Exportalok Mo - ra.Mi legyen a cegforma

efteem # 2007.02.18. 23:13

Kulfoldrol exportalok Mo-ra-milyen ceget alapitsak?
Az ugyvedek, konyvelok keszsegesen segitenek a kerdeseimre valaszolnak. Azonban egy teljesen kezdo embernek nincs mas kerdese kezdetben, csak az, hogy segitseg!!!
Elkezdtem egy Bt-t alakitani Mo-n es egy egyeni vallalkozast Angliaban. (3 hete a cegbirosagon van). A terv eddig az, hogy itt (Angliaban) felvasarolom a termeket, eladom a Bt-nek a Bt. otthon alkalmaz embereket, eladja az arut, adozik, stb...
Azonban kezdem kapizsgalni, hogy ez igy tul bonyolult lesz es nem is biztos, hogy torvenyes. Ezekkel a ketsegekkel kuszkodve topogok egy helyben, egyszer azt gondolom, hogy egyszerubb lenne alapitani egy korlatolt fel.-u tarsasagot Angliaban (1 nap) es fioktelepet bejelenteni Mo-n maskor pedig a Bt-t gondolnam a felvasarlasra is alkalmassa tenni.
Az ido azonban surget mert a szallitasok mar megindultak, raktarakat berelek es muszaj ertekesitenem ami azonban ceges jogi hatter nelkul.. hogy is mondjam.. nem szabvanyos. Ezt nagyon gyorsan meg szeretnem szuntetni, erre kernek tanacsot tolem okosabb, tapasztaltabb emberektol...
Elore is koszonom!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.19. 05:22

Az általad vázolt három megoldás is jó. Vagy azok kombinációja. Meg lehetséges az is, hogy Magyarországon önálló kereskedelmi ügynökökkel kötsz szerződést az értékesítésre.

Dr.Attika # 2007.02.19. 05:36

Nem kell túlbonyolítani. Magyarországon semmi szükség cégre. Az ügylet egyszerű közösségen belüli termékértékesítás. Az angol cég kiállítja a számlát közvetlenül a magyar vevő részére 0§ kulcsos Áfával. Arra kell ügyelni, hogy a magyar vevőnek legyen közösségi adószáma.

ObudaFan # 2007.02.19. 21:08

Viszont ha itthon a kérdező szeretné szélesebb körben árulni a terméket, akkor szinte kikerülhetetlen, hogy valamilyen céget itt létrehozzon. Viszont nem kell nagyon félni, a megoldások mindegyike jogszerű, a dolgot kifejezetten a célszerűség szempontjából kell vizsgálni. Ez viszont attól függ, egészen pontosan milyen formában szeretnél itthon értékesíteni.

efteem # 2007.02.20. 17:35

Kis- es nagykereskedelmet is folytatok, a partnereimnek tobbnyire nincs EU-s adoszama.
Az mar jo ha az eredeti elkepzeles is mukodhet, ennek az ertelme egyebkent csak az, hogy kesobb is eldonthetem majd, hogy hol adozzak.
A magyar hatosagok azonban hihetetlenul lassuak, innen jutott eszembe az angol Kft. Mo-i teleppel. Az angliai oldalat 1 nap alatt meg tudnam csinalni. Igen am, de utana mi lesz? Hol, kinek, hogyan fogok adozni? Nem lesz-e a konyveles sokkal bonyolultabb? Es egyaltalan hol kell akkor konyveltetnem?

Dr.Attika # 2007.02.20. 18:48

Kedves ObudaFan!
Te is tudod, hogy a Közösségekhez csatlakozással belső piac van . Semmilyen szükség sincs az ügylet bonyolítása érdekében magyarországi bejegyzésű cég alapítására. Ha ilyet alapítana a kérdező akkor csak többlet terhet venne a nyakába.
Legalább ilyen egyszerű, egyértelmű kérdésekben legyünk már egy véleményen.
Okoskodhatsz, de ennek az embernek az üzleti működését nehezíted.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.20. 18:58

Dr.Attika. Semmi gond. Próbálj meg úgy nagyobb volumenben kereskedni, mondjuk Írországban, hogy nem alakítasz ott céget, nem kötsz szerződést ottani kereskedelmi ügynökkel. Aztán jelentsd nekünk a tapasztalataidat. Meglátjuk, azok fényében is okoskodásnak fog-e tűnni ObudaFan véleménye.

