szerzett jogok védelme

Tiburtius # 2007.03.19. 08:06

Tiszteletem!
A következő kérdésem lenne:
A Gt. 153. § szerint a tagok társasági szerződésben foglalt kötelezettségeinek növeléséhez, új kötelezettségek megállapításához, illetve az egyes tagok külön jogainak csorbításához a taggyűlés egyhangú határozatára van szükség.
Kiválás esetén ha a 3/4-es többségel rendelkező tulajdonosok azt szeretnék, hogy a kissebbségi tulajdonosok csak az egyik jogutód társaságban vegyenek részt, akkor ehhez hozzá kell járulnia a a kissebbségi tulajdonosoknak is vagy elég az átalakulásról 3/4es döntést hozni?
Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.19. 11:11

Ezt célszerű magától az Auchantól megkérdezni. (Ha már a garancialevélből nem derül ki.)

Tiburtius # 2007.03.19. 13:04

Megkérdeztem, de ők sem tudták. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.03.19. 13:23

Mi tagadás, nem ide szántam. :)

ObudaFan # 2007.03.19. 15:07

Az eredeti kérdésre viszsatérve, tekintettel arra, hogy a vezető tisztségviselő köteles ilyenkor felmérni, ki kíván az új társaságok tagja lenni, és ezt összevetve a 153. §-val, szerintem nem lehet senkit így elzárni attól, hogy tag legyen akár mindkét rársaságban, arra is figyelemmel, hogy a Gt. a tag kizárását csak szűk körben és perben engedi meg.

arnerius # 2007.03.19. 16:41

Kedves Tiburtius!
Elég az átalakulást elhatározni.. A kiválással a kivált tagok részvételével új társaság jön létre. Hogy abban ki vesz részt megegyezés kérdése, hiszen azzal alapítunk társaságot, akivel akarunk. A határozat csupán az átalakulásról szól, azaz a kiváló vagyonról, annak mértékéről szól. Ahhoz pedig elég ¾ (sőt azt hiszem még az 50+1% is). Ha mindenki részt vehetne az új társaságban is, akkor szétválásról beszélnénk.
A 153§. csak a tagok jelenlegi társasági szerződésben szereplő jogok és kötelezettségekre alkalmazandó. Nincs a tagsági jogviszonyból származó más társaságban való részvételi jog.

ObudaFan # 2007.03.19. 19:34

Ez akkor igaz is lenne, ha az új társaság nem a korábbi társaság jogutódja lenne, nem gyakorolhatná a régi társaság egyes jogait. Csakhogy nem ez a helyzet, és így alkalmazható a 153. §.

Tiburtius # 2007.03.20. 11:00

Köszönöm a válaszokat!

Az én esetemben a probléma az, hogy a többségi tulajdonosok azt akarják, hogy a kisebbségi tulajdonosok a kiváló társaságban részt vegyenek, de a jogelőd társaságból távozzanak. Az volt a kérdésük, hogy erről dönthetnek-e 3/4-del.

arnerius # 2007.03.20. 12:08

Kedves Obudafan!
A taggyűlésen a napirendi pont az átalakulás. Az átalakulásról szóló első határozat nyilvánvalóan tartalmazza az ügyvezető felmérése alapján a kiválni kívánó tagok személyét, a második a különváló vagyont. A kiválást azok kezdeményezik, akik ki akarnak válni. A kiváló tagok maguk határozzák meg, kivel akarnak kiválni. Nincs olyan, hogy magukkal kell vinniük azt is, akivel nem akarnak társulni. (Akkor a kiválásnak mi értelme??). Az a tag, aki nélkül akarnak új társaságot létrehozni, csak annyit tehet, hogyha nem viszik magukkal, az átalakulást nem szavazza meg. EKKOR gyakorolja tagsági jogát ezzel kapcsolatban. Ha pedig kisebbségben van, akkor marad „akár egyedül” is a jogelődnél!! (hiszen a kiváló tagok dönthetnek arról is, hogy maradnak a jogelődnél is tagok, és ha többségben vannak meg is tudják szavazni)
A 153.§-as arra vonatkozik, ha pl. valamelyik tag szavazati jogát akarják csökkenti.

Kedves Tiburtius!
Ez egyenlő lenne a kizárással. Erről sehogyan sem lehet szavazni. Ennek pedig vannak egyéb törvényi feltételei, ahogy a kolléga is írta.