jövedelem munkaviszony nélkül

szota # 2007.03.06. 10:04

Van 1 Bt-nk amiben tulajdonos(kültag) vagyok. Nem szeretnék munkaviszonyt létesíteni a céggel viszont jó lenne havonta pénzt kivenni belőle.
Miylen mód van erre?
Mennyit módosít a helyzeten azt, hogy én jelenleg GYES után vagyok és nincs jelenleg munkahelyem.
Kell-e ezután TB-t fizetni??

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ObudaFan # 2007.03.07. 16:40

Hát ugye ezen a fórumon leginkább a jogszerű megoldásokra lehet tanácsot kapni. A "pénzt kivenni" meg akkor jogszerű, ha amögött tényleges tevékenység van. (Ki lehet venni osztalékként az adózott nyereséget enélkül is, csak adójogi szempontból nem érdemes.) Így tehát a tanácshoz elsősorban azt kellene tudni, mit is szeretnél a cégnek nyújtani a pénzért.
Általánosságban persze elmondható, hogy leginkább valamilyen megbízási jogviszony jöhet szóba.
Tb-t kell fizetni.

Dr.Attika # 2007.03.08. 22:47

ObudaFan!
A tanácsod is azt az érvet támasztja alá, hogy nem kellett volna a német társasági jogban létező csendestársat a magyar Gt-ben kültaggá minősíteni. A németek legálisan (törvényesen) elismerik azt a gazdasági jogviszonyt, hogy valaki, valakik csak a tőkét szolgáltatják és a tőke szolgáltatása fejében a haszon x%-ra igényt tartanak. Ezen kérdésből is kiderül, hogy a kültag (csendestárs) nem a befektetett tőkéje hozadékából, hanem kültagi jogállásából akar profitálni Magyarországon.

szota # 2007.03.09. 08:22

Hát ugye ezen a fórumon leginkább a jogszerű megoldásokra lehet tanácsot kapni.
No éppen ezért tettem fel a kérdést, nem jogszerűre nekem is van 5letem! :)))

hallottam valami olyasmit, hogy személyes közreműködés alapján lehet fizetni.
Ez mit is jelent valójában??
Ki kaphat költségtérítést?

szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ObudaFan # 2007.03.09. 14:45

Személyes közreműködésre van lehetőség, ezzel kapcsolatban a társasági szerződést is meg kell azonban nézni, és ha az nem tartalmazza ezt a lehetőséget, akkor belefoglalni. A személyes közreműködés általában valóban jobb adó- és tb-szempontból , mint a munkaviszony, de azért nem jelent mentességet egyik befizetés alól sem.
Költségtérítést az kaphat, akinek van igazolt költsége. Ha konkretizálod a kérdést, akonkrét választ kapsz.

Attika!
Vitatkozhatunk arról, miként is lett volna helyes megírni a Gt-t, még Sárközy felé is kommunikálhatjuk, de 19 év után nehéz lesz totálisan megreformálni a bt-kre vonatkozó joganyagot rövid határidőben, így amíg ez a szabályozás, ezzel kapcsolatban érdemes tanácsot adni. :)

szota # 2007.03.13. 11:30

na ez akkor érdekes!
Milyen adó és tb vonzata van a személyes közreműködésnek???
A társasági szerződés nem probléma, épp most készülünk - más okból is - módosítani!

szota
_________

ObudaFan # 2007.03.13. 14:03

Hát ha normálisan van megcsinűlva a társasági szerződés, akkor csak a ténylegesen befolyt összeg után kell járulékot fizetni, és nem a minimum járulékalap után. :)

szota # 2007.03.13. 16:39

ezt azt hiszem értem.
De mi az, hogy normálisan??

szota
_________

ObudaFan # 2007.03.13. 16:50

Úgy, hogy az ne legyen pl. egy leplezett munkaszerződés.