Elôre bocsátanám, hogy nem vagyok jogász (sajnos) tehát nem biztos, hogy mindent a megfelelô zakszóval írok le. Elôre is bocs ezért.
A lényeg:
Van egy cég (nevezzük C1 Rt.-nek), ami 100%-os tulajdonában volt 1 embernek. Szokatlan módon 1db részvény van és ugye ezt az egy db részvényt tulajdonolta ez az ember. Plusz van még egy cég (nevezzük C2 Rt.-nek) aminek a 70%-ának a tulajdonosa a C1 Rt. Sajnos a tulajdonos meghalt. Van 5 gyereke és egy özvegye, de, hogy ne legyen ilyen egyszer?, az 5 gyerek 3 anyától van.
Végrendelet nincs, de a végakarat elég egyértelm? és szóban sokszor kimondott volt: az örökség az 5 gyerek között legyen felosztva, az özvegy haszonélvezetével, amit, ha akar, átválthat 1/6-od tulajdonrészre. Természetesen :( az özvegy már nem emlékszik a férje akaratára és beperelte a másik 3 gyereket, miszerint, hogy ôt legalább 50% illeti, mert a fentiek házasság alatt szerzett közös vagyonuk. Ez nem igaz és ezügyben még folyik egy per, de ami a kérdés lenne:
A Bíróság kimondta, hogy az örökség 50%-a az 5 gyereké (benne a C1 Rt. is), azonban mivel - mint mondtam - egy darab részvény van, ezért nem lehet ôket bejegyezni a részvénykönyvbe, tehát mégsem tudják a tulajdonosi jogaikat gyakorolni. Jelenleg ezt a cég vezérigazgatója gyakorolja (aki ugye egy alkalmazott) és állítólag csak rajta múlik, hogy ezt megteszi-e. Szóval mit lehet ilyenkor tenni? Elvileg fel kellene darabolni az 1 db részvény 5 egyenlô részre, amit a cégbíróság tehet meg, de erre mivel lehet rákényszeríteni a jelenlegi vezérigazgatót? Létezik az, hogy amig nem dôlnek el a dolgok, addig sem osztalék, sem közgy?lés, nem lehet? Hogy minden tulajdonosi jogot (azaz pl. az eladásét is) egy alkalmazott gyakorolja? Ja kifelejtettem, hogy a C1 Rt.-nek a FB-je 3 tagból áll: az özvegy és a 2 idôsebb gyerek (akik nem az özvegy gyerekei).
Elsôdleges cél: a részvény feldarabolása és a részvénykönyvbe való bejegyzés. Lehetséges ez?