát a Ctv. szerint ez kell. De ilyet nem csináltam, mert ugye csak módosítottam. És még lehetne sorolni az ellentmondásokat... Én még most sem vagyok meggyőzve, hogy átalakulás szerint kell beadni.

ObudaFan # 2007.02.26. 15:59

Hát próbálkozz meg sima változásbejegyzési illeték és közzétételi befizetésével, hátha, de szerintem hiánypótlás lesz belőle.