Dr.Attika # 2007.02.20. 19:15

Kedves Béla!
Kereskedtél már valamikor is? Nem hiszem.
Én 1990-től nagyon sokszor kereskedtem. A csatlakozást követően pedig nagyon sok ilyen ügylethez kérték a tanácsomat. Adtam is. Az Áfa és egyéb kérdés ott van a "kisújjamban". GYAKORLATI TAPASZTALATOM IS VAN A JOGI TUDÁS MELLETT. Persze "efteemet" rá lehet beszélni magyar cég alapításra, de a cégalapítás teljesen felesleges.

EHHEZ AZ ÜGYLETHEZ FÖLÖSLEGES MAGYARORSZÁGON BEJEGYZETT CÉG ALAPITÁSA: ez a véleményem. Bizonyára Ti ráfogjátok beszélni, hogy igen. Ám legyen.

efteem # 2007.02.21. 11:28

Koszonom a valaszokat! Korulbelul itt tartok magam is a dilemmammal...
Jo lenne egy ceggel megoldani az egeszet, a baj csak az, hogy a "kereskedelmi ugynok" is en vagyok, akinek vlhogy el kell szamolnia a koltsegeit es az ugynoksegi tevekenyseg jutalekat. Ez vegsosoron azonban egy ujabb vallalkozas.

ObudaFan # 2007.02.21. 16:16

Természetesen elvileg lehetséges az, hogy egy külföldi cég kereskedjen Magyarországon. Gyakorlatilag meg minden olyan cég, amelyik nagyobb mértékű kereskedelmi tevékenységet folytat, előbb-utóbb magyar céget alapít. Egyébként ha ezt nem teszi, rendszerint akkor is kénytelen magyarországi fióktelepet bejelenteni, ami nem sokkal egyszerűbb a cégalapításnál.

Természetesen efteem a tevékenységét elkezdheti cégalapítás nélkül is, de ha csak egy kicsit is sikeres lesz a tevékenység, akkor hónapokon belül nem az iránt fog érdeklődni itt, hogy alapítson-e itthoni céget, hanme az iránt, hogy hogyan.

Dr.Attika # 2007.02.21. 16:58

Javaslom Tanult barátaimnak az Európai Közösségek belső piacára vonatkozó rendelkezések áttanulmányozását. Ezt követően bizonyosan ők is arra a következtetésre jutnak, hogy ezen ügyletre, ügyletekre nem szükséges magyar cég alapítása. Nem hogy nem szükséges, hanem felesleges költség, adminisztráció igényes feleslegesen.

Rexor # 2007.02.21. 17:20

Nono. Talán a részletek ismerete nélkül nem kell azt állítani, hogy felesleges céget alapítani Magyarországon. Másik ha értékesítenek közösségen belül, akkor nem 0% áfa kulccsal történik az értékesítés, hanem Közösségen belüli adómentes értékesítésről beszélünk. Nagyon nagy különbség van a kettő között.

ObudaFan # 2007.02.21. 17:54

Csak azért a legtöbb magyar üzleti partner szeret Magyarországon elérhető cég képviselőjével tárgyalni/üzletelni, kevésbé egy külföldivel, akármilyen tiszteletreméltó erőfeszítéseket is tesz ez ellen az EU.
Meg aztán gyakran dönt úgy a külföldi cég, hogy a magyar piacon csak korlátozott felelősség mellett vállalkozik inkább, és nem kockáztatja a teljes vagyonát.

Dr.Attika # 2007.02.21. 18:47

Rexor! Miért kellene céget alapítania Magyarországon? Angol cég ugyanolyan joghatással számlázhat a Magyarországra eladott termékei után, mintha csajágaröcsögei cég volna. Itt a különbség az ÁFA bevallom......kérdéskörben van, de ez az üzleti eredményt nem befolyásolja.

Rexor # 2007.02.22. 07:36

Annyit mondtam csak, hogy ahhoz, hogy tanácsot lehessen adni ebben a témakörben ismerni kell a részleteket is.

Egy példával élve, néha érdemes a kereskedelmi tevékenység jellegénél fogva egy kft.-alapítani, pont a korlátozott felelősség miatt, azaz lehetőleg ne menjen rá az ember gatyája arra, ha esetelge egy nem várt esemény következik be. Vagy egy másik példa.. lehet hogy olyan üzleti partnerek vannak, akik Kovács Józsi egyéni vállalkozó helyett szivesebben üzletelnek xy kft-vel.

Azzal teljesen egyetértek, hogy ugyanúgy tud kereskedni egy magánszemély mint egy xy bt vagy kft, és ebben nincs különbség.

