gazdasági társaságnál ha csak egy jogtanácsos van, akkor ő mindenképpen a vezető (pl. vezérigazgató) közvetlen beosztásában kell, hogy legyen, vagy lehet alárendelt szervezti egységbe beolvasztani?a rájuk vonatkozó tvr. szerint a jogtanácsos a vezető közvetlen felügyelete alatt végzi a tevékenységét. mennyire kell ezt szűken értelmezni?
jogtanácsosi munka
Lehet egy szervezeti egységbe olvasztani.
Véleményem szerint azt, hogy a jogtanácsos a szerv vezetőjének közvetlen felügyelete alatt végzi tevékenységét nem lehet úgy értelmezni, hgy a jogtanácsos bármely más "alfőnök" felügyelete, vagy nem a szerv vezetője által közvetlenül irányított szervezeti egységbe besorolható.
Szerintem a közvetlen felügyelet azt jelenti, hogy a jogtanácsos és a szerv vezetője között a szervezeti hierarchiában nem áll senki.
Azért rengeteg cégnél a jogi osztály sokadik beosztottját is jogtanácsosnak hívják.
Obudafan, ha több jogtanácsos van, akkor az eleve egy más helyzet, olyankor vezető jogtanácsos vonatkozásában kell teljesülnie annak, hogy "a vezető közvetlen felügyelete alatt áll" (míg ha egyedül van, akkor az egy szál jogtanácsosra).
Üdvözlet!
Lenne egy kérdésem, remélem valaki tud pontos választ adni. Tehát: mit kell tartalmaznia annak a kérelemnek, ami a jogtanácsosi névjegyzékbe történő kerüléshez kell? A jogtanácsosi tvr.-ből ez nem derül ki nekem világosan. Azt értem, hogy kell a diploma meg a szakvizsga papír másolata, de kell-e igazolnom külön a büntetlen előéletet? És főleg az érdekelne, hogy a munkáltatómtól milyen igazolás kell, kell-e egyáltalán? Igényelhetem-e a bejegyzési kérelemmel együtt a jogtanácsosi igazolványt? Kb. mennyi az elintézési határidő? Bocs, így egyszerre tudom, hogy sok, de azért remélem lesz valaki, aki kicsit felvilágosít. Előre is köszönöm.
kérelem
diploma és szakvizsga hiteles másolat
munkáltatói igazolás (kivel vagy munkaviszonyban, mi a munkaköröd, és a tvr. szerinti tevékenységet látsz el)
erkölcsi bizonyítvány
illetékbélyeg
Ez az első kör, ha megvan a bejegyző végzés, ezt követően, a végzés alapján kérheted az igazolvány kiállítását.
Köszönöm a gyors választ Kála!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02