Kizárólagos forgalmazási jog

Durvabab # 2014.09.24. 09:41

Tisztelt kozosseg!

Egy olyan kerdessel fordulok onnokhoz, ami ehhez a temahoz kapcsolodik. Adott egy ceg mely magyarorszagon kizarolagossagal ertekesiti a termekeit, legalabbis azt hiszem igy hivjak, mert a gyarto csak neki ad el, o pedig nem szerzodik mas viszonteladoval.
En szeretnem ezen termekek hasznalt kereskedelmet folytatni.
Azaz felszivni a korabbi vevoktol hasznaltan e termekeket, majd ezeket tovabb ertekesitenem online uton.
Megtehetem ezt? Illetve mire kell figyeljek ha ezen tevekenyseget kivanok folytatni?

A valaszokat elore is koszonom!
Szep napot!

k.g.b # 2007.02.11. 23:52

A védjegyhasználat esetleges tilalma - rendben. De mi van azzal a - szerintem vélt - joggal, hogy például egy adott termék reklámozása csak a "kizárólagos forgalmazási joggal" rendelkező cég által biztosított képi és szöveges információval lehetséges, a "márka jó hírnevének védelme érdekében" felkiáltással.

Magyarul ha egy terméket vásárolok/illetve inkább közvetítek, akár a kizárólagos joggal rendelkező, akár más nagykereskedőtől, a fogyasztó felé, nem tehetem meg azt, hogy az interneten a saját fényképekkel és - valóságnak megfelelő (mondjuk úgy, gyári) - termékleírással ajánlva értékesítsem?

Köszi a sok hozzászólást. Lenne még kérdésem (ígérem utolsó).

Az esetet még az is megspékeli, hogy valójában nem is vagyunk forgalmazók, csak információközvetítők, hiszen a portálunkon történő vásárláskor a vevő nem velünk, hanem egy kereskedő (nem a kizárólagos forgalmazó) céggel kerül jogviszonyba. Erről a vevő is tájékoztatva van, illetve a szerződésünkben szerepel egy ilyen kitétel: "a Kereskedő jogszavatosságot vállal a vásárlási tranzakciókból fakadó jogvitákban a Médiakezelővel szembeni esetlegesen felmerülő jogi igények tekintetében, és mentesíteni köteles a Médiakezelőt mindennemű jogi helytállás kötelezettsége alól.". Jól gondolom, hogy ezzel fedezve vagyunk a kizárólagos forgalmazó és a velünk szerződő vitájában?

ObudaFan # 2007.02.09. 19:37

Mármint a kívülálló harmadik személyek irányában, akiket támad a jogosult.

ObudaFan # 2007.02.09. 19:37

Hát pontosan ez az, ami ellentétes az EU joggal. Ha a kizárólagosságot biztosító védjegymegállapodás az áruk szabad áramlását sérti, akkor a megállapodás semmis.

Initram5 # 2007.02.09. 18:30

ObudaFan, mindig letaglóz a tudásod, komolyan!!! A dolgot gyarkorlati oldalról nézve viszont a védjegyjogosult megtilthatja hogy használják a védjegyét azok, akiket ő - mindegy milyen okra hivatkozva - de nem akar feljogosítani a termékei forgalmazására. Akit pedig partnernek tekint, azt "békén hagyja".

ObudaFan # 2007.02.09. 17:31

Ebben a kérdésben viszont viszonylag egységes az EU Bíróság álláspontja. Általában az európai joggal ellentétes az, ha a védjegyjogosult egy adott országra nézve kizárólagos védjegyhasználati jogot biztosít egy másik cégnek. (Grundig vs. Consten, Pfizer vs. Eurim, stb.)

Initram5 # 2007.02.09. 12:31

kbs, nem is szeretném összekeverni. :) De a védjegyre támaszkodva elérheti egy importőr azt, hogy rajta kívül más nem tudja forgalmazni a terméket, nem? Hiszen amint reklámozni szeretné az üzletét a "szürke" importőr azzal, hogy ő egy Apple Computer Kereskedés, sztem két héten belül kapná a levelet az Apple Hungary-től, éppen a védjegyre való hivatkozással...

Nem értek a témához, de nem tartom elképzelhetetlennek ezt a módszert arra, hogy egy vállalkozás kvázi kizárólagosságot csikarjon ki és mást így lényegében egy termék forgalmazásától elriasszon.

De nyugodtan mondd, ha tök hülyeség amit írok mert mint mondtam ez nem éppen a szakterületem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.09. 09:48

Ne keverjük össze a márkanév, védjegy használatának a jogát egy termék forgalmazásának a jogával!

Initram5 # 2007.02.09. 07:59

Naív kérdés merült fel bennem ezzel kapcs.-ban: a "kizárólagos forgalmazó" egyúttal nem kap kizárólagos jogot arra, hogy a termék nevét, védjegyét, stb. egyedül és kizárólagosan hasznlája az adott piacon?

Mert ha igen, akkor a rajta kívül, más csatornán a terméket importáló harmadik cég hiába igyekezne pl. egy márkaboltot nyitni sztem nem tudja megtenni... (?)

Pl. Budapesten nyílt egy Louis Vuitton bolt. Gondolom a francia gyártó tudomásával. Ha valamilyen módon nem lenne "védettsége" akkor az Andrássy út túloldalán bárki nyithatna ilyen üzletet, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.08. 21:14

Igazad lehet, megfeledkeztem az erőfölényről mint feltételről. Kösz.

ObudaFan # 2007.02.08. 19:59

Kizárólagos forgalmazás tekintetében arra azért szerezhet jogot a forgalmazó, hogy más magyarországi székhelyű cégnek nem ad el közvetlenül. Az más kérdés, hogy ha harmadik cég közvetve be tudja szerezni egy külföldi forgalmazótól, akkkor az be fogja hozni.
Tisztességtelen piaci magatartás ez leginkább erőfölényes helyzetben fordulhat elő, erről pedig egyelőre nem tudunk, ugye.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.08. 07:50

Szvsz a kizárólagos forgalmazási jog adása egy teljes országra beleütközik a tisztességtelen piaci magatartás tilalmába, és akadályozza az áruk szabad áramlását is.
Ha valaki más forrásból beszerzi azt a bizonyos terméket, ahhoz a "kizárólagos forgalmazónak" semmi köze - hiszen erre a harmadik személyre a termék előállítójával kötött esetleges szerződés nem háríthat kötelezettségeket.

k.g.b # 2007.02.07. 23:34

Kérdés: Ha egy cég saját elmondása szerint rendelkezik kizárólagos magyarországi forgalmazási joggal...

1. rendelkezhet-e egyáltalán az EU-ban ilyennel?
2/1. ha rendelkezhet, megszabhatja-e az árakat, a termékek megjelenítési módját?
2/2. ha valaki bármilyen (akár belföldi nagykereskedőtől, akár más importból származó) más (nem a kizárólagos importőrtől) cégtől beszerzett, adott márkájú terméket forgalmaz, az kötelezhető-e a kizárólagos importőrrel való szerződéskötésre, illetve szabadon (jogi szankció nélkül) értékesítheti-e az adott termékeket?

Előre is köszönöm a választ.

k.g.b