Dr.Attika # 2007.02.22. 08:12

Ez így igaz általában. E konkrét esetben egy magyar cég közbeiktatásával csak felesleges adminisztrációs többlet teher keletkezik. Az angol cég Áfa nélkül számláz. Az ÁFA bevallást megfizetés feleslegesen venné a nyakába.

Avita # 2007.02.22. 09:17

Ha egyáltalán megússza... ti. ha egy bármely EU tagállamban illetőséggel rendelkező áfa alany cég Mo.-ra irányuló értékesítése meghaladja a 35.000 EUR értékhatárt, akkor be kell jelentkeznie adóalanynak Magyarországon is. (Art. 22. § (12) bek., ill. Áfa tv. 14/A. § (5) bek.)

Dr.Attika # 2007.02.22. 11:05

Kedves "Avita"!
A topic nyitójában az szerepel. hogy "külföldről exportálok Mó-ra". Ez azt jelenti, hogy a termékértékesítés hely külföld. ( Jelen esetben az Egyesült Királyság.) Ez esetben fel sem merül az ÁFA tv. illetve az Art. alkalmazása. Vagy szerinted ezen törvények területi hatálya kiterjed külföldre is. Az általad hivatkozott jogszabályokat akkor kellene alkalmazni, ha a "külhonos" itt , Magyarországon értékesít.

Avita # 2007.02.22. 11:53

"Dr.Attika 2007.02.19. 06:36:01 e-mail
Nem kell túlbonyolítani. Magyarországon semmi szükség cégre. Az ügylet egyszerű közösségen belüli termékértékesítás. Az angol cég kiállítja a számlát közvetlenül a magyar vevő részére 0§ kulcsos Áfával. Arra kell ügyelni, hogy a magyar vevőnek legyen közösségi adószáma."

Ha az angol cég állítja ki a magyar vevő részére a számlát, akkor témánk szempontjából tökéletesen közömbös, hogy a terméket ő mint eladó közösségen belülről vagy kívülről szerezte-e be.

"Az általad hivatkozott jogszabályokat akkor kellene alkalmazni, ha a "külhonos" itt , Magyarországon értékesít."

Szerény értelmezésem szerint pontosan erről van szó.

Dr.Attika # 2007.02.22. 12:33

Kedves "Avita"!
Nem erről van szó. Angliában értékesít. Ezért a magyar törvények rá nem vonatkoznak.
Export jelentését kell vizsgálni. Export= kikötőtől el...

Avita # 2007.02.22. 12:43

Magyarországra "exportál".
"Elkezdtem egy Bt-t alakitani Mo-n es egy egyeni vallalkozast Angliaban. (3 hete a cegbirosagon van). A terv eddig az, hogy itt (Angliaban) felvasarolom a termeket, eladom a Bt-nek a Bt. otthon alkalmaz embereket, eladja az arut, adozik, stb... " írta efteem a nyitó hozzászólásban.

Ha nem alapít mégsem magyar céget, akkor sem export, uis Anglia a Közösség területe, gondolom, ezt Te sem kívánod vitatni.

Dr.Attika # 2007.02.22. 14:00

Kedves "Avita"!
A terve az a kérdezőnek, hogy felvásárolja a terméket Angliában és eladja Angliában a magyar cégnek. Ezért tanácsoltam"bátorkodni", hogy fölösleges ezért Magyarországon céget alapítani.

Exportnak export, mert ahogy vázoltam korábban ez a fogalom államhatáron kívülre teljesítendő eladást jelentett és jelent ma is.
Végkövetkeztetésem. Ehhez az ügylethez nem kell magyar honosságú céget alapítani.

Az Angliában teljesített termékértékesítés és ÁFA, Art. hatálya kapcsán egyetértünk?

Avita # 2007.02.22. 14:33

6. sz. áfa irányelv (77/388/EGK) szerint, amelyet csatlakozásunk óta a magyar áfa tv. is követ, az minősül exportnak, ha a terméket a Közösség területén kívüli 3. országba értékesítesz.

Abban egyetértünk, hogy valóban nem feltétlenül szükséges neki magyar céget alapítani; én csak azt mondom, hogy ennek ellenére hatálya alá kerülhet a magyar áfának (uis az a szabály, amit korábban hivatkoztam, szintén a 6. áfa irányelvből ered).

Dr.Attika # 2007.02.22. 16:49

Ha az Egyesült Királyság területén adja el a terméket, akkor nem kerülhet a magyar törvények hatálya alá.
Én itt befejeztem. A kérdező elegendő "muníciót" kapott a neki megfelelő döntés meghozatalához.