Sziasztok,
felszámolás ügyben kérnék véleményt tőletek. Megpróbálom tömören, röviden leírni a helyzetet, tényeket.
Bt.-ről van szó, én vagyok a beltag. Béreltünk több irodahelységet egy cégtől, majd idővel elmaradtunk a díjakkal feléjük. Végül - egyéb okok miatt is, de elköltöztünk onnan. A cég utána 3 millió Ft-ot követelt tőlünk, ennek egy kisebb részét nem ismertük el. Beadta ellenünk a felszámolást, első fokon neki adtak igazat. Ezt a döntést megfellebbeztük, majd a napokban az ítélőtábla tárgyaláson kívűl az elsőfokú végzést helyben hagyta. Az eljárás során folyamatosan részletekben fizettünk, összesen több mint 1.5 millió Ft-ot. Mindezek ellenére a bírónő fizetésképtelenséget állapított meg, elrendelte a felszámolást, és intézkedett a közzétételről ha jól értettem.
Kábé pont ezekben a napokban megállapodtunk a hitelezővel, hogy a maradékot kifizetjük, és visszavonja a felszámolási kérelmét. Itt jön a kérdés:
visszavonható-e még az egész történet úgy, hogy ne induljon el a konkrét felszámolási folyamat? Ahány embert kérdezek, annyifélét mondanak. Van aki szerint leállítható még az egész, mivel a Cégközlönyben való közzététel még nem történt meg, így a visszavonás benyújtása még a közzététel előtt történne. Más meg azt mondja, hogy most már nincs mit tenni.
A mi ügyvédünk a törvénytárban BH1995.542. számú anyagra alapozva bíztat, hogy bátran fizessem ki a megállapodás összegét a hitelezőnknek, valószínűleg menni fog a dolog.
Más meg azt mondja, eszembe ne jusson fizetni, mert most már zajlik az eljárás, és csődbüntettet követnék el...
Mi a véleményetek, mi a célszerűbb? A felszámolást kérő hitelezőn túl még az APEH-nél van egy részletfizetésünk, ami ugye felszámolás során bedől, és ugye így ő is hitelező lesz. Másról nem tudok, hogy lenne felénk követelése. Nem tudom, mi lenne a célszerű, kire lenne érdemes hallgatnom... ha mindenképpen felszámolási eljárás lesz, akkor szerintem nincs értelme kifizetnem a felszámolást kérvényező hitelezőnket, hiszen úgyis bukunk mindent, plusz nem akarom ezt a csődbüntett dolgot sem... Mi t gondoltok, mi a legcélszerűbb.